Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K R / 10.9.2021. 20:42:57

Koja je razlika u proizvodima Hidroprotekt i Betonprotekt? Koja je razlika u kvaliteti monoelastik i duelastik proizvoda?

ODGOVOR

HIDROPROTEKT je linija proizvoda namijenjena za hidroizolaciju ispod keramičke obloge, a BETONPROTEKT je linija prema tehničkom propisu za zaštitu betonskih konstrukcija. Glavna razlika između MONOELASTIKA i DUOELASTIKA je u tome što se monoelastik miješa s vodom, a duoelastik s tekućom polimernom disperzijom. Oboje imaju jednaku kvalitetu vodonepropusnosti.

T T / 10.9.2021. 16:40:14

Poštovani, u fazi sam obnove vikendice, odnosno etaže koja je zapravo prvobitno trebla biti suterensko-podrumska etaža, no sada će biti odkopana i kompletna iznad zemlje. Izgrađena je iz betonskih kvadra. Pvc stolarija će biti nova, ali najjeftinija moguća na tržištu. Grijanje na peć na drva. Površine cca 60m2. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Dvoumim se oko debljine stiropora. Dali uzeti 5 ili 15cm? Naginjem tanjem zbog uštede jer buđet za obnovu je izuzetno mali, a u hladnijim mjesecima će se u njoj boraviti tu i tamo koji vikend. Zanima me dali je velika razlika u inicijalnom zagrijavanju prostora nakon što nitko nije bio u kući tjedan do dva i temperatura zraka i zidova je ista onoj vani. Razumijem da se boravi tjednima da bi deblja fasada bila logično riješenje, ali se pitam dali bi se kod boravka u kući od 48 sati osjetila neka velika razlika.. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nastavno vašem upitu ističemo da se nabrže zagrijavanje prostora postiže primjenom toplinske izolacije s unutranje strane vanjskih zidova jer u tom slučaju nema “gubitaka” topline koja se akumulira u zidovima. Prostor se u tom slučaju brže zagrijava ali isto tako i brže hladi.

I B / 10.9.2021. 13:22:15

Poštovani, suhi beton koristio bi za stupove metalne ograde. Da li se smije u smjesu betona stavljati ikakav šljunak ili nešto slično u manjoj količini čisto zbog povećanja volumena? (možda 15% ukupne mase)

ODGOVOR

SUHI BETON 20 je gotov proizvod deklariranih svojstava u koji se prije upotrebe dodaje samo voda. Dodavanjem kamenog agregata mijenjate njegova mehanička svojstva.

I P / 10.9.2021. 14:27:03

Poštovani, planiram raditi fasadu na kući, 12cm vuna, fasada bi bila bijela, sa neki dijelovima u crnoj/antracit boji, zanima me kakvu boju da stavim, akril ili silikat, s obzirom na paropropusnost vune, i zanima me dali bi samo tamne dijelove fasade moga izvesti sa samoborkinim COOLKOLOR programom, i kako se točno COOLKOLOR nanosi. Hvala na odgovoru lp

ODGOVOR

COOLKOLOR je fasadna boja koja sadrži posebne „cool“ pigmente koji reflektiraju infracrveno zračenje te tako sprječavaju pretjerano zagrijavanje fasade. Coolkolor boja se aplicira valjkom na bijele završne žbuke i armirajući sloj izveden od bijelog morta za lijepljenje i armiranje SAMOTERM PREMIUM. S obzirom da imate mineralnu vunu kao toplinsku izolaciju predlažemo bijelu SILIKATNU ŽBUKU kao završni sloj koju možete obojati Coolkolorom na predviđenim tamnim dijelovima.

B B / 9.9.2021. 10:07:44

Poštovani, imate li u ponudi proizvod kojim se može izvoditi žbukanje metala i metalnih površina, odnosno kako bi se eventualno trebalo završno obraditi metalnu konstrukciju za nanošenje žbuke?

