Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 24.7.2008 21:53

Poštovani, želim postaviti novi parket u stanu iz 50ih. Trenutno je na podu laminat koji planiram ukloniti. Ne znam u kakvom je stanju podloga, ali se po stropu može zaključiti da je nosiva konstrukcija od polumontažnih betonskih ploča. Koju nivelirajuću masu preporučate uzimajući u obzir brzinu očvršćavanja te uvjete rada u postojećoj zgradi? U stanu se nalaze ostakljene lođe. Da li pod kontinuirano voditi na mjestu prijelaza iz unutarnjeg na vanjski prostor ili napraviti dilataciju?
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

U koliko je podloga glazura zadovoljavajuće čvrstoće, te ovisno o potrebnoj debljini možete primijeniti neku od naših samonivelirajućih masa za izravnavanje.
Najpogodniji je TERANEKS BRZOVEZNI zbog kraćeg vremena sušenja i mogućnosti bržeg postavljanja drvene obloge - parketa.
Samonivelirajuće mase primjenjuju se isključivo u unutarnjim prostorima. Ukoliko su lođe potpuno zatvorene, te nije potrebno izvoditi podloge u padu možete primjeniti isti materijal.
U području praga potrebno je izvesti dilataciju.

M A / 24.7.2008 15:25

Pozdrav!

Hvala na prijašnjem odgovoru,ali sam prije zaboravio još jedno pitanje. Naime, zanima me dali je kod navedenog spustenog stropa s izolacijom potrebna parna brana. Pretpostavljam da u zidove obložene knaufom bez izolacije ne treba.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Mario Arbanas

ODGOVOR

Ispod gips-kartonske obloge zidova na kojima se ne izvodi i toplinska izolacijs nema potrebe za postavljenjem parne brane.

Obzirom da se iznad vašeg grijanog prostora nalazi negrijani tavanski porostor potrebno je uz toplinsku izolaciju postaviti i parnu barnu u konstrukciji spuštenog stropa.

M / 24.7.2008 12:26

Poštovani. Na ytong 25 zid stavio bih silikatnu fasadu i 12 cm stiropora. Na koje stvari tebam obratiti pažnju tijekom postavljanja (vrsta mrežice, ventilacija...)da me ne zakinu, i ima li negdje kakav standard za korištenje vaših materijala? Jedan zid mi je podosta kriv (taj je od cigle) ima trbuh na sredini. Kako to kvalitetno izravnati i što preporučate?
Zašto ljudima preporučate da ne stavljaju na phoroterm ciglu ili ytong 30 dodatnu toplinsku izolaciju, tvrdnjom da to zadovoljava naše standarde, kada će na dugi rok uštedijeti na grijanju, pogotovo kada se predviđa poskupljenje nafte za duplo kroz 10 godina i izjednačavanje cijena plina i nafte?

ODGOVOR

"Detaljni opis tehnologije izvođenja TERMOZOL SUSTAVA - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena, kao i normative utroška materijala možete naći na našoj web stranici o TERMOZOL sustavu .

U vašem upitu nije navedeno koliko je odstupanje ravnine zida. Kod neravnina većih od 1 cm preporučamo pterhodno izravnavanje zidova žbukanjem.

Glede toplinske izolacije vanjskih zidova naglašavamo da ukupni toplinski gubici, kao i potrebna energija ovise o više elemenata (oblik objekta, oplošje, orijentacija, ostakljenje, konstrukcija vanjskog zida, poda na tlu, krovna konstrukcija i dr), ne samo o toplinskoj zaštiti vanjskih zidova.

U proračunu, koji je sastavni dio energetske iskaznice objekta, pored prolaza topline izračunava se i difuzijski tok, kao i dinamičke karakteristike konstrukcije vanjskog zida.

Preporučamo, obratite se projektnoj kući koja će za vaš objekt izraditi energetsku iskaznicu.
"

j s / 22.7.2008 19:23

dali postoji mogućnost da dobijem vašu majcu unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom da ste nam ostavili krivu email adresu nismo vas mogli direktno kontaktirati.
Molimo, javite se našoj službi marketinga i obratite gđi Ranki Carić na 01/3322 829 .

A M / 22.7.2008 13:31

Poštovani!!!

