Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T G / 20.7.2021. 13:29:58

Postovani, imam balkon na kuci, 8m x 1m, 40 godina je bio izlozen vremenskim uvjetima, u pitanju je gola AB ploca. Oprao sam balkon visokotlacnim peracem. Planiram kao oblik zastite staviti impregnaciju ti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND i boju za beton AKROTON PLUS, jer trenutno nemam mogucnost urediti plocice. Da li je ovo gore ok zastita betona na balkonu, ili imate neki drugi prijedlog? Povrsina betona je stradala, mislio sam navuci i REPARATURNI MORT F, na tanko po povrsini balkona, ili ima neki drugi proizvod bolji za tu svrhu?

ODGOVOR

Reprofiliranje AB ploče balkona preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G, uz prethodnu uklanjanje svih slabovezanih dijelova, pranje vodom pod tlakom te nakon sušenja premazivanje temeljnih premazon S-N GRUND 4-6 sati prije. REPARATURNI MORT G certificirani je polimer-cementni mort razredbe R3 za površinsku zaštitu betona. Ukoliko želite isti je moguće dodatno prebojati AKROTONOM – bojom za beton. Napominjemo da će u slučaju nastavka radova izvedbom HI I keramičke obloge boju biti potrebno mehanički ukloniti.

N M / 20.7.2021. 10:37:28

Dobar dan,dali bavalit propušta vodu sko se neuradi podloga hvala unapred

ODGOVOR

Web stranica www.samoborka.hr s koje ste poslali upit je namjenjena pružanju informacija i potrebne pomoći o proizvodima firme Samoborka d.d. Bavalit nije proizvod naše firme.

D B / 19.7.2021. 7:09:36

Poštovani! koju žbuku i boju bi trebalo koristiti za saniranje vanjskog zida koji je u konstantnom kontaktu sa vodom?

ODGOVOR

Informacije dostupne u vašem upitu nisu dostatne za prijedlog sanacije. Molim obratite se našem tehnologu na tel 01/3322709 ili mtel. 091/3322909.

T G / 16.7.2021. 14:00:32

Postovani, stekao sam kucu staru ~40g koja ima prizemlje od betonskih zidova, kuca nema fasade, zelio bih te betonske zidove nekako zastiti izvana, pogotovo sjeverni jer zna biti mokar kad je jak sjeverac sa kisom, koje vase proizvode preporucate? Hvala.

ODGOVOR

Kao bolju zaštitu betonske površine preporučamo Vam polimer-cementni hidroizolacijski premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK. Sva poravnanja neravnina i potreban pad možete prethodno izvesti REPARATURNIM MORTOM F (za ukupnu maksimalnu debljinu do 5 mm) i REPARATURNIM MORTOM G (za ukupnu maksimalnu debljinu sloja do 20 mm). Završno površinu možete obojati bojom za beton AKROTON. Detaljnije upute primjene i tehnička svojstva možete pronaći na našoj web stranici.

N T / 12.7.2021. 10:08:07

kupio sam kod Vas prije 10 godina cca. 150 m2 kocki za opločenje oko kuče, mislim da je to tada bio model rustik (smeđe šareno) debljine 8 cm i sad se pojavilo dosta prljavštine na pločama. Kocke sam oprao visokotlačnim peračem ali na njima ostaje dosta crnih točkica koje se ne mogu isprati i izblijedjele su gotovo 70%, tj. izgubile boju (prve 2 slike). Interesira me čime bi to mogao ukloniti i na koji način malo kocke obnoviti da dobiju ljepši izgled i boju. Ima li kakva tekućina čime bi kocke mogao premazati? Druge dvije slike pokazuju u kojem stanju su bojom i izgledom kocke koje su pod nadstrešnicom. Još samo dodatno pitanje, postoji li kakva mogućnost obnove pigmenta boje?

ODGOVOR

U vezi boje, nažalost nakon 10 godina izloženosti UV zrakama neminovno dolazi do blijeđenja pigmenta (nijedan proizvođač pigmenta ne jamči postojanost toliko dugo). Crne mrlje dolaze od tanina i teško se čiste, ali može probati slijedeće: https://saxumtec.com/hr/ciscenje-i-zastita-betonskih-plocnika-od-lisca/ Postoje na tržištu transparentne impregnacije koje daju „wet look“, a time se pojačava intenzitet boje. Savjetujemo obratiti se za savjet u obližnjoj trgovini građevinskog materijala.

