Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d n / 21.9.2007 21:48

"Nakon strojnog žbukanja unutarnjih prostorija materijalom VC 40 i ravnanja zidova ""GRACANJEM"" površina zida je prašnjava i ruli se.Da li je to normalna i uobičajena pojava? Smije li se takvu površinu nakon sušenja gletati i kakva je predpriprema potrebna? Kad se navuče tanki sloj VC 40 na gracanu površinu i zafilca izađe izuzetno gruba površina koju onda malari opet moraju strugati.Da je granulacija do 1 mm VC 40 bi bio najbolji materijal."

ODGOVOR

"+ nastavak pitanja:
žbuka VC 40 navlačila se u uvjetima ekstremno visokih temperatura i propuha. Žbuka se ravnala, zatim gracala odnosno ""rezala"" u pravilu isti dan zbog brzine sušenja. Investitor je bio upoznat s upitnim vremenskim utjecajima no među"

d š / 18.9.2007 23:20

Hvala na prethodnim odgovorima.Kako je kuća stara već 30 godine i ukopana je u zemlju nisam siguran da je hidroizolacija 100 % sigurna zato me nekakao sve više brine paropropusnost fasade. Kuća je na području Zagreba zidana šupljom ciglom debljine 30 cm i izvana klasično ožbukana (zapravo poravnati zidovi-šric, gruba žbuka). Zbog svega imam 3 pitanja na koja molim da mi odgovorite:
1. Možete li mi po redu nabrojiti od najbolje do najmanje paropropusnosti (ako je moguće red veličina)slijedeće završne žbuke: sep obojen mineralkolorom, sep obojen silikatkolorom, silikatna žbuka, silikonska žbuka.
2. Koja je otprilike razlika u cijeni po m2 fasade izvedene sustavom: termolam, termovol, termozol.
3. S obzirom na opisanu postojeću situaciju, koji biste vi toplinski sustav i koju završnu žbuku izabrali (naravno bez otkopavanja i ponovne hidroizolacije kuće).
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

1.Kada se računa paropropusnost računa se na cijelu zidnu konstrukciju .Svi sustavi koje ste nabrojali su tehnički ispravni.

2.Razlika u cijeni je u razlici izolacijske ploče (TERVOL ploča je najskuplja). Cijene stalno variraju kod proizvođača, a pogotovo kod trgovačkih kuća. Za ukupnu cijenu važni su i kutni profili te sokl profil, koji ne ulaze u m2.

3.Ako nemate suhu kuću, tj. postoji mogućnost kapilarne upojnosti vlage iz temelja u zid, niti jedan sustav neće biti u potpunosti funkcionalan. Svi proračuni toplinske izolacije, paropropusnost i toplinske stabilnosti računaju se na suhi zid.

V L / 25.9.2007 19:32

Prije cca mjesec dana zavrsio sam toplinsku zbuku pri cemu sam koristio falcani stiropor debljine 5 cm. Zavrsni dlet sam napravio sa stirokol ekstra. Zanima me koju mi vrstu impregnacije i zavrsnog premaza predlazete s obzirom da se kuca nalazi blizu sume u Zagrebackom podrucju.

ODGOVOR

Predlažemo vam TERAKRIL fasadnu žbuku.
Zbog izbora strukture i boje žbuke posjetite nas u našem Informativno-tehničkom prodajnom centru u Samoboru.

F G / 18.9.2007 12:02

Poštovani

Trebao bi na jedan zid ugraditi keramičke pločice pa me zanima sa kojim materijalima iz vašeg programa to odraditi. Zid je stari ali temeljito očiščen od stare žbuke.Hvala

ODGOVOR

Nije spomenuto da li je zid vani ili unutra.U svakom slučaju morate ožbukati zid produžnom žbukom VC-50 d= min 1 cm (uz prethodni cementni špric ).
Nakon sušenja cca 14 dana pločice možete ljepiti sa TERATEKT ljepilom.

i l / 15.9.2007 16:30

poštovani, uskoro bi se upustili u renoviranje stare kamene kuće u centru šibenika. debljina vanjskih zidova je 50 cm. zidovi bi s vanjske strane ostali kameni a medjukatna konstrukcija bi se zamijenila.
širina kuce je 665 cm tj. samo 555 cm u unutrasnjosti-obzirom na debljinu zidova od 50 cm sa svake str.
zanima nas kakav zid i izolaciju trebamo postaviti s unutarnje strane kamenih zidova da bude toplinski
odgovarajuće. također željeli bismo čim tanju verziju rješenja da nam unutarnji prostor ostane što širi.zahvaljujemo unaprijed


ODGOVOR

Toplinska izolacija objekta izvodi se u pravilu s vanjske strane kada je i najučinkovitija.