Naime preuređujem stan na gornjoj etaži obiteljske kuće.Kako bih poboljšao izolaciju razmišljam o oblaganju vanjskih zidova knaufom i mineralnom vunom, također i spušteni strop s istom mineralnom vunom. Ono što me jako muči je da ću vjerovatno staviti i stiropornu fasadu, pa me zanima dali je ta kombinacija dobra ili ne.Knaufer me uvjerava da obložim vanjske zidove samo s knaufom i ostavim zračni jastuk(prostor do zida) a u spušteni strop stavim vunu. Inače iznad mene je neizolirani negrijani tavan. Molim da mi kažete što je tehnički najispravnije kako poslije nebi imao problema s gljivicama i sličnim pojavama.
Inače cigla je standardna 25cm, a izvana je dotrajala fasada najobičnija bez ikakve termo zaštite.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!!!

Mario Arbanas

ODGOVOR

Toplinska zaštita objekata izvodi se u pravilu s vanjske strane kada i ima najveći učinak - smanjenje toplinskih gubitaka i time uštedu potrebne energije za grijanje odnosno hlađenje. U tom slučaju akumulirana toplina zadržava se u vanjskim zidovima te doprinosi traženom učinku.
Toplinska izolacija izvedena s unutarnje strane vanjskih zidova također umanjuje gubitke ali i spriječava zagrijavanje zidova i akumulaciju topline u njima.
Nema potrebe za izvedbom izolacije s obje strane zida.
Obzirom na debljinu vanjskog zida preporučamo toplinsku izolaciju vanjskih zidova izvedbom TERMOZOL sustava sa pločama ekspandiranog polistirena debljine 8 cm.
U koliko unutarnje zidove ne želite žbukati, predlažemo oblogu gips-kartonskim pločama bez izolacije.
Spušteni strop obvezno izvedite s toplinskom izolacijom obzirom da se iznad nalazi negrijani prostor.

m k / 20.7.2008 19:20

u novogradnji bi na plafon iznutra metnuo stiropor 3cm.dali je to dobro i kako se to radi,ljepi ili tipla i s čime se to gleta.hvala

ODGOVOR

"Ukoliko se radi o međukatnoj konstrukciji (odnosno ""ploči"" između dva grijana prostora), za očekivati je da je s gornje strane ploče izveden plivajući pod, odnosno glazura na podlozi od toplinsko izolacijskih podnih ploča, koje imaju namjenu prvenstveno zvučne ali i toplinske izolacije. U tom slučaju nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije.
Napominjemo da između dvaju grijanih prostora koji se zagrijavaju na istu temperaturu nema potrebe za toplinskom izolacijom, jer nema toplinskih gubitaka.
U koliko istu ipak želite izvesti, postupak je isti kao kod izvedbe TERMOZOL SUSTAV-a, koji je detaljno opisan na našoj web stranici. U svakom slučaju ploče se lijepe SAMOTERMOM i dodatno pričvršćuju pričvrsnicama čija duljina ovisi o debljini ploče. Zaljepljene ploče gletaju se SAMOTERM-om u koji se utiskuje STAKLENA MREŽICA PRIMAFAS 160 s preklopom na svim spojevima, te se u pravilu drugi dan pregleta SAMOTERM GLET-om.
Završenu podlogu možete obraditi nekom završno dekorativnom žbukom.
"

D / 17.7.2008 15:36

Zanima me sledece ?

Da li ima neko previlo pri odabiru boja za fasade, tj. da li se sve boje mogu koristiti kao boje za fasade . Po meni nije logicno. Medjutim imam problem kod kuce, moji roditelji hoce da stave PINK boju za fasadu, pa vas molim da mi kazete da li je to odgovarajuca boja. Posto se meni to nikako ne uklapa. Pa molim vas za misljenje?