ODGOVOR

Zbog velikih razlika u fizikalno - mehaničkim svojstvima materijala, između metalnih površina i žbuka nije moguće osigurati trajnu prionjivost stoga je potrebno koristi nosače za žbuku. Kako u upitu nije navedeno o kakvim se metalnim površinama radi molimo kontaktirajte nas na br. Mobitela 091/3322-909 za detaljnije informacije.

K T / 6.9.2021. 14:41:25

Poštovani, Projektiram postavu kulirplasta na dijelu pročelja jedne crkve. Taj kulirplast mi je zapravo dekorativni dio iza jedne konstrukcije. Na koji način se može postaviti na pročelje, te kakva mora biti priprema podloge da se to izvede. Naima, sada je podloga termička izolacija na armirano betonskom zidu. Napominjem da u postojećem soklu imam kulir klasično nanesen. Ljubazno molim za vaš savjet. S poštovanjem

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku TERAPLAST G ili TERAPLST S, preporučamo nanositi na armaturni sloj toplinskog sustava star najmanje 7 dana, dan ranije impregniran MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65. Postojeći sokl koji je završno obrađen pranim kulirom potrebno je temeljito očistiti, preporuka pranje vodom pod tlakom, te nakon sušenja zagladiti REPARATRUNIM MORTOM F uz prethodnu impregnaciju podloge SN GRUNDOM. Na tako pripremlju podlogu staru najmanje 7 dana nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI, te nakon 24 sata, nanositi TERAPLAST G ili S.

D M / 3.9.2021. 14:40:11

Cokl na kući sam izravnao s reparaturnim mortom G. Molim vas za preporuku što je najbolje odnodno koje su mogućnosti završnog sloja, odnosno dekoracije? Hvala na odgovoru.Lp.

ODGOVOR

Sokl je moguće obojati bojom za beton AKROTON uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM ili je moguće nanijeti akrilatnu dekorativnu mozaik žbuku TERAPLAST uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM.

A S / 31.8.2021. 20:01:27

Zid garažni od betonskih blokova izvana i iznutra bi trebao zaštiti i da lijepo izgleda. Dali se može navući neko ljepilo i mrežica samo preko blokova i onda okreciti. Koje materijale koristiti. Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

U pravilu se zidovi od betonskih blokova žbukaju. Ukoliko imate veća odstupanja ravnine i potrebu za debljim slojevima maksimalne debljine 25 mm u jednom nanosu savjetujemo SANACIJSKI MORT R2. U protivnom, ukoliko su potrebne debljine sloja 3-5 mm savjetujemo izvesti armirajući sloj s mortom za lijepljenje i armiranje UNITERM i staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

F D / 30.8.2021. 21:17:38

Dali se na ljepilo moze nanositi boja kreciti

ODGOVOR

Polimer-cementno ljepilo je moguće bojati akrilatnom bojom TERATON V uz obaveznu prethodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

L P / 30.8.2021. 13:39:00

Poštovani, U stanu 48m2 je izveden cementni estrih debljine 5 cm. Od izvedbe radova do danas je prošlo oko 30 dana, estrih se sve više mrvi i ne izgleda prikladno za postavljanje podnih obloga. Izvođač kaže da nije kriv i da je potrebno staviti sloj samonivelirajuće mase. Podlogu je potrebno pripremiti za postavljanje keramičkih pločica i laminata. Možete li preporučiti svoje proizvode i zahvate kojima bi se postigli odgovarajući uvjeti na cementnom estihu?

ODGOVOR

U koliko je problem samo u površinskom sloju estriha potrebno ga je ukloniti do čvrste podloge te razliti samonivelirajuću masu TERANEKS do 5 mm ili TERANEKS UNILEVEL do 20 mm uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Drugo rješenje je primjena REPARATURNOG MORTA F do 5 mm ili REPARATURNOG MORTA G od 5 do 20mm.