Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m / 8.1.2007 10:46

Poštovani, molim Vas za jedan savjet.
Planiram raditi fasadu , sistemom:poritemr cigla+ stiropor + završni dekorativni sloj žbuke.Pitanje je kakav završni sloj žbuke da stavim s obzirom da je kuća na obali, oko 20m od mora.Imam različita objašnjenja, jedni tvrde da su silikatne najbolje, drugi da je za tu poziciju najbolja akrilatna žbuka(koja se najbolje pokazala tijekom godina)...KOje je Vaše mišljenje odnosno iskustvo.Zahvaljujem.
Mihael

ODGOVOR

Završni sloj stavite akrilatni jer je otporniji na utjecaj atmosferilija, puno čvršći te su boje postojanije, imaju veću gustoću i čvrstoću te su vodoneupojne.

D G / 8.1.2007 10:17

Poštovani,
čime je najlakše očistiti grund kojim su ´´majstori´´ zamazali stakla i PVC prozore, a da se isti ne oštete. Hvala.

ODGOVOR

Grund koji vam se nalazi na površinama prozora vrlo teško će te očistiti jer nemamo proizvod kojim bi skinuli zaprljanja. Možete pokušati deterđentima koji nisu abrazivni i ne oštećuju pvc podlogu.

h b / 18.12.2006 18:10

Poštovani,može li se vaš plastični beton koristiti za pokrivanje veće dvorišne površine i kakvih su eventualno boja ti betoni? Hvala

ODGOVOR

Da, može ali postoji isključivo u sivoj boji.

Z / 24.12.2006 21:24

Poštovanje, imam jedno pitanje vezano za pukotine u zidovima i kako ih estetski sanirati, jer s čim god sam do sada pokušao, uvijek se nakon nekog vremena (par mjeseci) iste ponovo rascijepe, te sloj kita, glet mase, gipsa, raspukne te otpada... naime, interesuje me koji su to elastični kitovi za saniranje i kako je moguće ako je da se to sanira tako da kada se ofarbaju zidovi ne puca farba nakon bar nekog dužeg vremenskog perioda... Hvala unaprijed.. Želim svima čestit Božić i Sertnu Novu!!

ODGOVOR

Na žalost, dali ste nam premalo podataka da bismo vam kvalitetno odgovorili.
Ne znamo kostrukciju zida, vrstu žbuke i starost, te dubinu pukotine.
Molimo da nas nazovete telefonski (01 3322830 - tehnološki odjel) pa ćemo, nadam se, moći riješiti vaš problem.

S H / 12.12.2006 22:20

uredili smo podrumske prostorije ,nanovo ozbukali,nove nadbetone ,neki su se zidovi osusili a neki nisu.Odnosno unutarnji su suhi a vanjski nisu.Izvana je temelj od kamena.Kako da se zastitimo od vlage.Dali da to radimo iznutra ili da zastitu radimo izvana?Koji materijal da koristimo?

ODGOVOR

Zaštita od vlage horizontalnom ili vertikalnom hidroizolacijom te nanašanjem parapropusnim i vodoodbojim žbukama prema WTA propisima (prvo se mora utvrditi kakva je vlaga u pitanju - kapilarna, zbog neadekvatne izolacije i sl.)
Žbuke možete koristiti izvana ili iznutra po izboru, no bolje bi bilo izvana. Žbuke koje možete koristiti za hidroizolaciju - hidroizolacijska žbuka. za vlažne prostore SANISIL ŠPRIC, SANISIL H. ili VC 50.

t / 13.12.2006 22:20

imam nekoliko pitanja i molio bi vas što što opširniji odgovor ako je moguće: kakva su to polimerna veziva koja se koriste za teranil extra i da li je puno štetniji extra ako se koristi unutra? koji se aditivi i punila koriste i zašto? zašto silikatne boje i žbuke ne idu na fas. izolaciju(stiropor npr.) a akrilati idu? zašto se teranil extra mora prije žbuke vani sušiti 10-14 dana ako se suši inače dosta brzo? unaprijed hvala

