Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V B / 5.2.2008 15:55

Poštovani,
dvoumim se između stiropor fasade (debljina ploča 5 cm)i termo žbuke teratermo 080. Zanima me cijena materijala za svaku fasadu pojedinačno, materijal je moj pa mi molim vas recite što mi sve treba i cijene.
Površina fasade bi bilo cca 160 m2.
Završno bi išla silikatna žbuka.

ODGOVOR

Toplinska zaštita teratermo žbukom 080 sa završnom obradom silikatnom žbukom ~140,00 kn/m2 materijal.

Za izvedbu teratermo žbukom potrebno je:
- Cementni špric 2 ili 4
- Teratermo 080 u min. d=4 cm
- Teratermo glet +staklena mrežica
- Silikatna žbuka sa impregnacijom.

Toplinska zaštita sa okipor 5 cm sa završnom obradom silikatnom žbukom ~140,00 kn/m2 materijal.

Za izvedbu Termozol sustava potrebno je :
- Okipor 5 cm
- Samoterm +Samoterm glet +staklena mrežica
- profili sokl +kutni +pričvrsnice
- Silikatna žbuka sa impregnacijom.

Cijena sustava je sa svim potrebnim materijalima koji se koriste prilikom ugradnje.

Bili bi poželjno da se zna s kakvom je opekom objekat zidan i da li na objeku ima prije izvedenih slojeva žbuke.

A v / 2.2.2008 0:35

Molim Vas za savjet
Kako ožbukati kuću unutra i vani? zidana je poroterm ciglom 25 cm.
Radi se o prizemnom novoizgrađenom objektu 114 m29 s postavljenim drvenim krovištem (crijep mediteran).
Kolika je cijena m2 unutarnje i vanjske gotove fasade(uračunat rad) koju mi predlažete predlažete.
Nemam iskustva,a meštri mi nude različite solucije.
Kuća se nalazi u dalmatinskoj zagori.
Unaprijed Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

"Unutarnje žbukanje preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 40 ili gips-vapnenom žbukom GV 10 (osim prostorija s većim postotkom vlage).

Za obradu vanjskih zidova dajemo dva prijedloga :
1. ukoliko su AB dijelovi konstrukcije toplinski riješeni, odnoasno toplinski izolirani (Kombi ploče, Porotherm elementi i sl) obradu vanjskih zidova možete izvesti primjenom lagane žbuke VC 20 L, koju dodatno obraditi TERATERMO GLETOM, te završno obraditi akrilatnom žbukom TERAKRIL Z.
2. ukoliko AB dijelovi konstrukcije nisu dodatno toplinski izolirani poreporučamo izvedbu toplinskog sustava TERMOZOL - sustava sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena debljine 5 cm .
Detaljne upute izvedbe možete naći na našoj web stranici .

Budući da Samoborka d.d. ne izvodi radove nismo vam u mogućnosti dati tražene cijene.
"

M / 1.2.2008 15:16

Kakve gotove mase za fugiranje zidova od fasadne opeke postoje, kako odabrati pravu ako postoji više vrsta ili raličitih dobavljača i trebaju li kakve dodatke prije primjene?
M.

ODGOVOR

"Fugiranje zida od fasadne opeke možete izvesti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE iz Samoborkinog proizvodnog programa. To je gotov proizvod kojerm se na gradilištu dodaje samo voda.
Detaljne upute primjene možete naći na našoj web stranici ."

N M / 1.2.2008 11:12

Poštovanje,
imam kuću u okolici Rijeke koja je u prizemlju građena betonskim bloketama dok je kat izgrađen od cigle, a ima šeranu fasadu - terabonu. Fasada je zdrava, stara cca. 26 godina, ali se u prizemlju nikako ne možemo riješiti vlage, pogotovo na sjeveroistočnom i juoistočnom zidu. Vlaga - gljivice se na gornjem katu pojavljuju rijetko. Možete li preporučiti što bi trebao poduzeti glede izolacije kuće? Da li napraviti novu fasadu, da li izolirati kuću iznutra ili nešto slično?
Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

"Iz vašeg upita nije jasno da li se vlaga pojavljuje unutra ili vani.
Pojava gljivica na unutarnjoj strani vanjskih zidova posljedica je nedostatne toplinske izolacije vanjskih zidova i kondenzacije koja se tom prilikom stvara. U tom slučaju jedino ispravno rješenje je izvedba toplinske izolacije vanjskih zidova - na postojećoj Teraboni to je najjednostavnije izvesti primjenom TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko-izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena.
Detaljne upute izvedbe možete naći na našoj web stranici ."

K B / 31.1.2008 19:45

"Postovani,
renoviram staru kucu na moru. Kuhinja od cca 15 m2 je na gredama a pod je drveni. Receno mi je da bi mogao staviti keramicke plocice ako prethodno stavim samonivelirajucu podlogu debljine 10 mm. Da li je to dovoljno cvrsto, posto strahujem da bi moglo doci do pucanja plocica. Koju podlogu preporucate? Plan ""B"" je staviti odgovarajuci laminat. Kakav laminat preporucate za kuhinjski prostor?
Unaprijed zahvaljujem."

