Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I P / 30.4.2009 21:13

Poštovani,imamo stariju kuću koja nema betonsku deku već tzv.štukatur a tavan je podaskan.Zanima me da li je moguće urediti potkrovlje a da se ne izljeva deka i da se ne uništi donji dio kuće koji je nedavno renoviran?Hvala

ODGOVOR

"Kod uređivanja potkrovlja iznad drvene međukatne konstrukcije potrebno je
obratiti osobitu pozornost na nosivost konstrukcije stropa. Obratite se za
savjet statičaru koji će po izvršenom uviđaju u postojeće stanje odrediti
maksimalno moguće opterećenje prema kojem se može dati prijedlog materijala.
U pravilu, takove sanacije izvode se najčešće primjenom laganog ""perlit""
betona ili izvedbom ""suhog estriha"" (gips-kartonski podni elementi) i sl.
"

V H / 30.4.2009 12:21

betonirao bi nogostup povrsine 10m2 debljine 10 cm sa armaturnom mrezom 6x4x2 pa me zanima koju vrstu vaseg suhog betona mi preporucujete te koliko bi vreca trebalo kupiti za tu kvadraturu. pretpostavljam da su vrece pakirane po 50 kg. hvala

ODGOVOR

Betoniranje možete izvesti s BETONOM UVREĆANIM MB 20.
Vreće su po 50 kg, a potrebno vam je 2200 kg ( 1 m3 ) tj. 44 vreće.

j m / 28.4.2009 10:23

Poštovani, trebala bih bijeli lomljeni kamen za dekoraciju na groblju, pa Vas molim kolika su vam pakiranja u kg po vreći i koja je maloprodajna cijena.

ODGOVOR

Bijelo zrno prodaje se u pakiranju po 25 kg, cijena u maloprodaji u Samoboru i Zagrebu iznosi 39,65kn/vreća.

T D / 27.4.2009 23:27

Poštovani, trebam poravnati i podignuti pod u garaži interesira me izračun utroška suhog betona i dali je pametno staviti fasadni stiropor od 2 cm kao izolaciju prije betona. Garaža ima 25m2 itrebao bih naliti cca 3-4 cm. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Umjesto suhog betona ugradite CEMENTNI ESTRIH 20 u debljini 3-4 cm.
Potrošnja estriha je 22kg/m2 za debljinu 1cm.

I K / 27.4.2009 10:37



Za 34m2 debljine 5cm koliko mi treba kg ESTRIHA.
Hvala!

ODGOVOR

Potrošnja estriha je 22kg/m2 za debljinu 1cm.
Sveukupno potrebno vam je 3740 kg.

A T / 27.4.2009 9:46

Imam staru vanjsku ogradu betoniranu,ožbukanu i pošpricanu sa HIROFOM.Zbog starosti i vremenskog utjecaja žbuka je potamnila i na mjestima otpala.Kakav je postupak sanacije i koju žbuku i boju (ILI NEŠTO DRUGO)mi savjetujete? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Staru HIROFU ostružite, podlogu operite vodom pod pritiskom i betonsku ogradu pregletajte REPARATURNIM MORTOM G ili F uz obaveznu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Betonsku ogradu prebojite bojom za beton akroton u boji po izboru iz naše ton karte.

K / 26.4.2009 11:44

Poštovani!
Imam problem vezan uz dnevni boravak kuće. Naime, pošto živim u Vukovaru kuća je izgrađena u obnovi, a strop je strašno neravan. Inače, prostorija je dugačka i visoka. Majstor nam savjetuje da okrečimo sve u istoj boji te da ukrasne štukature ne dolaze u obzir, međutim, ja bih koristila više tonova žute boje ili nekakvom dekoracijom razbila monotoniju. Moje je pitanje kako sakriti nedostatke stropa i možete li me uputiti na koju net-stranicu s primjerima dekoracije stropa. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

"U Google tražilici (www.google.hr) na internetu ukucajte: dekoracije zidova i stropova , i dobiti ćete izlist svega što je vezano za to područje.
"

K / 25.4.2009 11:01

Poštovani!!
Imam problem sa tlakavcima ili kako ih vi ovdje zovete opločnicima. Do moje kuće je jedna uzbrdica, veličine cca 80m2, 16X5M, ne znam točno koliki je kut, ali recimo da je malo veći od nekog prosječnog.
Do sada je na toj površini bio pjesak i svaka velika kiša polako bi ga ispirala. Odlučio sam stavit tlakavce. Međutim majstori su mi rekli da na se takvoj uzbdici ne može klasično stavljat tlakavac, nego da bi se trebalo betonirat i onda dok je još beton mokar u njega utopit tlakavac. Jer bi inače voda koja se stvarno zna jako sljevati, mogla napravit probleme kod klasično postavljenog tlakavca. Pa moje pitanje glasi da li je to(utapanje tlakavaca u beton)uobičajena montaža kod večih uzbrdica.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Preporučamo vam da potražite savjet geodoeta, koji vam mogu napraviti geološki elaborat, i savjetovati da li je moguće uopće postavljati opločnike na vašoj uzbrdici tj. da li nagib terena dozvoljava izvedbu popločavanja.

m / 24.4.2009 20:10

sve pohvale za vaše odgovore.naime zanima me zašto se na fasadama ponekad pojavljuju mrežaste točkice(ponekad izgledaju kao da su na fasadi blatne točke...) i drugo pitanje:zašto se na fasadi ponekad kod okapnica pojavljuju bijeli tragovi,mrlje...?

hvala

ODGOVOR

Na prvi dio pitanja, bez uvida u stanje objekta, ne možemo vam odgovoriti jer ne znamo o kakvim se mrežastim točkicama radi i o kakvom tipu fasade.
Tragovi kod okapnica pojavljuju se obično kada izvođač prilikom ugradnje klupčica nije silikonizirao spojeve, te se sva oborinska voda slijeva niz klupčicu po fasadi.

M V / 22.4.2009 9:30

Molim vas da mi kažete koliko
vreća od 40 kg snježno bijelog zrna 3-6 mm ide u 1 m3

ODGOVOR

Nasipna gustoća lomljenog bijelog zrna iznosi 1500 kg/m3.
Kako već duže vrijeme lomljeno zrno pakiramo u vreće od 25 kg, za 1 m3 potrebno je 60 vreća po 25 kg.