Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

k z / 9.1.2010 18:08

imam obiteljsku kucu staru 20ak god. zadnjih par godina najnizi kat kuce redovito gubi zbuku unutra, a kad su kise obilnije kao zadnjih dana, kompletno su mokri sa unutrasnje strane. zanima me da li bi postavljanje plocica i/ili knaufa pomoglo ili odmoglo i kako to sanirati? ps kuca nema klasican krov, vec ravnu plocu kao terasu. da li to ima kakvog utjecaja? hvala

ODGOVOR

"Vlaga u prostoriji može se pojaviti zbog prodora oborinskih voda (kiša). Pravilno bi bilo spriječiti prodor vlage u zidove objekta vodoodbojnom fasadom.
Izvedba ""knaufa"" nije rješenje, kao niti hidroizolacija iznutra (pločice).
Betonska ploča umjesto krova (mora imati toplinsku izolaciju zbog spriječavanja pojave kondenzata) možda više nije vodonepropusna ."

R Č / 9.1.2010 17:08

Postovani! Adaptirao sam stari stan. Zidarske i sloboslikarske radove izvodio je majstor iskljucivo Vasim proizvodima. Ubrzo po zavrsetku radova (cca 1 tjedan) zidovi i stropovi pocinju ´sprungirati´, a nijansa boje zida je razlicita na mjestima oko prozora gdje se nalazi siporeks jer sam ugradjivao nove prozore. Je li to normalna pojava? Doduse,stan se nalazi u jako staroj kuci, ali mislim da je tjedan dana ipak premalo vremena da dolazi do pucanja gleta. Hvala.

ODGOVOR

Ako je sve napravljeno po pravilima struke ne bi smjelo doći do pucanja gleta. Provjerite da li se majstor pridržavao uputa o radu sa TERANIL - unutarnjom glet masom, te pozovite majstora da utvrdi razloge pucanja.
Iz informacija koje ste nam poslali emailom teško je zaključiti i preporučiti nešto drugo, no možete nas nazvati da dobijemo više potrebnih podataka o samoj izvedbi pa vam tada možemo dati konkretniji prijedlog.

N G / 7.1.2010 13:51

obiteljska kuća sagrađena je 1982. godine, gornji dio je montažni, obložen salonit pločama, a donji dio je građen od cigle, klasična fasada. Namjeravam na proljeće obnoviti fasadu te mi majstor predlaže na gornje salonit ploče staviti stiropor ploče debljine 3 cm, duple mrežice i noirmalno završnu fasadu. Zanima me dali je profil stiropor ploča od 3 cm dobar izbor odnosno dali se takav profil stavlja kao podloga za fasadu. Napominjem da mi stavljanje ploča, odnosno njihova debljina nije bitna kao toplinski izolator jer je kuća ionako topla. Donji dio bi se radila klasična fasada pa me zanima dali treba postojeću žbuku potpuno ostrugati. I na kraju kakvu vrstu žbuke preporučujete ( slilikatnu, akrilnu ili neku drugu).

ODGOVOR

"Preporučamo vam da cijeli objekat, a ne samo montažni dio, toplinski izolirate pločama stiropora. Fasadni stiropor je najmanje debljine d=4 cm. Stiropor d=3 cm nije namjenjen za izradu fasadne površine. Predlažemo vam da gornji dio objekta obložite EPS stiroporom d=4 ili 5 cm, a donji XPS pločama stiropora d=3 ili 4 cm. Duplo rabiciranje nije potrebno nego se toplinski sustav mora obraditi prema uputama proizvođača - presjek i komponenete sustava možete vidjeti na našo web stranici TERMOZOL (pretpostavljamo da majstor neće upotrebljavati fasadni stiropor te želi duplo rabicirati - to nikako nemojte dozvoliti). Za završnu žbuku vam preporučamo akrilat - TERAKRIL prema izboru iz naše ton karte, a donji dio obradite TERAPLAST-om. Postojeću žbuku na donjem dijelu nije potrebno skinuti već samo pregletati TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM GLET-om i obraditi TERAPLAST-om .
"

S M / 6.1.2010 10:24

imam vašu žbuku vc 40 za unutarnje žbukanje,reite mi da li je moguče sada žbukati odnosno koja je donja granica temperature za žbukane

ODGOVOR

Temperatura podloge i zraka u prostoriji ne smije biti niža od 5°C, s time da vam preporučamo da se prostor zagrijava, ako je moguće, dok se radovi izvode ili pričekati bolje vremenske uvjete.

M P / 4.1.2010 22:38

Poštovani.
Htio bih toplinski izolirati dnevnu sobu koja je ožbukana i zavšno nanesen SEP koji je više puta bojan jupolom.Zimi se javlja vlaga,gljivice i pljesan na vanjskom zidu.Više puta sam premazivao raznim premazima protiv vlage ali pomoći nema.Molim za savjet.Napominjem da znam da je najbolja vanjska izolacija ali fasada već postoji pa bih želio izolirati iznutra.
Hvala

ODGOVOR

U zadnjoj rečenici upita naveli ste da znate da vam je potrebna vanjska izolacija te vam i dalje preporučamo obradu vanjskih zidova toplinskom izolacijom prema izboru - stiropor ili kamena vuna min d=6 ili 8 cm.
Pojavu plijesni i gljivica morate prvo riješiti upotrebom fungicidnih sredstava kao Samoborka TERACID ili slični proizvod drugih proizvođača, te nakon toga možete toplinski izolirati zid s unutarnje strane izvedbom toplinskog sustava TERMOZOL ili ugradnjom Knauf ploča s toplinskom izolacijom.

