Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I T / 9.4.2007 12:40

S obzirom da sam Vama o čuo samo pohvale zamolio bih Vas za jedan savjet.
Imamo kuću na Krku,relativno je blizu mora,pod utjecajem soli i bure.
Postojeća fasada je tzv.sep(neznam kako je stručni naziv)kojeg bi trebalo zamijeniti,jer se ljušti,a i propušta vlagu.
S obzirom da je kvadratura poprilična interesira nas da li staru fasadu treba skinuti prije nanošenja nove i što preporučujete od Vaših proizvoda za podneblje uz more.
Neki naši prijatelji,također s Krka, su od Vaše strane savjetovani,te su se odlučili za akrilnu fasadu.
Da li akrilana fasada i u našem slučaju dolazi u obzir?
Unaprijed zahvaljujem
Pozdrav

ODGOVOR

Pošto na objektu postoji SEP kao završno dekorativna žbuka, možete slabo držeće dijelove očistiti i pokrpati novim SEP-om te prebojati akrilatnom bojom po izboru ili vašu fasadu pregletati Teratertmo gletom u dva sloja s armiranjem staklenom mrežicom između dva sloja Teratermo gleta, pa na to
navući akrilatnu žbuku Terakril u boji po izboru iz naše ton karte.

A / 7.4.2007 22:38

Poštovani,

prošle godine u jesen na stambenom objektu izvedena je toplinska fasada (stiropol 8 cm, samoterm ljepilo i samoterm glet, armirano...) bez završne žbuke. Primjetili smo da je iznad prozora i vrata u kutnim spojevima te na zidu iznad istih došlo do pukotina...zbog čega? I kako to sanirati prije završne žbuke (akrilne)?

ODGOVOR

Do pukotina je došlo jer se nije dodatno dijagonalno na otvorima armiralo staklenom mrežicom.
Sanaciju izvesti tako da na svim otvorima prije završne žbuke, dodatno armirati staklenom mrežicom, dijagonalno trakama dim. 30x50 cm te ponovno prevući Samoterm ili Samoterm glet.

V P / 7.4.2007 0:24

Pripremam se za izradu fasade, planiram ići sa stiroporom od 8 cm na to još dva sloja ljepila sa mrežicom ali zanima me što dalje i što mogu na to staviti, što mogu postaviti na osušeno ljepilo osim sepa, koju završnu fasadu, koja je dobra, jednostavna za postavljanje, nije preskupa a pritom se može nakon nekoga vremena ponovo nanijeti neka druga fasadna boja??? Kuća je zidana sa našičkim blokom a jedan dio kuće sa punom ciglom.

ODGOVOR

Na vaš objekat možete osim SEPa, kao završno dekorativnu žbuku staviti aktilatnu ili silikatnu žbuku.
Sve završno dekorativne žbuke nije teško nanijeti. Najpovoljnija varijanta je SEP+boja. Ako želite nakon nekog vremena prebojati fasadu možete staviti bilo koju završno dekorativnu žbuku, pa bojati bojom po izboru.

H Č / 4.4.2007 11:58

"svi zidovi u stanu su rađeni od gipsanih tabla koje su visoke 2,7 m , široke 1 m i debele 0,2 m , a međusobno su povezane nikako pa se pomiču i tako su svi zidovi ispucali po cjeloj vertikali svakih 1 metar. Susjedi su pokušavali spojeve spajati isto kao što se i knauf table spajaju , ali nije pomoglo. Neki zidari govore da bi trebalo na sve zidove zalipit mrežicu prije žbukanja "" sepom "". molim vas za nekakvi savjet."

