Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 5.11.2007 16:41

Zanima me jedna stvar a to je uskoro cu adaptirati kupaonicu skidam stare zidne plocice i vise ih nebi stavljao (osim podnih i u tus kabini).Sa cime da poravnam zid i kaj sve trebam napraviti prije farbanja Latex bojom. Molim vas opisite mi koje sve proizvode trebam kupiti. Hvala VAM najljepse.

ODGOVOR

Zidove izravnajte produžnom žbukom VC50 i fino zafilcajte.
Proizvođaču latex boje obratite se te će vas on savjetovati koje proizvode možete koristit prije bojanja.

R S / 31.10.2007 9:46

Poštovani...
zidari su mi u kupaonici sfušali zid i na pojedinim mjestima je razlika 2-3 cm
pa keramičar ne može položiti pločice kako to riješiti?
zid je od ytonga 12.5mm i pregletan je sa betonfixsom!!!
Još jedno pitanje dali se na betonfix mogu ljepiti pločice?

ODGOVOR

"Jedna od prednosti zidanja Ytongom je upravo ravnina izvedenih zidova, stoga se uistinu moramo složiti s vama da su izvođači ""sfušali"" zid.
Također su pogriješili i pri odabiru materijala kojim su zid obrađivali. BETONFIKS je gips-vapnena mase i ne primjenjuje se u prostorijama sa većim postotkom vlage kao što su kupaonice, te kao takva nije pogodna podloga za oblogu keramikom.
Kako je vjerojatno riječ o pregradnom zidu preporučamo njegovo rušenje i izvođenje novog zida. Novo izvedeni zid impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini do 1 cm ili pregletati TERATEKTOM.
Na tako pripremljenu podlogu moguće je lijepiti keramiku."

L B / 25.10.2007 15:15

Poštovani
u stanu imam pregradni knauf zid koji dijeli dnevnu sobu od kuhinje. Htjela bih na njega staviti kamenu oplatu iz čisto estetskih razloga. Da li je to moguće izvesti obzirom na različitost materijala i što mi je sve potrebno za cc. 5 m2 površine.
Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom i prodajnom programu ne proizvodi i ne prodaje Knauf ploče, tako da vam ne možemo odgovorit na upit.
Najbolje je obratiti se LB KNAUFU ili drugim distributerima koji prodaju i ugrađuju Knauf.
Ako je moguća ugradnja oplate na Knauf ploče, iz svog programa možemo vam ponuditi samo fleksibilno ljepilo kojim možete zalijepiti kamenu oplatu.

R R / 22.10.2007 13:16

Poštovani.Na obiteljsku kuću smo prije 15 tak godina nanijeli SEP 2000HH bijele boje. Danas bi na taj SEP nanijeli finiju završnu silikatnu žbuku i obojili sa silikatnom mineralnom bojom,
žutih tonova ( zemljana boja).
Molim za odgovor i zahvaljujem.

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temljito oprati mini wash-em, te pregletati TERATERMO GLETOM uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
SILIKATNU ŽBUKU Z nanositi nakon min. 21 dan, na podlogu najmanje jedan dan ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
Cijena silikatne žbuke ovisi o odabranom tonu iz važeće ton karte.

D J / 21.10.2007 23:15

Poštovani,
vanjsku fasadu-ŠERANA- želim obojati u neku boju pa me zanima šta je najbolje staviti¨.

ODGOVOR

za osvježavanje stare šerane fasade preporučamo mineralnu vodoodbojnu i visokodifuznu boju MINERALKOLOR. Podlogu prije nanošenja MINERALKOLORA temeljito otprašiti i oprati (najbolje mini-wash).
Na osušenu površinu nanositi MINERALKOLOR u dva naliča.

I N / 21.10.2007 19:55

Dio zida podruma na spoju sa pločom prizemlja izolirao sam bitumenskom ljepenkom ,trebao bih na taj dio staviti žbuku pa me zanima na koji način i kojim materijalima to da uradim. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

"Ukoliko ste svoj objekt i toplinski izolirali iznad visine sokla (toplinska žbuka ili toplinski sustav sa toplinsko-izolacijskim pločama) potrebno je i sokl toplinski izolirati kako bi spriječili efekt hladnog mosta. U tom slučaju potrebno je na površinu sokla zaštićenu vertikalnom hidroizolacijom izvesti oblogu pločama ekstrudiranog polistirena (čija debljina bi u pravilu trebala biti našto manja od debljine ploča ili žbuke ostalog dijela objekta). Tako postavljene ploče pregletati SAMOTERM GLETOM (u dva sloja) i rabicirati STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, te završno obraditi TERAPLASTOM VG ili VS.

