Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K K / 26.8.2009 20:27

Poštovani
Molim Vas savjet o potrebnoj debljini glazure te preporuku izolacije za prizemni prostor. Namjeravam postaviti 5 cm stiropora i 5 cm glazure, uz foliju i armaturnu mrežicu. Može li se staviti samo 1 cm stiropora, kako mi sugerira jedan majstor, ili je 5 cm optimalno? Može li ukupna debljina biti manja uporabom nekog drugog izolatora?
Zahvaljujem!

ODGOVOR

Majstor nije u pravu, kvalitetno rješenje ćete postići s materijalima koje ste vi namjeravali ugraditi.

n / 25.8.2009 23:17

kako opisati fasadni sistem toplinske izolacije-DAMIT SISTEM

ODGOVOR

"DEMIT SISTEM je toplinsko izolacijski sustav s pločama ekspandiranog ili estrudiranog stiropora.
Samoborkin komercijalni naziv tog sustava je TERMOZOL. Detaljan opis, komponente sustava i presjek prikazani su na našoj web stranici ."

D F / 25.8.2009 22:51

"Fasada na obiteljskoj kući rađena je prije 30 god. i to termožbuka ""igmoterm"" - Hidroelektra i završna hirofa ""ozelit"" Ozalj. Na donjim djelovima je potamnila(gljivice), a na ponekim mjestima izgrebana. Kojim sredstvima izvršiti sanaciju izgrebanih djelova žbuke, a sa čime i kako završni premaz.
Da li bi na postojeću fasadu na ulaz mogao postaviti ukrasne štukature? Unaprijed hvala "

ODGOVOR

Prije sanacije majstor treba provjeriti potamnjela mjesta. Vjerojatno se radi o mokroj podložnoj toplinskoj žbuci na kojoj su se razvile plijesni (tamna mjesta).
Slabu, mokru žbuku treba odstraniti (do ziđa), te staviti novi cementni špric i TERATERMO 100 standard.
Krpanje fasadne žbuke izvesti najsličnijom žbukom tipa SEP (po strukturi i granulaciji).
Nakon pranja cijele fasade, bojanje izveseti fasadnom bojom MINERALKOLOR (nijansa po izboru) u 2 ruke .

PS. Vaša email adresa izgleda netočna pa vam odgovor možda neće stići tim putem.

A D / 25.8.2009 10:59

U kuhinji mi je na zidovima stavljen sep, te je nakon zapaljenja na štednjaku dosta potamnio. Zanima me kako bi se mogao očistiti i da li se može ponovno bojati. Da li da koristim vodu i sredstva za čišćenje jer ih je teško isprati ili nešto drugo. Hvala

ODGOVOR

Uprljani SEP možete oprati vodom uz upotrebu detergenta. Isprati vodom, te nakon sušenja (1-2 dana) prebojati POLAKRIL bojom Samoborke. Nijansu boje možete izabrati po želji .

d r / 31.8.2009 19:25

"štovani!
želio bih preurediti vanjski donji,podrumski dio kuće.vanjski su zidovi izliveni zajedno sa temeljem.1 metar u zemlji,a 1,5 m iznad.sada je na tom svojevrsnom 1,5 m visokom soklu crno bijeli lomljeni kulir.u solidnom je stanju,ponekad za promjene vremena znaju izbiti manje vlažne fleke.majstor mi predlaže da uradim redom:
1. na zid,kulir nalijepiti ljepljenku v-2 ili s.
2.na ljepljenku sa npr.mureksin k1 elestičnim ljepilom nalijepiti tvrdi stiropor te ga obraditi mrežicom i ljepilom za stiropor i tiplati
3.nakon sušenja i grundiranja staviti teraplast ili fleksibilnim ljepilom nalijepiti gres pločice manjih dimenzija i težine
gornji dio kuće napušten j 7 cm u odnosu na podrum tako da bi bilo mjesta za takvo mešto.moli Vas za stručno mišljenje jer sam u životu iskusio razne ""opake majstorije""
unaprijed hvala!"