ODGOVOR

Kod pravilnog postavljanja gipsanih ploča spojevi se rješavaju gletanjem i armiranjem mrežicom.
Ako vam se plohe pomiču pretpostavljamo je da je riječ o loše postavljenoj konstrukciji ploča.
Za detaljnije rješavanje vašeg problema najbolje bi bilo da se obratite KNAUF-u.

m j / 3.4.2007 14:28


prije godinu dana ožbukali smo kuću izvana (špric,premaz,špric,žbukanje i
završno fino žbukanje sa riječnim pijeskom.Sada smo ožbukali iznutra ali su se odmah nakon kiše iznutra pokazale mokre fleke.Nakon toga na vanjskoj žbuci smo primjetili ispucalost žbuke.Što sada moramo napraviti napraviti.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da su vam se u unutrašnjosti pojavile mokre fleke zbog zaostale vlage u žbuci koja nije mogla naglo isušiti - potrebno je što česšće provjetravati novo ožbukane prostore. Ako su pukotine iz vana po cijelom objektu potrebno je pukotinu otvoriti i vidjeti koliko je ispucala u dubinu žbuke.
Ako su samo površinske pukotine moguće je da je rađena fina žbuka sa morskom vodom ili je žbuka prenaglo osušila te je izgubila vlagu i popucala.

Prijedlog sanacije: pregletati Teratemo Gletom u dva sloja uz dodatno armiranje staklenom mrežicom.
Za završni sloj preporučamo vam akrilatnu žbuku Terakril u granulaciji i teksturi i boji koju želite iz naše ton karte.

s b / 28.3.2007 17:28

Možete mi reći koje boje sepa sve imate?

ODGOVOR

Samoborka proizvodi SEP u 60 različitih nijansi boja.
Najbolje bi bilo da dođete do najbliže, bolje opremljene trgovine građevinskog materijala (širom Hrvatske) koje imaju naše ton karte i da sami vidite koje boje nudimo.

m / 26.3.2007 15:14

Zidovi u garaži su ožbukani starom žbukom koja po zvuku još uvijek drži.Da li ju ipak skidati do cigle ili samo pokrpati rupe sa gletom i završno pregletati?
Da li zidove možda prati prije gletanja vodom ili sm vezom?

ODGOVOR

Ako je žbuka na zidovima zdrava nije ju potrebno skidati već samo sa takvom žbukom pokrpati nepravilnosti i po želji pregletati glet masom i obojati unutarnjom bojom ili nanijeti strukturnu žbuku po izboru.
Zidove prije gletanja svakako treba očistiti, otprašiti i uz grundiranje neposredno prije gletanja.

m / 26.3.2007 15:08

Htio bih betonirati pod u garaži 3x5m.
Sada je na podu stari beton.
Koji beton da koristim?
Da li da ispod stavim stiropor i koje debljine?
Naravno beton armirati?!

ODGOVOR

Beton za pod u garaži možete koristiti, ovisno o tome koju debljinu možete nanijeti u garaži. Beton ili cementni estrih minimalna debljina mora biti od 3 cm na više, ako želite i visina je dovoljna.
Možete koristiti okipor, ali nije potrebno ako se garaža neće grijati i ako neće biti stambeno iskorištena.
Ako se stavlja okipor, cementni estrih nije potrebno armirati.

D T / 23.3.2007 22:28

Poštovanje.Imam jedno pitanje.Na obiteljsku kuću smo navukli SEP Z-200,sada bi taj isti sep prebojali silikatcolorom koji je već kupljen.Pitanje glasi koliko vremena mora proći prije nanošenja i dali uopće treba čekati?Unaprijed hvala!

ODGOVOR

za bojanje Silikatkolorom potrebno je čekati barem 14-21 dan nakon navlačenja SEP-a

P B / 21.3.2007 10:43

Poštovani,
molim savjet po dva problema.
1. Strop natkrivene terase je obložen knaufom i pofarban. Međutim, svake godine boja nabubri i onda se počinje luštiti u krpama.Čime premazati kako bi boja biola dugotrajnija?
2. Vanjske stepenice koje vode iz vrta u podrumski uredski prostor. Djelomično natkrivene. Čime ih obložiti? Sada je nanesen tanki sloj betona koji se mjestimično krši.
Kuća se nalazi u Zagrebu.
ZAhvaljujem unaprijed na odgovorima.
S poštovanjem,
P.Boic-Ljubić

ODGOVOR

Za bojenje gips-kartonskih ploča mogu se primjenjivati samo boje deklarirane za tu vrstu podloge. Obična gips-kartonska ploča nije pogodna za vanjske radove zbog upojnosti gipsane jezgre ploče. Upravo to može biti razlog opetovanom ljuštenju boje s podloge. Fasadne boje ne omugućavaju isušivanje te stoga dolazi do njihovog odvajanja od podloge.