Z M / 1.1.2010 1:52

Na poslovnoj zgradi u Zadru na Relji na fasadi su izbile gljivice na zavrsnoj fasadi..pitanje 1.koji je razlog ? 2. Kolika je garancija fasadnih zavrsnih Silikatnih tj akrilnih Zbuka ..?
3.navedite mi cijenu materijala fasade stiropol 5 cm Komplet .
Pozdrav Zeljko Zadar.

ODGOVOR

Pojava gljivica moguća je pojava na svim podlogama pa tako i na fasadnoj završnoj žbuci. Razvoj gljivica može biti uzrokovan raznim faktorima: klima, globalno zatopljenje, kisele kiše, veća količina oborina, nepravilnost u načinu gradnje (građevinske i konstrukcijske prirode), vlaga ili sl.
Pretpostavljamo da su se gljivice pojavle na sjevernoj strani objekta koji je najviše izložen vlazi ili je podloga prilikom izvedbe možda bila zaražena te su se gljivice naknadno proširile. Garancija na kvalitetu proizvoda je 2 (dvije) godine.
Cijena toplinskog sustava 5 cm ovisi o odabiru završne žbuke te iznosi cca 100(mineralnio završni sloj) do 130 kn/m2 (akrilatni ili silikatni završni sloj) samo materijal. Da bi vam nešto konkretnije mogli odgovoriti molimo vas da nam pošaljete slike objekta, informacije o orijentaciji, toplinskoj izolaciji objekta, vrsti žbuke koju ste koristili prilikom izvedbe objekta, vrijeme izvedbe i sl.

B B / 28.12.2009 10:42

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi slijedećeg:
Namjeravam staviti neku od izolacijskih žbuka sad na proljeće. Kuća je sagrađena 1986 god i nema nikakvu žbuku izvana, građena je sa blokovima 29x19x19 pa me zanima šta preporučujete kao najbolju izolaciju.
Kuća je u selu kraj Virovitice. Dimenzije su 10,5 x 11 metara, samo prizemlje i tavanske prostorije.Temelji su visoki 80 cm. Kuća je na osami tako da je dosta vjetrovito.

Da li ići sa termožbukom ili sa stiroporom? Bitna mi je kvaliteta i postojanost.

Da li je žbuka sa stiroporom otporna na neke lakše udarce, npr. klinci s loptom..

Kuća je opremljena s klima uređajima i centralnim grijanjem 35 kW.

Unaprijed hvala,

Boško.

P.S. imate li u blizini Virovitice prodajno mjesto ili predstavnika?

ODGOVOR

Preporučamo vam objekat toplinski zaštititi toplinskim sustavom sa stiroporom d=8 ili 10 cm, te završnom obradom akrilatnom žbukom prema izboru iz naše ton karte. Temelj kuće obložite ekstrudiranim polistirenom uz završnu obradu TERAPLASTom prema izboru iz naše ton karte.
Ako se toplinski sustav izvede prema propisu proizvođača s dovoljnom debljinom armiranog sloja mogućnost oštećenja je mala ili minimalna.
Nemamo niti prodajno mjesto niti predstavnika no naše materijale možete potražiti kod svih bolje opskrbljenih trgovina građevinskim materijalom.

k / 24.12.2009 13:58

nisam stigao nanijeti drugi sloj teraplasta s pa pitam dal mogu na proljeće i dal treba impregnacija

ODGOVOR

Drugi sloj TERAPLASTA, možete nanijeti na postojeći TERAPLAST i slijedeće godine. Impregnacija nije potrebna. Površina mora biti suha i čista (ako treba oprati površinu tada je ostavite jedan dan da se prosuši) .

A T / 23.12.2009 15:07

Fasada,klasična produžna žbuka. Završni sloj obrađen sa SEP godine 1988. Zanima me kako financijski meni prihvatljivo osvježiti fasadu na postojeće slojeve i kojim materijalom? Molim Vašu preporuku.

ODGOVOR

SEP obnovite i osvježite slojem fasadne boje MINERALKOLOR, bijeli ili u boji prema izboru iz naše ton karte. SEP oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine površinski sloj prljavštine, površinu osušiti nekoliko dana prije bojanja i prebojati MINERALKORom u dva premaza.
Impregnacija nije potrebna već se boja nanosi direktno na SEP.
Potrošnja boje je 0,35 l/m2 u dva premaza.

S / 22.12.2009 13:07

Poštovani!
Kuća mi je 200 m2 vanjske površine zidova prosječne debljine oko 30 cm. Nedavno postavljeno centralno grijanje zbog ne postojanja toplinske izolacije ne daju učinka i teško ili nikako ne zagrijava unutarnje prostorije, a na južnim unutarnjim zidovim su se pojavile gljivice i vlaga. Na proljeće imam namjeru postavljati toplinsku izolaciju na vanjskim zidovima. Zanima me koja bi izolacija bolje pristajala takvim zidovima, termo žbuka ili stiropor ploče i koja debljina posebice termo žbuke ukoliko je ona prikladnija.

ODGOVOR

Obzirom na debljinu vanjskog zida (pretpostavljamo da je u pitanju blok opeka) preporučamo povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena minimalne debljine 6 cm, ukoliko su AB dijelovi konstrukcije dodatno izolirani, odnosno mi 8 cm ukoliko nisu.
Detalje izvdebe možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr.