Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n č / 7.10.2007 12:26

Koju fasadu preporučate za kuću sagrađenu od porotherma 25. Kuća se nalazi na Pašmanu u blizu mora i podložna je utjecaju posolice. Da li je potrebno stavljati neki od sustava toplinske zaštite?

ODGOVOR

Preporučamo vam stavljanje lagane produžne žbuke VC20L.
Toplinski sustav ne morate stavljati ako ne želite jer je objekat izveden Porotermom. Ali ako želite tada možete staviti toplinski sustav s pločama Okipora u d= 6 cm.

Za završno dekorativni sloj možete na oba prethodna rješenja primjeniti
- mineralnu žbuku SEP-Z 200 + Mineralokolor u boji po izboru
- ili akrilatnom žbuku Terakril .

S / 11.10.2007 11:05

Postovani, molio bih par sugestija.

Radi se o unutarnjem kuhinjskom starom zidu od pune cigle, mjestimicno s drvenim gredama ucvrscenja. Zbuka je otucena (vodoinstalaterski radovi) i trebalo bi ga srediti. Znam da treba spric, pa zbuka, ali time se inace na bavim pa nemam bas pojma o tome. Povrsina koju treba sanirati je oko 3-4 m2. Debljina zbuke je negdje do 20mm.

Koja sredstva predlazete?

Hvala

ODGOVOR

Zidove prije žbukanja treba očistiti i oprati te dan ranije nanijeti Cementni špric 4.
Zidove zatim ožbukati cementno-vapnenom žbukom VC40 u d=2 cm. Instalaterske otvore prije žbukanja zatvoriti žbukom te spojeve rabicirati staklenom mrežicom SM10R.
Žbuku, koja se suši najmanje 15-20 dana, pregletati Teranilom i obojati unutarnjom bojom.

A R / 12.10.2007 14:12

Poštovani,

interesiraju me slijedeće karakteristike Vašeg materijala TERANIL EXTRA

Tlačna čvrstoća
Gustoća suhog materijala
Vlačna čvrstoća
E modul
Čvrstoća prionljivosti na VC žbuku
Vrijeme obradivosti
Kapilarna apsorpcija vode
Propusnost vodene pare

Zahvaljujem unaprijed na Vašem odgovoru.

ODGOVOR

Budući da glet mase nemaju krovnu normu za ispitivanje i svrstavanje nismo obavezni za taj proizvod izdavati izjavu o sukladnosti.
Teranil ekstra se redovno kontrolira u našem laboratoriju za završnu kontrolu proizvoda.

Parametri kvalitete su slijedeći:
Gustoća očvrslog morta: 1350-1450kg/m3
Tlačna čvrstoća: 3,5 N/mm2
Čvrstoća pri savijanju: 2,2 N/mm2
E modul: ne određujemo
Čvrstoća prionjivosti na beton: 0,9 N/mm2 (lom unutar Teranil ekstra)
Čvrstoća prionjivosti na VC 40: 0,44 N/mm2 (lom unutar VC 40)
Vrijeme obradivosti: 20 min
Vrijeme upotrebe: 3 h
Kapilarna apsorpcija vode: ne određuje se
Relativni otpor difuziji vodene pare, sd :0,04 m

D J / 12.10.2007 10:35

Na pojedinim proizvodima nema informacija koje standarde kvalitete zadovoljavaju i ako zadovoljavaju. Gradbeni proizvodi trebaju imati ocjenu sukladnosti prema zakonu i Građenju od 2003.
Konkurentni proizvodi iz uvoza (KNAUF, SIKA itd.) to imaju.

ODGOVOR

Upravo se radi se na tome da nova pakiranja proizvoda (nakon što se iskoriste stare zalihe) imaju i te informacije koje ste spomenuli.

d r / 11.10.2007 13:52

imam farmu pilica i na katu mi je ispucal pod i nije nesto ravan. moje pitanje je sa cime bi to premazal i izravnal. taj pod se dosta pere,ima dosta gnjoja i prisutnoga amonijaka. molim vas za pomoc i unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pod možete pregletati Reparaturnim mortom G do debljine od 20mm, te bi bilo
potrebno nakon toga dobro prebojati bojom ili sredstvom koje je otporno na
prisustvo amonijaka (mi takva sredstva ne proizvodimo).
Pod prije upotrebe morta dobro oprati i očistiti, te grundirati Univerzalkoncentrat grundom naposredno prije nanošenja Reparturnog morta.

