Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J / 25.5.2022. 19:39:00

Poštovani, trebam ozbukati AB zidove kupatila kao pripremu za keramika. Stan je starije gradnje te je skinuta stara keramika i cement kojim je lijepljena. Savjetuju mi C80 koja je bez vapna.

ODGOVOR

Zidove kupaonice preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50. Prije keramičke obloge u području izloženom direktnom utjecaju vode (umivaonik, kada, tuš kabina..) preporučamo izvesti hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K. Keramiku lijepiti nakon najmanje 24 sata fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

T N / 25.5.2022. 8:46:43

Poštovani, Prije 12 godina stavio sam fasadu s 10 cm stiropora i obojio ju s silakatnom bojom. Boja je izblijedila i htio bih sada staviti fasadu površina je cca 250m2 molim za savijet koju pramaz i koju zbuku (boja siva i bijela)

ODGOVOR

Ukoliko nema potrebe za izvedbom dodatnog sloja toplinske izolacije preporučamo: - temeljito ispitati sev površine i ukloniti sve eventualno slabovezane dijelove boje - oprati vodom po talkom - nakon sušenja impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM , te nakon najmanje 24 sata nanijeti završno dekorativnu žbuku po izboru, (preporuka SILIKONSKA ŽBUKA Z) Napominjemo da je gore navedeno primjenjivo uz uvjet zdrave I neoštećene podloge. Ukoliko postoje oštećenja, pukotine ili sl. potrebno je izvesti odgovarajuće predradnje ovisno o stupnju i karakteristikama oštećenja.

d b / 23.5.2022. 22:58:34

Pozdrav, izradio bih fasadu sa vunom na koju bi se ljepile ploče prirodnog kamena. Težina fasade 100 kg/m2. Molim Vaš prijedlog za odabir materijala, a naročito vune.

ODGOVOR

Željena kamena obloga površinskim opterećenjem prelazi granicu osnovnih smjernica za izvedbu keramičke ili kamene obloge na ETICS sustavima (https://www.hupfas.hr/wp-content/uploads/2017/05/HUPFAS-kamene-obloge-2016.pdf) te predlažemo da nam se obratite tel. na 01/3322709, sa detaljnijim informacijama.

I K / 20.5.2022. 12:12:17

Imam garažu koja je ožbukana 80-tih i tako stoji. Nema dekorativni sloj. U dobrom je stanju, ne odvaja se, a na par mjesta renovirao sam žbukom VC50 i ožbukao zabat jer je naknadno stavljen krov. Sad to ne izgleda dobro jer se uočava nova žbuka. Želja mi je to ujednačiti. Pitanje: može li se koristiti fina žbuka za cijeli objekt? Kako pripremiti podlogu i velike dijelove stare žbuke? Treba li mrežica (spoj stare i nove) ili je dovoljno nanijeti bez mrežice? Nakon toga bih obojio nekom bojom, a možda i ostavio bez bojanja. Koju impregnaciju i koju od finih žbuka uzeti? Kojim proizvodom nakon toga obojiti? Brine me stara zaglađena žbuka, važno mi je da primi i da objekt izgleda ujednačeno. Hvala!

ODGOVOR

Ožbukane fasadne površine garaže preporučamo obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA (bijela) ili FINOM ŽBUKOM STANDARD (siva) u sloju kojih je po potrebi moguće I armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Preporučamo postojeće slojeve temeljito otprašiti i/ili oprati vodom . Nakon sušenja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM te nakon 4-6 sati obraditi finom žbukom po izboru. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici.

M / 18.5.2022. 21:33:32

Postovani, kupili smo vas betonski poklopac za cijev fi 1000 u jednom komadu. Tj bez malog poklopca na sebi. Zanima nas dali ga smijemo izrezati a da ne oslabimo statiku poklopca. Ima li armaturu?

ODGOVOR

Gotovi betonski poklopci sa ručkom armirani su I ne preporučamo njihovo rezanje Predlažemo nabavu novog. U ponudi su dva tipa,, ovisno o promjeru manjeg poklopca) fi 100/500 li fi 1000/600.

