Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n c / 8.7.2008 13:34

Imam vikendicu kraj Crikvenice (utjecaj sunca, vjetra, soli, kiše). Fasadna bijela boja se ljušti. Kako da pravilno izvedem ličenje žbukane fasade (nakon struganja sloja naliča koji se ljušti) sa vašim proizvodima.
Hvala i pozdrav!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se boja ljušti, jer fasadana površina nije prije bojanja oprana slatkom vodom, od soli i prljavštine koja je bila na objektu. Boju koja se ljušti potrebno je ostrugati, oprati površinu vodom pod pritiskom te prebojati Mineralkolorom ili Teratonom u bijeloj boji ili boji po izboru iz naše ton karte.

L / 4.7.2008 15:38

Poštovanje.Molio bih pojašnjenje po pitanju 1 i 2 razreda cijena (dali je to kvaliteta ili nešto drugo) Hvala….

ODGOVOR

Svi su proizvodi bez obzira na cjenovne razrede kvalitetni. Prvi cjenovni razred je po cijeni povoljniji jer se u proizvodnji koriste cjenovno povoljnije aditive (kolorante, pigmente) za razliku od 2 ili 3 cjenovnog razreda koji zahtjevaju skuplje aditive zbog svoje nijanse boje.

Ž P / 2.7.2008 13:49

Izvođač radova mi namjerava, za koji dan, izvesti strojno žbukanje klasično 2mm bez termoizolacije, garaže - konobe, unutrašnjo i vanjsko s Vašim proizvodima te završni vanjski sloj Baumit silikat u boji. Pitanja:
- Da li je ispravno mješati proizvođače glede završnog sloja?
- Da li je dozvoljeno izvoditi navedene radove u vrijeme ovih vrućina?

ODGOVOR

Različite proizvođače žbuka nije poželjno mješati zbog mogućih problema koji se javljaju tijekom ili nakon obrade zidova. Žbukati može sa našom žbukom VC 50 vanjske i unutarnje zidove strojno ilil ručno te preporučamo završnu obradu sa našom silikatnom žbukuom.
Izvođenje radova na ovim vrućinama nije preporučljivo, temperatura podloge i zraka ne smije biti veća od 30°C, a radove s vanjske strane treba izvoditi pod zaštitom - skelsko platno.

M / 30.6.2008 12:02

Lijepo molim odgovor da li je pametnije samo obojiti cokl od kulira i sa čim, ili staviti Teraplast? Da li postoji mogućnost da se Teraplast odvoji od podloge na dijelu koji se nalazi pri zemlji (zbog upijanja vlage)? Hvala.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakvoj podlozi je riječ.
U koliko je sokl klasično ožbukan možete ga završno obraditi i akrilatnom bojom ali i TERAPLASTOM.
TERAPLAST je pogodnije i kvalitetnije rješenje zbog svoje izarazite vodoodbojnosti ali i mehaničke čvrstoće. Ukoliko je solk obrađen toplinsko-izolacijskim pločama extrudiranog polistirena preporučamo TERAPLAST kao završnu obradu.
Napominjemo da se i TERAPLAST i akrilatna boja TERATON V preporučuju kao završna obrada podloga kod kojih nema prisutne kapilarne vlage, odnosno na objektima gdje postoji izvedena vertikalna hidroizolacija ispod razine tla. Također bi oko objekta trebala biti izvedena drenaža. Vrlo je važno da su i plohe okolne plohe izvedene s padovima od objekta.
U koliko ipak imate problema sa kapilarnom vlagom preporučamo sokl obraditi SOKL ŽBUKOM, uz prethodno nanošenje SANISIL ŠPRICA.

M / 29.6.2008 21:26

"Zahavljujem na prethodnom odgovoru i na ovakvom načinu pružanja informacije korisnicima.

Pitanje: Koliku debljinu (širinu) ""fuga"" preporučate pri lijepljenju vanjskih pločica ""Split rustik"" fleksibilnim ljepilom u području s planinskom klimom?

