Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

j s / 22.4.2009 8:08

Prije 30 godina obnovili smo staru kuću na moru. Kao fasadu koristili smo terabonu bijele boje koja se pokazala kao vrlo dobro rješenje. S vremenom boja je potamnjela, ispod prozora oivičenih kamenom pojavile su se tamne mrlje. Uglavnom, fasadu bi htjeli osvježiti, ali ne znamo koji premaz upotrijebiti. Napominjem da je terabona još uvijek u jako dobrom stanju.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Za osvježavanje starih mineralnih žbuka preporučamo MINERALKOLOR ili TERATON V uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Fasadu prije bojenja temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom
- preporuka mini-wash.

PS. Vaša email adresa koju ste ostavili je kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

S N / 24.4.2009 10:07

Je li moguće Teranex debeloslojni mješati s kvarcnim pijeskom kako bi se postigao dodatni volumen smjese za izravnavanje? Ako je moguće zanima me koja granulacija kvarcnog pijeska i koji omjer prema Teranex-u?

ODGOVOR

TERANEX DEBELOSLOJNI je gotova industrijska smjesa koja je namjenjena niveliranju unutarnjeg prostora u d=5-20 mm.
Smjesi nije potrebno ništa dodavati osim vode za mješanje, pa tako ni kvarcni pijesak. Svako dodavanje drugih proizvoda nije dozvoljeno.

t d / 23.4.2009 7:35

poštovani,trebam staviti podlogu ili estrih u prizemlju kuće u jednu prostoriju.cca18m.stavio bih vaš estrih br.12 .da li treba još nešto dodavati u njega kao npr. vlakna ili slično te da li mogu sam tu prostoriju sam postaviti .hvala vam unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko izvodite vezani estrih (direktno na betonskoj ploči) možete
primjeniti naš proizvod CEMENTNI ESTRIH 12.
Armirajuća vlakna možete dodati u materijal prilikom miješanja. Preporučamo vlakna dobro izmješati sa suhim materijalom i zatim dodati vodu (cca 6 l na vreću od 50 kg).

Obzirom da je riječ o ploči prizemlja istu bi trebalo hidroizolirati, kao i
toplinski izolirati prije izvedbe estriha.
Stoga preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20. Postupak primjene kao i miješanja s
vlaknima isti je kao gore navedeno.

B / 20.4.2009 15:54

Imam pitanje u vezi opločnika. Naime, zanima me koliko se preporuča pad opločnika od kuće prema van (zbog oborinskih voda)u postocima?

ODGOVOR

Prema preporukama i iskustvima struke predviđa se nagib od 1 - 2,5%.

A J / 20.4.2009 11:13

Poštovani,
Možete li preporučiti način fugiranja betonskih ploča (Beton Lučko) na vanjskim stepenicama. Trenutno nisu fugirane, pa mi prodire voda ispod ploča i u prostoriju na čijem su bočnom zidu te stepenice.

ODGOVOR

Što se tiče same problematike prodiranja vode na pokrajnji zid, nju ćete teško rješiti sada naknadnim fugiranjem ploča, jer je u Vašem slučaju najvjerojatnije problem loše, odnosno nikakve hidroizolacije. Stoga bi najbolje bilo napraviti sanaciju postojećeg stanja, predvidjeti nagib od tog zida, a tek onda fugirati ploče.

T K / 19.4.2009 13:20

Koji su točno sastavni elementi Samoborkine ponude za stiropor fasadu debljine 5 cm sa kvalitetnom fasadnim (po mogućnosti silikatnim)završnim slojem? Da li se može i nijansa boje odbrati? Isto tako koji se može koristiti kulir premaz za donji rub fasade (kulir - siva varijanta)iz Vaše ponude? Hvala.

ODGOVOR

"Na desnoj strani naših web stranica postoji tekst - poveznica (link) ""Sve o fasadi"" gdje možete naći informacije i odgovore na veći dio vaših pitanja.
Samoborka nudi završne dekorativne premaze (i za fasade) u preko 300 nijansi koje možete pogledati također u našem web, PDF dokumentu .
Naš proizvod koji se koristi kao „.kulir premaz“. se zove TERAPLAST ."

