Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T P / 30.5.2007 8:02

Soba 4x4m u podrumu.Hoću staviti glazuru sa hidro i termo izolacijom. Imam ljepenku VE-3, recitol i stiropor 1cm debljine. Recite mi da li treba staviti pvc foliju ispod stiropora i iznad stiropora. Ili samo iznad?
Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Plivajući estrih izvodi se na načina da se na postavljene toplinsko izolacijske ploče (u vašem slučaju ploče ekspandiranog polistirena koje preporučamo postaviti u dva sloja križno) položi polietilenska folija minimalne debljine 0,2 mm. Instalacijske okomite cijevi omotati trakama tolinsko izolacijskog materijala, uz zidove položiti rubne trake toplinsko-izolacijskih materijala širine 1 cm.
Na tako pripremljenoj polozi izvesti prvo vodilice a zatim nanositi CEMENTNI ESTRIH 20 u projektom određenoj debljini i izravnati letvom i gladilicom za glazure ili strojno.
Ukoliko se ispod toplinsko izolacijskog sloja nalazi hidroizolacijski premaz agresivnog utjecaja (kao na pr recitol) poželjno je radi zaštite ploča između hidroizolacije i toplinskih ploča postaviti polietilensku foliju.

M T / 29.5.2007 9:59

Poštovanje,
evo mene sa još pitanja:
1) Može li se nakon par godina premazati silikatni završetak na stiropor fasadi, naravno u drugu boju ´
2) može li se sanirati kapilčarna vlaga ikako drugačije osim bušenja i ubrizgavanja emulzija?

ODGOVOR

Silikatna žbuka se nakon nekog vremena može prebojati silikatnom bojom po izboru uz prethodnu impregnaciju Silikatgrundom.
Za kvalitetnije rješenje kapilarne vlage osim injektiranja obratite se ovlaštenim izvođačima hidroizolacija kao Sika ili Stig koji vam
mogu dati dodatne informacije.

M T / 29.5.2007 9:42

Poštovanje,
zanima me koja je maximalna temperatura za nanošenje završnog sloja fasade (Silikat)?
Još me zanima vlaga i kondenzacija, odnosno nisam siguran da li je to kapilarna vlaga ili vlaga zbog neizoliranih zidova izvana. Imam na vanjskim zidovima i odozdola i odozgora prodor vlage. Sada planiram staviti stiropor fasadu od 10cm, a temelje izolirati sa tvrdim stiroporom, hoće li to sve biti dovoljno za zaustavljanje te vlage ?
Hvala unaprijed na odgovoru!
Lp,
Mario

ODGOVOR

Max. tempeatura za nanašanje završno dekorativnog sloja je do +30°C.
Prvo se mora utvrditi o kakvoj se vlazi radi te nakon toga možete staviti toplinsku izolaciju sa pločama stiropora.
Provjeriti da li oko objekta postoji drenaža i hidroizolacija te sanirati ako ne postoji.

I K / 28.5.2007 21:25

Na fasadu smo stavili sep prije 4 godine ali nismo rijesili time problem vlage koja nam se pokazuju u unutrašnjost zidova. Zanima me vaše mišljenje:
1. Da li sep koji nije akrilni stvarno upija vodu i može nam izazvati tolike probleme.
2. Koji bi ste mi premaz preporučili preko sepa da se poboljša vodootpornost uzimajući u obzir da je sep stavljen prije 4 godine?
2. Kuća ima dva kata, susjed poviše mene (na drugom katu) nije zainteresiran ni za kakve premaze iako ima problema sa vlagom, zanima me da li bi bilo efekta da stavim premaz samo na svoj dio (1 kat).
3. Da li je moguće izvršili injektiranje zidova u svrhu isušivanja zidova iz mog stana (nalazim se na prvom katu)
4. Što mislite o aparatima za isušivanje vlage te prilikom njihove kupovine na šta bih trebao pazit. Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Po vašem opisu vlaženja SEP-a nije nam jasno šte se dogodilo. Da li je vaš objekat toplinski izoliran ili nije. Točno je da ne egalizirani (naknadno obojani fasadnom bojom) SEP upija na sebe veću količinu vlage prilikom kišenja ali to ne mora biti uzrok vlage. Pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj ili kondenznoj vlazi koja dolazi iz najnižih prostorija zgrade ili zbog neadekvatne hidroizolacije ili drenaže oko objekta.

1.SEP ne može uzrokovati toliko velike probleme vlaženja

2. preopučamo vam Mmineralkolor ili Teraton V po izboru iz naše tona karte

2a. svoj dio objakta možete prebojati, ali dok se ne utvrdi o kakvoj se vlazi radi nije preporučljivo

3. injektiranje je moguće, ali za kvalitetnija rješenja, na zidove koji su obrađeni obratite se firmama Sika ili Stig, jer mi u svom proizvodnom programu nemamo proizvode koji se mogu staviti na obrađeni zid već proizvode koji dolaze na neožbukani zid

4. prilikom kupnje aparata za isušivanje vlage ovlašteni distributeri će vas točno izvjestiti o prednostim i nedostacima.

D R / 28.5.2007 21:05

pozdrav.
Dnevni boravak sam proširio sa dvije prostorije. Pola prostorije je sada u pločicama (viši dio) a pola u ljepenci kao izolaciji na podu (nizi dio). Sa kojim materijalom i kako mogu iznivelirati ove dvije prostorije. Na to idu izolacijske ploče i laminat.
Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Na postojeće materijale koje imate možete jedino staviti cementni estrih 20 (vezani ili plivajući sa toplinskom izolacijom) u minimalnoj debljini od 3,5 cm.
Nakon stavljanja i sušenja glazure, ako je pod neravan možete u tankom sloju izravnati Teraneksom, samonivelirajućom masom, te nakon sušenja stavit podne obloge po želji.

