Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 21.5.2007 12:41

Poštovani!
Tavan na kući je izveden sa fosnama položenim na grede. Kako nemam mogućnosti betoniranja deke, a tavan kao takav nije prikladan za održavanje i bilo kakav boravak, da li je moguće na fosne postaviti kakvu laganu dovoljnu čvrstu podlogu za pod?

ODGOVOR

"Obzirom na izvedbu stropne konstrukcije, preporučamo na potojeće ""fosne"" postaviti gips-celulozne KOMCEL estrih elemente, kao podlogu za završne podne obloge.
KOMCEL estrih elementi nudimo u dvije varijante - estrih element bez dodatne toplinske izolacije i estrih element sa toplinsko izolacijskom polistiren pločom debljine 2 cm.
Primjenom KOMCEL estrih elemenata izbjeći će se pretjerano opterećenje relativno slabe drvene konstrukcije poda.
"

A D / 20.5.2007 11:24

Poštovani,

Na balkonu stana nemam glazuru.
Što preporučate za glazuru i izravnavanje balkona.
Da li možda Reparatum Mort G?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno trebate li izvesti glazuru - estrih ili izravnati podlogu. Ukoliko izvodite estrih preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljni 35mm. Ako je pak potrebno izravnati podlogu u debljini do max 2 cm preporučamo primijeniti REPARATURNI MORT G koji nanosite u slojevima debljine do max. 5 mm.

N B / 16.5.2007 14:21

Poštovani,

Koju vrstu završne žbuke je najbolje staviti na stiropor fasadu: akrilatne, silikatne i silikonske?
Hvala na odgovoru
Nikica

ODGOVOR

Sve navedene završno dekorativne žbuke svojim karakteristikama pogoduju za završnu obradu toplinskih sustava sa toplinsko izolacijskim pločama.

Prednost SILIKATNIH žbuka je prirodna mineralna osnova kao i visoka paropropusnost.
AKRILATNE ŽBUKE odlikuju visoka mehanička otpornost i elastičnost, visoka vodoodbojnost te najveći izbor tonova.
SILIKONSKE pak žbuke karatkeriziraju visoka paropropusnost ali i vodoodbojnost, kao i dugotrajno svjež i čist izgled fasade.

Pozivamo vas da posjetite naš tehnološki odjel kako bismo vam mogli pomoći pri odabiru.

D M / 14.5.2007 16:52

Poštovani,

želio bih na sjevernom zidu 20 godina stare vikendice koja je izrađena od betonskih blokova s reljefnom površinom (visina reljefa cca 2cm na svakom bloku)izvesti toplinsku izolaciju. Blokovi su prije 10 godina premazani Fasadexom. Treba li prije nanošenja toplinske žbuke skinuti premaz Fasadexa?

ODGOVOR

Prije nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA EKSTRA kao vezivnog sloja između zida od betonskog bloka i toplinske žbuke potrebno je temeljito odstraniti postojeći sloj Fasadeksa žičanim četkama.
Preporučamo primjeno kvalitetnije toplinske žbuke : TERATERMO 100 EKSTRA ili TERATERMO 080.

K / 12.5.2007 13:01

Imam malo više pitanja pa se unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Krečem u završetak radova u potkrovlju pa me interesira koje proizvode preporučujete i na koji način te kojim redosljedom ih koristiti.
Pregradni zidovi su od Ytong-a, dok su kosine od knaufa (spavače sobe i kupaonica).
Pregradni zidovi su ajmo reči skoro savršeno zazidani pa me zanima koji proizvod koristiti za gletanje (ako može direktno gletanje bez žbukanja),koje sredstvo i kad koristiti za impregnaciju, dal je dovoljno Ytong samo ispuhati ili treba i detaljno očetkati, što staviti na drvene potporne stupove krovišta(nalaze se u Ytongu po vertikali), koju bandažnu traku koristiti i na kojim mjestima te na koji način (prije glet, pa traka pa opet glet ili..), dal je potrebno što koristiti za unutarnje i vanjske kuteve (nekakve profile), što stavljati na spojeve ytong/knauf, i za kraj za sve to isto i u kupaoni jer je tamo veča vlaga

Hvala još jednom

ODGOVOR

Prema važećim normama unutarnje zidovE od Ytonga potrebno je ožbukati žbukom minimalne debljine 7 mm. Preporučamo primijeniti gips-vapnenu žbuku GV 10. GV 10 nanositi na Ytong neposredno prije impregniran UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđen vodom.
Prethodno postaviti unutarnje kutne profile GIPSOFIKSOM.