D K / 5.10.2007 14:49

Nedavno sam Vas pitala za savjet u vezi izolacije kuće koju stavljamo na 3 strane
(kamena vuna-5cm), a na 4., sjevernu, nam susjed ne dozvoljava. Hvala Vam na odgovoru, ali s našim susjedom nema dogovora jer se radi o nepoštenom čovjeku koji je rekao da će nam dozvoliti staviti izolaciju onda kada smo mu pomagali oko njegove nove kuće, a sada gazi riječ (mi smo čak htjeli platiti za to, a on još i vrijeđa i prijeti).Ali dobro, ima tko će njemu suditi.Mene sada zanima slijedeće: ako mi sada stavimo izolaciju iznutra,a morat ćemo,da li se onda u budućnosti (kada se promijeni vlasnička slika kod susjeda i eventualno nasljednici budu pošteniji) smije napraviti još i izolacija izvana?
Kako međusobno djeluju unutarnja i vanjska izolacija i da li se nakon što imaš unutarnju dobiva kakva korist (toplinska) s vanjskom izolacijom?
Hvala!

ODGOVOR

Možete toplinsku izolaciju postaviti s unutarnje strane, ali je preporuka da se uvijek izolira s vanjske strane zbog hladnih mostova koji se s vremenom mogu pojaviti zbog neizoliranih dijelova objekta.
Najbolje bi bilo da susjed dozvoli toplinsku zaštitu, ali ako objekat nije izveden na međi susjed vam nemože zabraniti stavljanje toplinske izolacije bez obzira na probleme.
Izolacija s vanjske i unutarnje strane može dovesti s vremenom i do pojave kondenza u prostorijama.

N i / 5.10.2007 11:39

"Postovani

Gradimo kucu na otoku Krku i pripremamo se za fasadu. Kuca je građena od Porotherma 30 S P+E. Krov (betonski)je dodatno izvana izoliran sa stiroporom debljine 3 cm a podovi su izolirani sa stiroporom debljine 5 cm. Kuća je na polozaju gdje su jaki udari juga, dok jake bure praktički nema. U svakom segmentu gradnje jako se pazilo na izolacije i prekidanje termo mostova.
Prilikom gradnje kuce ""ostavljeno"" je mjesta za fasadu debljine 5-6 cm dok je na svim vertikalnim serklažima ta debljina 10 cm (jer su od betonskih blokova).
Dvoumimo se između fasade sa stiroporom ili termo žbukom.
Poznate su nam prednosti stiropora no nepoznat nam je razlog vizualnog ""nedostatka"" istog. Zbog čega se na toj fasadi, cesto (ali ne i uvijek) primjete neravnine, kadkad i poprilicne.
Da li je tocno da se mravi, ili neki drugi insekti mogu naseliti u stiroporu i shodno tome napraviti stetu, koja moze biti tolika da se dijelovi fasade uniste (navodno ima slučajeva).
Na koji nacin kombinirati kamene erte i stiropor (ili termo žbuku) a da to jos uvijek ima dobra izolacijska svojstva. Kako popuniti 10 cm na vertikalnim serklažima?
Planiramo klima uređaje bez vanjskih jedinica a to zahtijeva rupe na fasadi - koja fasada to bolje ""trpi"", stiropor ili termo žbuka.
Na kraju, molim Vas za vase misljenje sto odabrati (termo zbuku ili stiropor).

