Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B P / 23.9.2009 10:28

Poštovani,
Ugrađujem prozor u podrumski betonski zid čija vanjska strana nije izložena padalinama, ali je izložena vanjskoj temperaturi. Koju žbuku predlažete? Hvala

ODGOVOR

Unutarnji betonski zid preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40, a vanjski zid izolirati povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL sa pločama extrudiranog polistirena.
Debljina ploča ovisi o ravnini ostalog dijela pročelja.

d / 23.9.2009 10:07

"postovanje!
1. pitanje:u vikendici na moru, svako proljece pojavljuju se vlazne mrlje na pojedinim vanjskim zidovima sa unutarnje strane, te na istim otpada boja u interijeru.
molim kako sanirati te zidove?
p.s. moguce da se u vrijeme zbukanja koristila bocata voda koja sada isoljava!
sloj vajnskog zida: fasada 2mm,vanjska zbuka, blok opeka, unutarnja zbuka, prostor je negrijan!
2. pitanje: sol nosena morem ""pere"" vanjske zidove te sa njih otpada fasada, ima li kakvo rjesenje tog problema?
hvala"

ODGOVOR

Obzirom na opisane probleme - vlaženje zida, isoljavanje na unutarnjoj i vanjskoj stijenci zida, možemo pretpostaviti da je za izradu žbuke korišten morski pijesak. Pod utjecajem oborina nošenih vjetrom koje prolaze kroz sitne pukotine prisutne u žbuci(paukova mreža) dolazi do kristalizacije soli prisutnih u zidu i žbuci koji uzrokuju oštećenja završnih slojeva na pročelju ali i unutarnjem zidu.
Potrebno je izvesti sanaciju pročelja. Preporučamo skidanje postojeće žbuke, tretiranje zida ANTISOLOM - sredstvom za blokadu soli, te nanošenje novih slojeva.
Molimo dostavite opis konstrukcije zida (vrsta ziđa i debljina zida) kako bismo vam mogli predložiti tehnologiju obrade vanjskih zidova.

v h / 20.9.2009 22:50

"Poštovani,moj problem je sljedeči,imam staru kamenu kuću na moru te je počela otpadati žbuka jednostavno se ""sipa"" imam osječaj kao da ima soli u zidovima.Možete mi reči kako da to saniram (premazi,žbuke) jer bi htio staviti sep na kraju. Hvala."

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je riječ o unutarnjoj ili vanjskoj žbuci. Ukoliko je riječ o staroj žbuci moguće da je izvedena s morskim pijeskom, te je istu potrebno u potpunosti skinuti. Temeljito očistiti fuge između kamena, te cijelu površinu dobro otprašiti i oprati vodom. Sve površine premazati ANTISOLOM sredstvom za blokadu soli. Zidove žbukati SANISIL H žbukom na prethodno nabačeni SANISL ŠPRIC.

I B / 20.9.2009 18:00

poštovani! Zanima me koliko se treba sušiti unutarnje žbukanje zidova (strojno žbukanje) prije stavljanja termo žbuke na fasadu (strojno)? hvala Vam

ODGOVOR

Uobičajeno vrijeme sušenja žbuke je 1 cm/ 1 tjedan.

K T / 16.9.2009 12:36

Poštovanje

Nakon koliko vremenski, od dana nanošenja, se može SEP prebojati, i da li može ići silikatni premaz na njega direkt, ako ne, molim da mi kažete koja je najbolja opcija, a da ujedno boja bude vodonepropusna. Pitam stoga jer nisam zadovoljan kako su majstori nanijeli sep, naime pretanko je navučen, a stoga loše zariban, pa na mjestima ima rupica.

ODGOVOR

SEP prebojite mineralnom bojom MINERALKOLOR nakon 2-3 dana od ugradnje SEP-a.
Silikatni premaz može ića na SEP, ali tek nakon 10-14 dana sušenja uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM.
Bojom ćete djelomično ublažiti loše izveden SEP. Bojom možete ujednačiti i hidrofobirati mineralnu žbuku.