Žbuka nema dovoljnu prionjivost na drvenu gredu. I u slučaju rabiciranja podloge, na spoju drvo-Ytong doći će do pojave pukotina, te predlaženo drvene stupove ostaviti neobrađene, kao dekorativni element.

Spojeve, ožbukana površina - Knauf, zapuniti trajno elastičnim kitom.

Ytong u kupaonicama pregletati TERATEKTOM F, te ljepiti pločice.

P S / 11.5.2007 20:15

KAKO POSTAVITI ALUMINISKU STAZU ZA POSTAVLJANJE KERAMIKE NA ZID(KAKO JE NAJLAKSE PRICVRSTITI)PUNO HVALA!

ODGOVOR

Preporučamo profile postaviti TERAFIKSOM - brzoveznim mortom za ugradnju unutarnjih i vanjskih profila.

e s / 11.5.2007 14:58

Pozdrav,
imamo betonske površine oko kuće koje bih htjela obložiti betonskim pločama. Da li je to moguće i na koji način se to radi?
Hvala

ODGOVOR

Betonske površine možete obložiti betonskim pločama po odabiru postavom na
ljepilo za keramiku TERTEKT F ili u cementnu pastu.
Obavezno pazite na odvodnju oborinskih voda i padove oko kuće.

d / 10.5.2007 15:39

Namjeravam obnavljati staru kamenu kuću. Zidovi su od klesanog kamena i htio bih ih fugirati i eventualno zaštititi. Molim vas za savjet. hvala

ODGOVOR

Za fugiranje kamenog ziđa preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Ukoliko je riječ o vanjskim zidovima koje želite dodatno zaštititi, to možete učiniti premazivanjem površina vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Sve detalje primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

j / 7.5.2007 14:28

Da li postoji u vasem asortimanu neka masa koja se nanosi na betonsku podlogu, ili koja se mijesa u beton, a koja mu daje ljepsi izgled i povecava nepropusnost na atmosferilije? Ona podloga ispred Konzuma u NZ je fenomenalna, htio bih takvu i kod sebe ispred kuce.
Hvala!

ODGOVOR

Samoborka u svom programu nema materijal koji bi odgovarao traženim karakteristikama. Preporučamo da pogledate našu ponudu betonskih opločnika i betonskih ploča, kao i ponudu lomljenog zrna za izradu pranog kulira.

M / 10.5.2007 0:26

Postovani,
molim vas za pomoc! Adaptiram podrum u zgradi staroj 100-tinjak godina u centru Zagreba i imam veliki problem sa vlagom. Visina poruma je 4 metra s time da su do 1,5m veliki blokovi kamena (40 x 50cm),a iznad toga je cigla do plafona.
Zidovi su poprilicno vlazni,a u kutevima prostora za vecih kiša dolazi do laganog curenja jer se sa vanjske strane zgrade nalazi oluk koji ulazi u asfalt...i tko zna gdje curi. Koja je vaša preporuka za zaštitu od vlage, ako mi možete dati savjet od početnog do konačnog rješenja da se rješim vlage, a ujedno da rješim toplinsku izolaciju. Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

sanacija zidova sa prisutnom kapilarnom vlagom je zahtijevan i složen proces koji zahtijeva nešto više raspoloživih informacija. Molimo da nam dostavite svoj broj telefona kako bismo Vam mogli konkretnije pomoći (možete se obratiti i telefonski u naš tehnološki odjel na tel: 01/ 33 22 830. 33 22 831. 33 22 882.)