Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 21.1.2022. 8:59:11

Kupio sam vašu kocku za dvorište Atena kreativ smeđa. Pošto dolazi kao modul,nije mi baš jasan njezin način slaganja. Da li se slaže modul do modula ili se mogu kako izbječi pravocrtne linije kao kod ostalih kocki koje se slažu po nacrtu?

ODGOVOR

Kako biste izbjegli “vidljivost” linija modula kod slaganja betonskog opločnika ATENA potrebno je “izmicati” pojedine elemente ili najmanje “rotirati” modul za 90o. Za detaljnije upute I dodatne informacije molim obratite se na tel : 091/3322839.

D P / 20.1.2022. 18:49:53

Uokolo zgrade su armirano-betonske površine (debljina cca 10cm) na koju su dolazila i najteža vozila (betonske mješalice) pri renoviranju iste. Dakle podloga je stabilna ali je pri njenoj izradi površina ostala hrapava i na mjestima valovita (visina vala max 1-2cm). Što sugerirate, primjenom nekog od vaših proizvoda, da se napravi ravnomjerna i estetski prihvatljiva površina koja bi podnosila parkiranje automobila. naime zgrada se prerađuje u turističke svrhe. Da li je npr. ESTRIH 30, s obzirom na mehaničko opterečenje, prihvatljiv za taj zahvat? S obzirom na visine pragova na ulazu u zgradu prihvatljive bi bile i debljine estriha i do 7-8cm. Hvala.

ODGOVOR

Cementni estrih nije namijenjen za završnu obradu podnih površina, Kako se ovdje radi o betonskim površinama izloženim lakšem I srednje teškom opterećenju preporučamo izvedbu ploče najmanje debljine 10 cm betonom klase najmanje C 25/30. Kad ugrađeni I nivelirani beton postane prohodan helikopterom utrljati KVARCNI POSIP kako bi se postigla veća mehanička otpornost podloge.

J K / 20.1.2022. 12:24:04

Poštovani, Molim Vas prijedlog za obnovu dvorišne fasade. obijanje malo preostale stare žbuke, špric,termo žbuka, rabiriranje, gletanje, sep tj. VAŠ prijedlog. lp, Josip

ODGOVOR

Za obradu vanjskih zidova toplinskom žbukom preporučamo: - CEMENTNI ŠPRIC 2 - TERATERMO 100 STANDARD u debljini 4 cm - TERATERMO GLET armiran STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160 - Završno dekorativna žbuka po izboru: mineralna žbuka SEP Z 2, SILIKATNA ŽBUKA Z 2 mm, SILIKONSKA ŽBUKA Z 2 mm Ukoliko na postojećem objektu postoji problem djelovanja kapilarne vlage, a što bi mogao biti jedan od uzroka oštećenja stare žbuke, preporučamo najmAnje u zoni sokla primjenu sanacijske paropropusne SOKL ŽBUKE, uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM. Za dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel: 01/3322808 ili 01/3322709.

T T / 18.1.2022. 20:33:02

Poštovani, koristim vaše proizvode, konkretno samoborka uniterm ljepilo u svrhu postavljanja stiropora na stambeni objekt. Zanima me koje temperature su pogodne za postavljanje istog, obzirom da su trenutne dnevne temperature cca 10-15 stupnjeva. Lp

ODGOVOR

Polimer-cementni mort UNITERM primjenjuje se kod temperature zraka I podloge od najmanje 5 oC. Kako bi se uz odgovarajuću temperaturu zraka osigurala I odgovarajuća temperatura podloge preporučamo: noćne temperature ne bi trebale biti ispod 0oC, dok bi dnevne trebale biti najmanje 8-10 oC. Napominjemo da na vezivanje materijala utječe i vlažnost zraka. Kod niskih temperature i povećane vlažnosti period vezivanja može biti znatno produljen.

K B / 18.1.2022. 9:33:12

Poštovani, prije 4 godine napravio sam stiropor fasadu na kući. Fasada je pregletana 2 puta sa Samoborka ljepilom(mrežica postavljena), a ove godine bi je završio. Koje Samoborka ljepilo preporučujete za završni sloj prije boje i koju impregnaciju prije nanošenja zadnjeg sloja ljepila? Isto tako, molim Vas za preporuku impregnacije nakon zadnjeg sloja ljepila i preporuku bijele boje za završni sloj. Hvala na povratnim informacijama.

ODGOVOR

Za završnu obradu armirajućeg sloja toplinskog sustava preporučamo tankoslojne završno dekorativne žbuke tipa: SILIKATNA ŽBUKA, akrilatna žbuka TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA, zaribane teksture, granulacije najmanje 1,5 mm. Obzirom na vremenski period od 4 godine od završetka prethodne faze radova, postojeći armirajući sloj je potrebno temeljito pregledati. Ukoliko postoje oštećenja, ovisno o karakteristikama i stupnju istih, preporučamo kod većih oštećenja (pukotine na spojevima ploča, vidljiva mrežica I sl) potrebno je provesti iodgovarajuću sanaciju podloge. Preporučamo primjenu FINE ŽBUKE EKSTRA uz impregnaciju podloge S-N GRUNDOM. Za dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel 01/3322709 ili 01/3322808.

