Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 9.8.2006 15:16

U sljedečim danima čemo početi sa strojnim žbukanjem unutarnjih prostora, sa vašim materialom. Ne mogu se odlućiti, da li izabrati VC40 ili GV10. Molim, da mi kažete, koja je od ovih žbuka bolja. Više mi se sviđa VC40, jer je trvđa, ali je problem, što nije tako gladka. Molim da mi kažete koliko je ta žbuka trvđa od GV10? Koja od ovih je bolja za klimu u prostorijama, u kojoj je zdravije živjeti? Kako mogu sa VC40 dostiči lijepu gladku površinu? Kakav je postupak rada?Hvala!

ODGOVOR

Vaš prostor možete ožbukati bilo kojom od navedenih žbuka.
GV 10 preporučamo za sve prostorije osim sanitarnih, te je možete obraditi gletanjem ili filcanjem i nije potrebno dodatno gletanje TERANILOM, dok upotrebom VC40 žbuku je potrebno gletati TERANILOM.
Što se tiče čvrstoće obje žbuke zadovoljavaju kvalitetom i čvrstočom, VC40 je čvršća od GV10.
Povoljnije mikroklimatske uvjete ispitivanjem poklazala se GV10 (gips-vapnena).
VC40 možete fino obraditi zaribavanjem da bi dobili jednoliku i glatku površinu.

E / 3.8.2006 16:50

,KUĆA MI IMA SILIKAT ŽBUKU PROBLEM JE U TOME ŠTO SU MI MAJSTORI ZAPLJACKALI PLOČICE SA SILIKAT BOJOM I NEDA SE OČISTITI DA LI IMA NEKO SREDSTVO ZA ČIŠČENJE

ODGOVOR

U opisu primjene SILIKATNE ŽBUKE, kao i ostalih proizvoda na bazi silikatnog veziva, stoji da slučajno poprskana mjesta treba ODMAH očistiti (odstraniti) MOKROM KRPOM. Nakon sušenja moguće je samo mehanički odstraniti žbuku ali ne i očistiti fleku koja ostane na podlozi.

B M / 1.8.2006 10:22

Poštovani,
Imamo kuću u Dalmaciji kojoj smo vanjske zidove ožbukali s TERATERMO 080, preko koje smo nanijeli FINU ŽBUKU F 900.
Zanima me dali možemo kuću obojiti s TERATON V bez ikakvog prethodnog nanošenja /npr. gletanja ili pak impregniranja s UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM/.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Vaš objekta u Dalmaciji možete bojati akrilatnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz akrilatne ton karte Samoborka.Podlogu ne morate dodatno gletati jer ste ju obradili F-900., boju nanosite direktno bez impregnacije u dva nalića. Jedino ako je podloga jako upojna možete neposredno prije bojanja površinu grundirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2.
PREPORUKA: Ako je objekat u blizini mora podlogu prije bojanja oprati čistom vodom i osušiti, te onda bojati TERATONOM V.

G M / 31.7.2006 13:03

Kupio sam kuću koja je nakon betonske žbuke obložena salonitnim tablama ispod kojih je staklena vuna. Ploče su tiplane u drvene letve. Budući da je izvedba jako kvalitetna molim Vas za sugestiju čime trebam puniti razmak između ploča ( 5 - 10 mm) prethodno impregniranju i bojanju fasade, a da izbjegnem naknadno otvaranje pukotina. Srdačno vas pozdravljam.

ODGOVOR

Razmak između ploča od 5-10 mm zapunite trajno elastičnim kitom, a ploče možete bojati AKROTONOM akrilatnom bojom za beton, odabir boje prema akrilatnoj ton karti Samoborka.
AKROTON nanositi zidarskom četkom ili valjkom u dva nalića.Drugi nalić nanositi na osušeni prvi. Akroton po potrebi razrijediti sa cca 10% čiste vode.

D P / 30.7.2006 12:27

Poštovani,
Nalazim se pred zahvatom sanacije ravnog krova garaže koji se istovremeno koristi i kao prohodna terasa. Postojeća površina je tzv, samoborac, u prilično dobrom stanju osim nekoliko sitnijih pukotina kroz koje probija vlaga. Namjera je postaviti klasičnu bitumensku hidroizolaciju, estrih pa keramiku. Međutim, taj način podrazumjeva čekanje min 28 dana sušenja estriha prije postavljanja keramike što bih htio izbjeći ako je moguće. Imate li u svom proizvodnom programu nešto što bi poslužilo istoj svrsi ali da je izvedivo do kraja u kraćem vremenskom periodu (npr. brzosušeći estrih ili neka druga kombinacija - završna podloga i ne mora nužno biti keramika) ?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u proizvodnom programu brzovezujuće materijale namjene koju trebate. Preporučamo primjeniti CEMENTNI ESTRIH 20 na koji možete polagati keramičke pločice nakon 28 dana.

D M / 29.7.2006 21:05

dali je moguce teraplast nanositi kao podnu podlogu i ima li cvrstocu kao takova. odnosno postoji li dekorativna podna podloga osim kamenih ploca.

ODGOVOR

TERAPLAST V je zaštitno-dekorativna akrilatna žbuka za završnu obradu zidova, ponajviše soklova i nije pogodan za oblogu podova (nije otporan na habanje). Za završnu obradu podova preporučamo naše kulir ploče. Ukoliko ipak želite podnu oblogu tipa tzv. industrijski pod obratite se proizvođačima materijala na bazi epoksi smola (kao napr. Chromos).

