Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D Z / 26.9.2021. 15:26:56

Poštovani, Molio bih Vas informaciju što je bolje napraviti obzirom da svaki majstor predlaže drugo (žbuka, suha gradnja). Naime, radi se staroj gradnji opekom (trenutno roh bau stanje) otprilike 600 m2, koja je jako neravna i puna rupa (fuge). Uz to ima dosta dubokih kanala od struje, vode, itd. Kada se povuče laserom linija ispada da na nekim dijelova treba obloga od 7-8 cm. Većinom bi trebala obloga od 3.5 - 4.5 cm. Da li vaši sustavi žbuke VC40 i/ili VC60 mogu ići na tu debljinu u više slojeva? Neki su nam predložili i termo žbuku, ali je dosta skuplja i brine nas kasnija mirko klima prostorije (vlaga, stvaranje gljivica tj. paropropusnost takve žbuke). Htjeli bismo izbjeci suhogradnju gips kartonskim pločama zbog potrebne jos već deblje obloge i sužavanja prostorija, a i zbog zvuka takvog zida. Hvala.

ODGOVOR

Za debljine 3-7 cm Samoborka iz svog proizvodnog programa može ponuditi mikroarmiranu SANACIJSKU ŽBUKU ili toplinsku TERATERMO 100 STANDARD žbuku uz napomenu da za debljine veće od 5 cm se mora žbukati u dva sloja. Za prethodnu pripremu podloge savjetujemo CEMENTNI ŠPRIC 2.

J / 24.9.2021. 15:06:05

Poštovani. Uređujem stan u starogradnji tako da sam podigao podove u sobama. Ostao je pod u hodniku kojeg trebam podići 10-15mm. To bih napravio samonivelirajućom masom. Problem je u tome što je glazura u hodniku premazana bojom za beton (da se ne praši). Dali mogu nanijeti nivelirajuću masu preko boje ili bi je trebalo skinuti? Boja se teško skida, namazana je prije 2 godine. Prije preuređenja stana na tom mjestu je bio zaljepljen linoleum, tako da je glazura relativno ravna (ali nedovoljno ravna da stavim laminat direktno na nju). Molim Vas za savjet što napraviti.

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nanosi se isključivo direktno na betonsku podlogu s kojom veže pa je neophodno da podloga bude čvrsta, čista i bez ostataka naliča boje. Stoga, predlažemo mehanički ukloniti postojeću boju te impregnirati podlogu UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja samonivelirajuće mase.

D J / 22.9.2021. 20:20:18

Poštovani !Renovira se kupaona na katu.Nakon što smo maknuli stare ploćice, ostala je betonska podloga ali i vodovodna cijev koja strši oko 2cm i prolazi po podu kupaone i tako smeta da odmah stavimo pločice.Što staviti na beton kako bi nakon toga stavili pločice?

ODGOVOR

Preporučamo vam izvedbu vezanog estriha primjenom CEMENTNOG ESTRIHA 20 minimalne debljine 3 cm na koji se kasnije mogu lijepiti pločice ljepilom za pločice TERATEKT.

S G / 22.9.2021. 18:31:22

Poštovanje, kao majstor amater za kućne radove trebao bi unutarnji zid od betonskih blokova obraditi na šta jednostavni način ( izvana je stavljena fasada ). Može li se zid obraditi sa nekim mortom koji se nanosi gletom sa mrežicom, a da se ne stavlja grubi špric na betonske blokove. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo Vam mort za lijepljenje i armiranje SAMOTERM F koji se može aplicirati metalnim nazubljenim gleterom te armirati staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Ukoliko se radi o poroznim upojnim betonskim blokovima za prethodnu impregnaciju podloge preporučamo UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, u protivnom ukoliko se radi o glatkoj neupojnoj podlozi preporučamo KONTAKT GRUND.

B P / 22.9.2021. 11:54:14

Imama ravni krov debljine 16cm u ciji beton je integriran vodonepropusni aditiv. Krov nece imati pad ni odvod imati ce kamene okapnice i kamene ploce potpuno ravne i biti ce kao zavrsni sloj{30m2 povrsina}. Zelim ispod tih kamenih ploca staviti i termo izolaciju pa me zanima u detalje da li dodatno trebam stavljati 2k hidroplastik ili ne { molim u detalje sta trebam sve postaviti ispod tih kamenih ploca, kao parnu branu, stirodur itd}. Takodjer ispod temeljne ploce na mrsavi beton sam stavio 2k hidroplastik samoborka kao i na temeljnu plocu u zoni zidanja zbog kapilarne vlage. Zid je ozidan (krecnocementnim mortom) wienerberger porotherm ciglama pa me zanima da li na dio mrsavog betona na kom je hidroizolacija sada postavljam diletacijske trake utopljene u 2k hidroplastik kojeg nanosim cetkom te cjeli taj dio od mrsavog betona pa preko temeljne ploce i nekih 50 cm visine zida premazem 2k hidroplastik u 2 sloja cetkom?. Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo za projektiranje detalja ravnog krova javiti se ovlaštenom projektantu.

