Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 7.12.2021. 19:56:32

Postovani, prije godinu dana majstori mi radili fasadu s nekom Maxima silikon akrilna,, stiropor 10 cm, i sve je ok, samo neki dan sam primjetio po nocu kad se upale svijetla kako se vide sve linije na spojevima stiropora. Istina da je zadnjih 2 mj non stop kišilo. Mene zanima ako te linije ostanu i poslije hoce li se to moc nekako sanirati npr za 10 god kad je budem nanovo bojao nekom drugom bojom,, ili sta vi predlazete,, hvala,, inace kuca je 300m2 a znam sta cete mi odg,, koliko para toliko muzike,, al evo zanima me ima li sanse za popravak kad dodjr vrijeme novog farbanja,, hvala

ODGOVOR

Na fasadnim površinama na kojima je izveden toplinski sustav mogu biti vidljive “neravnine” kada se površine promatraju kod kosog upada svjetlosti, te se iste ne smatraju nedostatkom ukoliko se eventuoalno prisutna odstupanja u ravnini ne utvrde mjerenjem letvom. Ukoliko vidljive linije sljubnica između toplinsko izolacijskih ploča nisu bile vidljive I prije razlozi njihovog “nastanka” mogu biti različiti (upojnost same završno dekorativne žbuke, nepravilno zapunjavanje sljubnica, ugrađene nedovoljno “odrađene” toplinsko-izolacijske ploče, nedostatno mehaničko pričvršćivanje, nepravilno nanošenje ljepila I dr) te nije moguće potvrditi da iste neće biti vidljive nakon osvježavanja površina bojanjem.Kako je od izvođenja radova prošlo samo godinu dana predlažemo da se obratite izvođaču koji bi trebao pregledati površine I utvrditi eventulane nedostatke.

M B / 30.11.2021. 20:32:05

Poštovani,imam kuću u Zadru.Od cigle rađena.Kuća je fino ožbukana.Od kad je napravljena(cca 25 godina) nista nije stavljano na tu klasičnu pretpostavljam vapneno cementnu ili cementnu fasadu.Žbuka je u dobrom stanju fino poravnana.Sad bi stavio nesto preko ali ne termo fasadu.Dali se stavlja tankoslojna žbuka i ako da koja akrilna ili silikonska(silikatnu nebi).Ili samo bojaza fasadu.I da li ce sloj tankoslojne zbuke ili boje poboljsati mikroklimu u kuci,ponajprije osjecaj vlaznosti.Hvala

ODGOVOR

Prijedlog i odabir završne obrada postojeće vapneno-cementne ili cementne žbuke uvjetovan je postojećim stanjem koje nam nažalost nije poznato. Obzriom na starost podloge svakako preporučamo nanošenje tankoslojne završno dekorativne akrilatne TERAKRIL Z li SILIKONSKE ŽBUKE Z. Prethodno je potrebno podlogu temeljito ispitati, uklonite sve eventualno prisutne slabovezane dijelove, po potrebni izvršiti krpanje vapneno-cementnom žbukom VC 50, te cijelu površinu punoplošno obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Ukoliko na podvršinama ima vidljivih oštećenja, pukotina i sl. u sloju FINE ŽBUKE EKSTRA preporučeno je izvesti armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Za sve eventualno dodatno potrebne inormacije na raspolaganju su vam naši tehnolozi na teL 01/3322808; 01/3322907.

D Š / 30.11.2021. 19:16:27

Poštovani!S čime da očistim kocke za dvorište. Majstori ih nisu dobro zaštitili kad su radili fasadu,ima mrlja od ljepila i fasade na njima. Ako nema sredstva da to skinem s čime je najbolje to mehanički sastrugati da neoštetim površinu.Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Ostatke ljepila I završne žbuke potrebno je prvo mehanički ukloniti , ukoliko već niste, s površine opločnika., te nakon toga provesti čišćenje primjenom sredstava za uklanjenje mrlja sa betnskih površina (većeina dostaupna u trgovačkim centrima I trgovinama građevinskog materijala) ili 3% otopinom solne kiseline. Kod primjene sredstava pridržavati se upte na pakiranju dok je za čišćenje otopinom solne kiseline potrebno prethodno natopiti opločnike vodom, pošpricati otopinom te isprati vodom. Možete se oobratiti i specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

