Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D M / 20.3.2007 8:54

zidari su na loše ozidani zid siporeksom nanijeli na jedan dio žbuku,te je na tim mjestima sada nakon krečenja zid lagano popucao!Molim vas kako to sada sanirati-nisu stavili plastičnu mrežu!! Zidovi su i pregletani no ipak je mjestimično popucao.
Hvala na savjetu

ODGOVOR

"Prema raspoloživim informacijama može se zaključiti da su pučinaste pukotine posljedica neujednačenog očvršćivanja i sušenja žbuke uzrokovanog različitim debljinama žbuke. One same po sebi ne predstavljaju građevinsku štetu, više su estetski nedostatak koji možete prikriti novim slojem gleta UKOLIKO JE TO POTREBNO. Ono što može zabrinjavati je pukotina nastala na spoju žbuka-Ytong koja upućuje na odvajanje žbuke od podloge, što možete utvrditi laganim ""kuckanjem"" po zidu. Na mjestima odvajanja od podloge žbuka ""zvoni"". Teško je predvidjeti da li postoji opasnost od pada žbuke. To uvelike ovisi i o veličini površine na kojoj je došlo do odvajanja. U većini slučajeva do potpunog odvajanja, odnosno pada pojedinih dijelova žbuke dolazi prilikom nekih intervencija na površinama zida (bušenje, otvaranje površina i sl)."

D S / 19.3.2007 12:12

Poštovani

Na stropu su se pocele javljati pukotine (1mm sirina i duzine 2-3 metra)
slika na lnku: http://rapidshare.com/files/21762447/PUKOTINE.jpg.html

Podloga je vapneno-cementna zbuka.Odstajala 10 tjedana , gletano sa Teranil Extra sa podlogom prije gletanja koncentrat grund preme vasim uputama.
Pitanje je da li je pod nekim odredenim uvjetima moguce da je (šprungirala) ispucala samo glet masa ili je to prijenos pukotina sa žbuke.
Na koji nacin predlazete sanaciju ? Radi se za sada samo o stropovima.Gradevinski poslovi su radeni prosle godine , grijanje je konstantno 20-21 stupanj a vlaga 45-50 %.
hvala na pomoci i odgovoru.

pozdrav

ODGOVOR

Pukotine debljine do 1 mm nisu mogle nastati samo u sloju gleta. Obzirom da je riječ o stropovima, potrebno je detaljno ispitati žbuku oko pukotina kako bi utvrdili da li je došlo i do odvajanja žbuke od podloge, a time i do opasnosti od njenog pada. Ukoliko je riječ o betonskoj ploči, uzrok nastanka pukotina može biti i neadekvatni špric, odnosno potpuno izostavljanje šprica. Kako je garantni rok za izvedene građevinske radove dvije godine, preporučamo kontaktirajte izvođača koji će utvrditi stvarno stanje i dati prijedlog sanacije.

T P / 19.3.2007 11:19

U manjem društvenom domu (60m2), vršimo žbukanje klasičnim načinom.Za završni sloj hoćemo staviti sitni SEP. U Domu će se održavati fešte za 50-60 ljudi.Zanima me da li SEP odgovara za ovu namjenu zbog povečanog isparavanja. Ako da, predložite mi koju vrstu SEP-a da koristimo.
Drugo pitanjke: U istom prostoru u visini od 1.5m od poda, umjesto lamperije postavili bi nekakav tanki i otporni sloj materijala koi se lako čisti i pere. Molim Vas dajte mi dobar savijet.

ODGOVOR

Za obradu donjih dijelova unutarnjih zidova preporučamo akrilatnu žbuku TERAPLAST U - unutarnju dekorativnu žbuku visoke mehanićke čvrstoće i jednostavnog i lakog održavanja. Za preostale površine možete koristiti mineralnu dekorativnu žbuku SEP, kao SEP Z 200 - zaribane tekture, ali isto tako i opstale dekorativne žbuke kao SILIKATNA ŽBUKA RZ. Cirkulacija većeg broja ljudi u prostoriji ne utječe na kvalitetu završne obrade zidova.

v š / 19.3.2007 0:42

Htio bi na kuću staviti silikatnu žbuku. Kuća je izolirana stiroporom 5cm. Koju vrstu silikatne žbuke mi preporučujete i na koji način bi se mogle iskombinirati ton karte (htio bi kombinirati 2 boje) - da li je to moguće obaviti mailom ili negdje u vašoj prodavaonici i na koji način?

ODGOVOR

Na toplinsku fasadu TERMOZOL SUSTAV sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena možete primijeniti sve tipove SILIKATNIH ŽBUKA - SILIKATNA ŽBUKA RZ - zaribane teksture. SILIKATNA ŽBUKA RS - ribane teksture. SILIKATNA ŽBUKA Š - špricane teksture, ali isto tako i akrilatne završno dekorativne žbuke TERAKRIL u istim teksturama.
Pozivamo vas da posjetite naš tehnološki odjel u Samoboru, Zagrebačka 32a, kako bismo vam mogli pomoći u vašem izboru.