F L / 28.5.2007 14:54

Poštovani!
Molim Vas da mi odgovorite može li se na fasadu obrađenu terakrilom prije 25 godina nanesti SEP u boji.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Ako je Terakril čvrst i ne otpada sa zida preporučamo vam da ga samo obojite našom fasadnom bojom Teraton V po izboru iz naše ton karte.
Ako želite, na Terakril možete nanijeti SEP ali bi bilo poželjno prvo vidjeti da li je akrilat čvrst, a one površine koje nisu čvrste odstraniti ih, površinu dobro oprati vodom, nanijeti Kontakt grund te pregletati Teratermo gletom te nakon toga uz obaveznu impregnaciju nanijeti SEP po izboru. Poželjno bi bilo i da odmah nakon nanašanja SEP nakon 2-3 dana egalizirate fasadnom bojom Mineralkolor ili Teraton V u boji u kojoj je i SEP.

N K / 28.5.2007 9:56

Poštovani! Molim Vas da mi pomognete u rješavanju problema vezanog za popunjavanje fuga fasadne cigle na jednom od zidova. Fuge su napravljene od betona i pijeska (prije par godina), ali među njima ima i rupa koje bi trebao popuniti kao i mjesta između cigle i okvira prozora (jer mi tu ulaze mravi i pauci). Da li postoji kakva elastična smjesa za popunjavanje i lijepo poravnavanje fuga na fasadnom zidu?

ODGOVOR

Postojeće fuge očistite i ostružite slabe dijelove u dubinu od 2-3 cm.
Te postojeće fuge možete fugirati mortom za zidanje fasadne opeke.
Mort se proizvodi u sivoj boji cementa a po naruđbi može biti i toniran. Potrošnja je 35-45 kg/m2 za d=12 cm(puna opeka).
Cijena 1,65 kn+pdv., pakiranje: vreće od 50 kg.

T G / 27.5.2007 22:40

Poštovani izgradio sam tipsku kuću od ytong blokova.Unutarnji zidovi su vapneno gipsani a vanjski vapneno cementni sa granulatom 1mm. S obzirom da sam došao u fazu bojanja zidova koju boju mi preporućujete za unutra i za izvana po mogućčnosti da je paropropusna. Hvala

ODGOVOR

Za unutarnje radove zidove možete prebojati našim Terapol ili Polakril
bojama za unutarnje bojanje, a za vanjske zidove prebojajte Mineralkolorom,
Silikatkolorom ili Silkonkolorom u boji po izboru iz naše ton karte koju možete pogledati u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskim materijalom.

P Z / 27.5.2007 19:38

Poštovani,

stavili sto termofasadu stiropor 8 cm, mrezica, 2x ljepilo, impregnacija, te smo stavili kao zavrsni sloj obojani SEP Z-200. SEP je postavljan za vrijeme poluoblačnog dana, a dio se postavljao i do kasno u noć. Kada se priđe bliže fasadi primjećuju se jako tanke mikropukotine dugačke od par mm pa do par cm. Te pukotine estetski ne smetaju, no zanima me što može biti uzrok tim mikropukotinama i da li je takvo stanje potrebno sanirati.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da su se pukotine pojavile prilikom neadekvatnog izvođenja radova i u lošim vremenskim prilikama. Mikropukotine su moguća pojava kod prenaglog sušenja završne žbuke. Najbolje bi bilo te pukotine sanirati da vaš Sep prebojate fasadnom bojom po izboru Mineralkolorom ili Teratonom u dva premaza.
Fasadu operite vodom pod pritiskom i nakon sušenja prebojajte bojom po izboru iz naše ton karte.

L M / 21.5.2007 13:29

U Zadru smo nadogradili kuću staru 20 godina. Za novi dio kuće je potrebno napraviti grubu i finu žbuku, pa me zanima koju završnu žbuku bi trebalo nanijeti na cjelokupnu kuću, a da se ne bi vidjela razlika između stare fasade ( koja je glatka, mislim samo fina žbuka, obična boja koja se sada ljušti) i nove žbuke koja je spojena sa starom.
S štovanjem, Maricic

ODGOVOR

Na starom dijelu pročelje potrebno je žičanom četkom odstraniti postojeće slojeve boje, te čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom. Nadograđeni dio obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 i ožbukati grubom vapneno-cementnom žbukom VC 60 i grubo zagladiti.
Spoj staro-novo potrebno je rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom.
Na čitavu površinu - novi dio navlažen vodom, te stari dio najmanje dan ranije impregniran KONTAKT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3 mm.

Za završnu obradu preporučamo akrilatnu dekorativnu žbuku TERAKRIL Z 2mm. Akrilatne žbuke odlikuju se visokom mehaničkom čvrstoćom, elastičnosšću, kao i visokom postojanošću na atmosferske utjecaje, koji su u vašem području prilično agresivni (vjetar, oborine zasićene solima i sl).

Ovim načinom obrade vanjskih zidova ne rješava se i njihova toplinska zaštita, te stoga preporučamo da razmislite i o mogućoj toplinskoj zaštiti vanjskih zidova primjenom TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim polistiren pločama.