Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P P / 21.2.2022. 22:13:18

Poštovani, zanima me koji materijali su mi potrebni za obradu špaleta oko PVC prozora. Odabrao sam ove materijale po redosljedu ali nisam siguran dali je to to (MORT M5, žbuka VC40, profili za rubove, GIPSOGLET , te zavrsna obrada TERANIL.Lp

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo radi li se o krpanju ili punoplošnoj obradi špaleta kao ni potrebne debljine slojeva. Obradu špaleta možete izvesti na više načine: - ukoliko su postojeći slojevi uklonjeni ili oštećeni do podloge – zidani zid – po potrebi postaviti kutni profil, a) kod vapneno-cementnih žbuka na temeljio očišćenu podlogu navlaženu vodom nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2, te nakon djelomičnog očvršćivanja (kada špric pobijeli) nanijeti vapneno-cementnu žbuku VC 40 u debljini do 2 cm b) kog gips vapnenih žbuka krpanje izvesti GIPOSGLETOM uz impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM - krpanje u sloju postojeće vapneno cementne žbuke u debljinama do 2 cm izvesti s VC 40 (uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, a kod potrebnih većih debljina TERMO ŽBUKOM - krpanja u sloju gipsvapnenih žbuka GIPSOGLETOM kao gore već navedeno Svi prethodno navedeni radovi podloga su za daljnje soboslikarske radove (gletanje TERANILOM I ličenje TERAPOLOM).

i š / 21.2.2022. 10:57:54

Poštovani, molim vaš stručni savjet kako zabrtviti betonski bunar-šternu od propuštanja, Naime šterna je izrađena od betona iznad površine zemlje i sa tri strane slobodno stojeća dok sa četvte se naslanja na objekt.Obzirom da se ne vidi propuštanje iz vana, očito pušta na podnoj površini.Kako je navedeno, molo bi vašu preporuku- postupak kako riješiti propuštanje. s poštovanjem, Ivica Šepić Kukuljanovo.

ODGOVOR

Dno betonskog bunara za pitku vodu preporučamo hidroizolirati HIDROPROTEKTOM koji nanositi u tri sloja križno zidarskom četkom. Prethodno na spojevima dna I zidova bunara izvesti holker BETONPROTEKTOM MONOELASTIK uz primjenu TRAKE ZA BRTVLJENJE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

N M / 17.2.2022. 09:40:20

Trebao bih napraviti cementni estrih visine cca 6 centimetra na predhodno postavljeno podno grijanje. Koji estrih uzeti ? Neki majstori spominju vlakna za ojačavanje . da li vi ta vlakna imate u prodaji i kako se zovu. Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Cementni estrih debljine 6 cm iznad podnog grijanja preporučamo izvesti CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Obzirom na potrebnu debljinu kao I najmenu poželjno je estrih armirati POLIPROPILENSKIM VLAKNIMA 18MM koja su dostupna u našem prodajnom centru u Samoboru, Zagrebačka 32a.

M T / 15.2.2022. 11:06:24

Dobar dan Imao bih dva pitanja vezano za hidroizolacije. 1. Drvenu bačvu bi premazao s nutarnje strane radi toga što bi nasuo vodu i to bi mi služilo kao fontana? 2. Da li se može namazati vaša hidroizolacija na mokar beton jer bi u mokri beton utiskivali kamen? Lp

ODGOVOR

Naši polimer-cementni HI premazi nisu pogodni na nanošenje na drvene podloge, kao ni na svježi beton.

V S / 14.2.2022. 18:47:28

Poštovani, Želio bih izravnati vanjski zid s prije nanešenom špricom na betonsku ciglu. Izravnao bih kako bi mogla ljepenka bolje prijanjati. Koju podložnu žbuku da koristim? VC40, vc50 ili vc60? Hvala, Vedran

ODGOVOR

Izravnavanje opečnog ziđa prije izvedbe HI potrebno je izvesti cementnom žbukom C 80, uz prethodnu priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ili 4. Alternativno isto možete izvesti REPARATRUNIM MORTOM R4 250.