Unaprijed hvala
Neven i Eda Konestabo
"

ODGOVOR

Objekat ste radili Porothermom pa nije potrebno dodatno toplinski izolirati, ali ako želite toplinsku izolaciju, preporučano ploče Okipora u d= 6 ili 8 cm ili žbukanje laganom žbukom VC20L.
Na serklaže ste prililikom izgradnje trebali staviti kombi ploče da vam ispune razliku. Neravnine će se primjetiti i na fasadama sa termo žbukom ako zidovi nisu zidani ravno, odabir toplinske izolacija nije vezan sa ravninom zida već sa izvođenjem. Insekti se mogu naseliti u stiropor ako sustav nije dobro izveden tj. kvalitetno zaštićen sokl profilima i obrađen određenom debljinom samoterma. Ako ćete ugrađivati kamene erte bolji odabir je toplinska žbuka ili lagana žbuka VC20L.
Za postavu klima uređaja morate se obratiti ugrađivačima uređaja koji će vas savjetovati oko ugradnje i koje profile trebate i rješavanje problema.Klima uređaji ne ugrađuju se na Okipor zbog težine već na konstrukciju zida koja može biti obrađena žbukom.

I k / 3.10.2007 16:37

"Poštovani, molim Vas za malu pomoć.
Na ""Porotherm"" blok sam nabacio špruc, te u debljini cca 2,5cm cementni premaz.
Molio bih Vas da mi date savjet što sad nanijeti na taj sloj koji je obrađen plastičnim gleterom.
Dakle, površina je ravna te bih želio nešto iz Vašeg asortimana tipa silikatne žbuke.
Trebalo bi da se nanosi gleterom i da ne stavljam nikakve profile jer sam ih već stavio za premaz.
To što mi preporučite želio bih da mogu kupiti u nekakvoj nijansi boje jer želim izbjeći naknadno nanošenje fasadne boje.
P.S. ako može izračun cca potrošnje i cijene po kvadratu.
Unaprijed hvala i nadam se brzom odgovoru kao i prošli put."

ODGOVOR

Završno dekorativna obrada je isključivo estetska te se ne postavljaju nikakvi profili. Iz naše ponude možete odabrati tankoslojne žbuke mineralne - sep, silikatne, akrilatne ili silikonske žbuke po izboru boje, teksture i granulacije iz naše ton karte.
Sve žbuke nanašaju se gleterom u debljini zrna uz obradu zaglađivanjem. Potrošnja žbuke ovisi o granulaciji i teksturi, ovisno o tipu žbuke mineralna 4 kg/m2, silikatna, akrilatna, silikonska 2,5-3,5kg/m2 ovisno o teksturi i granulaciji.
Cijena ovisi o odabiru nijanse boje - I,II ,III cijenovni razred.
Žbuku nije potrebno dodatno obojati, može se kupiti bijela ili obojena.

D K / 2.10.2007 14:13

Radimo na novoj fasadi kuće. Na tri strane kuće majstori nam slažu izolaciju od kamene vune (5 cm), a na četvrtu stranu, koja je nažalost i sjeverna, susjed nam ne dozvoljava staviti izolaciju. Najvjerojatnije ćemo s te strane izolaciju staviti iznutra, ali Vas molim da mi odgovorite što da stavimo izvana, a da bar donekle izolira?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je objekt izgrađen na samoj međi te vam stoga susjed ne dopušta obradu vanjskih zidova u većoj debljini.
Nažalost toplinsku izolaciju možete još izvesti i primjenom toplinskih žbuka ali njihova optimalna debljina je 4 cm. Ukoliko vam je potrebna manja debljina preostaje vam samo vapneno-cementna žbuka VC 50 u debljini do 2 cm. Toplinska izolacija izvedena iznutra nema učinak kao ona izvedena izvana pa preporučamo da se ipak pokušate dogovoriti sa susjedima.

m k / 2.10.2007 14:29

Štovani,molim za savjet.Na terasi imam betonsku zidanu ogradu, želim je ožbukati silikatnom žbukom .Koji je najjednostavniji način. Hvala.

ODGOVOR

Ogradu ožbukajte žbukom VC50 i fino zaribajte ili polijepite ploče Okipora
(ako je moguće).
Pregletajte Samotermom, te uz impregnaciju nanesite Silikatnu žbuku.
Obavezno postavite okapne profile i okapnicu.