Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

b / 6.10.2006 10:59

Ne znam da li je igra riječi ili ... za Tera_termo glet jel treba biti podloga mora biti suha ili navlažena.
Iz artikla:
Sve podloge moraju biti čiste, čvrste, suhe, nesmrznute, stare najmanje 10-14 dana.

Podloge navlažiti vodom neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA.

ODGOVOR

Sve podloge prije stavljanja Teratermo Gleta moraju biti čiste, čvrste, suhe stare najmanje 10-14 dana.
Podlogu prije nanošenja Teretermo Gleta navlažiti vodom. Znači podloga mora biti suha prije izvođenja te se samo navlaži vodom prije gletanja.

z t / 5.10.2006 19:53

etažu kuće(novi vinodolski) bih zbukao(ručno)teraterm žbukom. kojom bi bilo najbolje?da li ona može ostati kao zadnji sloj nekoliko godina i da li je vodoodbojna?hvala

ODGOVOR

Ako Teratermo žbuku korstite za vanjsko žbukanje kao toplinsku zaštitu, preporučamo vam da kupite TERATERMO 100 STANDARD toplinsku žbuku. Objekt se nalazi na moru te termo žbuku ne možete ostaviti nezaštićenu već je morate pregletati TERATERMO GLETOM. Pregletana žbuka s gletom može ostati neko vrijeme bez završnog sloja pa vam preporučamo da čim prije stavite akrilatni završni sloj - TERAKRIL Z 1,25 ili 2 mm po izboru iz Samoborka ton karte za akrilatne žbuke.
Termo žbuka nije vodoodbojna te se mora obavezno zaštitit gletanjem gletom, VC50 ili F-900.

Z Š / 12.10.2006 14:49

Prilikom renoviranja stana u zgradi staroj 25 godina neke od zidova želim poravnati termo žbukom. Zanima me da li je preporučljivo nanostiti novu žbuku na staru, koja je u dobrom stanju, te da li je potrebna impregnacija i cementni špric. Nova žbuka bi bila debljine od 1 do 3 cm.Molim Vas da mi preporučite postupak i materijale iz svog programa.
Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

Ako je nosivost stare žbuke dovoljna, a što mora provjeriti izvođač radova, tada se može žbukati na staru žbuku bilo toplinska ili produžna žbuka, uz prethodni cementni špric.
Minimalna debljina toplinske žbuke je 2 cm. Ako su preduvjeti za žbukanje na staru žbuku zadovoljeni, preporučamo TERATERMO 100 STANDARD.
Ovisno o završnoj žbuci potrebne su predradnje (pogledajte naše web stranice).

M / 3.10.2006 22:13

Poštovani !
Molim za savjet kako sanirati pukotine između betona i drveta,radi se o pregradnom zidu koji je napravljen od ploča iverice i puca na spojevima s betonom i međusobno (spoj drvo-drvo).Dali je moguće sanirati te spojeve kako više nebi pucali?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli čime su obrađene ploče.
Obzirom na problem prionjivosti praškastih materijala na drvo, na spojevima drvo-beton uvijek dolazi do pojave pukotina. Obzirom na rad drvene konstrukcije, na spojevima dviju ploča,ukoliko nisu rabicirani ,događa se isto.
Preporučamo spojeve očistiti i zapuniti trajno elastičnim kitom.

D S / 2.10.2006 9:16

Poštovani,
u staroj kamenoj kući debljine zida 70 cm, trebam napraviti nadvoj nad vratima od 90 cm. Da li je dovoljno napraviti oplatu s visinom nadvoja od cca 15 cm u koju bi stavio čeličnu armaturu te ispunio nadvoj iznad vrata sa Vašim MORTOM za zidanje M 10.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nadvoj u visini od 15 cm sa armaturom nije vam dovoljno već bi trebali minimalno napraviti nadvoj u visini od 25-30 cm. Ispuna nadvoja s mortom za zidanje M10 nije preporučljiva jer ima drugu namjenu, već možete upotrijebiti gotov betom MB20 u vrećama od 50kg.

