Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 14.3.2007 21:33

Poštovani,
želio bih na kući koja se nalazi u Velikoj Gorici napraviti vanjsku fasadu. Kuća je dijelom građena od klasične opeke širine 25 cm, a dijelom od siporeksa. Zanima me koju vrstu toplinske žbuke preporučate s obzirom da vanjski nadvoji i ostali betonski dijelovi nisu zaštičeni heraklitom (toplinski mostovi). Što se tiče siporeksa koji materijal da upotrijebim za pričvrščivanje rabic mrežice i dali je to dovoljno prije nanošenja toplinske žbuke (da li je potrebno gletanje). Uzevši u obzir paropropusnost koji je završni materijal nabolji za fasadu sep ili nešto drugo. Također me zanima da li se prije navlačenja sepa toplinska žbuka mora impregnirati ( opet uzevši u obzir paropropusnost) i s kojim sredstvom da to učinim.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Obzirom na raličite konstrukcije vanjskog zida kao i neizolirane AB (armirano-betonske) dijelove konstrukcije predlažemo primjenu sustava sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena.
Ukoliko se ipak odlučite za primjenu toplinskih žbuka, potrebno je prije nanošenja žbuke dodatno izolirati AB dijelove konstrukcije (horizontalni, vertikalni serklaži, nadvoji) polistiren pločama debljine 2 cm kako bi se ujednačio prolaz topline.
Sve spojeve različitih materijala potrebno je rabicirati poc. punktiranim rabicom.
Na sve površine nonosi se CEMENTNI ŠPRIC 4.
Na očvrsli CEMENTNI ŠPRIC nanositi toplinsku žbuku TERATERMO 100 EKSTRA (obzirom na debljinu zida i klimatsko područje) u debljini min 4 cm (2cm na dodatno izoliranim betonima).
Nakon najmanje 10-14 dana površinu pregletati TERATERMO GLETOM U sloju TT gleta izvesti dijagonalna rabiciranja trakama STAKLENE MREŽICE SM 26 F dim 30x50 cm, na kutevima svih otvora.
Za završnu obradu predlažemo mineralnu žbuku SEP Z 200 uz obvezno bojanje MINERALKOLOROM ili SILIKATNU ŽBUKU.Prije svake završne obrade potreebno je izvesti impregniranje odgovarajućim grundom.
Sve detalje primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

G G / 10.3.2007 16:47

Poštovani,

interesira me da li postoji mogućnost bojanja keramičkih pločica i ako da kojom vrstom boje je to moguće napraviti?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Unutarnje i vanjske boje koje mi koristimo nisu namjenjene za bojanje
keramičih pločica.
Eventualno, pločice možete bojati bojama tipa kao fasadex ili slično, ali je najbolje da se konzultirate sa proizvođačima keramičkih pločica ili ovlaštenim distributerima.

m l / 9.3.2007 19:52

POSTOVANI!Imam kucu 5km od Poreca,zidanu porotermom i ozbukanu izvana sa klasik.zbukom-spric-gruba-fina.Sada planiram navuci Sep2mm bijeli i kasnije ga bojati fasadnom bojom.Zanima me treba li stavati impregnaciju i prije SEP-a i prije bojanja.koju fas,boju koristiti.Zahvaljujem !

ODGOVOR

Impregnacija prije SEP-a je obavezna, dok za boju nije potrebno prethodno
impregnirati SEP.
Impregnacije je obavezna kada upotrebljavate Silikatnu boju za bojanje SEP-a. Za bojanje sepa koristite MINERALKOLOR ili TERATON V.

s p / 9.3.2007 14:42

kako skinuti sep sa unutarnjih zidova? hvala

ODGOVOR

SEP sa unutarnjih zidova možete skinuti mehaničkim putem, brušenjem ili
struganjem ili da se postojeći zidovi pregletaju Teranilom u dva sloja.

D Č / 8.3.2007 9:46

Na betonsku deku debljine 10 cm, hidroizoliranu, postavljen je građevinski stiropor 5cm,folija,a sad dolazi Rotex sustav podnog grijanja sa stiropornim rasterom 5cm debljine.S obzirom na opisano kakva mora biti glazura u pogledu debljine, armiranosti i da li je potrebno dodavati kakve emulzije i slično? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Debljina estriha mora biti minimalno 3,5 cm, a optimalno 4-5 cm za vašu
izolaciju koju stavljate.
Estrih ne morate armirati jer ima dovoljnu tlačnu čvrstoću.
Emulzije ne morate dodavati u estrih.

