Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K / 10.3.2022. 7:25:24

Molim cijenu za geodetske stupiće 80x80x500. Hvala

ODGOVOR

Nastavno vašem upitu u mogućnosti smo ponuditi isključivo GEODETSKI STUPIĆ. 10X10/50 CM. Cijena 16,00 kn/kom + PDV Proizvod trenutno nije raspoloživ za isporuku. Molim da za informaciju o mogućem roku isporuke nazovete 01/3322839.

T P / 9.3.2022. 21:36:23

Poštovani, zbog loše i ispucale stare žbuke na nekoliko zidova u kući skinuo sam staru žbuku do cigle i na cementni špric nažbukao VC40 podložnu žbuku. Ista nije zafilcana već samo poravnata sa metalnom letvom prema vodilicama. Da li je potrebno istu zafilcati finom žbukom prije gletanja i kojom ili je dovoljno staviti grund i pregletati teranilom? Može li Teranil ići na finu žbuku?

ODGOVOR

Podložnu vapneno-cementni žbuku VC 40 moguće je zafilcati ili obraditi FINOM ŽBUKO F 900 kao “pripremu” podloge prije izvođenja soboslikarskih radova odnosno gletanja. Gletanje TERANILOM moguće je izvoditi i bez prethodne dodatne obrade pri čemu je uobičajeno potrebna dodatna “ruka” TERANILA. Prije nanošenja TERANILA, neovisno o podlozi (VC 40 ili FINA ŽBUKA F900) podlogu je potrebno impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

m s / 9.3.2022. 8:26:23

Poštovani, renoviramo stan te nakon elektricara smo njihove rupe zakrpali sa zbukom, na ostatku zida smo ogulili staru boju u stavili impregnaciju. zanima me postupak gletanja, tj stavljanje mrezice : da li je dovoljno mrezicu utopiti u glet masu i pregletati ? ili se koristi ljepilo za mrezicu za vanjske fasade ? to mi se cini malo predebeli sloj svega: ljepilo (koje ako stavim u tankom nanosu mrezica se ne ljepi na njega) + mrezica + ponovo ljepilo + 2x glet koje bi ljepilo i postupak preporucili ? puno hvala

ODGOVOR

Nakon krpanja preporučamo gletanje TERANILOM uz obvezno armiranje staklenom mrežicom IN 70 u zoni šlica zahvaćajući najamanje 10 cm sa svake strane šlica.

A E / 2.3.2022. 7:43:25

Pozdrav, Do koje debljine se moze koristit suhi beton? Primjer: trebao bih produziti dio terase u prizemlju duzine 3 metara,sirine 30 cm,i debljine do max 20 cm

ODGOVOR

SUHI BETON MB 20 0-8mm možete koristiti za betoniranje nekonstruktivnih elementa debljine 20 cm.

S M / 28.2.2022. 13:42:21

Poštovani, možete li mi preporučiti kako bojiti punu ciglu koja je ugrađena u pečenjaru. Naime htio bih obojiti u bijelu boju! Hvala L.p, Siniša Markovinović Poštovani, možete li mi preporučiti kako bojiti punu ciglu koja je ugrađena u pečenjara. Naime htio bih obojiti u bijelu boju! Hvala L.p, Siniša Markovinović Poštovani, možete li mi preporučiti kako bojiti punu ciglu koja je ugrađena u pečenjara. Naime htio bih obojiti u bijelu boju! Pečenjara se nalazi vani i nema krova. Hvala L.p, Siniša Markovinović

ODGOVOR

Ukoliko se radi o vanjskim stijenkama pečenjare, opeku možete obojiti fasadnom bojom TERATON V. Površina cigle mora biti potpuno očišćena od bilo kakvih ostataka, nečistoća ili masnih mrlja. Površine je potrebno očistiti pranjem vodom s visokotlačnim čistačem. Prethodno eventualno prisutne masne mrlje ukloniti blagim detegrentom za suđe. Nakon sušenja podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i obojit TERATONOM V u dva naliča. Drugi nalič nanositi na prethodno osušeni prvi. Po potrebi naknadno popravite nedostatke i fuge. Opeku unutarnjih stijenki ložišta ne preporučamo bojiti.

N R / 28.2.2022. 9:55:20

Poštovani, U kući iz 70-ih godina pojavila se kapilarna vlaga te je na par mjesta počeka otpadati farba i žbuka. Ispod laminata nema hidroizolacije već je samo beton. Skinut ćemo svu žbuku u visini oko 1 m i nanjeti hidroizolaciju na pod. Vidjeli smo da za taj problem preporučate betonprotekt. Možete li mi točno reći koje vrste žbuke, hidroizolacije i ostalog preporučate za ovaj konkretan slučaj. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Obzirom na utvrđenu prisutnost kapilarne vlage, preporučamo : - uklanjane postojećih slojeva : glazure sa poda do ploče, te žbuke sa zidova ( žbuku preporučamo ukoliniti minimalno cca 1 m visine iznad vidljivih oštećenja) - pod i zidove u visini od min 20 cm od razine poda, hidroizolirati BETOPROTEKTOM MONOELASTIK koji nanositi u dva sloja križno, na spojevima pod-zid ugraditi TRAKU ZA BRTVLJENJE, po potrebi podne površine prethodno izravnati REPARATRUNIM MORTOM G - površine zidova sa kojih je uklonjena žbuka premazati ANTISOLOM , te ožbukati SANISIL H ŽBUKOM uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM - nanesenu žbuku nakon najmanje 7 dana obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 - završno ličenje izvoditi visokoparapropusnom bojom SILIKATKOLOR nakon najmanje 14 dana

