Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M S / 1.8.2005 19:39

Molim Vas za savet sta od vasih proizvoda upotrebiti prilikom gradnje septicke jame da bi se obezbedila vodonepropustnost.

ODGOVOR

Kako bi postigli nepropusnost septičke jame istu je potrebno premazati HIDROIZOLACIJKOM ŽBUKOM u tri sloja. Tehničke karakteristike navedenog materijala te način primjene možete naći na našim internet stranicama .

D K / 9.7.2005 19:37

Poštovani, za gradnju obiteljske kuće u Koprivnici koristio sam ciglu Porotherm 38, a za izvedbu fasade kao podložnu žbuku predvidio sam vašu žbuku VC20L (smatram i nadam se da nije nužno potrebno primjeniti toplinski sustav sa stiroporom). Mislite li da je to primjerena odluka te koji biste mi završni sloj preporučili, a da to bude u svijetlo krem, svijetlo narančastoj ili boji pijeska. Vaše su stranice inače vrlo informativne, no dobro će mi doći jedan konkretan savjet. Hvala.

ODGOVOR

Vaša odluka o upotrebi žbuke VC20L sasvim je u redu i nije vam potrebno primjeniti termozol sustav toplinske zaštite jer ste odabrali porotherm 38. VC 20L obradite FINOM ŽBUKOM F-900 ili TERATERMO GLETOM. Za završni sloj u bojama koje ste naveli možete upotrijebiti bilo koji završno dekorativni sloj i to:SEP-Z 200/OBOJENI + MINERALKOLOR U BOJI SEPA, ili SILIKATNU ILI AKRILATNU ŽBUKU. Za sve stručne savjete u vezi materijala i njegove primjene slobodno se obratite našoj tehničkoj službi.

B / 19.6.2005 19:37

Poštovanje! Slijedeće godine planiramo krenuti sa izgradnjom obiteljske kuće i za sada smo se odlučili za Porotherm 30 koji će sa unuternje strane biti obučen u knauf sa 3-5 cm vune. No za vanjsku stranu još nismo odlučili jel bolje ići sa klasičnom termo žbukom (4cm) ili sa stiroporom (5cm) ? Šta bi nam Vi preporučili pošto je kuća u predgrađu Rijeke te ako možete napisati toplinske koeficjente za obje varjante? Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Ako ste se odlučili za gradnju kuće opekom Porotherm 30 preporučamo Vam da obradite kuću teratermo žbukom u debljini od max. 4cm, sa završnom dekoratinom obradom TERAKRIL Z, R ili VA u granulaciji zrna 1,25 ili 2mm. Preporuka je da ujedno izolirate betone prije stavljanja teratermo žbuke zbog mogućeg kondenzata.

J G / 4.6.2005 19:35

Poštovani interesiraju me mjerne norme za izradu gotove Demit fasade, norme balkona (dali je omjer 1:1 ili 1:1,5), otvora i obrada špaleta. Odnosno koliko se odbija otvor te koliko ulazi u fasadu, a i gdje se ubraja dužni metar špalete.

ODGOVOR

Žao mi je ali vam ne možemo odgovoriti na ovo pitanje. Mi proizvodimo građevinski materijal ali ne izvodimo građevinske radove. Najbolji odgovor na pitanje vam mogu dati građevinari jer oni imaju svoje norme.

T / 21.4.2005 19:32

Imam kuću u Gospiću. Nakon adaptacije kuće na vanjsku postojeću fasadu sa impregnacijom postavljena je nova, vaš sep, fasada. Kuća je zidana sa ciglom, debljina zida je 40 cm, deka je betonska, puna. Na kući je izmjenjena nova stolarija (industrogradnja - drvena). Unutarnji zidovi koji su prije bili krečeni, poslije obojani su sa jupolom, i od tad u zimskom vremenu imam problem sa vlagom, plijesnom i velikom količinom kapljica vode koje se pojavljuju u gornjim i donjim kutevima zida i postepeno se širi sve dalje po zidu. Ponovo sam pokušao okrečiti zid sa bio-vapnenim krečom, ali nakon nekog vremena opet je bilo isto. Kuća je za vrijeme rata bila oštećena i do adaptacije kuće prije nisam imao vlage. Imam centralno grijanje i uz sami radijator mi se pojavljuje vlaga. Dali postoji mogućnost da sa vašim proizvodima riješim svoj problem. Puno pozdrava iz Gospića