Kod klasične obrade sokla potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM kao vezivnim slojem. Nažalost prionjivost šprica na bitumenskju ljepenku nije dostatna i taj se problem najčešće rješava tako da se prilikom postavljanja ljepenke površina posipava kvarcnim pijeskom. U vešem slučaju potrebno je postaviti pocinčani punktirani rabic 25x25x0,9 koji će ""nositi"" žbuku. Preporučamo primijeniti SOKL ŽBUKU."

r f / 19.10.2007 11:58

na stiropor i najlon postavljene su cijevi za podno grijanje.Zbog visine trebao bi estrih koji bi pokrio cijevi 2 cm debljine.
Da li mogu tu staviti samo nivelirajuću masu bez estriha.Molim vašu preporuku

ODGOVOR

Na tako pripremljenoj podlozi potrebno je izvesti estrih debljine min 3 cm iznad gornje kote cijevi, za što preporučamo naš proizvod CEMENTNI ESTRIH 20. Kod izvedbe estriha manje debljine od preporučene velika je mogućnost pojave pukotina usljed termičkih naprezanja.

Samonivelirajuće mase za izravnavanje podove (TERANEKS i sl.) izvode se isključivo na betonu ili estrihu tlačne čvrstoće min 25 N/mm.

B V / 18.10.2007 18:53

Želio bih zidove kupaonuice umjesto pločicama prekriti žbukom ili premazom koji ima i estetsku vrijednost.Sada se nalaze pločice koje ću ukloniti.Molim da mi preporučite nešto iz vašeg asortimana ako je pogodno za spomenutu namjenu.
Unaprije zahvaljujem

ODGOVOR

Iako svi naši proizvodi za završnu obradu unutarnjih i vanjskih zidova, uz adekvatnu pripremu podloge, imaju visoku estetsku vrijednost, za oblogu zidova kupaonice ipak preporučamo keramiku.

D B / 17.10.2007 9:09

Poštovani, preuređujem kupaonicu, kojoj su 2 zida od pune opeke, a 2 zida od porobetona. Kojom žbukom obraditi zidove za završnu obradu (dio ker. pločice, dio gletanje i bojanje)?
Zidar mi predlaže žbuku GV10!
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za žbukanje zidova kupaone kao i za sve zidove predlažemo vam
1.CEMENTNI ŠPRIC 8 kg/m2
2.VC-50 d=1.5 cm 21 kg/m2
3.TERANIL-glet 2 kg/m2 za zidove gdje ne dolazi keramika
4.TERATEKT -ljepilo 4 kg/m2
5.TERAPOL-unutarnja boja 0.3 l/m2

GV 10 žbuku ne preporučamo za mokre čvorove !

V K / 7.10.2007 18:51

Postovani,
U petak sam vam postavila pitanje o Sanisil spricu no odgovor sam nasla na vasem cite-u. Biti cu zahvalna ako mi date cijenu po m2 i cijenu odgovarajuce zbuke.
Ako dopustite imam jos jedno pitanje. Upravo sam zapocela sa sanacijom starog kamenog kastila na moru. Cijeli objekt je iznutra i izvana ociscen od stare zbuke. Izvana cu ga fugirati. Iznutra tri zida oblazu se ciglom. Moje pitanje se odnosi na kameni zid iza cigle. Njega trba malo ucvrstiti i izvodjac predlaze cementni spric. Koliko sam o njemu citala nisam sigurna da li je to pravi izbor. Fugiranje bi bilo jako skupo jer se radi o velikoj povrsini. Molim za savjet.
Unaprijed hvala,
Srdacan pozdrav,
V.K.

ODGOVOR

Preporučamo da zid ne zatvarate cementnim špricom već ga zidate na kameni zid, jer će vam ostati dovoljno zračnog prostora između kamenog zida i opeke za strujanje zraka.
Sa špricom si možete samo napravit problem sa vlagom tj. strujanjem zraka. Pretpostavljamo da će te zidati zid i ujedno ga fugirati mortom za zidanje fasadne opeke.