Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A K / 14.12.2007 22:50

"Poštovanje!

Gradim obiteljsku kuću pokraj Osijeka.
U želji da je što bolje toplinski izoliram nalijepio sam stiropor
i iznutra na vanjske zidove (5cm EPS100), i nanio sloj ljepila s staklenom
mrežicom. Naknadnim proučavanjem zaključio sam da to nije tehnički najispravnije
zbog difuzije vodene pare i moguće unutrašnje kondenzacije. Po novolitovom programu
za proračun toplinske zaštite to prolazi, ali bih htio eliminirati taj mogući problem.
Zanima me da li koji vaš proizvod (premaz, inpregnacija ili završna dekoracija)
može omogućiti zadovoljavajuće visok stupanj paronepropusnosti unutarnje površine zida.
Zanima me u kojoj mjeri akrilna emulzija može povečati paronepropusnost površine
zida i da li bi na bitumenski premaz (recimo boskobit) ""hvatala"" neka vaša dekorativna žbuka.

Ako imate odgovor na moj problem, molim vas da mi odgovorite.


Hvala!

Ante Katavić



ante.katavic@os.t-com.hr"

ODGOVOR

Prema proračunu parodifuzije (za koji smo pretpostavili da je objekt vaše obiteljske kuće izveden zidom od opeke koji je izvana ožbukan produžnom žbukom) pojavljuje se kondenzacija u zidu od opeke čije isušivanje zadovoljava zahtijevima. Stoga predlažemo unutarnje zidove završno obraditi nekom od dekorativnih žbuka kao napr SEP Z 100 ili SEP Z 200.
Za precizniji odgovor molimo dostavite nam točan opis konstrukcije (opis slojeva - vrsta materijala + debljina).

Ž P / 13.12.2007 7:48

Poštovani,
Imam kuću s podrumom. Temelj je ukopan u zemlju oko 2m. Oko kuće nema drenaže. Kada je kišni period voda mi probija na spojevima donje deke i temelja te ulazi u podrum. Već su mi i zidovi u kući preko temelja pokupili vlagu. Molim Vaš prijedlog za sanaciju navedenog problema.

ODGOVOR

Sami ste naveli da objekat nema drenažu a pretpostavljamo ni hidroizolaciju,
te vam upotreba sanacijskih proizvoda neće puno pomoći bez toga.
Zato, obavezno napraviti otkop,drenažu i hidroizolacioju s vanjske strane objekta, s unutarnje strane ako zidovi nisu ožbukani, spojeve temelja hidroizolirati hidroizilacijskom žbukom te za žbukanje upotrijebiti sanacijske žbuke koje će dozvoliti vlažnom zidu da se postepeno isušuje od vlage koja je u zidu.
Ako su zidovi s unutarnje strane obrađeni i ako se ne želi vršiti otkop i drenaža morate se obratiti specijaliziranim proizvođačima hidroizolacija kao npr. Sika, Stig, Mapei ili sličnima koji vam mogu pomoći u rješavanju problema.

Ž F / 19.12.2007 8:14

Da li je normalno da se nakon nanošenja Terakrila pojave sitne pukotine na njegovoj površini?
Napominjem da je podloga izvedena po propisu, jedino su majstori nanosili Terakril na 5 stupnjeva vanjske temperature.

ODGOVOR

"Kod izvođenja fasaderskih radova osim temperature zraka vrlo je važna i temperatura podloge. Ukoliko je temperatura zraka prilikom izvođenja bila svega 5 C, podloga je zasigurno bila niže temperature, poglavito ukoliko je tijekom noći temperatura zraka bila ispod nule. Pri nižim temperaturama sušenje i vezivanje je usporeno te postoji mogućnost smrzavanja nanesenog materijala u slučaju pada temperature, što može imati za posljedicu i pojavu ""pukotina"".
Kako bismo mogli preciznije odgovoriti na vaše pitanje molimo pošaljite, ukoliko ste u mogućnosti, fotografiju na kojoj su vidljive pukotine.
Pukotine mogu nastati i iz drugih razloga kao što je naglo nejednoliko sušenje sloja i dr.
"

g / 9.12.2007 20:35

Poštovani,
planiram renovirati kuhinju,pa me zanima nekoliko stvari,.nakon odbijanja starih zidnih pločica, čime pregletati odnosno poravnati takav zid? dali teratektom? na iste te zidove ide ponovno keramika. i drugo , stare podne pločice namjeravam ostaviti i na njih stavljati nove, dali je potrebna neka impregnacija prije nanošenja teratekta f. nadam se da ste me razumjeli i zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Zidove na kojima su prije bile pločice izravnati žbukom VC 40 u tankom sloju, a nikako Teratektom. Teratekt je ljepilo za ljepljenje keramičkih pločica. Nove pločice koje ćete ugrađivati ljepite Teratektom F. Podne pločice - stare - grundirati Kontakt grundom dan ranije, te nove pločice ljepiti TERATEKTOM F.