Ž O / 8.3.2007 19:00

Četverokatnica je dovršena u zimi 2005. Znam da su za fasadu korišteni materijali Vašeg programa. Budući da nisam građevinac mogu Vam samo reći, gledajući vaše stranice, da mislim da se radi o TERMOZOL sistemu s jedinom razlikom što je mrežica bijela . PROBLEM :1.- uočili smo napuknuća ( 5-30 i više cm) koja uobičajeno počinju na kutovima prozorskih otvora, a pružaju se u smjeru produžetka dijagonale otvora. Uvjeravaju nas da je to normalno i da je to posljedica slijeganja tla, a mi smo s obzirom na pravilo pojavljivanja pukotina u kutovima uvjereni da se radi prvenstveno o pogrešci u izvedbi. Izvođač je neke pukotine kamuflirao silikonom čime nije otklonio uzrok.
2.- struktura površine fasade, gledana izbliza, kao da je izbrazdana vrlo sitnom mrežicom pukotina ( kao rasušena glina ).
Zanimaju me mogući uzroci, dali je za očekivati da se raspucavanje fasade stabilizira protekom dvije godine ili će se pucanje nastaviti te kome se kod Vas mogu obratiti za uvid na terenu i davanje stručnog mišljenja i savjeta. Zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem Žarko Opašić 098-754 216

ODGOVOR

Mrežica koja je korištena za navedeni sustav pretpostavljamo da nije deklarirama za tu namjenu. Ttreba biti staklena mrežica oznake SM26F, alkalno postojana, težine min.150g/m2, promjer okanaca 4x4 mm.(pretpostavljmo da je korištena mrežica za unutarnje radove - bijela).
Pukotine se pojavljuju jer nije izvedeno dodatno dijagonalno armiranje kuteva svih otvora koje je obavezno, (ta pojava nije u redu - izvođač nije radio po pravilu struke).
Pucanje će se djelomično stabilizirati i nastaviti.
Sanacije koja je izvedena ništa neće riješiti već se sve više isticati.
Prijedlog sanacije: skinuti postojeći sustav i kompletnio izvesti novi o trošku izvođača.

D Č / 8.3.2007 9:13

Kuća prizemnica u Sisku građena običnim šupljim blokom 29 cm debljina zida,na betonima kombi ploče, žbukana iznutra gips-vapnenim mortom(strojno-silos) osim u kupaonicama gdje je cementno-vapneni,stolarija PVC, a predviđen je Tervol 8cm debljine na vanjske zidove. Koji zavšni sloj fasade treba upotrijebiti da je vodonepropusan i paropropusan? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za završno dekorativni sloj možete upotrijebiti što želite: mineralnu žbuku SEP bojanu Mineralokolorom ili Teratonom V ili Silikatnu žbuku.
Obje žbuke su parapropusne i vodododbojne (za mineralnu je obavezno potrebno bojanje).

I i / 4.3.2007 13:22

Imam betonske stubove od balkona,dali ih mogu navući sa kamenom žbukom i izbrusiti da budu ko prirodan kamen?
Što znači odšerati žbuku i detaljnije o postupku obrade?

ODGOVOR

"Ne preporučamo vam betonske stupove obraditi kamenom žbukom jer je njena namjena za obnavljanje i sanaciju postojećeg kamena ili izradu novog te nije pogodna za betonsku podlogu.
Možemo vam prepopručiti da stavite štokanu ili gotik ili sokl žbuku, uz obavezno stavljanje cementnog šprica 2 ekstra.
Ako želite, betonske stupove možete ožbukati kamenom žbukom uz obaveznu upotrebu cementnog šprica 2 ekstra, te na očvrsli cementni špric nanijeti kamenu žbuku.
Šeranje žbuke je tehnika izvođenja teksture neke žbuke tj.""skidanjem"" šeranjem nožem sa površinskog sloja žbuke da se dobije gruba tekstura - izgled kao mineralana žbuka Terabona ili Teramineral.
"

I P / 1.3.2007 14:57

Poštovani,
zahvaljujam na odovoru na pitanje od 22.02. te imam dodatno pitanja.
Kakve mogu biti posljedice, ako ih ima, ako je u protekla dva tjedna kuća (vanjski zidovi Ytong 30 cm, unutarnji nosivi 20 cm i pregradnj 10 cm) ožbukana izvana Vašom termo žbukom, a samo nekoliko dana nakon toga strojno žbukana iznutra gips žbukom.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ovisno o vlazi u zidovima (u prvojm upitu niste spomenuli da se radi o YTONG zidovima), moguće je da se gipsana žbuka nije dobro povezala sa zidom.
U tom slučaju dolazi do padanja žbuke sa zida.
Na žalost ta se pojava može dogoditi i do 2-3 godine nakon izvedbe žbuke.

S Ž / 1.3.2007 11:28

"Poštovani,
Imam potrebu ožbukati dimnjake (gola obična cigla) na obiteljskoj kući. Što mi možete preporučiti i koja je tehnologija žbukanja po principu ""uradi sam""?
Hvala.
S poštovanjem,"

ODGOVOR

Prema važećim propsima dimnjake je potrebno toplinski izolirati, stoga preporučamo dimnjake obložiti pločama kamene vune. Kamenu vunu (TERVOL PTP) lijepiti SAMOTERMOM i dodatno pričvrstiti pričvrsnicama. Zaljepljene ploče preglatati SAMOTERMO u sloju debljine 3 mm. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F sa preklopom od min. 10 cm na svim spojevima. Drugi sloj SAMOTERMA nanijeti na osušeni prvi sloj. Površine završno obraditi prema postojećoj završnoj fasadnoj žbuci.
Detalje primjene možete pronaći na našoj web stranici - TERMOVOL SUSTAV.