D / 2.10.2006 1:09

Poštovani,
Staru, manju hrastovu klet želim iznutra ožbukati. Radi unutrašnjih neravnina (planke su raznih debljina, 10-15 cm), žbuka treba biti debljine i do 5-6 cm. Molim vas za preporuku materijala, redoslijed i način primjene.
Inače, klet je suha zbog dobrog krova i dobrog temelja.
Obzirom da na vašoj stranici nisam do sada naišao na slično pitanje, vjerujem da će vaš odgovor biti od pomoći širem krugu ljudi.
Darko

ODGOVOR

Samoborka nema deklarirane proizvode za nanošanje žbuke u drvenim prostorijama. Ne preporučamo vam žbukanje tih površina produžnim žbukama zbog gustoće i težine.
Molimo vas da nam se javite telefonom, za daljnje preporuke sanacije.

G / 1.10.2006 15:55

Poštovani!
Zanima me da li su na toplinsko izolacijskim fasadama, kao što su Termozol, Termolam itd. dozvoljena bušenja radi postavljanja klima uređaja i slično? Održavanje takve fasade?
Konkretna fasada na zgradi staroj 3 godine,lokacija:Slavonija, podaci iz projekta:
-produžna žbuka (1800 kg/m3)debljine 2cm
-termo blok opeka-kao Porotherm 30 (700 kg/m3)debljine 30cm
-produžna žbuka (1800 kg/m3)-zaglada površine zida debljine 1cm
-ekstrudirani polistiren XPS (40 kg/m3), ploče sa rubnim preklopima, ploče lijepljene na podlogu polimercementnim mortom i pridržane plastičnim pričvrsnicima sa širokom glavom debljine 6cm
-polimercementna žbuka armirana alkalnootpornom mrežicom (1800 kg/m3) debljine 0,5cm
-silikatna dekorativna žbuka (1600 kg/m3) debljine 0,3cm.

Srdačan pozdrav!


ODGOVOR

Na toplinskim sustavima tipa Termozol, Termovol, Termolam nije preporučljivo bušiti zbog postave klima uređaja.
Konzole za klima uređaje postavljaju se prije izvođanja toplinskih sustava. Prilikom bušenja može doći do oštećenja Samoterma i mrežice te do pucanja koje je poslije teško sanirati.

A V / 29.9.2006 15:47

"Da li je za izvedbu TERATERMO 100 STANDARD toplinske žbuke potrebno koristiti mrežicu? Također mogu li se toplinske žbuke nanositi na klasičnu ""zidarsku"" žbuku bez ugradnje mrežice između njih? Da li se uopće štogod dobije u smislu izolacije ako se ispod termožbuke nanosi klasična žbuka?"

ODGOVOR

Za izvedbu Teratermo 100 standard nije potrebno koristiti staklenu mrežicu, jer ovisi u kojoj debljini želite nanijeti Teratermo žbuku.
Spojevi različitih materijala se rabiciraju.
Toplinska žbuka može se nanositi na podlogu od produžne žbuke tako da podlogu treba nahrapaviti i navlažiti vodom.
Preporučamo vam da objekat izolirate Termozol sustavom toplinske zaštite pošto je objekat ožbukan produžnom žbukom.

V M / 28.9.2006 16:06

Zašto se u masi za gletanje Teranil Extra stvaraju mjehurići zraka? Je li to normalno? Kao ih izbjeći? Gletanje je jako otežano jer površina ostaje izbrazdana ili u masi ostaju rupice nakon brušenja.

ODGOVOR

Mjehurići zraka u Teranilu ekstra pojavljuju se zbog prebrzog mješanja elektromješačem. Izmješani materijal mora odstajati cca 10 min.prije nanošenja na površine (vrijeme sazrijevanja).

V M / 28.9.2006 15:55

Zid od Ytonga je iznutra ožbukan s VC 20L i fino obrađen s F-900. Prije ličenja želim sanirati manja oštećenja i neravnine za zidu tako da cijeli zid pregletam Teranilom Ekstra (kako bi cijela površina zida bila jednako glatka). Je li to u redu i treba li prije nanošenja Teranila na F-900 impregnirati zid UKG-om (i u kojem omjeru s vodom)?

ODGOVOR

Prije nanošenja Teranila ekstra podlogu impregnirati UNIVEZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 (1 dio UKG :2 dijela vode).