M / 28.7.2006 22:24

Na betonskoj ogradi kuće imam Teraplast star cca 25 godina (sjeverna strana,izložen raznim vremenskim utjecajima - za pohvalu). Sada bih ga htio zamijeniti novim budući da je postojeći dotrajao. Kako najlakše skinuti postojeći teraplast. Da li postoji neko otapalo ili neka termo obrada koja će olakšati skidanje jer se na mjestima još uvijek drži prilično čvrsto.

ODGOVOR

"Teraplast je najlakše odstraniti s podloge mehanički (lopaticom) uz zagrijavanje površine (uz oprez ""brenerom"" ili eventualno sušilom za kosu)."

I V / 19.7.2006 15:41

Postovani,
Imam kucu staru 5 godina. Fasada je na puno mjesta popucala, a pojavljuju se i pukotine u obliku paukove mreze. Molio bih Vas da preporucite kojim bih od Vasih materijala mogao najsigurnije sanirati fasadu i na koji nacin. Unutarnje zbukanje, za razliku od fasade radio sam Vasim materijalima VC 10 i GV 10, i jako sam zadovoljan. I jos da dodam, ako je bitno, kuca je u Dalmaciji, tocnije u Dubrovniku.
U ocekivanju Vaseg odgovora,
Srdacan pozdrav,
Ivan Vujicic

ODGOVOR

"Dodatne inormacije:
""Zavrsni sloj je Sep, mislim da je broj 3. Po sjecanju, glede izolacije, stavljena je termo i hidro izolacija. Znaci radjeno je tako da je na ciglu islo, navest cu onako kako mi kazemo, jer nazalost ne znam strucni izraz, ali nadam se da cete razumjet: spric - likadina - spric - smjesa izolacije - sep3. Nisu stavljani materijali kao stirodur i sl. Nadam se da ce Vam ovo pomoci da biste mi mogli poslati zadovoljavajuci odgovor.""

Odgovor:
Na vašem objektu su se pojavile mikro pukotine jer termo žbuka nije adekvatno zaštićena slojem TERATERMO GLETA, pa na glet dolazi završno dekorativni sloj tipa SEP ili slično po vašem izboru.
Vaš objekat je na moru pa vam predlažemo sljedeću sanaciju: postojeći sloj SEP-a dobro oprati vodom pod pritiskom i što više mehanički skinuti postojeći sloj SEP-a koliko je to moguće. Suhu površinu grundirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije, te nanijeti TERATEMO GLET po cijeloj površini zida u d=3mm (ako su pukotine veće potrebno ih je otvoriti da se vidi kolika su oštećenja). TERATERMO GLET moguće je nanijeti u dva sloja - armirati ga slojem staklene mrežice (d=3-5mm). Na osušeni teratermo glet preporuka je da stavite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z 1,25 ili 2 mm, bijelu ili obojanu po izboru iz Samoborka ton karte. Površinu prije nanošenja završno dekorativnog sloja gundirati MINERALKVARC GRUNDOM. Na površinu obrađenu teratermo gletom možete nanijeti i SEP kojeg obavezno prebojajte fasadnom bojom TERATON V ili MINERALKOLOR po izboru iz Samoborka ton karte. Mineralnu žbuku ćete egalizirati i hidrofobirati te zaštititi od utjecaja soli."

b j / 17.7.2006 8:26

Imam zid ozbukan morskim pijeskom, koji stalno vlazi i opada boja. Mogu li ista uciniti?

ODGOVOR

Na vaš zid koji je ožbukan morskim pijeskom ne možete staviti ništa, već je potrebno postojeći sloj skinuti do opeke ili kamena, oprati vodom pod pritskom, ostaviti da se zid osuši, te zid premazati antisolom - premaz koji pretvara topive soli u netopive.

Prostoriju ožbukati sanisilnim žbukama ili produžnim žbukama uz obavezno korištenje pijeska bez morske soli i čistu vodu.

Za potpuniji odgovor, u vašem pitanju niste naveli dali se radi o vanjskom ili unutarnjem zidu.

C B / 16.7.2006 0:11

Poštovani, da li je moguće kuću iznutra ožbukati termo žbukom. Svi majstori koje smo to pitali čudili su se i redovnito odgovarali da se termo žbuka koristi samo za vanjske zidove.
Mi ne želimo stiropor fasadu pa se pitamo da li bi termo žbuka iznutra i izvana dala rezultat u toplinskoj izoliaciji i time uštedu enrgije.
Na vašim stranicama podaci o termo žbukama govore da je moguće i žbukanje unutranjih zidova, ali ipak je objašnjenje o postupku samo za vanjske zidove.

Koji od vaših proizvoda smatrate najboljim za unutarnje žbukanje obične obiteljske kuće.
Pozudrav

ODGOVOR

Prostorije u objektu mogu se ožbukati termo žbukom, iako je preporuka da se objekat toplinski zaštiti s vanjske strane.
Objekat možete i sa vanjske strane ožbukati termo žbukom. Postupak ugradnje u unutarnjim prostorijama s termo žbukom je isti kao za vanjske radove samo što je unutarnje zidove potrebno obraditi sa teranilom ,dok vanjske teratermo gletom.
Za unutarnje žbukanje preporučamo vam VC40 ili GV10 gotove žbuke.