Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N Ž / 23.1.2009 12:23

Zidao sam kuću s betonskim blokovima. Pošto će do facade proći će dosta godina, ja bi fugirao te blokove pa me zanima dali imate gotovu smjesu za to.

ODGOVOR

Preporučamo objekt izveden betonskim blokovima što prije toplinski zaštititi jednim od povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju kao TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena ili TERMOVOL/TERMOLAM s pločama /lamelama mineralne vune.
Ukoliko to niste u mogućnosti izvesti predlažemo površine vanjskih zidova privremeno zaštititi nabacivanjem CEMENTNOG ŠPRICA 4.

D / 20.1.2009 23:14

Poštovani, kupili smo vaše travne opločnike 60x40 pa nas zanima na koju podlogu i na koji način ih je najbolje postaviti kako bi se zadržalo što više vlage za rast trave.Znamo da se pod opločnike stavljaju agregati, ali se bojimo da se neće zadržati dovoljno vlage, stoga vas molimo za savijet. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Ako želite koristiti zatravljene opločnike, pripremite podlogu kao da se ugrađuje bilo koja vrsta opločnike (otkop, drenaža, odvodnja).
Umjesto sloja agregata ispod travnih opločnika stavlja se humusna podloga koja se dobro izravna i sabije vibro valjkom ,te po njoj poslagati travne opločnike.
Detaljnije informacije o polaganju možete naći na našoj web stranici ."

I K / 20.1.2009 19:21

Poštovani,

na zid od porotherma sam nabacio cementni špric,a preko njega Vašu žbuku VC50(izfilcano spuž.gleterom)...molim Vas preporuku što staviti kao završni sloj a želio bih kao prvo da nanosim gleterom(debljina cca 3mm)...kao drugo da ima dekorativnu strukturu kao Vaš SEP (da ne moram gletovati).Nadam se da nije glupo pitanje ali pošto poto želim izbjeći nanošenje debelog sloja,vodilice,H-letve,glet masu....Unaprijed hvala i nadam se odgovoru kao i do sada

ODGOVOR

Preporučamo vam odabir SEP-Z200 + MINERALKOLOR u boji po izboru. Alternativa je akrilatna žbuka TERAKRIL Z 3 mm u boji po izboru iz naše ton karte.
Završne žbuke ne izvode se u debelom sloju i ne upotrebljavaju se vodilice niti H-letve.

S P / 20.1.2009 14:58

MOlim informaciju koja je razlika između mineralne, akrilatne, silikatne i silikonske završne žbuke jer se trebam odlučiti za jednu od njih za novu kuću. Također kolika je prosječna razlika u cijeni. Unaprijed hvala.
Slaven

ODGOVOR

Razlika između završno dekorativnih žbuka je u njihovom sastavu, mineralna žbuka je prirodna, akrilatna je na bazi akrilatne disperzije, silikatna na bazi vodenog stakla, silikonska- silikon.
Sve naše žbuke kvalitetne su i trajne.
Razlika u cijeni između završnih žbuka: mineralne su najprihvatljivije cijenom(3,20kn/kg) dok su akrilatne, silikatne i silikonske skuplje 3-4 puta po kg (od 11,25 - 19,21kn/kg).

S S / 18.1.2009 23:03

Poštovani,
Posjedujemo veći broj starih metalnih kijoska koje je potrebno uljepšati.
Namjeravali smo ih obložiti oblogama koje izgledaju kao prani kulir. Molim Vas pomognite mi oko izbora materijala.
Hvala
Sandra

ODGOVOR

Samoborka d.d. nudi kulir ploče dim 40x40x3,8 cm koje se prvenstveno koriste za oblogu podnih površina kao i izvedbu prohodnih ravnih krovova.
Gotove fasadne panele pranog kulira nismo u mogućnosti ponuditi.
Ploče pranog kulira mogu se koristiti za oblogu fasadnih površina uz obvezno ankeriranje. Konstrukcija kioska koje posjedujete vjerojatno je metalna sa oblogom i upitno je da li raster metalne nosive konstrukcije odgovara potrebnom rasteru ankera.

v b / 15.1.2009 23:18

dali ima kakva impregnacija za ljepljenje zidnih plocica na plocice za bolje primanje novih na zid

ODGOVOR

"Za ljepljenje pločica na pločice obvezno koristite fleksibilno ljepilo TERATEKT F. Preporučamo postojeće zidne pločice ""naštokati""."

