Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B V / 22.10.2009 16:57

Stovani!

Zamolio bi Vas za savjet.Kakve bi plocice bilo pozeljno staviti u konobu gdje je inace na zemljanoj podlozi preliven beton.Zna biti vlage u tim prostorijama pa dali PVC plocice odgovaraju za poplociti pod konobe.Bitno mi je i radi lakseg ciscenja poda kakve plocice staviti.

ODGOVOR

Izvedenu betonsku podlogu, prema pravilima struke, potrebno je hidroizolirati, te izvesti glazuru na koju se postavlja završna podna obloga.
Vrsta pločica koju ćete primjeniti ovisi prvenstveno o vašem zahtijevu i izboru.

P K / 21.10.2009 22:57

Poštovani! U stanu ugrađujem cementni estrih 20 5cm debljine.Zanima me nakon koliko vremena se može hodat po estrihu,koliko je potrebno vrijeme sušenja za montažu keramičkih pločica i dali je potreban kakav premaz između estriha i ljpila za pločice. HVALA

ODGOVOR

Uz uobičajenu temperaturu (20oC) i vlažnost zraka (60%) , glazure su u pravilu prohodne nakon 24 sata.
Keramičke pločice možete polagati nakon 10-14 dana. Ovisno o vrsti i upojnosti pločica možete primjeniti ljepilo TERATEKT G („.obično“. cementno ljepilo ili TERATEKT F (fleksibilno ljepilo).
Glazuru prije ljepljenja navlažiti vodom.

G Č / 21.10.2009 11:42

Poštovani!
Htjela bih na zidove u kupaonici umjesto pločica postaviti kulirplast, tj. Terpalast. Je li to tehnički moguće zbog konstatne vlažnosti u prostoru (nema vlage u zidovima!), je li potrebno prethodno zidove obraditi nekim hidroizolacijskim slojem i treba li naneseni sloj Teraplasta dodatno zaštititi nekim premazom?
Hvala!

ODGOVOR

TERAPLAST nije pogodan za obradu zidova u kupaonici.
Vlažnost zraka u prostoru nije upitna, već direktno vlaženje vodom (umivaonik, kada, tuš). Zbog sitne zrnate teksture sa takove površine nije moguće brisanjem u potpunosti odstraniti vodu.

Ž / 20.10.2009 11:11

Štovani.
pošto bih radio ogradu ispred kuće odlučio sam da to bude betonski stupci i sokl a između kovano željezo.Beton bih završio s teraplastom koji mi se najviše sviđa ali neznam dali je to pametno jer su površine(pogotovo horizontalne)izložene kiši i mrazu.Molim vas da mi kažete vaše mišljenje.

ODGOVOR

Završno dekorativna žbuka TERAPLAST nije pogodna za obradu horizontalnih površina na kojima se zadržava voda, ali ni za obradu betonskih ograda.
Beton ispod razine tla kapilarno upija vlagu, koja će nakon nekog vremena (ovisno i kvaliteti betona, vlažnosti tla i sl.) uzrokovati odvajanje TERAPLASTA, pucanje i ljuštenje.
Preporučamo izvedbu pranog kulira, primjenu SOKL ŽBUKE ili sl.

M V / 20.10.2009 10:48

Poštovanje,
U vašem sustavu termozol se nudi ljepilo za eps ploče samoterm i za ravnanje samoterm glet.
Je li moguće koristiti samoterm glet u oba slučaja(kao ljepilo i kao glet masu) i zadržati kvalitetu samog sustava termozol?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nudi dva certificirana povezana sustava za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS) s pločama ekspandiranog polistirena
- TERMOZOL gdje se za ljepljenje i prvo gletanje primjenjuje SAMOTERM, dok se drugo gletanje izvodi SAMOTERM GLETOM.
- TERMOZOL EPS gdje se za ljepljenje i oba gletanja koriti SAMOTERM F.

