Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S H / 5.8.2009 17:43

Namjeravam na kuću ugraditi ukrasne stiroporne štukature oko prozora. S obzirom da su tvorničke vrlo skupe u prodaji namjeravam sam na ukrasne lajsne nanijeti zaštitni sloj kvarcnog pijeska , te Vas molim za savjet sa kojom vrstom materijala, (ljepila + vezivo),trebam obraditi lajsne prije nanošenja pijeska .
Zahvaljujem na odgovoru!
pozdrav!

ODGOVOR

Gotovi vanjski štukaturni profili od ekspandiranog polistirena obrađeni su polimer-cementnim materijalom i kao takovi spremni za ugradnju.
Polimer-cementni mort najčešće se nanosi špricanjem u samom tijeku proizvodnje. Stoga preporučamo primjenu gotovih profila.
Ukoliko želite jednostvnije profilacije iste možete izvesti iz fasadnih polistiren ploča koje je potrebno obraditi polimer-cementnim mortom SAMOTERM GLETOM uz obvezno rabiciranje staklenom mrežicom Primafas 160.

Z Z / 4.8.2009 12:20

Poštovani

Podrum veličine 5x5 metara popločio bi kulir brušeni pločicama 20x20 cm, a za koje mi je rečeno da ste ih prestali proizvoditi (Werk). Zanima me da li kod vas ipak postoji neka količina na lageru ? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Na žalost, proizvodnja pločica 20×20×2 cm prestala je prije nekoliko godina, te su zalihe istih na skladištu rasprodane. No Samoborka d.d. ima u svom proizvodnom programu betonske ploče debljine 40×40×3,8 cm, čije završne obrade mogu biti prane, pjeskarene, odnosno brušene (brušene ploče su debljine 3,6 cm).

G V / 10.8.2009 15:23

"Poštovani,
planiram postaviti fasadu (sep) pa me zanima da li imam dobre informacije vezane uz samu tehničku izvedbu. Dakle stiropor se ljepi na špric, dodatno učvršćuje sa tiplama, postavlja se armaturna mrežica, navlači glet masa i na to se navlači sep. Da li postoji mogućnost da mi pošaljete troškovnik za 100m2 fasade (sep u boji 3016 samoborkine ton karte),kao i cijene sokl profila.Ukoliko ne preporučate izvedbu sa sepom u boji kojae je alternativno riješenje. Da li na dio na kojem imam sep mogu direktno navući novi (cca 20m"") Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.
S poštovanjem

Goran Vukušić"

ODGOVOR

"Detaljni opis izvedbe TERMOZOL SUSTAVA - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena možete naći na našoj web stranici.
Samoborka d.d. certificirala je TERMOZOL sustav sa različitim završnim obradama- mineralna žbuka SEP, silikatne žbuke, akrilatne žbuke, silikonske žbuke.

Za 100 m2 završne obrade SEP-om Z 200 potrebno vam je

1. MINERALKVARC GRUND OBOJENI 30 l x 18,41 kn/l = 552,30 kn
2. SEP Z 200 obojeni I razred 400 kg x 3,21 kn/kg = 1.284,00 kn

Cijena sokl profila ovisi o vrsti profila odnosno debljini ploče ekspandiranog polistirena.

PS. Vaš ""mailbox"" je bio pun pa vam odgovor nije mogao stići email-om."

I I / 31.7.2009 18:05

Da li postoji pretstavnistvo u Beogradu gde mogu da se kupe vasi proizvodi.Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema svoju poslovnicu u Beogradu. Naše proizvode možete pronaći u trgovini PEVEC.

Đ V / 31.7.2009 10:17

Poštovani, mogu li se Vaši opločnici Afrodita postaviti na stazu od armiranih betonskih ploča širine 1m na sloj šljunka od 14 cm, uz ugradnju rubnika. Do njih bi postavili travne opločnike koje bi ugradili po Vašim uputama za ugradnju, uz ugradnju odvodnih kanalica i rubnika. Dio koji bi bio pod travnim opločnicima je parkiralište za 2 auta. Radi se opovršini širine 6m (od čega je spomenuta staza 1m) i dužine 12m. Kompletna površina je natkrivena. Zahvajujem

ODGOVOR

"Ugradnja na betonsku ploču je moguća na taj način da na postojeću kamenu ploču (uz pretpostavku da imate već pripremljene padove, a ako ne onda bi ih trebalo izvesti) nasipate sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i na njega postavite opločnike koje utvrdite gumenim čekićem.
Takva se površina zatim fugira kvarcnim pijeskom granulacije 0-1 mm.
Površinu opločnika se po potrebi može izvaljati ili nabiti vibro nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.
Upute za ugadnju možete naći i na našoj web stranici ."

d m / 29.7.2009 11:58

molim vas da mi odgovorite na koji nacin da saniram balkon na kuci jer na beton je stavljena glazura a na glazuru plocice,nema nikakve izolacije pa sad vlaga prodire kroz beton ulazi kroz beton u sobu a ispod balkona se vec stvara sace od kapanja vode a balkon je na sjevernoj strani.