A P / 16.3.2007 13:33

Poštovani!Imam vanjske betonske stepenice na kojima želim proširiti gazišta i na koje želim nanjeti rječni kulir 4-8 mm u debljini cca 1cm.S stepenica je skinuta popucana glazura i planiram dobetonirati gazišta.Zanima me šta bih mogao nanijeti na podlogu prije nanošenja kulira s obzirom da će gazišta biti proširena(znaći biti će spoj dva razlićita materijala).Koji je pravilan naćin izvedbe ručnog kulira i da li je debljina od 1 cm dovoljna u mome slučaju?
Unaprijed zahvalan na Vašem odgovoru
Alen Pongrac

ODGOVOR

Ukoliko proširite gazišta dobetoniravanjem, naknadno izvedeni prani kulir u debljini 1,5 cm će, zbog svoje krtosti, pući na spoju dva različita materijala. Mogućnost nastanka pukotine možete umanjiti ankeriranjem dobetoniranog dijela u postojeći beton. Preporučena debljina pranog kulira na podnim površinama je 1,5 cm.

S L / 16.3.2007 12:34

Poštovani, molim odgovor
Proširivanjem dnevnog boravka napravljena je arm.betonska greda po stropu i sa strane kao osiguranje. Nakon odšalavanja vidi se potreba za izravnjavanje te grede(rupice), mjestimično i do 10mm.Koji materijal mi preporučate za taj posao i još koji savjet zbog estetike
Hvala

ODGOVOR

"Ukoliko je riječ o mjestimičnom krpanju ""rupica"" na betonskoj podlogu preporučamo primjenu BETONFIKSA, uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM.
Što se tiče prijedloga završne obrade izvedenih konstrukcija, poželjno je znati nešto više o obradi postojećih ploha, stoga Vas molimo da nam se javite na tel: 01/ 33 22 831 . 33 22 882."

S Z / 16.3.2007 12:01

Obnovili smo staru kamenu kucu sa kamenim zidom kojega smo sa vanjske strane fugirali. No, kod jakih kisa vlazi u unutrasnjim prostorijama na nekim mjestima.
Kakvim bi bezbojnim premazem mogli premazati fuege kamenog zida (fasade) da sprijecimo prodor vlage u unutrasnjost.

Hvala lijepa.

Stevo Zufic

ODGOVOR

Preporučamo čitavu površinu pročelja (uključujući i kamen) premazati razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM kako bi smanjili upojnost. Detaljne upute primjene možete pronaći na našoj web stranici .

m d / 15.3.2007 19:02

poštovani, imam sobu kojoj su 3 strane zidova vanjski. soba je zidana ciglom prije 20-tak godina. unutarnja izolacija je napravljena na slijedeći način. unutar na zidove je stavljen najelon a zatim staklena vuna a onda gips table. sada mi se ponekad javljaju pjegice od plijesni. što bi bilo najpametnije učiniti i iz vana i iz nutra u smislu izolacije i s kojim materijalima raditi. hvala vam na odgovoru.

ODGOVOR

Ukoliko ste izveli izolaciju vanjskih zidova na način koji ste opisali, primjenili se pogrešni slijed materijala koji je uzrokovao stavarnje kondezacije u slojevima konstrukcije. To je razlog i pojave plijesni na površini GK ploče. Parnu branu PE folijom potreno je izvesti u kontaktnoj zoni kamena vuna- GK ploča. Stoga preporučamo skidanje postojeće konstrukcije i postavu nove prema pravilima struke.

z a / 15.3.2007 17:07

Poštovani
Imam obiteljsku kuću u Zagrebu.Na balkonu imam glazirane keramičke pločice ljepljene na cement.Htio bih promijeniti pločice pa me interesira dali mogu samo na stare nalijepiti nove (možda čekićem natući glazuru).Ako mogu koje materijale(ljepila,premaze) upotrebiti.Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

"U pravilu, najbolje je odstraniti postojeću keramičku oblogu. Ipak moguće je lijepiti keramiku na već postojeću primjenom fleksibilnog ljepila TERATEKT F. Poželjno je predhodno ""naštokati pločice""."

D B / 11.3.2007 16:12

Poštovanje!
Pitanje: Cijelo dvorište mi je u betonu. Zanima me dali ima kakav premaz u boji koji bi zaštitio beton od soli (preko toga se ulazi u garaže) i vremenskog utjecaja pošto amene ploče bi mi promjenile visinu i imao bih problem sa garažnim vratima.

ODGOVOR

Premaz u boji koji vam možemo preporučiti je boja za beton AKROTON.
Površina betona mora biti ravna i bez oštećenja od abrazije ili slično. Ujedno vaš beton možete premazati Univerzalkoncentrat Grundom, temeljnim premazom za impregniranje upojnih i poroznih podloga.
Podloga mora biti čista suhe bez pukotina, ostataka ulja ili prethodnih nalića.