N I / 19.4.2009 9:22

Krećem u adaptaciju stare (samostojeće) kamene kuće (debljina zidove cca 50 cm). Jedan zid ima vertikalno napuknuće viddljivo s vanjeske i unutrašnje strane (od 1 do 3 cm). Uzrok granata. Ne povećava se kažu od nastanka. Kako zidu vratiti raniju sigurnost odnosno kako sanirati osim ´prezidavanjem´ (vađenjem dijela zida i novim zidanjem)?
pozdrav,

ODGOVOR

Obzirom da je riječ o konstruktivnoj pukotini u punoj debljini zida obratite se za savjet primjenskoj službi STIG-a, koja se bavi takovom vrstom sanacija.

d / 24.4.2009 17:10

poštovani zanima me dali se TERANEX može stavljati na površinu koja je prekrivena sa ljepenkom V4

ODGOVOR

Na ljepenku V4 ne može se stavljati TERANEKS.
Podlogu treba izvesti vezanim ili plivajućim estrihon u min. d= 4 cm.

R P / 16.4.2009 23:19

MOLIM VAS ZA POMOĆ.RADIM FASADU SA STIROPOROM .ZANIMA ME ZAVRŠNI SLOJ DA LI DA STAVIM AKRIL I SILIKAT?U ČEMU JE RAZLIKA?KOJA JE RAZLIKA U CIJENI?KUĆA JE U PRIMORSKOM KRAJU.UNAPRIJED HVALA

ODGOVOR

"Obzirom na lokaciju vašeg objekta preporučamo primjenu SILIKONSKE (SILIKONSKA ŽBUKA Z) ili AKRILATNE (TERAKRIL Z) završno dekorativne žbuke visoke vodoodbojnosti.

TERAKRIL Z 2 mm
obojeni I razred potrošnja: 3-3,2 kg/m2 cijena: 11,53 kn/kg

SILIKONSKA ŽBUKA Z 2mm
obojena I razred potrošnja: 3-3,2 kg/m2 cijena: 15,37 kn/kg

Detalje izvedbe toplinskih sustava možete naći na našoj web stranici ."

I K / 16.4.2009 11:41

"Poštovani,

kuću sam u listopadu prošle godine obložio stiroporom i pregletao, međutim sada sam u dilemi u pogledu izbora vrste i tipa žbuke kojom bih izveo završnu fasadu na kući.

Također me interesira koju vrstu materijala bih trebao izabrati za ""coklu"" koja prekriva temelje kuće.

Površina koju bi trebalo obložiti žbukom je oko 200 metara kvadratnih, a ""cokle"" cirka 20 metara kvadratnih.

Interesira me i vrsta materijala kojim bih obložio površine poput primjerice donje plohe terase (od ispod) a koje nisu izložene kiši i suncu? Pretpostavljam da se za oblaganje tih površina ne treba koristiti klasični fasadni materijal koji je možda skuplji od nekog drugog materijala koji bi imao estetsku i osnovnu zaštitnu funkciju.

Napominjem da su te plohe sada obložene žbukom od finog pijeska.

Za sve navedeno interesira me cijena te koliko je vrijeme isporuke za materijal koji bih eventualno naručio u vašoj trgovini?"

ODGOVOR

"Za završnu obradu toplinskog sustava TERMOZOL možete koristiti mineralne žbuke kao SEP Z 200, silikatne, silikonske ili akrilatne žbuke, ovisno o željenoj teksturi, boji.
Silikonske i alkrilatne žbuke visoko su vodoodbojne i najčešće se koriste kao završna obrada na sustavima.
Sokl objekta potrebno je toplinski izolirati pločama extrudiranog polistirena (pregletati SAMOTERMOM, rabicirati staklenom mrežicom, te još jednom pregletati SAMOTERM GLETOM) te završno obraditi TERAPLASTOM.
Podglede terasa, balkona i sl. možete prebojati fasadnom bojom TERATON V.
Sve cijene dostupne su na našoj web stranici DOKUMENTI/CJENICI/ŽBUKE, PREMAZI I LJEPILA ."