A P / 8.7.2021. 6:28:07

Poštovani, renoviram stan, jedan dio je ožbukan nanovo, jedan dio je stara žbuka (koja se čvrsto drži). Trebam savjet stručnjaka oko nanošenja materijala prije završnog gletanja i bojanja - želio bih staru žbuku materijalom povezati u kompaktnu cjelinu, kako ne bih imao slučaj ljuštenja prilikom bojanja ili slično. Jedni savjetuju nanošenje lijepila na staru žbuku kako bih dobio kompaktni vanjski sloj u komadu, drugi savjetuju nanošenje fine žbuke na staru žbuku kako bih dobio kompaktni vanjski sloj u komadu. Zanima me vaše mišljenje, da li je bolja prva opcija, druga, ili možda koja nespomenuta? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Za konsolidaciju i zaglađivanje zida savjetujemo Vam punoplošnu primjenu FINE ŽBUKE EKSTRA i staklene mrežice PRIMAFAS 160 s uzdužnim preklopom od 10 cm i ukupnom maksimalnom debljinom sloja do 10 mm.

A S / 5.7.2021. 14:38:11

Postovani, Koja fug masa bi najbolje odgovarala za fugiranje prirodnog kamena s obzirom da su fuge dublje i sirine 3-4 cm? Lp

ODGOVOR

Za fugiranje kamena preporučamo Vam MORT ZA FUGIRANJE KAMENA koji standardno dolazi u bijeloj boji, a na zahtjev se može tonirati u pastelnim tonovima.

M G / 5.7.2021. 14:03:07

Poštovani, radili bi izolaciju iznutra Multipor pločama. Lijepiti ćemo Multipor ploče SAMOTERM premium ljepilom direktno na starinsku punu opeku. Izvana nema fasade samo je gola opeka i na to nemožemo utjecati. Da poravnamo podlogu prije ljepljenja mulipora da li bi SANISIL ŠPRIC cijelom površinom bio dobar izbor ispod Multipor ploča? Da li je pogodno napraviti hidroizolacijski sloj 0,5 m visine od poda gdje se pojavljuje vlaga, ispod multipor ploča?

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinske izolacije unutrašnje stijenke vanjskih zidova primjenom Multipor ploča preporučamo podlogu – zid od opeke, obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2, te po potrebi korekcije ravnina izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50. Ukoliko se vlaga pojavljuje “od poda” potreno je u zoni kontakta Multipor ploča sa podom I zidom u visni cca 30 cm izvesti HI primjenom BETONPROTEKTA MONOELASTIK, koji nanositi u dva sloja križno. Na spoju pod-zid posataviti TRAKU ZA BRTVLJENJE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

K A / 4.7.2021. 22:55:27

Prije 5 godina smo postavili fasadu. Trebalo ju je raditi prema europskom standardima, debljina stiropora 14 cm. Prije dvije godine sam primijetila crte koje se vide preko fasade, a koje su spojevi pojedinih stiropora ploča, sada, nakon 5 godina one se jasno ocrtavaju i fasada se odlijepila na nekim mjestima i kao nabubrila prema van. Može li se išta s time učiniti?

ODGOVOR

Oštećenja izvedenog toplinskog sustava opisana u vašem upitu posljedica su nepravilne izvedbe, najčešće nepravilnog ljepljenja ploča, kao I mogućeg zacurijevanja ispod zalijepljenih ploča. Preporučamo “otvaranje” sustava, odnosno izuzimanje uzorka na mjesti vidljivog oštećenje temeljem kojeg bi se mogao utvrditi eventualni uzrok. Tek po utvrđivanju istog moguće je dati prijedlog sanacije.

L B / 2.7.2021. 13:26:44

Dobar dan. Moje pitanje je moze li se UNITERM moze koristiti u unutrasnjim vlaznim zidovima za grubo zagladivanje zidova pa se onda povuce sloj glet mase?

ODGOVOR

Za sanaciju zidova za prisutnom kapilarnom vlagom preporučamo primjenu visokoparopropusne sustave materijala, primjena kojih, u pravilu, podrazumijeva uklanjenje postojećih slojeva do podloge, najčešće zid od opeke, čišćenje I otprašivanje podloge, nanošenje SANISIL ŠPRICA I žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H. Fino zaribavenje preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM F 900. Po potrebi, ukoliko se zahavt ne izvodi na cijeloj površini zida već na dijelu, ujednačavanje teksture možete postići primjenom FINE ŽBUKE EKSTRA. Ne preporučamo nanošenje UNITERMA, kao ni gletanje uobičejenim masama za gletanje na trajno vlažnim podlogama jer će s vremenom doći do odvajanja istih od podloge.