A C / 16.9.2009 11:50

Postovani .Prizemlje vikendice na moru je ozbukano sa VC 50. Kat planiram graditi u narednh 1-2 godine.Trenutno su ploca i zidovi jako izlozeni kisi i buri te se tijekom zime osjeti jaka vlaga u unutrasnjosti. Da li mozete preporuciti zastitno sredstvo kojim se moze premazati ploca i zidovi za zastitu od vlage. U tom smislu da li je SILIKATGRUND OBOJENI dobar izbor za zidove, jer kao zavrsnu fasadu planiram postaviti silikatnu zbuku, ali tek nakon izgradnje gornjeg kata, dakle za otprilike 2 godine.

ODGOVOR

Kada izgradite cijeli objekat i planirati ugraditi fasadu, objekat ćete prije ugradnje silikatne žbuke grundirati SILIKATGRUNDOM.
Betonsku ploču pregletajte REPARATURNIM MORTOM.
Zbog kvalitetne zaštite betonske ploče, preporučamo vam da se dodatno konzultirate sa firmama SIKA ili STIG koje se bave hidroizolacijama.

Ž M / 16.9.2009 11:07

Planiramo graditi koću sa porobetom (Ytong) debljine vanjskih zidova 40 cm. (niskoenergetska) Prema vašim tablicama provodljivosti topline(hladnoće) neznam procijeniti treba li nam dodatna stiropor izolacija od 5 cm. ili je ona suvišna? . Napomena : koća se gradi u Medulinu i Istri (nisu temperature tako niske). Unaorijed zahvaljujem. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Ugradnjom porobeton bloka od 40 cm nije vam potrebna dodatna toplinska izolacija, ali ako ipak želite, dovoljna je izolacija od 5 cm polistirena. Porobeton preporučamo ožbukati laganom žbukom VC 20L, preglateti TERATERMO GLETOM i ugraditi završno dekorativnu žbuku (mineralna, silikatna, akrilatna, silikonska) prema izboru iz naše ton karte.

D L / 16.9.2009 9:58

"""Cokl"" na kući je požbukan i prefarban bojom za fasadu. Sada bi htio navući TERAPLAST. Zanima me da li treba boju potpuno skinuti ili je dovoljno samo izgrebsti sa žičanom četkom, te da li treba neka inpregnacija ili nešto drugo.
Unaprijed zahvaljujem!"

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo nanositi na fasadu, već samo na sokl objekta.
Ako ćete nanositi na fasadu koja je bojana akrilnom bojom potrtebno je boju ostrugati, impregnirati podlogu i nanijeti TERAPLAST.

I A / 15.9.2009 19:00

Poštovani,imamo stan na petom katu .Na sjevernoj strani smo na postojećoj zajedničkoj terasi dogradili sobu,tako da je vanjski pregradni zid,koji nas dijeli od susjene terase , postao naš unutarnji zid u sobi. Taj zid majstori nisu očistili, odnosno otukli žbuku, već su samo preko postojeće fasade navukli žbuku i obojili.Zid jako vlaži i prepuno je gljivica i plijesni,a na stropu i okolnim zidovima nema ništa.Sada smo otukli boju ižbuku, pa vas molim za savjet kako da sada obradimo zid. Prije nego je navučena unutarnja žbuka ( neznam što je na zidu ) na zidu je bilo mahovine. Ne znam da li su radnici to očistili. Molim Vas za savjet.

ODGOVOR

Zid je potrebno očistiti i oprati vodom, i premazati fungicidnim sredstvom -TERACID ili slično da se spriječi daljnji razvoj mikroorganizama, te nakon sušenja ožbukati žbukom VC40 te pregletati TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom TERAPOL. Umjesto gleta i boje možete postaviti mineralnu ili silikatnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.

D G / 15.9.2009 11:54

Prije par godina navučen je sep,a sada je izmjenjena stolarija i na nekim djelovima se radila preinaka jer se premještao ulaz pa se tamo sve to zatvorilo i pokrpalo.Ja bi to sad sve saniro i da na sep bi nalijepio mrežicu na ljepilo i na kraju bi sa vašom F900 sve to zafiniro jer ide farbana fasada u boji na kraju.Molim vas za savjet i preporuku s kojim materijalom bi se to moglo izvesti.Hvala na povratnoj informaciji!

ODGOVOR

Opisani radovi ne smiju i ne mogu se primjeniti na fasadu.
Tamo gdje je mijenjana stolarija pokrpajte žbukom i prevucite novim SEPom te cijeli objekat prebojite fasadnom bojom, MINERALKOLOR ili TERATON V, po izboru iz naše ton karte.