Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m d / 13.11.2007 16:22

u nisi gde p[erwem sudje i kuham posle dvadeset godina pocele su kerami.ne plocice da se odlepljuju,kako mogu da o.istim te keraamicne plocice da ocistim i da ih ponovo yalepim.

ODGOVOR

Skidanje ljepila sa pločica može se obaviti samo mehanički, struganjem slojeva ljepila do pločica.
Koliko će se kvalitetno postojeće ljepilo skinuti, ne možemo garantirati jer ne postoje kemijska sredstva za skidanje ljepila, a da se pločica djelomično ne ošteti.
Skidanjem ljepila sa zida sigurno će se i potojeća žbuka oštetiti te bi bilo potrebno postojeće zidove izravnati produžnom žbukom Samoborka VC40 te nakon toga pločice ljepiti fleksibilnim ljepilom Samoborka Teratekt F.

PS. Ostavili ste nam krivu email adresu - sadrži prazna mjesta i nema točke

M M / 15.11.2007 20:41

Poštovani!

Imamo staru fasaku bijeli sep 25 godina, dosta je dobra na nekom mjestima ima pukotine po dužini (crtu) i odlučili smo taviti novu fasadu sa stiroporom, i nikako da odaberemo buju, naime našli smo željenu ali je ljubičasta (ciklama) i ima index 11%, ali nije baš tako tamna. I čuli smo da na termo izolaciju ne idu tamne boje znači od 25% tek i što sad zar zaista ne postoji nikakvo rješenje da stavimo tu boju i zašto se uopće te boje proizvode?

Molim Vas za pomoČ!!!
Zašto ne možemo staviti tu boju?

ODGOVOR

Index koji spominjete u svom upitu odnosi se na faktor refleksije svjetlosti. Što je faktor refleksije manji dolazi do većeg zagrijavanja površine, a samim time i do većih termičkih naprezanja, koji mogu uzrokovati nastanak pukotina. To se posebno odnosi na toplinske sustave kao što je i TERMOZOL, stoga vam ne preporučujemo završnu žbuku tako niskog faktora refleksije. Napominjemo da faktor refleksije ne ovisi samo o jačini tona već i o samomom tonu, odnosno odabranoj boji.

v s / 10.11.2007 22:59

"Molim vas savjet za silikonsu fasadu a u vezi kondenzacije vlage. Naime cujem dosta da silikonski premazi ne dozvoljavaju zidovima da ""disu"" pa se bojim da nebi se stvorila vlaga u kuci.

Zahvaljujenm na odgovoru"

ODGOVOR

"Silikonska završno dekorativna boja SILIKONKOLOR prema važećoj normi HRN EN ISO 7783-2:2003 spada u klasu II - srednje paropropusnih premaza, što je čini pogodnom za završnu obradu vanjskih zidova.

Završna obrada silikonskim ili slično paropropusnim premazima ne može biti isključiv razlog pojave ""vlage"" u unutarnjem prostoru.

Premazi koji imaju manju kapilarnu vodoupojnost, odnosno visoku vodoodbojnost u pravilu imaju nešto slabiju paropropusnost.

Obzirom na područje u kojem se nalazi vaš objekt - Rijeka, preporučamo upravo primjenu visoko vodoodbojnih premaza kao što su SILIKONKOLOR ili akrilatni premaz TERATON V."

I B / 10.11.2007 1:00

"Štovani!
Ispred garaže postoji beton koji se s vremenom ""izroniro"". Planiram ga pokriti Vašim novim betonskim pločama..konkretno BARCELONA KLASIK 40X40X3,8. Da li podnaša teret osobnog automobila?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru."

ODGOVOR

Nosivost pločama pokrivenih površina ovisi o podlozi koja mora biti kvalitetno izvedena, nosiva i obvezno armirana. U protivnom ne preporučamo oblogu betonskim pločama.
Za promet osobnih vozila pogodnije su površine izvedene betonskim opločnicima debljine 6 ili 8 cm.

Z A / 9.11.2007 19:10

Kakva je to ŠERANA fasada i kako se radi? Tko izvodi tu vrstu fasade.
Hvala na odgovoru Zdravko

ODGOVOR

"""Šerane"" žbuke su mineralne završno dekorativne žbuke čija se završna tekstura izvoditi postupkom koji nazivamo šeranje. Žbuka se nanosi na nahrapavljenu podlogu, u pravili grubu vapneno-cementnu žbuku VC 60, laganu VC 20 L ili toplinsku žbuku, u debljini 1,5 cm izravna letvom i zagladi gladilicom. Nakon djelomičnog očvršćivanja, u pravilu drugi ili treći dan, žbuku odšerati češljem i nožem za šeranje.

Samoborka ima u ponudi dva tipa šeranih žbuka - TERABONA - klasična plemenita šerana žbuka koja se primjenjuje isključivo na produžnim žbukama, i TERAMINERAL V- vodoodbojna šerana žbuka koja se primjenjuje i na toplinskim žbukama. TERAMINERAL se proizvodi u dvije granulacije VG - gruba šerana tekstura - zrno do 4 mm i VF - fina šerana tekstura, zrno do 2 mm.