ODGOVOR

Polimerna veziva koja se koriste u našim proizvodima za vanjske radove koriste se i za unutarnje radove te nisu štetna za ljudsko zdravlje (nema isparavanja štetnih čestica).
Aditivi koji se koriste služe za vezivnost, bolju obradivost, lakše nanašanje, su Bayer, Wacker i sl. Silikatne žbuke i boje mogu ići na Termozol sustav kao i akrilatne žbuke.
Sušenja s vanjskih strana nije približno isto kao i unutrašnjosti objekta, jer vani je vlaga promjenjiva, temperatura podloge nije ista, razlika temperature ujutro ili popodne.
Teranil esktra nije potrebno staviti prije silikatnih, mineralnih ili akrilatnih žbuka, koristi se jedino kada se Termozol sustav želi obojati.

T K / 10.12.2006 23:01

na kući u Cavtatu vertikalni nosači nedstrešnice (izrađene od drvenih greda i pokrivene crijepom) su betonski u kalupu od PVC cijevi fi 200 (crvene boje).
Kako ih obraditi ili obojati da sliče kamenu kakva je i kuća? Dali treba skinuti PVC kalup ?

ODGOVOR

Ukoliko želite samo obojiti stupove u PVC kalupu, to možete učiniti sam bojom za plastiku.Za sve ostale obrade potrebno je odstraniti PVC kalup, te po želji obraditi površine. Kako su takove betonske površine uglavnom izrazito glatke, preporučamo po potrebi eventualna sitna oštećenja (rupice od zaostalih mjehurića zraka) pokrpati REPARATURNIM MORTOM F , te obojiti TERATONOM V. U oba slučaja plohe neće sličiti kamenu. Ukoliko postoji mogućnost pošaljite nam digitalnu fotografiju objekta, ili kamena kojim je zidan, kako bismo vam mogli sugerirati drugi način obrade.

M Š / 10.12.2006 21:39

"U desetom mjesecu ove godine radili smo fasadu sa Samoborkinom silikatnom žbukom RZ. Nakon sušenja na svim zidovima su se pojavile sitne raspukline između čestica. Cijela fasada izgleda kao ""paukova mreža"".
Kontaktirali smo majstora i on tvrdi da nije njegova greška i da mu se to do sada nije nikad dogodilo. Da li je moguče da je greška u silikatu i šta da radimo?"

ODGOVOR

ukoliko postoji mogućnost, pošaljite nam digitalnu fotografiju površina na kojoj su vidljive pukotine.
Molimo javite se telefonski u naš tehnološki odjel na tel : 01/ 33 22 830. 33 22 831. 33 22 882.

M B / 9.12.2006 17:58

U fazi sam unutarnjeg uređenja kuće.U dnevnu sobu htio bih zidove navući žbuku koja bi imala nepravilan rustikalan izgled.Molim Vas savjet kojim materijalom i kojim alatom mogu dobiti različite izvedbe istog, te gdje mogu naći primjere ili slike.

ODGOVOR

Rustikalni izgled unutarnjih zidova možete postići na više načina. Pod pretpostavkom da su zidovi ožbukani preporučamo:
SEP Z 100 -rustik teksture - SEP Z 100 nanositi zidarskom žlicom ili lopaticom i izvesti željenu teksturu (četkom, spužvom. lopaticom ili dr.)
TERANIL - nanositi u debljini do max 5mm i obraditi u reljefnoj teksturi (valjkom, lopaticom ili sl)
SEP 05 - nanositi u debljini zrna i NERAVNOMJERNO zaribati plastičnom gladilcom kružno

s s / 8.12.2006 0:03

tražim neku samo nivelirajuću masu za vanjske radove, naime na vanjskoj terasi (betonskoj) ostaje lokva vode, htjeli bi to nečime zaravnati a zbog tankog sloja smatramo da nije moguće to učiniti nekom običnom glazurom od cementa i pijeska.hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za vaš terasu upotrijebite Reparaturtni mort F koje možete nanijieti u d ~4-5 mm u jednom sloju. Betonsku podlogu dobor oprati vodom pod pritiskom te prije nanošenja Reparaturnog morta grundirajte Univerzalkoncentrat grundom neposredno prije.
NAPOMENA: Reparaturni mort nije samonivelirajuća masa,jer u proizvodnom programu nemamo nivelirajuće mase za vanjske radove.