Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N C / 27.6.2008 7:45

"Trebam obnoviti nalič fasade na kući sa klasičnom ""šeranom"" fasadom po kojoj su vidljive sitne pukotine. Inače fasada nije nigdje podbuhla. Što od vaših proizvoda i kako da upotrijebim.
Hvala i pozdrav!"

ODGOVOR

" Za ""osvježavanje"" starih mineralnih žbuka preporučamo primjenu vodoodbojne, visoko paropropusne boje MINERALKOLOR.
U pravilu postojećiu staru žbuku potrebno je dobro očistiti - najbolje oprati vodom pod tlakom (mini-wash) te nakon sušenja prebojati MINERALKOLOROM u željenom tonu, u dva naliča. Boja će pokriti i premostiti i sitne lasaste pukotine.
U koliko je riječ o većim pukotinama preporučamo izvesti kompletnu sanaciju obradom cijele površine TERATERMO GLETOM, po potrebi rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, te nanošenje novog završnog sloja prema vašem izboru.
Iz vašeg upita nije baš sasvim jasno da li je postojeća šerana žbuka već bojana (""obnoviti nalič""). U tom slučaju, budući da nije poznata vrsta boje koja je tom prilikom korištena, preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V.
"

V / 24.6.2008 14:57

Što bi preporučili za sanaciju zida u sljedećem slučaju:
-zbog loše izvedene izolacije u kupaonici, došlo je do vlaženja zida na suprotnoj stani što se manifestiralo kroz lještenje boje i žbuka koja samo što se ne raspane. Nije bilo prodora vode u toj količini da bi zid bio vlažan već se sve to dešavalo postupno. Izvršena je sanacija kupaonice ali bih htio dodatno i zid s druge stane zaštititi. Staru žbuku mislim skinuti do kraja, a što bi mi vi preporučili da stavi? Koju vrstu žbuke, boje, hidro zaštite...?

ODGOVOR

Problem zacurijevanja vode potrebno je riješiti na kupaonskoj strani zida, te adekvatnom izvedbom spriječiti prodor vode u zid. Na preporoučamo hidroizolaciju (ni u kom obliku) izvoditi na sobnoj strani zida. Obratite pozornost na spojeve kupaonske sanitarije i keramičke obloge, poglavito na spoj kade i zida gdje najčešće dolazi do zacurijevanja.

d t / 22.6.2008 20:31

molim vas da mi kažete da li u vašoj ponudi imate betonske ploče dimenzija 50x50cm (standardne debljine). ako da, gdje ih mogu kupiti.

ODGOVOR

"U svojoj ponudi nemamo ploče 50 x 50 cm, već samo 40 x 40 x 3,8 cm u raznim kombinacijama zrna u tri obrade: prane, pjeskarene ili brušene."

s s / 22.6.2008 19:53

zanima me koliko mora biti debela podloga za postavljanje betonskih kocki na mjesto za parkiranje automobila

ODGOVOR

Koristite šljunak granulacije 16-32 mm za drenažu, u debljini :
- 10-15 cm za lakša opterećenja
- ili 15-20 cm za teža opterećenja.
Prije postavljanja opločnika nasipajte kameni agregat granulacije 2-4 mm u debljini 3-5 cm i izravnajte letvom.

M / 22.6.2008 17:04

Trebao bih par savjeta ako može....

Na terasi izoliranom s klasičnom bitumenskom izolacijom želio bih staviti
pločice Split rustik. Prije pločica naravno trebam staviti cementni estrih (radi
poravnjavanja, i pada od 1%). Čitam u jednom od brojeva časopisa Majstor da
bi taj estrih trebao biti debljine od 2 do 4 cm.
Tri pitanja....

1. Koja smjesa treba biti za taj estrih? Koja količina cementa u smjesi?
Dodaci? (u Majstoru spominju dodatke za vodonepropusnost, impregnaciju i
ljepilo)

2. Da li treba nešto staviti između hidroizolacije i estriha?

3. Koje je nabolje ljepilo za kasnije lijepljenje pločica Split rustik? Fleksibilno?

Želio bih vrhunsko rješenje, sastojke, smjesu, i ne želim štediti niti
najmanje. Radi se o 20m2 tako da cijena ne igra ulogu.