hvala

ODGOVOR

"Kako iz vašeg upita nije najjasnije da li se isti odnosi na fasadnu boju- nalič, ili na samu boju završnog sloja (bez obzira radi li se o boji kao naliču ili obojenoj žbuci) dajemo vam osnovne informacije.
Sve vrste završno dekorativnih obrada - boja ili žbuka, proizvode se prema važećoj ton karti SAMOBORKE, u paleti tonova u kojoj se određena vrsta materijala može proizvesti. Naime, kemijski sastav materijala uvjetuje vrstu pigmenta koji se može koristiti. Pa tako u mineralnim žbukama i bojama mogu se dobiti isključivo svijetli pastelni tonovi, u silikatnim i silikonskim materijalima izbor tonova je daleko širi ali je isto riječ o svjetlijim i zagasitijim tonovima. Akrilatne žbuke i premazi ""podnose"" sve vrste pigmenta (organske i anorganske) pa se u tim materijalim mogu dobiti i tamni i jaki tonovi.
Što se tiče samog izbora boje ona ovisi prvenstveno o želji i izboru investitora ili projektanta. U pravilu, a poglavito kod toplinskih žbuka i toplinskih sustava s toplinsko izolacijskim pločama, treba izbjegavati tamne tonove, odnosno tonove koje imaju faktor refleksije ispod 30 (oznaka - Y). Kod takovih tonova dolazi do velike apsorpcije svjetlosti te prevelikog zagrijavanjua koje ima za posljedicu učestaliju pojavu građevinskih šteta - pukotina, kao i veću opasnost od gubljenja intenziteta boje.
Kod odabira boje završnog sloja treba uzeti u obzir više elemenata kao napr. formu samog objekta, oblik krovišta, boja pokrova, boja stolarije, uređenje okolišta i dr.
Pojedine boje, poglavito jaki i izraziti tonovi, mogu na objektima jednostavnih formi izgledati odlično, dok na nekom drugom objeku i ne.
Stoga vam preporučamo da se za pomoć obratite projektantu!
"

I S / 16.7.2008 14:17

Poštovani,
imate li u ponudi boju za fuge između podnih keram. pločica te ako imate, molim vas za informaciju o trajnosti tj.postoji li mogućnost ljuštenja boje uslijed hodanja(radi se o klasičnoj fugi) i molim info o cijeni. Ako nemate takvo što, molim alternativno rješenje.
Zahvaljujem.

ODGOVOR

Boju za fuge u svom proizvodnom programu nemamo, već prodajemo gotovu masu za fugiranje keramičkih pločaica TERAFIL.
Odabir mase za fugiranje bira se po ton karti i u ponudi imamao 35 nijansi Terafila.
Cijena mase za fugiranje ovisi o odabranoj boji od 3,22 - 14,50 kn/kg.

k k / 14.7.2008 18:48

Molim Vas savjet vezano za adaptaciju podrumskog prostora. Da li je uputno raditi žbuku, u jesensom periodu (11.mj), ili je pametnije čekati toplije i suhlje dane? Prozori postoje, mada bi ih ja dala zamjeniti novima..zagrijavanje prostora je također moguće.
Obzirom na podrum, premda su to kvalitetne prostorije i meni laiku ne čine se vlažne, ja bi inzistirala na dobroj izolaciji od vlage, s unutrašnje strane. Što mi preporučate u tom slučaju?

ODGOVOR

Za hladnog i zimskog vremena nije poželjno izvoditi bilo kakave građevinske radove, pa tako ni žbukanje. Žbukanje treba izvoditi od kraja 2. mj. pa do kraja 10. mj. ako vremenske prilike dozvoljavaju. Ako se radovi izvode u periodu od 11 mj. do početka 2.mj., oprezno zbog niskih temperatura i smrzavanja. Prije žbukanja promjenite stolariju.
Ako u prostoru nema problema s vlagom, koristite naše gotove žbuke, gipsanu žbuku GV10 ili cementnu žbuku VC40, koje se mogu primjenjivati ručno ili strojno.

l / 11.7.2008 0:00

poštovani, parkiralište ispred kuće betonirano je. čime ga je najprikladnije urediti : kulir pločama ili opločnicima visine 6cm ?
kako se na beton polažu kulirke, a kako opločnici? hvala

ODGOVOR

Ako je namjena parkiranje osobnih automobila bolje je popločiti opločnikom visine 6 ili 8 cm.
Ploče i opločnici na postojeći betonsku podlogu polažu se u cementnu pastu ili se može koristiti Teratekt F- fleksibilno ljepilo, ako je postojeći beton izveden u padu te napravljena drenaža i odvodnja oborinskih voda. Fugiranje se vrši kvarcnim pijeskom.