K V / 7.12.2007 9:00

Poštovani,
živim u kući u primorju sagrađenoj 1967. Planiram skinuti dosadašnju fasadu (do cigle) i staviti novu izolaciju i fasadu pa me zanima vaša preporuka što staviti.

ODGOVOR

Ne znamo kakva je postojeća fasada na objektu i da li objekat želite novom
fasadom i toplinski izolirati.
Ako objekat želite izolirati tada to možete uraditi pločama Okipora ili kamene vune po izboru ili jednom od naših toplinskih žbuka.

m / 6.12.2007 22:06

molim Vas što preporučujete na fasadi za toplinsku zaštitu betonskih greda širine 40 i užih od 15 cm.zahvaljujem!

ODGOVOR

Preporučujemo vam izolaciju pločama storopora - naš sustav toplinske zaštite Termozol.

T / 6.12.2007 15:01

Poštovani,

kupio sam kuću, roh-bau, zbog financijskih ograničenja uređujem jednu od dvije etaže za stanjovanje, kuća nema fasadu, iznutra su također cigle, nema žbuke. Savjetuju me da iznutra postavim knauf na gole cigle, bez međuizolacije i da bi, budući da između cigle i knaufa postoji zraćni prostor to bila dovoljna izolacija. Nisam sklon takvom rješenju, stoga molim i Vas za savjet - nije li mi bolje staviti termo-žbuku iznutra sad i jednog dana kad će ići fasada klasično riješiti stiropor+žbuka izvana.

Hvala!

ODGOVOR

Preporučamo vam da unutrašnjost objekta ožbukate produžnim žbukama GV10 (sve prostorije gdje nema mokrih čvorova) ili VC40 (za sanitarne prostorije), a kasnije objekat s vanjske strane toplinski izolirate pločama Okipora ili
kamene vune po vašem izboru.
Rješenje izolacije Knaufom je u redu ali preporučujemo da se savjetujete s ovlaštenim izvođačima za suhu gradnju i/ili prodajom Knaufovih proizvoda .

B B / 4.12.2007 14:53

Poštovani,
u stanu imam pregradne zidove od siporex blokova. Uslijed cent.grijanja zidovi su ispucali, već sam ih gletovao ali ponavljaju se pukotine. S kojim vašim materijalom bi ih mogao trajno pregletovati prije bojanja.
Zahvaljujem.

ODGOVOR

"Razlog nastanka pukotina može biti i nepravilna izvedba pregradnih zidova od porobetona. Pregradni zidovi od porobetona ne smiju biti ""uklješteni"" u nosivoj konstrukciji, već se odvajaju radnom fugom koja se zapunjava purpjenom. Sama toplinska naprezanja nisu uzrok nastaka pukotina. Preporučamo obvezno izvesti dilatacije kako bi se spriječilo nastajanje pukotina !!!
"

s m / 3.12.2007 11:24

Poštovani,
Vrlo rado se koristim Vašim savjetima koji su uvijek odlično objašnjeni i te kako dobro došli.
Pa tako i sada bih Vas upitala dali je to u redu ako se na stiropor fasadu normalno prije završne boje lijepi kamen.To je bunja,kamen sivac (dvadesetica 2-4 cm)koja ide na kantune kuće.
Puno hvala na Vašem brzom odgovoru uz srdačne pozdrave sa Korčule

Senka Marinović

ODGOVOR

Ne preporučujemo lijepljenje kamena na podlogama kao što su toplinske žbuke ili toplinski sustavi - u vašem slučaju TERMOZOL sustav.
U pravilu, kamena obloga postavlja se na produžne - vapneno-cementne žbuke ili ankerima učvršćuju u podlogu.

D / 1.12.2007 9:01

Poštovanje!

U proljeće planiram na novo sagrađenu kuću staviti stiropor fasadu debljine 8-10cm. Zanima me vaše mišljenje o paro propusnosti navedene fasade i mogućim rješenjem eventualnog problema. Te koji završni sloj preporučate za tu fasadu?
Kuća je građena Porotermom 30.

Hvala i srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo vam zbog bolje parapropusnosti na objekat ugraditi kamenu vunu, koja ima puno bolji toplinski koeficijent i bolju parapropusnost od okipora.
Za završno dekorativni sloj preporučamo vam ugradnju mineralne
žbuke SEP Z200 + Mineralkolor, Silikatnu ili Silikonsku žbuku.
Debljina vune ne mora biti 8 ili 10 cm već minimalno 6 cm, jer ste objekat gradili Porotermom 30, gdje i sam blok ima dobar toplinski koeficijent.