G B / 18.10.2009 22:32

Poštovani,
uređivao bih potkrovlje, koje do sada nije bilo u funkciji. Podovi su betonirani, mont-gredice. No, za vrijeme dok je deka bila stara tek 7 dana, jedan mi je susjed izbio određeni broj podupora ispod deke, i ona je ispucala na 2-3 mjesta. Sada bih ja uredio gore stan,ali se malo bojim statike te ispucale deke. Stoga me interesira , kakvu glazuru koristiti, a da ona bude izuzetno lagana, a opet da ima zvučno izolirajuća svojstva - idealno bi bilo kad bi ta glazura mogla imati i neka dodatna vezivna učvršćivajuća svojstva - ali tu bi već morala pretpostavljam ići i neka armatura, a to onda sve skupa podebljava glazutu i količinu materijala, odnosno sve postaje još teže ? Na glazuru bih stavljao laminat ili već neke drvene podove. Ili da uopće ne stavljam glazuru, već direktno laminat na betonsku podlogu ? Dakle tu je dilema .
Nadalje, interesira me kolika je razlika u težini ako pregradne zidove u potkrovlju žbukam ili ako ih oblažem gips pločama - što je lakše i funkcionalnije ? Sada su ti pregradni zidovi izvedeni od blok šuplje opeke 5.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi ima toplinski estrih TERATERMO ESTRIH ,koji se izvodi u debljini 4-5 cm, u pravilu tamo gdje raspoloživa visina ne omogućava izvedu klasičnog plivajućeg estriha.
Preporučamo da se za savjet obratite statičaru koji će izvršiti uvid u sadašnje stanje i dati prijedlog obzirom na nosivost postojeće međukatne ploče.

i p / 18.10.2009 0:01

Poštovani,nadogradio sam kat sa poroterm blokom pa me zanima dali mogu sa unutarnje strane naljepiti stiropor debljine 2 cm i na njega navući dva sloja ljepila i nakon toga samo izgletati zidove

ODGOVOR

U vašem upitu niste naveli debljinu vanjskog zida izvedenog poroopekom, kao ni način izvedne vertikalnih, horizontalnih serklaža i nadvoja, te stoga nismo u mogućnosti procijeniti dostatnost toplinske zaštite.
Toplinska izolacija vanjskih zidova izvodi se u pravilu s vanjske strane.
Izvedbom toplinske izolacije s unutarnje strane ostaje neriješen problem hladnih mostova. Osim toga nema akumulirane topline u samoj konstrukciji zidova.
Preporučamo unutarnje zidove ožbukati unutarnjim žbukama - gips-vapnenom GV 10 ili vapneno-cementnom VC 40. Dodatnu toplinsku izolaciju izvesti primjenom TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolacije.

M O / 15.10.2009 12:08

Poštovani! Zanima me kako se priprema prani kulir za zid grobnice,dio je otpao i koja impregnacija je prihvatljiva?

ODGOVOR

prani kulir izvodi se na betonskoj podlozi prethodno obrađenoj CEMENTNIM ŠPRICOM.
Za izvođenje monolitnog pranog kulira obratite se iskusnom izvođaču!

n / 13.10.2009 12:25

Poštovani,
koje lijepilo ili proizvod druge namjene moze se koristiti za ljepljene stukatura od armiranog gipsa? Glavna fiksna podloga je vatrootporna gips-kartonska ploca F13. Sporedna bocna podloga je klasicna vapnenno-cementna zbuka, na koju stukatura treba biti zaljepljena sa fleksibilnim ljepilom. Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo da se prilikom postavljanja štukatura pridržavate upute proizvođača samih štukatura.
Gips-kartonske ploče prije ljepljenja potrebno je impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

I P / 12.10.2009 19:44

Odlucio sam se ručno ožbukati gips-vapnenom žbukom dvije prostorije iznutra.Zidovi su od pune opeke, koju od vaših gipsanih žbuka upotrijebiti, s tim da je na nekim zidovima grubo nanesena klasična Namal žbuka. Treba li je prije nanošenja gipsane na klasičnu premazivati(špric?).Može li se žbuka mješati u klasičnoj mješalici ili mora ručno? GV-10 mi se čini po pročitanim uputama OK. Koristiti li vodilice na plafonu? Ove odgovore nisam našao, te Vas molim za savjet. Hvala!

ODGOVOR

Obzirom da planirate ručno žbukati, te da je dio zidova već obrađen vapneno-cemntnom žbukom preporučamo da radove izvodite vapneno-cementnom žbukom VC 40. Zidove od opeke prethodno treba obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4, staru produžnu žbuku dobro navlažiti vodom ili impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije žbukanja.
Vodilice možete koristiti kao pomoć za izvođenje potrebnih ravnina.