Sve šerane žbuke mogu izvoditi fasaderi s iskustvom. "

J L / 8.11.2007 14:16

"Renoviram stari podrum u stan (60 cm ispod razine dvorišta) kojem je potrebno žbukanje. Na stropu mi je neožbukana betonska ploča, na zidovima neravnomjerno nanesena žbuka gdje je potrebno nanijeti za potpuno izravnanje (poda i zida) debljinu do 10 cm. Molio bih Vaše mišljenje da li mi je pametnije u djelovima neravnog zida podići zid od cigli i naknadno žbukati ili direktno žbukati sa deblinom i do 10 cm? Da li je moguća takva debljina žbuke i da li je to novčano opravdano?

Također bih Vas molio za mišljenej o stropu. Budući se radi o betonskoj ploči nije moguće ""kopati"" kanale za bužir (struju) već ih je potrebno postaviti na plafon, a zatim žbukati. Koju žbuku za plafon, a koju za zid mi preporučate, kolika je potrošnja po m2 površine i kolika je maksimalna debljina žbuke?"

ODGOVOR

"Obzirom na potrebne debljine izravnavanje ne preporučamo izvoditi žbukanjem. Tako velike debljine žbuke potrebno je obvezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom i izvoditi žbukanje u više slojeva uz poštivanje faza sušenja i očvršćivanja svakog pojedinog sloja. Stoga smatramo jednostavnijim rješenjem izvedbu obzida i njegovu obradu vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm. Ukoliko ne postoji vertikalna hidroizolcija s vanjske strane zida ispod razine tla istu je moguće izvesti prije obzida.
Također preporučamo da sve potrebne elektroinstalacije izvedete u zidu, izuzev onih koje nužno morate razvući na stropu. Za tu namjenu koristite ""podžbukne"" kablove (tipa PGP). Stropove također preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini 1-1,5 cm uz prethodno obradu betona CEMENTNIM ŠPRICOM.
"

M G / 8.11.2007 12:23

Koja su punila i polimeri u zidnoj boji Terapol? Da li ima veziva koji se nalazi u impregnaciji Univerzalkoncentrat grund? Da li je potrebno prije bojanja starih gletanih zidova i gips ploča impregnirati tim grundom?

ODGOVOR

"Unutarnja boja TERAPOL je klasična unutarnja boja tzv ""poludisperzija"", odnosno acetatna disperzija sa kalcitnim punilom. Vezivo nije isto kao u temeljnoj impregnaciji UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDU.
Prije nanošenja TERAPOLA nije potrebno impregnirati podlogu."

J L / 3.11.2007 18:31

Trebam podignuti armirano betonski zid uz zemljani iskop visine 3 m,dužine 15 m.
Na dijelu zida treba postaviti betonsku ploču.

Kako izvesti hidroizolaciju prema zemlji ?
Kako postaviti drenažne cijevi prema zemlji ?

Da li Samoborka može preuzeti građevinski projekt,
isporuku potrebnih materijala i izvedbu ?

Udaljenost od Zagreba cca 100 km.

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala, gotovih žbuka, boja i betonskih proizvoda te u svom programu ne nudi izvođenje armirano betonskih (AB) i betonskih radova.
Za izvođenje tih radova trebate se obratiti ovlaštenim izvođačima AB radova koji imaju građevinsku operativu.
Za izvedbu navedenog zida potrebna je projektna dokumentacija (statički proračun) po kojoj će se izvesti radovi sa presjekom i izvedbom hidroizolacije i drenaže.
Za hidroizolaciju i drenažu obratite se ovlaštenim izvođačima kao STIG ili SIKA koji vam mogu dati adekavatna rješenja.
Samoborka ne može preuzeti projekt kao ni isporuku i izvebu jer nismo firma ovlaštena za izvođenje građevinskih radova niti imamo građevinsku operativu (kao npr. VIADUKT, TEHNIKA ILI KONSTRUKTOR).

A B / 3.11.2007 15:39

Poštovani,
skojim materijalima je najbolje učvrstiti i zaštititi okoprozorske elemente koje sam naprvio od stirodura?

s poštovanjem,
Koprivnica

ODGOVOR

Stirodur se inače ne preporuča stavljati oko prozora jer za tu namjenu postoje gotovi elementi od stiropora koji su već obrađeni polimer cementnim mortovima ili proizvodima koji se deklarirani za tu namjenu.
Ako ste već ugradili stirodur pregletajte ga Samoterm-om ili Samoterm štukaturom, našim proizvodima koji se koristi za ljepljenje i gletanje Okipora.
PS: Email adresa koju ste nam ostavili nije operativna.

D S / 2.11.2007 9:45

Na podu u prizemlju obiteljske kuce postavljena je hidroizolacija i termoizolacija u slojevima kako slijedi:
1. hladni bitumenski premaz - recitol
2. bitumenske trake V4
3. Ekspandirani polistiren (EPS)
Da li je na taj nacin polistiren dovoljno zasticen od agresivnog utjecaja bitumenskog premaza obzirom da nije postavljena PVC folija.
Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač gradevinskog materijala žbuka i boja te u
svom proizvodnom programu nemamo bitumenske premaze niti okipor.
Molimo vas da se obratite proizvođaču ljepenke Katran ili proizvođaču okipora Inaoki koji vam mogu dati podatke o traženim agresivnim utjecajima.
PS: Email adresa koju ste nam ostavili nije ispravna.