D F / 14.1.2009 12:20

Poštovanje,
Radi se o armiranobetonskom potpornom zidu visine 2met , ukupne dužine 35 met.Po vrhu zida su bet stupići na svakih 2,5met.Stupići su zaštićeni bet. kapom a između,po vrhu zida, postavljen betonski parapet.
Jedna strana zida je skoro do vrha zatrpana drenažom/zemljom a druga je potpuno vidljiva uz asfaltiranu cestu ( sol??).
Molim Vas, sugerirajte način i materijale za poravnati betonsku plohu (skinuta je oplata..) i što za završni dekorativni sloj.
Hvala!

ODGOVOR

"U svom upitu niste naveli potrebne debljine slojeva za ""poravnati"" betonsku plohu. Ukoliko je riječ o debljinama do cca 1 cm preporučamo REPARATURNI MORT G. Tim mortom je potrebno prvo izvesti ""gruba"" krpanja, zatim čitavu površinu obraditi REPARATURNIM MORTOM G ili F (ovisno o željenoj teksturi).
Napominjemo da je kapu s okapnicom potrebno izvesti i na parapetnim dijelovima betonske ograde."

D / 13.1.2009 0:21

Postovani, jel imate i dali postoji fasadna boja sa kojom se moze raditi na niskim temperaturama (do -5, -10 stupnjeva). Hvala unaprijed na odgovoru

ODGOVOR

Fasaderski radovi ne izvode se na temperaturama ispod 5 stupnjeva C (temperatura zraka i podloge).

A P / 19.1.2009 22:49

Fasada na kuci (zidovi cigla od 29 cm + zbuka + zavrsno sep od Samoborke) je stara oko 25 god. Kuca je u Kraljevici, 20 km juzno od Rijeke, blizu mora. S unutarnje strane u zimskom periodu nam se vlaze zidovi i stvaraju plijesni. Da li nam je bolje i isplativije staviti na fasadu stiroporni sustav ili termo zbuku. Koje su prednosti a koje mane termo zbuke, obzirom da smo misljenja da je jednostavnije staviti termo zbuku. Koji tip zbuke biste nam preporucili? Da li mozda postoji trece rjesenje - nekakav premaz s unutarnje strane ?

Srdacan pozdrav.

Anamarija i Kristijan

ODGOVOR

Kako bi spriječili pojavu kondenzata potrebno je izvesti toplinsku
izolaciju vanjskih zidova.

Toplinska izolacija vanjskih zidova izvodi se u pravilu s vanjske strane i
ovisno o konstrukciji i važećim propisima o toplinskoj zaštiti izvodi se
primjenom toplinskih žbuka ili toplinskih sustava. Primjenom toplinske žbuke
na postojećoj konstrukciji zida ne može se postići zahtijevani prolaz
topline na području u kojem se objekt nalazi. Osim toga primjena toplinske
žbuke zahtijeva i odgovarajuću vrstu podloge (mineralne završne žbuke
odgovarajuće čvrstoće), koju je potrebno prije nanošenja toplinske žbuke
obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM.

U pravilu kod izvedbe dodatne toplinske izolacije na postojećim žbukama
preporučamo primjenu toplinskih sustava gdje je osim ljepljenja toplinsko
izolacijskih ploča izvodi i dodatno mehaničko pričvršćenje pričvrsnicama
direktno u konstrukciju zida (dužina pričvrsnice = debljina ploče+debljina
postojeće žbuke + 7 cm). Kao toplinsko-izolacijski materijal mogu se
koristiti ploče ekspandiranog polistirena ili mineralne vune. Za završnu
obradu preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU.
Detalje izvedbe sustava možete pronaći na našoj web stranici .

b b / 9.1.2009 18:11

"postovani,Fasada nase kuce je ožbukana klasičnom cementnom žbukom i preko koje je navučen bijeli SEP. To se nije pokazalo dobro posto je kuca blizu mora te vremenski uvjet prije svega kisa nosena vjetrom tuce u dio kuce te dolazi do vlazenja zidova vjerovatno zbog lose napravljene fasade i Stolarije.. Sada zelimo zastiti taj dio fasadnim stiradurom te navuci akrilnu zbuku. Eventualni izvodjac nam kaze da ne preporuca Stiradur nego Stiropor. Razlog Stiradur ""ne dise"". Molimo vas za preporuku kako bi to bilo najbolje napraviti.Srdacan pozdrav."

ODGOVOR

"Prema važećoj zakonskoj regulativi RH u primjeni su toplinski sustavi sa pločama ekspandiranog polistirena (stiropora), odnosno pločama ili lamelama mineralne vune. Na području EU (prema europskim normama) koriste se i fasadne ploče extrudiranog polistirena koje moraju imati odgovarajuću paropropusnost.
Preporučamo primjenu certificiranog TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena minimalne debljine 6 cm.
Detalje primjene možete pronaći na našoj web stranici .
"