ODGOVOR

"Obrada balkona kao i sokla (spoj balkona i vertikale zida) nije izveden prema pravilima struke. Postojeću keramičku oblogu potrebno je skinuti.
Na spoju cementne glazre i zida izvesti ""hoolker"" HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.
Eventualne potrebne korekcije glazure izvesti REPARATURNIM MORTOM. Cijelu površinu premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM koju nanositi u dva do tri sloja zidarskom četkom križno. Keramiku postaviti fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.
Opisani način sanacije može se primijeniti u slučaju da na betonskoj ploči balkona, kao i glazure ne postoje pukotine.
"

I / 28.7.2009 12:16

Poštovani,

na vašim web stranicama pronašao sam informaciju da postoji opcija toplinske fasade gdje se direktno na Termo žbuku može nanjeti Teramineral. Na drugom mjestu opet piše da prije nanošenja završnog sloja treba termožbuku pregletati. Da li je gletanje nužno ili ne? U vašem prospektnom materijalu stoji da je utrošak Teramineral završne dekorativne obloge 22 kg odnosno 26 kg. Da li se radi o 22 i 26 kg ili 2,2 i 2,6 kg? Molim vas da mi pojasnite osnovnu razliku između Teramineral VF, VG i VA završnog sloja.

Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Toplinske žbuke prije nanošenja ""debeloslojnih"" završnih žbuka kao što su TERAMINERAL VG (vodoodbojna završna žbuka grube šerane teksture) i TERAMINERAL VF (vodoodbojna završna žbuka fine šerane teksture) ne zaglađuju se TERATERMO GLETOM. Šerane žbuke nanose se na nahrapavljenu podložnu žbuku (toplinske, lagane, cementno-vapnene žbuke) u debljini 1,5 cm, zaglađuju, te nakon djelomičnog očvršćivanja šeraju. Debljina žbuke nakon šeranja iznosi min 1 cm. Potrošnja TERAMINERAL VG 26 kg/m2. TERAMINERAL VF 22 kg/m2.
Za sve tankoslojne završne žbuke [mineralne, SEP-ovi, TERAMINERAL VA (valjana tekstura), TERAMINERAL Š (špricana teksura), silikatne žbuke, silikonske žbuke, akrilatne žbuke] toplinske žbuke potrebno je obraditi TERATERMO GLETOM.
Tankoslojne završne žbuke nanose se u pravilu u sloju debljine veličine zrna Potrošnja tankoslojnih završnih žbuka kao npr. TERAMINERAL VA, TERAMINERAL Š je 2,5-3 kg/m2 odnosno 3,5-4 kg/m2 ."

M K / 25.7.2009 10:52

"U jednom od vaših odgovora sam našao slijedeću definiciju: ""TERANIL EXTRA je polimercementna glet masa za vanjske radove (obradu zidova). Kao takova, glet masa TERANIL EXTRA ima visoku tlačnu čvrstoču pa zahtjeva i čvrstu podlogu.
Fina žbuka, koja je u pravilu vapnena, je preslaba podloga za ovu glet masu, pa pod utjecajem atmosferilija (temperatura i vlaga) može doći do pojave mrežastih pukotina na završnom gletu."" Doduše to se odnosilo na vanjske radove ali svejedno me zanima slijedeće: Ja i većina ljudi imamo unutra ožbukano završno sa finom žbukom i poslije toga gletamo. Pošto imamo finu žbuku kao podlogu, da li to znači da ne preporučate gletanje teranilom extra? Da li je onda bolja varijanta obični teranil?

"

ODGOVOR

Gletanje unutarnjih zidova može se izvesti i polimer-vapnenom masom TERANIL, kao i polimer-cementnom masom TERANIL EKSTRA. Ukoliko je podložna žbuke gipsano-vapnena, kao GV 10 preporučamo TERANIL.
Vapneno-cementne žbuke mogu se gletati ili s TERANIL ili s TERANIL EKSTRA masom. Osnovni kriterij kod izbora glet mase je čvrstoća podložne žbuke. Jače produžne žbuke sa većim udjelom cementa, pogodna su podloga za TERANIL EKSTRA.
Površine unutarnjih zidova nisu izložene istim uvjetima kao vanjske površine, gdje su znatno veća termička naprezanja.

m l / 22.7.2009 11:12

poštovani
na unutarnji zid polijepljen je stiropor 2 cm. Da li je moguće umjesto armiranja mrežicom i zagletavanja zida tj. stiropora, navući TERANIL EXTRA, sa ili bez armature, koje debljine ili neki drugi materijal

ODGOVOR

Ploče stiropora nije moguće pregletati s TERANIL EKSTRA.
Ploče stiropora je potrebno pregletati sa SAMOTERM GLETOM uz armiranje staklenom mrežicom i navući završno dekorativnu žbuku SEP ili SILIKAT.

s g / 20.7.2009 10:56

Može li se nanositi terakril na knauf klebespachtel(tako mi je prodano u jednom trgovačkom centru)

ODGOVOR

Na Knauf kleberspachtel može se uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-a nanijeti završno dekorativna žbuka TERAKRIL, u boji prema izboru iz naše ton karte.