M B / 24.2.2022. 15:25:19

Poštovani, Skinuo sam staru zidnu keramiku u kupaonici i ostao sa neravnim zidom. Većina žbuke je u dobrom stanju, ali na nekim mjestima je otpala prilikom skidanja pločica. Zanima me čime mogu pripremiti podlogu za postavljanje keramike...odnosno zapuniti veče rupe od 2 cm i fino izgletati zid (treba li mrežica) za lakše postavljanje keramike. Hvala

ODGOVOR

Podlogu prije lijepljenja keramike nije potrebno zaglađivati te preporučamo krpanje na mjestima oštećenja izvesti vapneno-cementnom žbukom sa ubrzanim vezivanjem VC RAPID. Po potrebi za lijepljenje keramike koristiti debeloslojno fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEX UNILEVEL (nanošenje u debljini do 15 mm).

L B / 23.2.2022. 11:45:37

Zidovi obojani vapnom..mislim iz sve izravnati navlacenjem fine zbuke samo.dal je moguce da se zbuka ne lovi na zid zbog vapna i sto bi bilo najbolje uciniti.

ODGOVOR

Vapneni premazi imaju tendenciju kredanja, odnosno brišu se kod trljanja dlanom te ih je potrebno ukolniti brušenjem. Nakon temeljitog otprašivanja podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i obraditi FINOM ŽBUKOM STANDARD.

I / 23.2.2022. 8:34:36

Poštovani, podovi podrumskih prostorija u privatnoj kući rađeni su od betona, prije cca 20 godina. Prilikom izrade podova korištena je obična daska za izravnavanje betona, te je nakon povlačenja vode površina ostala neravna. Radi se o udubljenjima do 3mm. Te je površine teško pomesti. Stoga bi željeli izravanati te površine, ali u što tanjem sloju, te ih prebojati bojom (za beton).Dakle, krajnji cilj de dobiti što ravinije površine koje će biti lagano pomesti.Inače, po tim se površinama ne hoda često. Zamoljavam za svjet koji/e materijal/e koristiti za poravnavanje površina. Gledao sam na vašim stranicama Repaturni mort F, te me zanima da li bi on bio adekvatan za navedenu primjenu. Kolika je minimalna debljina sloja, te koja sredstva prporučate za bolje vezivanje uz stari beten. Također nas zanima da li bi kao završni sloj bila adekvatna boja (za beton) ili bi ste preporučili neko drugo sredstvo. Unaprijed puno zahvaljujemo na savjetu.

ODGOVOR

Korekciju ravnina izvednih podova u sloju debljnine do 5 mm možete izvesti REPARATURNIM MORTOM F uz priprema podloge S-N GRUDNOM. U slučaju potrebnih većih debljina preporučamo REPARATURNI MORT G. Ukoliko podloga nije izvedena u padu moguća je i primjena samonivelirajuće mase TERANEKS. Nakon najamnje 14 dana površinu obojiti AKROTONOM.

T R / 23.2.2022. 7:03:00

Poštovani, imam problem sa vanjskim zidovima i stropom u podrumu kuće stare oko 100 godina. Podrum je načelno suh, sa glazurama na podovima, a na zidovima i stropu je nabačena gruba žbuka. Sad se to trusi, a pri dnu zida i na boltama je i ponegdje i nabušena. U 80% dijela je žbuka stabilna, ali je površinski na većem dijelu na dodir sipka. Htio bih postaviti na pod keramiku, ali prije svega moram spriječiti trusenje jer konstantno se pomalo osipa i radi nered. Na jednom malenom dijelu u sirini cca. 50 cm se pri jakim kisama pojavi lagana fleka pri dnu zida uz pod. Pri duzem suhom vremenu iste nema i isuši se. Podrum je na pola ukopan. Prozori su cijelu godinu otvoreni na kipu i temperatura je konstsntna od 13-18 stupnjeva celzijusa kroz godinu. Molim Vas pomoć na koji način pristupiti rješavanju problema i mogu li odbiti samo dio žbuke koji baš zvoni, što navući na taj dio, a ostatak očetkati i na neki način premazati/prevući s nečim? Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Oštećenja opisana u vašem upitu tipična su manifestacija kapilarne vlage prisutne u konstrukciji, te preporučamo : - uklanjane postojećih slojeva : glazure sa poda do ploče, te žbuke sa zidova ( žbuku preporučamo ukoliniti minimalno cca 1 m visine iznad vidljivih oštećenja) - pod i zidove u visiniod min 30 cm od razine poda, a poželjno 60 cm od razine vanjskog terena hidroizolirati BETOPROTEKTOM MONOELASTIK koji nanositi u dva sloja križno, na spojevima pod-zid ugraditi TRAKU ZA BRTVLJENJE - površine zidova sa izvedenom HI ožbukati SANISIL H ŽBUKOM uz priprema podloge CEMENTNIM ŠPRCEM 2 ESKTRA - na pod lijepiti keramiku fleksiblinim ljepilom TERTEKT FLEKS Molim da se za detaljnije upute javite našim tehnolozima.