Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a k / 2.2.2010 15:00

Postovani,
imate li u programu neko ljepilo koje je pogodno za ljepljenje kamena dekorativnog na pvc panel. Naime imam kiosk od pvc panela i tio bi ga obložiti kamenom.
Hvala, odlični ste!!

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi takovo ljepilo !

M M / 2.2.2010 1:23

Zbog poveceg neznanja kupljena je veca kolicina materijala,i bilo bi poželjno ga iskoristiti!Mogu li i kako iskoristiti sipinu,vapno te cement za grubo žbukanje te to impregnacijom pripremiti za krečenje?koji su omjeru u pitanju?
P.S.Koju boju iz vaseg asortimana mogu koristiti na grubo ožbukanim zidovima.
Poanta ovoga je dobiti čupavi zid.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ako imate pjesak (granulacije 0-4 mm), vapno i cement, možete napraviti mješavinu za grubu žbuku. Omjeri za izradu grube žbuke su 1: 3 :9 (cement : vapno : pjesak). Struktura grube žbuke ovisi o majstoru.
Nakon sušenja cca tri tjedna žbuka se može bojati: unutrašnji zidovi TERAPOL-om (bojom za unutarnje radove) ili TERATON-om V (bojom za vanjske radove).

D Š / 1.2.2010 17:31

Poštovani,

imam nešto vaše fine žbuke F 900 viška te bih ju htio na jadnoj malo površini iskorisiti kao cementni špric. Postoji li mogućnost da se dodatni umješavanjame cementa i vode postigne tako nešto?

hvala

ODGOVOR

Finu žbuku F-900 nije moguće koristiti kao CEMENTNI ŠPRIC zbog prevelike koncetracije vapna i granulometrijskog sastava fine žbuke .

i / 31.1.2010 10:34

dali je dobro ljepiti stiropor na strop direktno na montu

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno gdje želite ljepiti ploče stiropora, pa pretpostavljamo da će se oblagati unutrašnjost objekta.
Ako je fert strop napravljen prema pravilu proizvođača opeke i gredica ne postoji zapreka da se stiropor ljepi na montažne elemente. Montažni sustav tipa Monta ima obilježje vrlo dobrog zvučnog i toplinskog izolatora. Sam sustav je vrlo razgranat te se oblik opekarske ispune i sustav postavljanja mijenja od proizvođača do proizvođača. Preporučamo da se konzultirate sa proizvođačima opeke koji možda imaju dodatne informacije o zaštiti unutarnjeg prostora, a mi vam kao proizvođač preporučamo žbukanje našom žbukom VC40 ili GV10.

s / 28.1.2010 17:25

Poštovani imam jedno pitanje kuća je toplotno izolovana sa vanjske strane stiropolom debljine 8cm želio bih iznuta izolvoati vanjske strane koji mi materijal preporučujete rigips ploče ili nešto drugo i dali moram stavljati parnu branu unaprijed vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Ako ste objekat toplinski izolirali s vanjske strane nije ga potrebno toplinski izolirati i s unutarnje strane.
Preporučamo vam a unutrašnjost objekta ožbukati našom žbukom VC40 ili GV10 prema izboru i obojati unutarnjom bojom. Unutarnje zidove možete obraditi i Knauf ili Rigips pločama ali se za savjet obratite proizvođaču ili ovlaštenom ugrađivaču ploča.

R H / 28.1.2010 14:00

Poštovanje! Želio bih prebojati staru fasadu od SEP-a, staru 7g. Fasada je u dobrom stanju. Što mi preporučate?
2. Kojim bojama obojiti štuka
ture unutar objekta?
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

SEP je potrebno oprati s vodom pod pritiskom i očetkati od prljavštine. Zatim suhu površinu prebojite fasadnom bojom MINERALKOLOR-om u dva premaza u boji po izboru iz naše ton karte.
Štukature u unutrašnjosti objekta obojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL po izboriu iz naše ton karte.

I M / 25.1.2010 22:03

Molim Vas savjet da li su bolje odvodne cijevi - niskošumne ili obične odvodne cijevi koje se navodno mogu izolirati i o kakvoj se izolaciji radi? Radi se o postavljanju odvodnih cijevi u same pregradne zidove te nam je zbog toga potrebno spriječiti šumove u cijevi s gornjih etaža.

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi takove cijevi, pa vam na vaše pitanje ne možemo ponuditi odgovor.

S K / 29.1.2010 9:35

Poštovani
rekonstruiramo kupolu crkve u Dubrovniku.Kupola je građena od kamena, žbukana s vanjske strane a preko drvenog roštilja je zakačen pokrov od olovnog lima. Saniranu žbuku bi smo premazali hidroizolacijskim vodonepropusnim a paropropusnimpa materijalom.
Što nam predlažete uzevši u obzir podlogu na koju bi se nanosila hidroizolacija te olovni pokrov na drvenim letvama?
Srdačan pozdrav.
Sanja Krželj dipl. ing.arh.
Zavod za obnovu Dubrovnika

ODGOVOR

Iz našeg proizvodnog programa preporučamo vam da žbuku koju ste sanirali samo premažete, silikonizirate SILIKOSAM KONCENTRAT-om, silikonskom emulzijom. Hidroizolacijski premaz, HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA, koji imamo u našoj ponudi nije za primjenu na žbuku već direktno na podlogu - kamen, opeka ili beton.
Molimo vas, da nam ako ste u mogućnosti proslijedite slike kupole i crkve emailom da vidimo o kakvom se objektu radi, načinu sanacije te vam onda možemo nešto konkretnije ponuditi proizvode iz našeg programa.
Prijedlog vam dajemo samo na osnovu vašeg upita, te se ograđujemo eventualno od neadekvatnog rješenja.

S G / 25.1.2010 11:12

Poštovani!

Fasada kuće je klasično ožbukana i navučen SEP. Obzirom da navedeno ne pruža dovoljnu termoizolacijsku zaštitu, nemjeravamo staviti izolaciju polisitirenom (stiroporom). Pitanje:
- dali je potrebno, prije postavljanja termofasade, skinuti postojeću ili se može termofasada postaviti na postojeći SEP.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

"Ako je žbuka na fasadnim zidovima zdrava - čvrsta, možete izvesti TERMOZOL fasadni sustav na postojeću žbuku. Prije postavljanja - ljepljenja polistiren ploča potrebno je postojeću fasadu oprati vodom pod pritiskom. Preporučzjemo upotrijebiti više pričvrsnica - tipli (10 kom /m2, odnosno 5 kom po ploči kao u TERMOVOL fasadnom sustavu). Pri radu se treba pridržavati važećih normi za fasaderske radove i uputa Samoborke"

F M / 17.1.2010 22:48

Uredjujem prostoriju u staroj kamenoj kuci velicine cca. 20 m2, visina 250cm).
Obzirom na kosinu moram izlivelirati pod (u visini od 2-12 cm. Ispod betonskog poda (cca. 20cm debljine) se nalazi cisterna za(pitku) vodu, zanima me neko rjesenje hidro i termo izolacije poda, na kojeg imam namjeru postaviti laminat.

Molim za savjet. hvala!

ODGOVOR

Raspoloživa visina, odnosno minimalna visina od 2 cm, nije dostatna za izvedbu toplinske izolacije.
Na izvedenu hidroizolaciju preporučamo primijeniti CEMENTNI ESTRIH 20.