Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d h / 15.4.2008 17:59

zidove unutarnje treba poravnati jer na njima ima grube zbuke i nesto gotove farbane (bojano) dali se moze preko toga namazati na zid vc 40 unutarnja, da se zidovi poravnaju (nisu jako krivi)pa preko toga samo farbanje
ili nesto drugo
hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Vapneno-cementnu žbuku nije moguće nanositi na postojeće slojeve gleta i boje. Iste je potrebno u potpunosti odstraniti do podložne žbuke.
Za izravnavanje zidova preporučamo BETONFIKS koji možete nanositi ua UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM impregniranu podlogu u debljini od 0-15 mm.

A J / 14.4.2008 22:48

Poštovani,

zanima me postoje li u programu vaše tvrtke proizvodi za hidroizolaciju spreminika za pitku vodu. Spremnik za pitku vodu izgrađen je od betonskih zidova 20 cm. Jedan zid je zajednički sa stambenim objektom. Unutarnja betonska površina trenutno je grube strukture.

Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Spremnik za pitku vodu premažite našom HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, u dvije do tri ruke unakrsno, direktno na podlogu.
Žbuka je zdravstveno ispitana.

M J / 14.4.2008 21:56

Trebao bih postaviti betonsku galanteriju u dvorištu koje se nalazi na vrhu brda i na ilovači. Trenutno postoji tampon debljine 30-tak cm, ali bez geotekstila, koji se nabijan valjkom s vibracijom. No svejedno površina uvijek radi ( ostaju kolotrazi od automobila). Molio bih Vas savjet na koji način da riješim tampon: izmjenom tampona i postavljanjem geotekstila, izradom armirane ploče 10 cm ili nešto drugo. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne bavi se izvođenjem zemljanih radova, te se trebate obratiti nekome tko se bavi iskopima i izvođenjem zemljanih radova.
Prema opisanom problemu najbolje bi bilo napraviti geomehaničku analizu tla, te onda napraviti zemljane radove i pripremu za postavu betonske galanterije.

i b / 13.4.2008 14:38

postavio bih stiropor kao unutarnju izolaciju na već ožbukani zid, moram li za gletanje stripora koristiti mrežicu

ODGOVOR

Da, za gletanje i armiranje samotermom ploče okipora obavezno se za armirnja koristi staklena mrežica.

T S / 24.4.2008 9:59

Poštovani!

Imamo kuću na otoku Ugljanu. Prizemlje je zidano kvadrima a prvi kat je zidan Porotherm ciglama debljine 25cm.

Prizmelje sa kvadrima, sa vanjske strane je grubo požbukano običnom žbukom. Odlučili smo se na Samoborkinu termo žbuku za cijelu kuću, na koju ćemo prema uputama staviti grund+silikat u boji.
- Zanima me da li smo dobro shvatili korake nanošenja materijala i postupaka na fasadu?
- Isto tako me zanima jer nigdje nisam mogao to pronaći na Vašim stranicama, da li se kod nanošenja ove fasade, skela, odnosno fasada mora biti ograđena-zaštićena određenom svjetlosno-kišno nepropusnom folijom-mrežicom kako se fasada ne bi prebrzo sušila (21 dan na fasadu ne smije imati utjecaj kiša, sunce, pa čak i vjetar)?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

S poštovanjem,
Tomislav

ODGOVOR

Upotrijebite Teratermo 080 u debljini d=4 cm i suhu žbuku prefilcajte finom žbukom F-900 te prebojajte Teratonom V u boji po izboru iz naše ton karte.
Drugi izbor je toplinski sustav s pločama Okipora u d=6 cm sa završnom obradom akrilatnom žbukom Terakril Z u granulaciji, teksturi i boji po izbori iz naše ton karte.
Prilikom izvedbe sustava obavezno je na skelu potrebno postaviti skelsko platno za zaštitu protiv sunca i kiše.

T / 11.4.2008 8:22

Poštovani!
Na stropu katnice koji je ogletan i obojen pojavile su se pukotine i čak mjestimično otpada boja s gletom.Namjeravam staviti stiropor i odgovaraujuću mrežicu.Što preporučujete kao bolje rješenje?Hvala!

ODGOVOR

Do pucanja i odvajanja gleta i boje dolazi najčešće kada je gletanje izvođeno na nepravilno pripremljenouj podlozi ili na već postojećim slojevima boje i gleta. Iste je potrebno u potpunosti odstraniti do podloge - podložna žbuka ili beton. Betonske podloge temeljito očistiti od eventualnih ostataka oplatnog ulja i ostalih nečistoća.
Gletanje podložnih žbuka izvesti TERANILOM uz prethodnu, neposredno prije, impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Betonske podglede impregnirati najmanje dan ranije KONTAKT GRUNDOM i pregletati TERANILOM EKSTRA.
Gletanje se u pravilu izvodi u dva sloja.