P M / 17.1.2022. 7:57:55

Kakav materijal i premazi se preporučaju kod obrade grubo betoniranih vanjskih nenadkritih stepenica koje je potrebno pravilno geometrizirati-doraditi gazišta i čela u debljini i do preko 10 mm?

ODGOVOR

Korekciju ravnina betonskih površina stepenica preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G, koji možete nanositi u sloju debljine do 15 mm. Prethdodno temeljito ispitati podlogu te po potrebi ukloniti sve slabovezane dijelove. Površinu temeljito otprašiti I navlažiti vodom prije nanošenja REPARATURNOG MORTA.

A / 16.1.2022. 22:55:27

Poštovani, Molila bih Vas najoptimalnije rješenje za obradu vanjskih zidova od armiranog betona. Radi se o potpornim, ogradnim zidovima, smetlarniku i garaži. Betoni su solidno izvedeni. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Poštovana, Vanjske armirano-betonske zidove preporučamo obraditi REPARATURNIM MORTOM G (za debljine sloja do 20 mm) ili F ( za debljine sloja do 5mm) ukoliko postoji potreba za izravnavanjem i zatim ih obojiti bojom za beton AKROTON. REPARATURNI MORT se nanosi gleterom na čistu, nosivu podlogu predhodno impregniranu S-N GRUNDOM. S obzirom da trajnost ovakve obrade ovisi o kvaliteti izvedenog betona i njegovoj upojnosti (za betonski potporni i ogradni zid jer su u stalnom kontaktu s tlom) drugo nešto trajnije rješenje je obrada armirano-betonskih zidova žbukanjem SOKL ŽBUKOM uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA. Detalje primjene gore navedenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici. Lijep pozdrav,

I P / 8.1.2022. 21:09:21

Poštovani, U izgradnji smo obiteljske kuće. Kuća je sazidana u 4. mjesecu 2020. nakon čega je uslijedila pauza skroz do ljeta 2021. U 11. mjesecu 2021. Kuća je kompletno ožbukana vapneno-cementnom žbukom, a u nekim prostorijama je i finirana. Do kraja 11. mjeseca postavljeno je i podno grijanje te glazura, a odrađena je i prva ruka gletanja. Zidovi su još uvijek bili malo vlažni kad se gletalo, a onda je upaljeno podno grijanje po prvi puta…tu je tek uslijedio kaos. Iz zidova curi voda. Ne znamo je li to samo sušenje zidova i estriha, ili je kondenzacija zbog toplog prostora, a vani je hladno. Ili se zidovi iz vana natope kišom i snijegom pa propuštaju unutra…(imamo dosta potpuno betonskih zidova, ali vlažni su i oni zidani termo blokom). Što nam je činiti? Želimo se što prije useliti u kuću, ali ne želimo opet ni previše žuriti kad je toliko sve vlažno. Nastaviti dalje s dvije ruke gleta koje još moraju ići ili ne? Mislite li da će takva situacija biti dokle god se ne stavi fasada vani? I kada staviti fasadu obzirom na svu ovu vlagu u zidovima sada?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo da li je tijekom prekida u izvođenju radova konstrukcija bila pod krovom ili ne, odnosno da li je bila izložena direktnom autjecaju atmosferilija što je moglo imati za posljedicu prekomjerno navlaživanje. Ubrazano izvođenje radova također može dovesti do prekomjernog nakupljanja vlage u konstrukciji. Obzirom na opisano stanje ne preporučamo nastavak radova gletanje. Predlažemo primjenu isušivača kako bi se ubrzao postupak isušivanja. Za dodatne informacije molim obratite se telefonski na 01/ 3322 709 ili 01/ 3322 808 .

J D / 5.1.2022. 13:41:05

Koji materijal koristiti za izradu novih fuga na vanjskom zidu, stare kamene kuće na otoku u blizini mora. U privitku [emailu] je fotografija detalja dvije postojeće fasade iz kojih je vidljiva degradacija materijala fuga. Molim i detaljan postupak svih radova. Lp

ODGOVOR

Fugiranje kamenog ziđa preporučamo izvesti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA. Postojeći mort potrebno je ukloniti iz sljubnica u dubinu od najmanje 2 cm. Očišćene sljubnice temeljito otprašiti I navlažiti vodom te zapuniti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA. Nakon provedene sanacije preporučamo cijelu površinu dodatno hidrofobirati SILIKOSAM KONCENTRATOM. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na linku: https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20Mort%20za%20fugiranje%20kamena.pdf; https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20SilikosamKoncentrat.pdf.

M O / 28.12.2021. 19:04:29

Postovanje Jel moguce staviti teraplast na pogletani zid sa teranilom koji nije pobrusen. Ako se moze jel ima neka posebna impregnacija ili standardna univerzalna Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ožbukane površine obrađene TERANILOM potrebno je prije nanošenja TERAPLASTA impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM. Ukoliko je TERANIL nanošen na već prethodno gletane ili obojene površine, preporučamo podlogu prije nanošenja TERAPLASTA prebrustiti kako bi se isti uklonili do čvrste i nosive podloge.