Zahvaljujem,

ODGOVOR

"Samoborka d.d. prodaje gotovu smjesu CEMENTNOG ESTRIHA 20 ili 30 te nemate potrebe dodavati ništa osim vode.
Estrih možete izvesti kao vezani za postojeću podlogu ili kao plivajući sa izolacijom između postojećeg sloja i novog estriha pločama stiropora.
Dodaci za vodonepropusnost nisu potrebni ako je hidroizolacija izvedena kao u upitu.
Debljina estriha ne smije biti manja od 3 cm.
Za ljepljenje ploča po estrihu koristite fleksibilno ljepilo TERATEKT F .
"

P V / 21.6.2008 16:27

Obnavljam staru kamenu kuću uz more. Kako fugirati unutarnju i vanjsku fasadu?

ODGOVOR

"Vanjske i unutarnje fuge kamena fugirajte mortom za zidanje fasadne opeke . Postojeće fuge dobro očistiti i oprati vodom pod pritiskom. "

i r / 19.6.2008 22:27

imam betonski strop čim ga je najbolje izravnati da bude što ravnije pošto mi na zidove dolazi knauf pa da puno ne odudara

ODGOVOR

Ako Vam na strop dolazi Knauf zidove nije potrebno izravnati već ćete sa vodilicama regulirati ravninu.
Za upotrebu neke od naših žbuka ili glet masa mora biti poznata debljina kojom je potrebno izravnati strop.

N J / 20.6.2008 12:29

Poštovani, moim za savjet.
Na novoj stambenoj zgradi na kojoj je uredno izvedena fasada tipa stiropor izolacija+mrežica+silikatna žbuka došlo je za vrijeme olujnog vjetra na više mjesta sa sjeverne strane zgrade do dubinskih perforacija završne silikatne žbuke (nazire se mrežica i stiropor)zbog udara raznih predmeta o istu. Što učiniti ? Majstor predlaže skidanje kompletne površine silikata s te strane te nanašanje novog sloja što je vrlo skupo. Postoji li kakvo drugo rješenje - krpanje kakvim sredstvom oštećenja uz novo bojenje cijele površine? Oštećenja su veličine 5-50 cm2.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Neven Jelenović

ODGOVOR

Rješenje koje vam je ponudio majstor je kvalitetno te je najbolje skinuti postojeći sloje i navući novi.
Krpanjem nećete moći rješiti pukotine dovoljno kvalitetno jer će biti vidljivo.

A V / 16.6.2008 14:43

Poštovani, u pitanjima i odgovorima pronašao sam vaš savjet za skidanje sepa s unutarnjih zidova, zanima me koji način je najlakši? Vjerojatno dletanje! Ako bi ga htio potpuno skinut, koje brusne alate vi preporučate?

ODGOVOR

Skidanje sepa moguće je samo mehaničk, brušenjem ili struganjem. Brusne alate nemamo u svojoj ponudi, niti ih prodajemo.

D / 16.6.2008 13:02

Poštovani, javljam Vam se s pitanjem vezanim za izradu plivajućeg cementnog estriha. Stan je približne površine 60 m2. Dio estriha je već napravljen prije 6 mjeseci, radi se o dvije odvojene prostorije - kupaonici i spavaćoj sobi. Armiran je čeličnom mrežom i ostavljeno je 15-ak cm mreže u području vratiju za spoj s novim estrihom. Sada predstoji izrada preostalog dijela estriha približne površine 30m2 (kuhinja, dnevni boravak i hodnik kao jedna prostorija s jednom oblogom). Kako pravilno izvesti spojeve novog i starog estriha i da li su potrebne još dodatne radne reške?

ODGOVOR

Spoj novog i starog estriha premažite neposredno prije Univerzalkoncentrat grundom i razvicite estrih. Na površini od 30m2 nije potrebno izvesti dilataciju. Površine iznad 30m2 potrebno je dilatirati.