J J / 10.4.2008 11:54

1.Zid zgrade površine oko tristo metara kvadratnih građen od siporeks blokova dimenzije 200cm x 100cm 1970.god.Na taj zid je ugrađena šerana fasada koja je sada popucala. Pukotine su duboke. Majstori predlažu stiropor fasadu debljine 6cm direktno postavljenu na postojeću ispucanu fasadu bez ikakve prethodne sanacije.Dali je tu fasadu moguće napraviti na način kako je napravljena davne 1970.god.ili je kvalitetnije rešenje koji predlažu majstori i što je jeftinije?

2.Ista zgrada¨, sjeverni zid, ista kvadratura, šerana fasada isprala se boja sa fasade nema pukotina.Na koji način i s kojom bojom obnoviti fasadu? Unaprijed puno hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je riječ o AB zidovima koji su obloženi panelima od Siporexa. Na velikom postotku tako izvedenih 0bjekata prisutna su opisana oštećenja - pukotine koje prate raster postavljenih panela. Dugotrajnijim zacurijevanjem oborinskih voda dolazi do većih oštećenja i odvajanja panela od podloge. Jedino tehnički pravilno rješenje bilo bi skidanje postojećih panela i izvedba npr. TERMOZOL ili TERMOVOL sustava - povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju.

Kao alternativno rješenje predlažemo slijedeće:
1. temeljito ispitati cijelu površinu pročelja, odstraniti sve slabodržeće panele i nadomjestiti ih novima. panele koji se samo dijelom odvajaju od podloge potrebno je dodatno mehanički usidriti, eventualna krpanja panela izvesti laganom žbukom VC 20 L uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVEZALKONCENTRAT GRUNDOM.

2.Daljnu sanaciju moguće je izvesti na dva načina :

2.a bez dodatne toplinske izolacije
Čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom, impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neporesdno prije, te pregletati TERATERMO GLETOM u debljini 2-3 mm. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160 sa preklopima od najmanje 10 cm na svim spojevima. Na očvrsli prvi sloj nanijeti drugi sloja TERATERMO GLETA u debljini 2 mm. Završno obraditi mineralnim, silikatnim ili akrilatnim završnim žbukama tipa SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA, TERAKRIL...

2.b obzirom na znatno promijenjenje zahtijeve toplinske zaštite (u odnosu na one važeće 70-tih) preporučamo objekt dodatno toplinski izolirati povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju na osnovi kamene vune - TERVOL.
Detalje i opis primjene možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr

3. Za obnovu i osvježenje stare šerane fasade na kojoj nema oštećenje predlažemo MINERALKOLOR, koji nanositi na prethodno očišćenu i opranu, osušenu podlogu, u dva naliča

I R / 7.4.2008 8:08

Poštovani,
Vjerojatno ste već odgovarali na ovakva pitanja pa unaprijed isprika.Pitanje:imam stiro fasdu 5cm sa dvije ruke ljepila,planiram ju premazat grundom i prije akrilne boje želim ju sa nećim navuć da bude glat.Sa ćime je najbolje(nešta kao dlet masa ?)MOLIM odgovor

ODGOVOR

Na povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju kao napr TERMOZOL (ili jednostavnije rečeno STIROPOR FASADU) NE PREPORUČA se glatka završna obrada fasadnom bojom.
Za završnu obradu toplisnkih sustava preporučamo tankoslojne sitnozrnate završno dekorativne žbuke tipa SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA Z ili TERAKRIL Z 1,5 mm, uz prethodnu primjenu odgovarajućeg temeljnog premaza - grunda.

M M / 6.4.2008 18:59

Molim vas za savijet:
Imam betonski pod preko kojeg je premazan resitol (bitumenski premaz). Na
isti namjeravam položiti gotov lakiran masivni hrastov parket. Šta mi možete
predložiti za ljepljenje iz vašeg programa.
Zahvaljujem i pozdravljam.
Mladen Marušić
SPLIT
mladen.marusic1@st.htnet.hr

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor u svom proizvodnom programu nema ljepila za parket. Ipak napominjemo da nije moguće lijepiti parket na bitumenske podloge. Preporučamo izvesti glazuru primjenom CEMENTNOG ESTRIHA 20 na koju će se lijepiti parket.

D V / 6.4.2008 15:58

Pozdrav! Imam kuću na moru pripremljenu za podizanje kata, znači prizemlje je pod betonskom pločom (koja ima problem prokišnjavanja). Uz kuću sam kupio materijal za kat: ciglu za zidanje, armaturu sa ispunama. Dosta ljudi mi savjetuje da napravim kosi krov od tog materijala, znači da ne idem betonsku ploču pa crijep, nego samo kosu betonsku ploču. Površina tog predviđenog gornjeg kata je oko 100m2. Molim Vaše mišljenje, okvirnu cijenu i detaljan opis poslova koje treba napraviti.

ODGOVOR

Preporučamo obratiti se nekom od ovlaštenih projektanata ili izvođača građevinskih radova.
Mi se bavimo proizvodnjom građevinskog materijala, ali ne i izvedbom.