Zahvaljujem na odgovoru."

ODGOVOR

Betonske ploče, kao i kulir ploče mogu se postavljeti bez fuga - ploča do ploče, ili sa fugama željene širine. Ukoliko izvodite opločenje s fugama preporučamo fuge zapuniti tekućim bitumenom uz dodatak kvarcnog pijeska ili gotovim trajno elastičnim kitom za beton (proizvođač Sika ili dr.).

d d / 29.6.2008 20:22

na suhoj gipsano vapnenoj žbuci usljed poplave prostora te ponovnog isušivanja pojavljuje se iscvjetavanje (nečeg poput soli) koje djeluje agresivno na glet i boju te se isti jednostavno raspadaju nakon svakog popravka. čime to neutralizirati? pozdrav i hvala.

ODGOVOR

Uslijed poplave došlo je do navlaživanja gips-vapnene žbuke, ali i samog zida. Žbuka se površinski relativno brzo osušila, ali je usljed djelovanja zaostale vlage u samoj konstrukciji zida došlo do kristalizacije soli prisutnih u opeci. Osim toga, dolazi i isušivanja samog zida koje je onemogućeno, odnosno umanjeno slabijom paropropusnosti gleta (kao mase sa polimernim dodacima) i boje (klasične unutarnje poludisperzije ili slično).

Najbolji način sanacije bilo bi skidanje postojeće žbuke do visine cca 30 - 40 cm iznad visine do koje je došla voda. Po mogućnosti ostaviti zid otvoren što duže kako bi se maksimalno isušio - u pravilu onoliko dana kolika je debljina zida u cm. Nakon isušivanja zid premazati ANTISOL-om kako bi se spriječilo daljnje isoljavanje, te ožbukati zid primjenom gips-vapnene žbuke.

S P / 29.6.2008 16:38

Postoji li neki premaz za skidanje teraplasta? Ili mi recite na koji način se može skinuti? Naime, teraplast nam je pocrnio od vlage. Što raditi?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

"Teraplast možete skinuti mehanički uz zagrijavanje površine (fen, ""let-lampa"" i sl). Napominjemo da je površinu potreno samo zagrijati, ne paliti. Kod zagrijavanja TERAPLAST znatno ""omekša"" te ga je jednostavno skinuti, odnosno ""zguliti "" sa površine."

H A / 29.6.2008 13:44

Molim sve stručnjake i one koji se smatraju takvima da pomognu!


Situacija je slijedeća:

Imamo vikendicu u jednom tursitičkom naselju na sjevernom Jadranu. Kučice su građene jedna do druge te se naslanjaju jedna na drugu stepenicama koje vode na gornji kat. Na zidu gdje se naslanjaju susjedove stepenice koje vode na gornji kat meni probija vlaga i odpadaju mi slojevi unutarnje žbuke baš kako stepenice idu. Znači u jednome kutu počinje od dole i polagano se penje prema gornjem suprotnom kutu. Na večini zida mogu se uočiti i obrisi stepenica jer u njihovom obliku i odpada žbuka i boja. Znači problem je vjerojatno u spoju tih stepenica sa našim zidom. Probao sam zasilikonizirati taj spoj stepenica i našeg zida ali ništa... I moji roditelji su pokušavali to riješiti sredstvima koja su bila dostupna prije kojih 15ak godina ali ništa nije pomoglo!

Sada sam čuo da postoji nekakav BEZBOJNI premaz koji se nanese na vanjsku fasadu i on izolira ulaženje vlage u taj zid. Navodno se to nanosi onom špricom i spremnikom koji se koriste i za pesticide (spremnik na leđima i pištolj)...

Molim ako netko ima bilo koji koristan savjet ili neku firmu/stručnjaka koji se bave takvim problemima da pomognu!


Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Kako bi u potpunosti odklonili mogućnost vlaženja vanjskog zida potrebno je izvršiti više faza sanacije.
Prije svega potrebno je izvršiti nivelaciju stepenica kako bi se spriječio pad površina prema zidu. U koliko se stepenice samo naslanjaju na zid, preporučamo sljubnicu, ukoliko nije preširoka ili preuska, između zida i stepenica zapuniti napr. pur pjenom, te izvesti holker na spoju stepenica-zida. primjenom elastičnog hidrizolacijskog materijala kao HIŽ - ELASTIK. HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM zapuniti sami kut spoja.
Na očvrslu hidrizolacijsku žbuku zidarskom četkom nanijeti HIŽ ELSTIK u debljini 2- 3 mm, nanoseći ga i na plohu gazišta stepenice i na vertikalu zida. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160. Na suhu površinu nanijeti drugi sloj HIŽ-ELASTIKA u debljini 2 mm.
Iznad zone holkera preporučamo izvesti zaštitu površine od vlaženja usljed špricanja oborinske vode primjenom silikonske bezbojne impregnacije - SILIKOSAM KONCENTRAT. SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 (jedan dio koncentrata: 9 dijelova vode) te nanijeti na površinu četkom valjkom ili prskanjem u dva naliča mokro na mokro.

S D / 29.6.2008 8:53

Poštovani!
imam terasu 15 m2 koja je nadkrivena,ali zimi vjetar nanese snijeg.Glazure nema a i beton je loše izveden.Htio bih je iznivelirati i ujedno hidroizoliratijer je ispod stan.Također je potrebno i staviti termoizolaciju.kojim redom da radim i što da koristim?
Hvala

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podloge možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do max 1,5 cm. Samonivelirajuće mase za izravnavanje primjenjuju se isključivo za unutarnje radove.
Obzirom da je potrebno izvesti i hidro i termo izolaciju predlažemo izvedbu horizontalne hidroizolacije, na koju treba položiti ploče extrudiranog plolistirena, zaštititi polietilenskom folijom min deb 200 my, te izvedbu estriha (CEMENTNI ESTRIH 20) u min debljini 4 cm.
Samoborka d.d. Samobor, nije proizvođač hidroizolacijskih materijala te vas upućujemo na neke od proizvođača koji vam mogu ponuditi konkretnije rješenje - KATRAN, SIKA i dr.

A R / 27.6.2008 13:23

"Poštovani, živimo u staroj kući (građenoj 1960) u prizemnom stanu. Prije pet godina smo u dijelu podruma napravili spavaću sobu. Tri godine nakon useljenja napravili smo drenažu zbog velike vlage (vlaga se skuplja u kutu gdje se spajaju 2 zida i pod te se diže se po zidu, ne više od 30 cm). Sve je bilo u redu do prije tjedan dana, kada se na istom mjestu opet pojavila vlaga. Više ne znam što bi učunila. Inače prilikom adaptacije nismo stavljali glazuru na pod, jer je već postojala betonska ploča (taj dio podruma je bio ""veš kuhinja""). Imali smo u planu kompletnu adaptaciju podruma, ali sad nisam više sigurna da to nije bacanje novaca. Unaprijed hvala,
Ana"

ODGOVOR

Na žalost nismo vam u mogućnosti ponuditi konkretniji prijedlog sanacije bez dodatnih informacija o postojećem stanju (da li postoji horizontalna hidroizolacija poda i zidova, da li je prilikom izvedbe drenaže oko objekta izvedena i vertikalna hidroizolacija zidova i dr.)
Ponovno pojavljivanje vlage upućuje na problem provlaživanja zbog nepostojeće horizontalne hidroizolacije. Stoga preporučamo izvedbu horizontalne hodoizolacije poda kao i rješavanje holkera na spoju pod - zid.
Kako se može naslutiti da postoji mogućnost vlaženja zida od temelja bilo bi poželjno zidove obraditi visokoparopropunsim sanacijskim žbukama, te osigurati redovito provjetravanje prostora.
Kao alternativno rješenje možete izvesti i vertikalnu hidroizolaciju zidova, te oblogu gipskartonskim pločama uz primjenu mineralne vune ili polistiren ploča kao toplinske izolacije.