ODGOVOR

Samonivelirajuće mase za izravnavanje primjenjuju se isključivo na betonskim podlogama i cementnim glazurama. Nije moguća primjena na drvenoj podlozi.
Za preporuku laminata obratite se nekom od prodajnih centara.

V F / 31.1.2008 14:52

Molim vas da mi objasnite kako je najlakše pogletati stiropor. Naročito me interesira gletanje plafona. Naime, dali se mrežica prije gletanja uhvati onim čepovima (tondinima) za tiple koje drže stiropor, ili se ona s ničim ne pričvršćuje već nakon nanošenja pre ruke ljepila utisne u ljepilo. Ili možda postoji neki drugi način. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U koliko su na stropove zaljepljenje polistiren ploče, koje su dodatno mehanički pričvršćene pričvrsnicama, potrebno ih je punoplošno pregletati SAMOTERMOM. U svježi sloj Samoterma utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160 sa preklopima od 10 cm na svim spojevima. SAMOTERM GLET nanijeti na potpuno očvrsli sloj SAMOTERMA u pravili drugi dan.

U koliko je riječ o klasičnom gletanju betonskih stropova, ovisno o potrebnoj debljini slojeva, površine impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te nakon najmanje 24 sata gletati TERANILOM EKSTRA (za debljine do max 4 mm), ili BETONFIKSOM (za debljine veće od 5 mm, do max 1,5 cm). Nije potrebno punoplošno rabiciranje.

U pravilu, rabiciranja staklenom mrežicom izvodi se na slijedeći način: nanošenje prvog sloja materijal koji se rabicira (žbuka, glet i sl), utiskivanje staklene mrežice u svježi sloj, te nanošenje drugog sloja, ovisno o vrsti materijala mokro na mokro ili na potpuno očvrsli prvi sloj.

V / 31.1.2008 13:06

Dobar dan,
zamolio bih vas za informaciju koju žbuku (za ručno žbukanje) je najbolje koristiti za sanaciju zidova kupaonice prije postavljanja keramike. Naime, skidanjem starih pločica, na određenom dijelu zidova, ostale se gole cigle (površine 1m2 i sl.), odnosno drugdje mort kojim su bile ljepljene pločice.

ODGOVOR

Postojeće ljepilo potrebno je odstraniti u potpunosti. Krpanja podložne žbuke izvesti vapneno-cementom žbukom VC 50 u debljine do max 2 cm. Na mjestima gdje je žbuka otučena do podloge - zid od opeke- podlogu prethodno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4. Ukoliko su potrebne veće debljine primijeniti grubu žbuku VC 60, koju po potrebi nanositi u više slojeva.
Detaljene upute primjene proizvoda možete naći na našoj web stranici.

K / 31.1.2008 8:42

Poštovani.
Koju izolaciju stavit u spušteni strop?
Krov je betonski 20cm, sa gornje strane na njega je stavljen najlon i 3 cm staklene vune te drvene gredice na koje su pričvrščeni crijepovi.
Strop ću spustit sa knaufom. Zanima me koju izolaciju i koliko debelu treba stavit na knauf. Više preferiram stiropol, jer smatram da je zdraviji od vuna.

ODGOVOR

Za izolaciju spuštenog stropa morate se obratiti ovlaštenom Knauf trgovcu ili ugrađivaču Knauf proizvoda koji će vas savjetovati o načinu ugradnje kao i toplinskoj izolaciji ploča spuštenog stropa.
Samoborka ne proizvodi Knauf ploče.

M P / 28.1.2008 22:40

Zapoceo sa gradnju obiteljske kuce na klasicni nacin a najveci dio posla izvodim sam pa me interesira misljenje i drugih glede izolacije mrtve deke.Ja sam betonirao temelj na klasican nacin a u unutrasnjosti sam izvrsio nasip frakcijom u koju su polozene cijevi za dovod i odvod vode po njoj sam stavio foliju a potom tvrdi stiropor 30 debljine 10 cm po njemu sam stavio armaturnu mrezu 8 mm 15x15 cm a po njoj cjevi za podno grijanje od plastike. Na temeljima sam postavio izolaciju od lepenke V3. Mene interesira koju izolaciju da uradim ispod glazure koja treba da bude sto je moguce tanja.
Svima hvala!

ODGOVOR

Svi hidroizolacijski i toplinsko izolacijski slojevi definirani su u pravilu projektnom dokumentacijom.

s g / 28.1.2008 20:33

Strop u stanu mi je izveden kao gipsane sige na goli beton. Skinuo bih sige i izravnao strop jer je beton relativno neravan. Čime i kako da to izvedem.

ODGOVOR

Površinu je potrebno temeljito očistiti i otprašiti, te impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Nakon najmanje 24 sata izravnavanje izvesti BETONFIKSOM koji možete nanositi u debljini do 1,5 cm.