Obzirom da želite zadržati vanjski vidljivi kameni zid, toplinsku izolaciju s unutarnje strane možete izvesti primjenom toplinskih žbuka kao npr. TERATERMO 100 STANDARD debljine 2-3 cm, koje ćete nakon potrebnog sušenja pregletati TERANILOM i obojiti TERAPOLOM, ili obraditi nekom od završno dekorativnih žbuka.

C L / 14.9.2007 19:36

Ulaz u zgradu je natkriven sa betonskom plocom 2m kvadratna i zida zgrade propusta vodu. Je li postoji premaz (sredstvo) kojime se taj spoj moze premazat tako da vishe ne propusta vodu...

ODGOVOR

"Iz vašeg upita nije vidljivo da li na betonskoj ploči postoji horizontalna hidroizolacija, na koji način je obrađen zid i kako je izveden sam spoj.
U pravilu, na spoju deke i zida potrebno je izvesti ""holker"" hidro-izolacijskim materijalom.
Za prijedlog rješenja detalja potrebno je znati da li je deka nadstrešnice izvedena kao konzola betonske ploče ili je prislonjena na zid. Ukoliko je samo prislonjena na zid potrebno je spoj rješavati trajno elastičnim materijalom. Molim javite se sa detaljnijim opisom.
"

i / 13.9.2007 13:39

Renoviram kuću i preporučeno mi je da na mjesta gdje je bio stari kulir stavim vašu žbuku TERAPLAST S 204/T8(crvenkasti ton).Da li se oznaka promijenila, te gdje to u Splitu mogu kupiti ili naručiti navedenu žbuku.Koliko moram čekati.
Hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko ste odlučili postojeći prani kulir obraditi našim proizvodom TERAPLAST, napominjemo da je prije nanošenja istog potrebno zagladiti kulir REPARATURNIM MORTOM F (podlogu prethodno temeljito očistiti i navlažiti vodom).
TERAPLAST V-S 204/T proizvodi se pod novom oznakom TERAPLAST V-S 2 i možete ga kupiti ili naručiti u trgovinama : BRODOMERKUR, PEVEC, BRICOSTORE i dr.

i l / 11.9.2007 18:36

Postovani,

moguce li je na gotovu (silikat, boja) stiropornu fasadu od 5 cm naknadno postaviti jos 5 cm stiropora za poboljsati izolaciju i na koji nacin? Da li je 5 cm za Dalmaciju (juzna strana) dovoljno?
Hvala!

ODGOVOR

Ne preporučamo dodatno izvođenje novog toplinsko-izolacijskog sloja na postojećem.
U upitu niste naveli vrstu i debljinu vanjskog zida, ali uz preptpostsvku da je riječ o zidu od blok opeke debljine 29cm, smatramo da je toplinsko-izolacijski sloj debljine 5 cm dostatan za područje na kojem se objekt nalazi.

J Z / 11.9.2007 17:27

Poštovani!
Želio bi urediti zid stare kamene kuće tako da fugiram prostor između kamenja - da se kamen izvana vidi. Molio bih vas da mi preporučite sastav žbuke ili da mi preporučite koju Vašu gotovu žbuku za taj posao da upotrijebim!

Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Za fugiranje kamenog ziđa preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE i kamena. Postojeći mort je potrebno očisti iz fuga u dubini najmanje 1 - 2 cm, čitavu površinu dobro otprašiti i oprati vodom, te izvesti novo fugiranje.
Preporučamo dodatno izvesti zaštitu cijele površine zida premazivanjem vodom zazrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM - silikonskom koncentriranom emulzijom kojoj je namjena smanjenje upojnosti podloge, u vašem slučaju zida od kamena.

J B / 12.9.2007 11:05

Poštovani,

Betonska ploča od 180 m2 propušta na jedva vidljivim pukotinama. Pukotine su nastale nakon nalivanja armiranobetonske ploče i dužine su od 1-2 metra.

Molim Vas za vaš prijedlog sanacije uz minimalne troškove.

Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Na žalost, na temelju vašeg upita ne možemo ponuditi tehnološko rješenje sanacije zbog nedostatnosti raspoloživih informacija. Molimo da nam javite o kakvoj ploči je riječ (međukatna konstrukcija objekta u fazi izvođenja, ploča u funkciji ravnog krova, planirani nasatavak radova i sl).
Stojimo vam na raspolaganju i na telefone : 01 / 33 22 830. 33 22 831. 33 22 882.