Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I / 14.4.2009 16:03

Imam 30g. staru fasadu, Hirofu
Vaš mineralni proizvod, došlo je vrijeme da ju osviježimo, tj.da
one minimalne pukotine koje su nastale da se saniraju i zatim da se sve skupa oboji novom bojom.
molim koje materijale da koristim
za obje faze.
zahvaljujem!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kakovim pukotinama je riječ.
Ukoliko se radi o finim lasasatim pukotinama sanaciju možete izvesti samo bojenjem MINERALKOLOROM uz prethodno pranje pročelja vodom i impregniranje vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja boje.

Obzirom da nije moguće utvrditi vrstu pukotina preporučamo sanaciju izvesti nanošenjem novog sloja HIROFE ili alternativno nanošenjem nove završne obrade.

Nanošenje novog sloja HIROFE:
Skinuti vrhove postojeće Hirofe metalnim gleterom, površinu oprati mini-washom. Nakon sušenja, podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja HIROFE. HIROFU nanositi fasaderskim ježom u dva sloja.

U slučaju jače izraženih pukotina preporučemo podlogu pripremiti na gore opisani način (skinuti vrhove, oprati, impregnirati) te pregletati TERATERMO GLET. Po potrebi rabicirati STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160 u sloju TT gleta. Za završnu obradu preporučamo SEP Z 200 ili SIKILATNU ŽBUKU Z.

M M / 13.4.2009 22:29


Na prvom katu kuce imam sep star vec 20 godina, a u prizemlje sam ga stavio prošle godine pa bi kucu obojao u bjelu boju da se ne vidi prelaz pa me interesira koju mi vi boju preporucujete

ODGOVOR

Preporučamo vam da cijelu fasadu obojite mineralkolorom u bijeloj ili u boji po izboru iz naše ton karte.
Cijena MINERALKOLORa je od 23,05 - 38,43 kn/l s PDV-om, ovisno o odabiru boje.

PS. Vaša email adresa koju ste ostavili je kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

N B / 13.4.2009 21:30

Poštovani,
Imam kuću,novogradnju koju treba iznutra bojati. Zidovi su ožbukani gips vapnenom žbukom GV 10 i prilično su ravni i glatki. Pitanje je, da li je prije bojanja, zidove potrebno svejedno gletati ili nije? Neki mi soboslikari preporučuju kompletno gletanje( jer tvrde da se inače na zidovima javljaju fleke), a neki da se samo poprave neravna mjesta. Molim vas da mi date vaše mišljenje.

ODGOVOR

GV 10 žbuku nije potrebno gletati prije bojanja unutarnjom bojom, jer ste odabirom GV10 žbuke izbjegli gletanje i dobili glatke i ravne zidove.
Tvrdnje soboslikara također nisu nisu točne jer se flekavost i neujednačenost boje pojavljuje kada žbuka nije suha tj. kada se boji vlažna žbuka. Ukoliko postoje neravnine samo njih popravite, ostaviti da se dobro osuše i prebojite unutarnjom bojom.

G L / 9.4.2009 13:37

Imam kuću u Dalmaciji. Fasadni zidovi su od opeke, fasadna produžna žbuka sa fasadnom bojom je stara cca 25 godina. Vidljive su manje pukotine u obliku paučine, bez većih pukotina. Da li preporučujete izradu završnog sloja silikatnom žbukom i uz koje predradnje?

ODGOVOR

Ne, prema opisanom slojevima ne preporučujemo vam izvedbu silikatnog sloja. Predlažemo da izvedete toplinski sustav sa pločama stiropora i završnom obradom silikatnom žbukom ili bilo kojom drugom završnom žbukom iz našeg programa. Fasadnu boju prije ugradnje sustava potrebno je mehanički skinuti, površinu oprašiti i oprati vodom pod pritiskom.

D Č / 9.4.2009 10:22

Poštovani
Dvorište oko kuće popločano je pranim pločama 40/40cm, položenim na sloj pijeska. Reške su 1,5-2 cm, kako bi se voda od kiše/snijega brže upila u tlo. S vremenom su se ploče slegle, kroz reške izlazi zemlja (gliste), niču biljke... Nakon obnove kuće želio bih dvorište popločati opločnicima - sviđaju mi se Afrodita i Orfej, d=6cm. Od sadašnje visine ploča mogu se dići 13-14cm. Napominjem da će opterećenje biti lagano –. samo pješačko.
Molim preporuku: moram li izvaditi postojeće ploče, pa krenuti sa slojevima od početka, prema opisu postupka ugradnje ili bih zbog relativno stabilne podloge mogao na postojeće ploče nasuti i izvibrirati sloj krupnijeg granulata u padu prema kanalicama, a na njega u sloj sitnije granulacije položiti opločnike.
Mogu li opločnike položiti do samog zida kuće ili mora ostati reška –. brtvljena i kolika?
S poštovanjem, Damir Črepak