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je beton ispod razine tla vertikalno hidroizoliran. Ukoliko nije, prije ostalih zahvata, preporučamo izvesti otkop oko objekta, vertikalnu hidroizolaciju koju izvesti dijelom i iznad razine tla (cca 50-60 cm). Hidroizolaciju zaštiti extrudiranim polistirenom i čepastom folijom te izvesti drenažu oko objekta. Sokl visine 1,5 mm toplinski izolirati toplinsko izolacijskim pločama expandiranog polistirena (detalji primjene - TERMOZOL SUSTAV), te završno obraditi TERAPLASTOM.

z / 25.8.2009 7:55

poštovani
na kuću na kojoj je već bila 70.godina napravljena šera fasada,a 90 g. navučen sep,želio bih napraviti stiropor fasadu.zid od sjevera je djelomično isoljen.da li se to uopće može napraviti,stavio bih stiropo 10 cm.da li je potrebno tiplanje,radi se o visokoj prizemnici.baumit ima sistem sanova open s za uređenje starijih objekata,ja bih ipak samoborkin proizvod ako je to uopće moguće..unaprijed hvala

ODGOVOR

"U Vašem slučaju, budući da objekat nije nov (cca 90 god .) preporučili bi vam skidanje postojeće žbuke do nosivog zida. Kao što sami navodite, dio zidova je djelomično isoljen, a što upućuje na vlagu u zidu i sigurno slabiju čvrstoću postojeće žbuke, te bi stoga bilo dobro skinuti staru žbuku. Na očišćeni zid možete izvesti TERMOZOL fasadni sustav (sve informacije možete naći na našoj web stranici) s debljinom izolacijskih ploča od 8cm.
"

i f / 31.8.2009 9:08

poštovani, kako se mogu ukloniti smeđe mrlje sa betonskih ploča -dubrovnik- nastale vjerojatno od zaostale vode - kiše na skladištu odnosno na paleti, hvala

ODGOVOR

Ploče preporučamo oprati vodom pod tlakom.
Mrlje će ostati vidljive u manjoj mjeri.
Predlažemo izdvojiti ploče s mrljama i zamijeniti ih novima.

l m / 20.8.2009 23:06

postovanje...po sobi imam,kako sam maknuo jedan zid rupu u plavonu duzine 4 metra i dubine 15 cm a sirine 10 cm.pa bi me zanimalo cime bi to bilo najbolje pokrpati od vasih proizvoda..hvala

ODGOVOR

Rupu u plafonu dimenzija 4m x15cm x10cm najjednostavnije ćete riješiti uzidavanjem YTONG-a (plinobeton). Izrežite komade koji pašu u rupu, s time da budu tanji za debljinu žbuke na plafonu. Nakon uzidavanja i faze sušenja (cca 7 dana), izravnajte taj šlic žbukom.

L / 20.8.2009 13:44

kako je najbolje upotrijebiti
(zamješati) samonivelirajuću masu (samoborka) jer sam imao problema sa prijašnjom - pre brzo se sušila i nije se samonivelirala?

ODGOVOR

"Teraneks je potrebno zamješati prema uputama na vreći:
Sadržaj vreće 25 kg izmiješati elektromješačem s 6 litara vode u pastoznu žitku masu pogodnu za nanašanje. Izmiješani materijal mora odstajati 10 minuta (vrijeme sazrijevanja). Nakon toga materijal samo promiješati bez naknadnog dodavanja vode.
Plohe veće od 30 m2 dilatirati (pratiti dilatacijske razdjelnice podloge).
Uz zidove položiti rubne trake toplinsko izolacijskih materijala širine cca 1 cm, a visine 10 cm.
Podloge impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno prije nanašanja TERANEKSA.
TERANEKS ravnomjerno razliti, razvući metalnim gleterom u debljini od 2-5 mm i igličastim valjkom ""istjerati"" mjehuriće zraka.
Svježe izvedeni TERANEKS zaštititi od naglog isušivanja kao i od direktnog sunčevog zračenja.

Završno polaganje podnih obloga:
- keramika nakon 5 dana
- PVC obloge, parketi i premazi nakon 14 - 28 dana ovisno o debljini sloja te vremenskim uvjetima (temperatura i vlaga) uz obavezno mjerenje vlage."

m g / 20.8.2009 12:03

Radi se o obiteljskoj kući izgrađenoj prije dvije godine, unutarnje uređenje jest završeno proljetos. Namjeravam staviti stiropor fasadu (10cm) na jesen pa me zanima da li je potrebno i zašto prije nanijeti grubu žbuku ili je to nepotreban trošak budući da sam čuo različite informacije? (cigla 29x19x19)
Drugo pitanje jest koja je fasada kvalitetnije rješenje, sa stiroporom ili kamenom vunom kao izolatorom budući da još razmatram tu soluciju?

ODGOVOR

"Grubu žbuku potrebno je nanijeti na fasadne zidove, prije postavljanja izolacijskih ploča, ako zidovi nisu ravni (neravnine su veće od 1cm na letvi od 4m).
Sustav s fasadnim pločama ""stiropora"" je deklarirani sustav
prema EU normama i potpuno zadovoljava sve zahtjeve. Sustavi sa kamenom vunom TERMOVOL i TERMOLAM su skuplji sustavi, a prednost im je negorivost.
O svemu, više informacija možete naći na našim web stranicama ."