ODGOVOR

U vašem slučaju je problem vlaga do koje dolazi najvjerovatnije uslijed kondenzacije. Kako ste promijenili stolariju izolirali ste jedan dio objekta dok su ostali ostali neizolirani te dolazi do nastajanja hladnog mosta,a samim tim i do kondenzacije vlage na zidovima (pogotovo kad se u kući grije - zimski period). Sa priličnom sigurnošću Vam možemo reći da bi Vaš problem riješila toplinska izolacija kuće stiroporom debljine min. 5 cm izvana. Princip rada je slijedeći: 1. Prije početka postavljanja ploča odrediti visinu sokla i postaviti odgovarajući SOKL PROFIL 2. SAMOTERM ljepilo nanositi na ploču trakasto po rubovima i točkasto u sredini. 3. Prvi red ploča postavlja se u SOKL PROFIL. 4. Drugi i ostali redovi lijepe se s pomakom od minimalno 25 cm u odnosu na donji red. 5. Zaljepljene ploče dodatno pričvrstiti pričvrsnicama (tiplama) ovisno o visini objekta sa 2-8 kom/m2. 6. SAMOTERM nanositi na postavljene ploče punoplošno u debljini 2-3 mm. 7. U sloj SAMOTERMA utisnuti dijagonalno trake Staklene mrežice SM-28 F dim. 30x50 cm na kutove oko otvora (prozora i vrata). Zatim postaviti kutne profile sa mrežicom na sve kutove objekta i na špalete oko otvora. 8. Staklenu mrežicu SM-28 F utisnuti u svježi SAMOTERM po čitavoj površini s preklopom min. 10 cm na svim spojevima mrežice. 9. Drugi sloj SAMOTERM –.a nanositi metalnom gladilicom u debljini 2-3 mm na očvrsli prvi sloj drugi dan. (Ukoliko se predviđaju završno dekorativne žbuke sitnozrnate teksture do 2 mm drugo gletanje izvesti SAMOTERM GLETOM). Kao završni sloj na čitav objekat možete nanositi: a) SEP (granulacija i boja po tonkarti Samoborka Mineralne žbuke i premazi) impregniran MINERALKVARC GRUNDO - om OBOJENIM i naknadno bojan MINERALKOLOR - om. ili b) SILIKATNU ŽBUKU (granulacija i boja po tonkarti Samoborka Silikatne žbuke i premazi) impregniranu SILIKATGRUND - om OBOJENIM. - - - Napomena: Izgleda da je email adresa koju ste nam naveli kriva. - - -

O G / 16.4.2005 19:32

U uzem centru grada Rijeke imamo kucu staru 115 godina. Pitanje, kako obnoviti postojecu fasadu. Pretpostavljamo da je izradjena na bazi vapna. Fasada je suha i normalno ne otpada. Medjutim kad se malo jače udari cekicem ,ispod povrsine reklo bi se da se pretvara u prasinu. Nasa ideja je da se nakon sanacije ostecenja vapnenom zbukom, premaze vasim grund proizvodom, a kao zavrsni dekorativni sloj koristi silikatni ili silikonski premaz. Molim vas za komentar odnosno uputu. Olivio Grzinic

ODGOVOR

Sanaciju takvog tipa je jako teško rješavati na ovaj način. Trebalo bi vidjeti u kakvom je pravom stanju podloga i da li ju je uopće uputno krpati. Ja bih Vas stoga zamolila da se javite našem predstavniku u Rijeci, g. Blažu Soldanu (091 3322 859) te da isti dođe na objekat i predloži vam najbolji način sanacije fasade.

D B / 11.4.2005 19:31

Mozete li nam napisati kako mozemo vidjeti paletu boja za sep? Unapred hvala!

ODGOVOR

Naše ton karte se zasada ne mogu vidjeti na internetu, ako ste na to mislili, što je najviše uvjetovano problemom različite interpretacije boja na različitim računalima čime se može steći krivi utisak o željenoj boji što odmah otvara i neke moguće pravne komplikacije.Naše ton karte se mogu vidjeti u našoj prodaji u Samoboru te našim prodajnim centrima u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, u svim bolje opremljenim prodavaonicama građevinskog materijala širom Hrvatske (npr. Velekem, Gramat, Bauhaus, itd.) te u projektantskim i arhitektonskim uredima u Hrvatskoj koji koriste ili preporučuju naše proizvode.

