Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K T / 20.8.2009 10:04

Imam betonsku stazu i želio bih preko nje navući kulir da izgleda kao vaše kulir ploče-Samoborka-Barcelona.Radi se o nekih 20 kvadrata. Zanima me sam naćin pripreme materijala te sistem postave, te da li sekoristi neko posebno ljepilo ili se mješa samo sa cementom i koji je omjer mješanja? Koliko mi kulira treba ako bi išao 1 cm debljine? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Preporučamo vam da umjesto izvedbe ručnog kulira kupite naše gotove betonske ploče Barcelona i ugradite ih na ljepilo TERATEKT F. Ako želite izvesti prani kulir omjer mješanja je: jedna vreća pijeska , 1/2 vreće cementa (bijelog ili sivog). Za 1cm debljine potrebno je 22kg gotove smjese.

A D / 19.8.2009 7:39

Planiramo urediti mali zajednički vrt u urbanoj vili gdje će ići dio za sjedenje i dio za vrtni roštilj (cca 400kg) pa smo mislili betonirati podlogu te na nju postavljati betonske ploče. Da li ih postaviti ljepljenjem na beton (da li će biti savršeno ravno) ili staviti pješčanu podlogu pa na nju ploče i koliko bi trebao biti debeli beton? Površina sjedeća je cca 4x3m.. Hvala

ODGOVOR

Mislim da u Vašem slučaju nije potrebna betonska podloga. Dovoljno će biti pravilno postaviti ploče u pijesak :

1.Ukloniti humusni sloj cca 30 cm
2.Nasipati sloj šljunka 16 - 32 mm (drenaža) u debljini cca 20 cm
3.Izravnati i dobro nabiti
4.Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm u debljini cca 5 cm i izravnati letvom
5.Postaviti ploče
6.Ploče fugirati suhim pjeskom 0-1 mm

m h / 18.8.2009 12:01

poštovani, u slobodnoj sam, hobi izvedbi, proljetos izradio toplinsku fasadu - ljepilo/stiropor/glet masa/mrežica/glet masa. drugim riječima potreban je samo završni glanc. naumio sam cijelu fasadu pregletati nekim materijalom koji se može šmirglati te ofarbati silikonskom bojom. molim Vašu preporuku za glet masu, grund i farbu. i adresu gdje to sve mogu kupiti u Koprivnici ili Ludbregu (Velekem ?).
srdačan pozdrav
Miroslav Habek, Legrad

ODGOVOR

"Kao završni fasadni sloj pri ugradnji sustava s toplinsko - izolacijskim pločama (stiropor) nije tehnički ispravno izvesti glatku fasadu bojanjem.
Ispravno je završni sloj izvesti fasadnom žbukom. Preporučamo Vam sve tipove (po strukturi) akrilatne ili mineralne žbuke (tipa SEP). O završnim slojevima, kao i cijelom sustavu možete pogledati informacije na web stranici. Uzorke žbuka, kao i ton kartu možete vidjeti u Velekem ili Dens commerce u Koprivnici.

"

N S / 13.8.2009 0:07

od koje godine se proizvodi u samoborci zaribana žbuka ili tj. edel putz

ODGOVOR

Edel-putz je plemenita, šerana tj. strugana žbuka koja se pod nazivom Terabona proizvodi u Samoborki od 1929. god.
Zaribana plemenita žbuka je poznata pod nazivom SEP i u Samoborki se radi od 1974. god.

d g / 12.8.2009 12:25

"Kupio sam ploče Padova.Obuko sam jedan dio u teraplsat.Iz neznanja,kaj je sad dobro, nisam pogodio boje teraplasta koji mi se sada sviđa.Dali postoji neki način da uradim pofarbam ploče ""Padova"" da izgledaju ko ploče ""Barcelona""jel bi mi tako bilo ljepše.Kada polijem vodom ili čistim ploče Padova one izgledaju odlično u kombinaciji sa teraplastom.Čim se ploče osuše izgledaju bledunjavo.U biti trebao sam uzeti ploče ""Barcelone"".Dali teraplast mogu čistiti sa visoko tlačnim čistačem.Dali ima manje pakiranja teraplasta od 25kg."

ODGOVOR

"Ne preporučamo bojanje kulir ploča, jer će te time znatno narušiti njihov izrazito dekorativan izgled i dobiti ""običnu"" obojenu površinu.
TERAPLAST možete oprati mini-washom.
TERAPLAST nudimo samo u pakiranju od 25 kg."

d / 11.8.2009 20:47

pozdrav.
na novosagradenoj kuci imam balkon pa me zanima koji je redosljed pravilnog nanosa od hidroizolacije glazure pa do keramike i kako najbolje izvesti izolaciju spoja zida i balkona

ODGOVOR

"U pravilu na betonskoj površini balkona ili terase potrebno je izvesti beton za pad, hidroizolaciju, glazuru (CEMENTNI ESTRIH 20) te oblogu keramikom. Za ljepljenje keramike preporučamo TERATEKT F, kao i masu za fugiranje TERAFIL.

Na spoju sa vanjskih zidom potrebno je izvesti ""holker"" koji će spriječiti zacurijavanje. Za tu namjenu postoje posebne hidroizolacijske trake ili premazi. Obratite se za savjet nekom od proizvođača hidroizolacijskih materijala."

Z B / 11.8.2009 9:40

Stara obiteljksa kuća ima strop od žbuke, trske i dasaka. Na tavanskoj strani, između drvenih greda htio bih postaviti toplinksu izolaciju. Da li treba napraviti i izolaciju od vlage jer krovište nema nikavu izolaciju? Koji materijal je najprikladniji i kako da to sam izvedem?
Hvala.

ODGOVOR

Toplinsku izolaciju drvene međustropne konstrukcije možete izvesti na više načina, koji uvelike ovise o statičkim zahtjevima same konstrukcije ali i o planiranoj podnoj oblozi.
Ukoliko statika dopušta možete izvesti lagani beton koji će ujedno biti i podloga podne obloge.
Ukoliko se konstrukcija ne smije znatno opteretiti, toplinska izolacija može se izvesti i mineralnom vunom, ekspandiranim polistirenom i sl. U tom slučaju preporučano izvedbu suhog estriha.
Svakako preporučamo sanaciju krovišta, te izvedbu potrebne toplinske i hidro izolacije.

S G / 11.8.2009 8:15

Može li se na sep staviti terakril i koji je postupak?

ODGOVOR

Površine obrađene mineralnom završnom žbukom SEP-om, potrebno je temeljito otprašiti i oprati vodom (najbolje mini-wash).
Nakon sušenja, na površinu neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET i zagladiti.
Nakon najmanje 14 dana na podlogu impregniranu dan prije odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, nanijeti TERAKRIL željene teksture i granulacije.

g t / 6.8.2009 15:22

Poštovani!

Imam tlakavce stare oko 5 godina, dosta su zaprljani. S ćim bi se dali osvježiti, prodajete li vi neku tekućinu za osvježenje tlakavca?

Hvala,
Pozdrav.

ODGOVOR

Opločnike preporučamo oprati vodom pod tlakom (mini-wash) kako bi se isprale nečistoće.
U svom proizvodnom programu nemamo proizvod za opisanu namjenu.

d v / 5.8.2009 21:30

uređujem stubište i zidove bi htio obložit sa sepom sitne granulacije i zanima me koji vaš proizvod bi mi preporučili? unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Za dekorativnu obradu unutarnjih zidova preporučamo SEP Z 100 (veličina zrna
1 mm) ili SEP Z 200 (veličina zrana 2 mm) uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.