Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G / 8.1.2008 19:30

Poštovani, čime premazati OSB kako bismo na njega naljepili stiropor, te naknadno tiplovali i dovršili cijelu fasadu?

ODGOVOR

OSB ploče su na bazi drveta te se na njih ne mogu cementnim ljepilom ljepiti polistiren ploče (cementna ljepila su za ljepljenje polistiren ploča-stiropor na ciglu, žbuku ili beton).
Za pričvrščivanje fasadnih polistiren (stiropor) ploča na drvo dolazi u obzir mehaničko pričvrščivanje. Nije nam poznato koji su deklarirani vijci (pričvrščivači ) za vaš slučaj.

V V / 8.1.2008 14:58

Cime se premazuju vanjske fasadne ukrasne lajsne od stropora koje idu oko prozora (špalete)

ODGOVOR

Vanjske ukrasne lajsne obrađene glet masom i rabicirane, nakon postavljanja možete bojati fasadnom bojom TERATON V u željenoj nijansi, a prema ton karti Samoborke (ima oko 160 nijansi boje).

B B / 6.1.2008 13:33

Poštovani,
Imam jedan poprilično složen problem, barem tako izgleda iz moje perspektive. Naime, radi se o vikendici novogradnja, u području Dinare. Zidana je sa betonskim blokovima, a vanjski zidovi su ožbukani sa pet slojeva cementne žbuke, te su premazani vanjskom bojom. Postavljeni su PVC zatvori. Na unutarnje zidove planirali smo stavit stiropol te gips ploče. Međutim, ti zidovi propuštaju vlagu, i to ne samo da su vlažni nego su kompletno mokri s one strane od kuda ih kvasi kiša. Pukotine se ne vide ili su jako sitne. Molim Vas da mi predložite što napravit sa tim zidovima jer unutarnja izolacija nema nikakvog smisla ako su vanjski zidovi vodopropusni. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

"Vlaga u zidu se može pojaviti iz 3 razloga:
- Upijanje (kapilarno ) iz temelja (ako nema horizontalne hidroizolacije na temeljnim zidovima.
- Oborinsko navlaživanje (od kiše) - u vašem slučaju to se ne bi smjelo događati (nakon žbukanja i bojanja fasadnom bojom).
- Najvjerojatnije je kod vas problem kondenzne vlage. Naime, vaši zidovi nemaju toplinsku izolaciju te se zbog razlike temperature na unutrašnoj strani zida javlja vlaga. Doprinos svemu daje i PVC stolarija.Tehnički ispravno je izvesti vanjsku toplinsku izolaciju zidova.
Preporučamo vam TERMOZOL fasadni sustav sa polistiren pločama (debljina polistirena 8 cm). Na taj način ćete rješiti problem vanjskog navlaživanja i problem kondenzne vlage.
Sve o TERMOZOL sustavu možete možete pogledati na našim web stranicama"

B M / 4.1.2008 19:32

Poštovani,
Planiram uređenje novoizgrađenog potkrovlja sa finom žbukom Samoborka F 900 kao završnim slojem bez gletanja iste. Pošto su na stropu postavljene Knauf ploče zanima me da li se na te ploče može kao završni sloj ugraditi fina žbuka F 900 te ako je odgovor pozitivan koja priprema podloge ( knauf ploča) je potrebna i sa kojim materijalom.

Da li je potrebno prije farbanja zidova obrađenih sa finom žbukom F 900 iste tertirati nekim od impregnacijskih sredstava ili nekim drugim materijalom.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Sa poštovanjem,
B. Mikulić

ODGOVOR

Na KNAUF gips-kartonske ploče, a prema uputi proizvođača ploča, preporučujemo nakon postavljanja ploča i obrade fuga, impregnaciju ploča MINERALKVARC GRUNDOM te gletanje ploča TERANIL glet masom. Bojanje se može izvesti i TERAPOL unutarnjom bojom, blago nijansiranom po želji.

C S / 4.1.2008 12:25

Postovani
Stavio sam vas teraplast na frontu balkona ,pre toga betonska ploca potom stiropor 1 cm pa lepilo fasadno potom teraplast. Sada mi dolazi do stvaranja okapnica bijele boje i kapanja kao mlijeko .Ovo se desava vise na suncanoj strani. Molim vas komentar i sta da radim.U prilogu slike S postovanjem, Cerketa

ODGOVOR

Na žalost niste nam poslali fotografiju.
Do pojave bijelih flekova na TERAPLASTU dolazi ako je TERAPLAST navučen na mokru podlogu, pri radu za vlažnog vremena, ili ako je trajno u dodiru sa mokrom podlogom.
Molimo da nam se telefonski javite, te da vidimo kako je došlo do ovog problema.