ODGOVOR

Preporučamo vam da izvadite postojeće ploče i ugradite opločnike prema našem prospektnom materijalu, jer vam prema opisanom stanju ne možemo garantirati da se površina ponovno neće slegnuti i doći do problema.
Savjetujte se sa izvođačima zemljanih radova i uređenja okoliša na web stranici www.kotaci.com, da li je moguće postaviti opločnike na ploče. Opločnike možete položiti do kuće ali vam preporučamo da ostavite rešku od nekoliko cm zbog mogućeg zacurijevanja vode i pojave kapilarne vlage u objektu.

D Š / 2.4.2009 20:38

Poštovani
Želio bih postaviti pločice na kuhinjski zid na kojemu već postoje stare pločice. Vrlo su čvrste, postavljane direktno na žbuku, i nije ih moguće skinuti bez velikih oštećenja samog zida. Da li takvo lijepljenje moguće, i koje mi ljepilo za to preporučate.
Zahvaljujem Vam uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

"Preporučamo mjestimično šiljasim čekićem ""napikati"" postojeće pločice.
Oprati površine vodom, te ljepljenje novih pločica izvesti ljepilom TERATEKT F.
"

R S / 2.4.2009 12:14

Poštovani prije svega lijepi pozdrav a nadalje Vas molim za stručni savjet.

Planiram izvršiti bojanje svojega stana bojama tipa jupol. Kako stan nije već dugo renoviran postoji veliki broj sitnih pukotina i napuhavanja tj odizanje žbuke. Inače to uvijek radim sam i kad god sa špahtlom krenem uklanjati napuhnute i ispucale dijelove dogodi se da se s lakoćom skidaju komadi boje i žbuke, pa neravnine budu i do 10 pa i više mm. Jednostavno potegnem rukom i sve se obruši.

Kako da izvršim izravnavanje podloge, koje proizvode da koristim i kako se to radi. dali da u kuhinji i kupaoni te ostatku stana koristim različite proizvode. Prije sam koristio Teranil.

Zahvaljujem na pomoći.


Ratko.Savic@gmail.com

ODGOVOR

Prema Vašem pisanju izgleda da se radi o veoma staroj i slaboj podlozi - žbuci. Na slaboj podlozi - žbuci nije moguće izvesti kvalitetno gletanje i bojanje. Možda je došlo vrijeme da se postojeća žbuka potpuno skine sa zida, te izvrši novo žbukanje.
S obzirom da ne znamo koliko je objekat star niti kakav je zid (puna opeka ili nešto drugo) molimo da se javite na naš telefon 01/3322 830, te ćemo vam nakon razgovora moći ponuditi rješenje.

l / 1.4.2009 9:19

Postovanje,
treba mi pomoc pri sanaciji postojece fasade. Napravljena je prije vise od 35 godina, mislim da je teraplast, hirofa. Fasada je u odlicnom stanju, zdrava, ali radili smo rekonstrukciju prije 20 godina, i na dijelovima gdje su dva sloja su male pukotine. Napominjem da je tada obojeno fasadeksom. Sad smo promijenili otvore, i radili bismo kompletnu fasadu, nanijeli bismo novi sloj po cijeloj povrsini. Molim savjet sta raditi, tj. koje materijale i kojim slijedom uzimati. Fasadu zelimo i obojiti. Hvala, srdacan pozdrav!

ODGOVOR

Svaka sanacija je problem za sebe i za kvalitetan odgovor imamo premalo podataka. Molimo da se javite na telefon 01/3322 830.

Z M / 31.3.2009 11:06

Poštovani molila bih savijet:
U 10 cm koliko nam je preostalo treba stati hidro,termo izolacija i podne obloge ( parket i pločice). Govorim o prizemlju kuće. Što i kako?
Razmišljali smo o termo izolaciji sa suhim estrihom .(Valjda sam dobro napisala)

ODGOVOR

Slojeve koje trebate staviti su :
1.hidroizolacija cca 0,5 cm
2.polistiren ploče min. 25 kg/m3 cca 4 cm (2 x2 cm )
3.PVC folija 0,2 mm
4 cementni estrih 20 d=4 cm
5. parket ili pločice d=1 cm
Ako je završna obloga deblja tada se mora smanjiti debljina polistiren ploča.

i k / 28.3.2009 18:23

dobar dan,molim vas kako je najlakše skinuti fasadnu boju sa balkona?i naravno da ima još kojekakvih slojeva,pa mi struganje sa špahtlom sporo ide,puno hvala

ODGOVOR

postojeće slojeve boje i gleta možete odstraniti isključivo mehanički - stuganjem ili brušenjem površine.