B L / 18.5.2022. 17:48:29

Poštovani, imam staru betonsku kuću sa vapneno cementnom žbukom (ponegdje je malo ispucala), žbuka je obojana(i boja je ponegdje ispucala). Zasad uglavnom dobivam preporuke, impregnacija, mrežica i fasadno ljepilo pa sep. Završni sloj bi mi definitivno bio SEP, ako mi možete preporučiti točno materijale koje trebam koristiti kako bi se zadržala maksimalna paropropusnost. Hvala

ODGOVOR

Preporučamo temeljito ispitati postojeće slojeve te po potrebi ukloniti sve slabovezane dijelove bojem, podložne fine I grube žbuke. Preostalu boju mehanički ukloniti brušenjem ili “otvoriti” grebanjem ili zarezivanjem. Dobro otprašenu I vodom opranu podlogu nakon sušenja impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM i obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili FINOM ŽBUKOM STANDARD u sloju koje izvesti armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Nakon najmanje 7 dana podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM te nakon 24 sati nanositi SEP željene granulacije I teksture. Površine obrađene mineralnom završnom žbukom preporučamo dodatno hidrofobirati MINERALKOLOROM koji je moguće nanositi već nakon tri dana.

M F / 17.5.2022. 11:38:21

Poštovani, s čime preporučujete obraditi potporne i ogradne vanjske betonske zidove(starost betona do godinu dana)? Razmišljam o dvije opcije te me zanima koja opcija je bolja? Špric i žbuka ili ljepilo i mrežica? Koje točno materijale koristiti za 1. a koje za 2. opciju? Hvala.

ODGOVOR

Potporne I ogradne betonske zidove preporučamo obraditi vodoodbojnom I visoko paraoporpusnom SOKL ŽBUKOM. Podlogu je prije nanošenja žbuke potrebno obraditi SANISIL ŠPRICEM. Na djelomično očvrsli špric nanositi SOKL ŽBUKU u debljini do 2 cm, zagladiti I obraditi u željenoj teksturu (šeranjem, filcanjem, zaglađivanjem…) Alternativno predlažemo obradu monolitnim pranim kulirom ili REPARATRUNIM MORTOM G ili F.

d p / 17.5.2022. 9:12:06

Pošto polažem kocke na betoniranu podlogu debljina riže bit će od 2 do9 centimetara. Zanima me da li je to previše , odnosno koja je največa visina za rižu.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo o kakovim odstupanjima ravnina podloge je riječ pa molim da se za detaljniji odgovor obratite na teL. 01/3322839 ili 01/3322709. Naime, ukoliko je riječ o betonskoj podlozi u padu isti je moguće korigirati u sloju agregata koji preporučamo nanositi u debljini 3-5 cm. Napominjemo da je i opločenje potrebno izvesti u padu… Ukoliko se radi o neravnoj podlozi istu je potrebno korigirati prije izvedbe opločenja kako bi se spriječilo zadržavanje procijedne vode na podlozi.

J M / 16.5.2022. 22:45:54

Poštovani, trebam žbukati 1-2 cm AB zid prije postavljanja keramickih plocica vecih dimenzija. Molim Vas koju zbuku korisiti? Neki mi kažu da je najbolja čisto cementna ili sa vrlo malo udjela vapna.

ODGOVOR

AB zidove preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50, uz obveznu primjenu CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA kao vezivnog sloja. Prije keramičke obloge u području izloženom direktnom utjecaju vode (kuhinje, kupaonice) preporučamo izvesti hidroizolacijski premaz HIDROELASTIK 2K. Keramiku lijepiti nakon najmanje 24 sata fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

T T / 16.5.2022. 14:21:04

U vikendici imam balkon od krupnog kulira, neravne površine. Primjetili smo da je počela prodirati vlaga. Zanima me postoji li neki premaz koji bi se morao premazati preko postojećeg kulir poda a da se ne treba stavljati pločice na to. Ne bih željela mijenjati izgled balkona jer je od istog materijala i terasa i stubište, oboje u dobrom stanju. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo stanje površina obrađenih pranim kulirom bez kojeg nije moguće dati prijedlog sanacije. Molim da se sa više informacija javite na tel: 01/3322709 ili 01/3322808 ili nam putem maila dostavite raspoložive fotografije