I K / 30.11.2021. 11:13:26

Poštovani, imam zimski vrt u kojemu sam maknuo stare pločice. Prethodno su vanjska vrata bila stara i drvena. Između njihovog praga i vanjskih pločica je bila rupa pa je tu voda ulazila u unutrašnji prostor i ispod unutarnjih pločica. Prilikom štemanja pločica unutra na udaljenosti od pola metra od vrata, zajedno s pločicama otišla je i stara glazura, pretpostavljam zbog dugogodišnjoj izloženosti vodi. Ostatak unutarnje stare glazure je zdrav. Od te loše glazure koja je otpala s pločicama odštemali smo i 15-20cm i zdrave glazure za svaki slučaj. Sada imam rupe dubine cca 1 - 2 cm koje bi trebao ispuniti i zagladiti, poravnati sa starom zdravom glazurom da se mogu postaviti nove pločice. Problem s vanjskim pločicama i nadiranjem vode je saniran, vrata promijenjena. Beton koji je podloga svoj toj glazuri je zdrav, ne trusi se, ne mrvi se i ne puca. Što preporučate za krpanje te unutarnje glazure? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Popravke u postojećem estrihu u debljini od 1-2 cm možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Kod potrebnih većih debljina preporučamo CEMENTNI ESTRIH RAPID. Podlogu prethodno temeljito očistiti, otprašiti I navlažiti vodom ili impregnirati S-N GRUNDOM. Detalje primjene možete u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

F / 29.11.2021. 9:53:19

nakon koliko vremena se moze pustiti voda u cisternu izolirana hidroprotektom u ovim vremenskim uvjetima nizih tempera

ODGOVOR

Cisternu izoliranu HIDROPORTEKTOM preporučamo puniti vodom nakon najmanje tri tjedna od nanošenja HIDROPROTEKTA.

B M / 27.11.2021. 21:01:03

Postovani Imam jedno pitanje u vezi stiropor fasade debljine 8 cm...zanima me koliko je potrebno da se fasada osusi u ovim uvjetima prije nanosenja zavrsnog sloja? Unaprijed hvala S postovanjem

ODGOVOR

Minimalno vrijeme sušenja armaturnog sloja prije nanošenja završne žbuke je 7 dana. Svakako obratiti pozornost na vremenske uvjete I stanje podloge prilikom nanošenja. Ne nanositi završnu žbuku na orošene (noćno površinsko orošavanja) i vlažne (utjecaj atmosferilija) površine neovisno o starosti podloge.

Z D / 16.11.2021. 19:50:31

Pozdrav,ljepio bih staru ciglu rezanu na 3cm na vikendicu,odnosno cijelu kucu bi vanjski dio obukao u nju! znam postupak ali trazim ljepilo ili smjesu koja je osim sto je fleksiblna ima u sebi i svijstvo izolacije... dakle stara cigla 3 cm na opeku koja je gola...rabic + impregnacija + ?? Dakle trazim smjesu???? hvala vam!

ODGOVOR

Zidove od opeke potrebno je prije postave obloge od stare cigle obraditi žbukanjem, naravno ukoliko je toplinska izolacija izvedena na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova. Za samu postavu preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT F te za fugiranje MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M10. Za sve dodatno potrebne informacije molim obratite se na tele 01/3322808 ili 01/3322709.

M M / 15.11.2021. 12:57:55

Poštovani, zanima me vaša ponuda h. I. na bazi premaza. Radi se o A-B zidu na spoju s podnom pločom. Hvala

ODGOVOR

Prekdi kapilarne vlage na spoju AB ploča – AB zida preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

S / 15.11.2021. 8:16:41

Poštovani Posjedujem vanjsku terasu u zgradi na 5.spratu. Postavio sam obične betonske ploče 30x30x2 i nalon nekog vremena došlo je promjene boje (vlaga, mahovina i sl.) Moje pitanje je da li je na takvim pločama preporučljivo naknadno postaviti kulir, ako jeste da li je moguće jednim kalupom prekriti četiri kocke da dimenzima bude 60x60 ili trebam ipak izvaditi postojeće i postaviti nove kocke sa kulirom. Hvala unaprijed na odgovoru! LP

ODGOVOR

Ukoliko su onečišćenja jedini nedostatak postojećih ploča proporučamo pranje ploča vodom pod tlakom uz primjenu odgovarajućih sredstava za čišćenje (možete se obratiti i specijaliziranim tvrtkama). Nakon čišćenja, temeljito prosušene ploče zaštititi BETOSILOM u cilju smanjenja vodoupojnosti. U protivnom potrebno je izvršiti zamjenu ploča novima, pri čemu obratiti pozornost na kvalitetu podloge (ravnost, pad I sl.) te po potrebi izvesti korekcije. Za sve dodatno potrebe informacije obratite se na tel: 01/3322808; 01/3322709.

R K / 12.11.2021. 6:53:09

Postovanje,imam spoznaju da mi majstori nisu uredno IMPREGNIRALI zidove na kuci prije navlacenja zavrsnog sloja tj fasade.Koji su rizici i sta mozemo ucinitiwww jer je fasada navucena.Lp

ODGOVOR

Nažalost,nakon što je nanesena završna žbuka nije moguće izvršiti “korekcije” kojima bi se uklonili eventulano nedostaci priprema podloge. Iz vašeg upita nije vidljivo o kojem nedostatku nanošenja impregnacije je riječ pa samim time nije moguće preciznije definirati moguće posljedice. U pravilu, kod nedostatne impregnacije podloge može doći do odvajanja završne žbuke od podloge. Za sve dodatno potrebne informacije obratite se na tel: 01/3322808 ili 01/3322709