A P / 7.1.2008 15:43

Poštovani,
renoviram kupatilo, oštemao sam pločice sa zidova te je na mjestima ostala stara žbuka, a na mjestima sam došao do pregradnih matuna.
Zanima me s ćime pripremiti zidove za postavljanje pločica.
Nakon koliko vremena se mogu postavljati pločice nakon pripreme zidova s VC-40 žbukom?
Da li postoji kava temeljna žbuka nakon koje se može brzo raditi dalje?

ODGOVOR

Žbuku koja vam je otpala sa zidova možete popraviti novim slojem produžne žbuke VC 40, te kad se žbuka osuši (preporuka barem 7 dana) možete ljepiti keramičke pločice - preporučujemo Teratekt F.
Temeljna žbuka za brzo izvođenje radova ne postoji, kod izvođenja radova sa bilo kakvom vrstom žbuke na pakiranju postoji deklaracija na kojoj su navedeni načini primjene žbuke i vrijeme sušenja.

d s / 28.12.2007 12:20

postovani!
dosao sam do faze gradnje kada se treba odlucit za unutarnje zbukanje, pa me zanima da li je bolje cementna ili gipsana zbuka?
svatko prica drugacije pa me zanima vase strucno misljenje?
unaprijed hvala!

ODGOVOR

GIPS-VAPNENA žbuka GV-10 može se koristiti za sve prostorije osim za mokre
čvorove (kupaona) ili u prostorijma sa više vlage.
VAPNENO -CEMENTNA VC-40 žbuka se koristiti u svim prostorijama.
Obje vrse žbuka su prihvatljive za unutarnje žbukanje po svim standardima.

M H / 26.12.2007 8:16

Na 20 godina star fasadex, vodeni ne uljani stavio bih novu boju iližzavršni sloj.kako to obraditi, koju boju ili sloj? Hvala

ODGOVOR

Po pravilu struke prije nanosa sloja boje staru boju treba mehanički skinuti. Suha, čista i zdrava podloga su garancija da će novi nanos boje dobro držati. Niste nam naveli podlogu: žbuka ili beton, prema vrsti podloge možemo vam preporučiti: za žbuku SILIKATKOLOR (silikatna boja), a za beton TERATON V (akrilatna boja).

PS. Email adresa koju ste nam ostavili nije bila ispravna.

d t / 23.12.2007 8:34

vako na jesen planiram raditi stiropor fasadu na obiteljskoj kuci pa bi zelio da mi date prijedlog kojim materijalom da radim i kojom debljinom stiropla?
-objekat je zidan siporex blokom debljine 25cm i iz vana je grubo ozbukana!!!
I jos jedno malo pitanje dali postoji neki poseban stiropol ili ploce koje bi se mogle lijepiti na coklo i dali je to dobra ideja?
srdacno se zahvaljujem.

ODGOVOR

"Za vaš objekat preporučamo TERMOZOL fasadni sustav sa polistiren fasadnim pločama (stiropor). Debljina ploče od 6 cm biti će potpuno zadovoljavajuća. Na sokl preporučamo staviti ploče EXTRUDIRANOG polistirena(stiropora). Sve o detaljima ugradnje i potrebnog materijala možete pogledati na našim web stranicama"

b k / 23.12.2007 0:54

Poštovani ,uređujem poslovni prostor i na strop sam poljepio stiropor jer je neravan,sad me zanima mogu li sa teranilom i mrežicom direkno na stiropor napraviti zavrsnu obradu ,te tako obradjen obojati strop sa jupolom ?..unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pričvršćeni stiropor (deklarirani fasadni) treba obraditi sa SAMOTERM GLETOM u 2 sloja te rabicirati staklenom mrrežicom PRIMAFAS 160.
Izvedba: Nanijeti 1. sloj SAMOTERM GLETA te u mokru masu utisnuti STAKLENU MREŽICU sa preklopom od cca 10 cm. Drugi sloj SAMOTERM GLETA nanijeti na suhi prvi sloj (nakon dan-dva). Bojenje izvesti nakon cca 14 dana ali kvalitetnijom bojom. Preporučujemo POLAKRIL - unutarnju perivu boju.