M Č / 8.4.2005 19:30

Poštovani, Imamo novogradnju 300 m od mora, zidovi su građeni od porotherma 25. Dilema je kako izvesti vanjsko žbukanje, da li ručno ili strojno? Za ručno nam nude špric+namaz+špric+gruba cementna žbuka+vodoodbojni kit+impregnacija+završna zrnasta žbuka edel putz. Za strojno nude špric+mrežiranje+cementna žbuka+impregnacija+završna zrnasta žbuka edel putz. Cijena je približno ista cca. 18 EUR po m2. Molim za savjet.

ODGOVOR

Za obradu vanjskih zidova od poroopeke predlažemo slijedeće tehnološko riješenje :- Podloga, zid od poroopeke, mora biti čist, čvrst, suh nesmrznut. Spojeve mješanog ziđa poroopeka-izolirani betoni rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom 25x25x0,9 ili Staklenom mrežicom SM 28 F. - Nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 4.- Na očvrsli Cementni špric nanositi laganu žbuku VC 20 L u debljini 15 –.20 mm i izravnati H letvom. - Nakon djelomičnog očvršćivanja vezanja) VC 20 L prestrugati letvom ili rešetkastom gladilicom.- Na podlogu staru najmanje 7 dana nanositi TERATERMO GLET u debljini 3 mm metalnom gladilicom.Završna obrada: VARIJANATA A: SEP –.Z 200 obojeni, nanositi na podlogu staru najmanje 14 dana, dan ranije impregniranu odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.Nakon 3 –.5 dana SEP Z 200 obojiti MINERAL-KOLOROM u istom tonu. VARIJANTA B: TERAKRIL Z 2 mm obojenI, nanositi na podlogu staru najmanje 21 dana, 1-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, metalnom gladilicom u debljini najkrupnijeg zrna i odmah zaribati plastičnom gladilicom do ujednačene teksture.Napomena : Tehnološko rješenje dato je s pretpostavkom da su betonski dijelovi konstrukcije izolirani !!

I B / 22.3.2005 19:29

Student sam ekonomije i trazim odredjenu firmu za prezentaciju njenih financijskih performansi. Zašto Samoborka kao d.d. nema objavljene financijske izvjestaje (racun dobiti i gubitka, bilancu, izvješće o novčanim tokovima) na svojim internet stranicama?

ODGOVOR

Objavljivanje poslovnih izvješća na web stranicama nije uobičajena praksa u Hrvatskoj a niti mi za sada nemamo namjeru objavljivati to na našim web stranicama. Naša izvješća objavljuju se jedanput godišnje na stranicama javnih glasila odnosno preciznije u «.RRIF».-u po isteku roka za predaju godišnjeg obračuna, polovicom svibnja.

A F / 5.3.2005 19:28

Želio bih koristiti vaše proizvode, pa imam dva pitanja. 1. Što mi preporučate za izradu estrihta koji bi imao toplinsku i zvučnu izolaciju debljine do 6 cm.,površina 100m2. 2. Preporuka za unutarnju toplinsku žbuku za strojno žbukanje. Građevina je na moru. Gdje u Zadru možemo kupiti Vaše proizvode.? Unaprijed hvala,srdaćan pozdrav.

ODGOVOR

1. Obzirom na raspoloživu visinu (6cm) preporučamo izvedbu plivajućeg estriha:1+1 cm toplinsko-izolacijske polistiren ploče i 4 cm CEMENTNI ESTRIH 20. Opis radova : -postaviti toplinskoizolacijske ploče 1+1 cm, na koje se postavlja polietilenska folija minimalne debljine 0,2mm. Instalacijske okomite cijevi omotati trakama od toplinskoizolacijskih materijala kako bi se izbjegli zvučni mostovi. Na tako pripremljenu podlogu nanositi CEMENTNI ESTRIH 20 u debljini 4 cm, izravnati H letvom i gladilicom za glazure ili strojno. 2. Toplinska izolacija vanjskih zidova izvodi se u pravilu sa vanjske strane primjenom toplinskih žbuka ili toplinskih sustava. Ukoliko niste u mogućnosti izvesti toplinsku izolaciju izvana preporučamo, za strojno nanošenje TERATERMO ŽBUKU u debljini 3 cm. 3. Naše proizvode možete pronaći u trgovinama: LIGNUM, TEHNOMERKUR, PEVEC, GRAMAT i dr.