M B / 10.2.2022. 22:44:07

Poštovani radio sam fasadu na obiteljskoj kući sa svim vašim proizvodima , završna fasada je akrilna, prilikom visoke vlage ocrtavaju se ploče stiropora, molim Vas dali bi se ti tragovi izbjegli za pripiturat kuću , odnosno akrilnu fasadu sa silikatnom bojom? Fasada je stara oko tri godine, lijepo urajbana bez pukotina . Molim savjet hvala Lp.

ODGOVOR

Uočavanje spojeva toplinsko izolacijskih ploča, poglavito u vlažnim uvjetima, najčešća je posljedica nedovoljne debljine armirajućeg sloja, kao i nepravilnog zapunjavanja sljubnica mortom. Zbog veće debljine sloja ljepila na tim mjestima veća je i količina akumulirane vlage. Ukoliko nema drugh nedostataka kod izvođenja ova pojava najčešće nema za posljedicu ozbiljnije građevinske štete. Akrtilatna završno dekorativna žbuka visoko je vodoodbojna te za eventualno dodatno bojenje prepoučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V primjena koje će sigurno umanjiti vidljivost spojeva.

I Š / 10.2.2022. 22:40:07

Poštovani! Na trakaste temelje treba doći red betonskih bloketa, no temelji nisu u ravnini, te je u tom kritičnom području razlika od 5 cm od najviše točke temelja. Što preporučate?

ODGOVOR

U vašem upitu nisu dostupne sve potrebne informacije. Molim da se za pomoć obratite našim tehnolozima. Načelo, za “ izravnavanje” i zidanje prvog reda betonskih blokova možete koristiti MORT ZA ZIDANJE M 10, a u slučaju viših statičkih zahtjeva izravnavanje preporučamo izvesti REPARATRUNI MORT R4 250.

M J / 10.2.2022. 12:02:38

Poštovani ! Molim Vas za informaciju oko Vašeg proizvoda: BETONSKA DIMNA VRATAŠCA (dim. 270 x 285 mm , 255 x 230 mm) : Da li se predmetna vratašca mogu sigurno ugrađivati u podrum stambenog objekta s obzirom na vibracije okoliša, tj. da li postoji opasnost da ispadnu iz ležišta (okvira) ? Hvala unaprijed !

ODGOVOR

Nemamo evidentiranih prigovora na ugrađena Betonska dimna vratašca niti su u standardnim uvjetima korištenja zabilježeni slučajevi ispadanja iz ležišta pravilno ugrađenih okvira.

J V / 8.2.2022. 23:02:20

Može li se mineral grudnom premazati zidovi prije nanošenja teranila?

ODGOVOR

MINERALKVARC GRUND obojena je akrilna imprenacija sa dodatkom kvarca I pogodna je za impregnaciju slaboupojnih podloga prije nanošenja TERANILA. Upojne podloge preporučamo impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

A F / 8.2.2022. 21:03:10

Poštovani, zidovi kuće su u cigli 25. Vani ide izolacija u kamenoj vuni 8cm. Unutra je planirana vapneno cementna žbuka debljine 2,5cm, ali dobili smo informaciju da se umjesto žbuke na unutarnje zidove od cigle (uz oripremni premaz za ciglu) može staviti ljepilo pa mrežica pa ponovno ljepilo i na to se onda napraviti završni glatki sloj prije zidne boje. Na taj način se žbukanje kompletno izbjegava. Molim Vas za savjet je li to dobra opcija. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Izvedene zidove od opeke potrebno je, u cilju izravnavanja i pripreme za soboslikarske ili keramičarske radove, ožbukati npr vapneno-cementnom žbukom tipa VC 40. Ravnost izvedenih zidova u pravilu ne zadovoljava zahtjeve za tankoslojnu obradu bez prethodnog izravnavanja.