V C / 20.9.2021. 11:10:46

Zanima me dali mogu na terabonu postaviti mineralnu izolaciju (kamenu vunu) debljine 15 cm pa na nju opet terabonu? Unaprijed hvala na Vašem savjetu.

ODGOVOR

TERABONA je plemenita mineralna žbuka prirodne formulacije koja se nanosi debeloslojno te kao takva ne može biti završni sloj vezanog toplinskog sustava od toplinsko izolacijskih ploča mineralne vune. Ipak, Terabona može biti podloga na koju se može izvesti toplinski sustav. Neophodno je da podloga bude čvrsta i bez slabodržečih dijelova kako bi se na nju mogle lijepiti toplinsko izolacijske ploče. Prethodno je potrebno podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

I M / 17.9.2021. 19:26:07

Poštovanje, Molio bih vas za savijet o farbanju žbuke na kući. Smatrao sam da če to biti vrlo jednostavno, ali nakon surfanja po internetu i širokoj paleti proizvoda na vašim stranicama shvatio sam da to i nije baš tako lako, stoga me zanima postupak prije samog farbanja. Naime žbuka na kući je dosta gruba pa neznam dali je potrebna dodatna finija žbuka ili je ipak moguče farbanje postoječe žbuke. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Žbuku grube teksture može se obojati akrilatnom fasadnom bojom TERATON V, a kao prethodnu impregnaciju podloge koristiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND 4-6 sati prije.

B P / 16.9.2021. 13:20:26

molim info u svezi Vašeg proizvoda HIDROPROTEKT...dali je moguće koristiti kao jedini završni sloj za ravni neprohodni krov. Radi se o krovu garaže stare 40tak godina koji je imao klasičnu hidroizolaciju (ljepenke, katran), dotrajao ispucao. Jedan izvođač mi nudi da umjesto toga najjednostavnije rješenje je očistiti od svih slojeva i upotrijebiti Vaš dvokomponentni HIDROPROTEKT, bez ikakve završne obloge. Nisam našla u Vašim opisima takvu mogućnost. Molim pojašnjenje.

ODGOVOR

Polimer-cementni hidroizolacijski premazi u pravilu nisu namijenjeni za završnu obradu ravnih krovova. Ukoliko zbog jednostavnije tehnologije izvedbe želite primijeniti polimer-cementnu hidroizolacijsku masu savjetujemo Vam BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK. Prije izvedbe hidroizolacije potrebno je osigurati nagib, odnosno površinsku odvodnju sa podloge. To možete postići REPARATURNIM MORTOM G u debljinama 5-20 mm. Detaljnije tehničke karakteristike i detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

I B / 16.9.2021. 10:36:18

Poštovani, trebali bi staviti krajnji metalni stup za ogradu uz postojeći betonski zid (koji je cca 75cm visine). Da li se pored postojećeg betonskog zida može napraviti oplata da se stavi metalni stup, i da se nalije vaš SUHI BETON da bude u kontaktu sa postojećim betonom već suhim mjesecima? Dakle, da li će se stvoriti veza dovoljno jaka ili je potrebno nekako pripremiti površinu da se stvori dovoljno jaka veza između ta dva elementa?

ODGOVOR

Poštovani, betoniranje parapeta ograde i ugradnju stupa preporučamo izvesti SUHIM BETONOM MB 20 uz obvezno sidrenje armaturom u postojeći beton. Sami spoj starog i novog betona preporučamo impregnirati S-N GRUNDOM.

E S / 16.9.2021. 9:23:10

Poštovani, Molim vas savjet i uputu na koji način tj kojim sredstvima koje imate na raspolaganju možemo sanirati betonsku deku koja se inače koristi kao parking i spremište za drva za ogrjev - dakle radi se o težim opterećenjima betona. Izlijevanje glazure nije opcija pa vas molim da nas uputite čime bi istu mogli pokrpati i kako treba pripremiti površinu da bi rezultat bio sto uspješniji i dugotrajniji. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Krpanja oštećenja betonske podloge preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G, za debljine sloja do 15 mm, odnosno REPARATURNIM MORTOM R4 250 u slučaju potrebnih većih debljina. Podlogu je potrebno prethodno očistiti od svih slabovezanih dijelova te temeljito oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podlogu nalvažiti vodom ili impregnirati S-N GRUNDOM prije nanošenja REPARATRUNOG MORTA. Detalje primjene proizvoda možete naći u teHničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.