Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F K / 25.2.2010 12:16

Trebao bih izraditi armiranu betonsku ploču u vrtu dimenzija 3.10m×2.10m×0.2m. Htio bih koristiti suhi beton pa vas molim za savjet koji beton koristiti, kolika mi je potrebna količina betona i kolika je cijena.
Zahvaljujem.

ODGOVOR

Za izvedbu navedene betonske ploče potrebno vam je 2.800 kg SUHOG BETONA MB 20. Cijena 0,41 kn/kg x 2.800 kg = 1.148,00 kn .

i / 23.2.2010 1:09

Poštovani
S čime treba impregnirati prani kulir na soklu objekta prije nanošenje stirodura pri izradi fasade(može li Kontakt grund), prani kulir je o dobrom stanju.
Da li imate predstavništvo u BiH.
Hvala.

ODGOVOR

Ako već imate prani kulir teško ćete zaljepiti ploče XPS jer je podloga neravna. Ako je kulir u dobrom stanju nije ga potrebno oblagati XPS pločama stiropora. Impregniraje ga samo silikonskom emulzijom, SILIKOSAM KONCENTRAT. Predstavništvo u BIH nemamo ali proizvode možete kupitu u KRAS LAKTAŠI.

D / 24.2.2010 12:14

Koje su tjemene nosivosti pojedinih betonskih odvodnih cijevi (fi 40,50,50, itd)?!

ODGOVOR

Tjemena nosivost cijevi je :
- 400 x 1000 mm = 35 kN/m
- 500 x 1000 mm = 25 kN/m (tlacnoprešana)
- 500 x 1000 mm BD = 35 kN/m (vibroprešana)

m t / 22.2.2010 10:40

Poštovani,imam zid zidan od cigle koja je prefarbana bojom za fasadu.Mogu li direktno na to navuči sep bez žbukanja?Hvala

ODGOVOR

Ne možete na neobrađeni zid navuči SEP.
Zid je potrebno ožbukati žbukom VC50 ili toplinskom žbukom ili ugraditi toplinski sustav. Npr. zid pregletan TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM-om teba impregnirati i ugraditi SEP prema izboru.
Prije žbukanja, fasadnu boju potrebno je ostrugati što više je moguće.

s m / 20.2.2010 19:36

Poštovani,
Rado se koristim Vašim savjetima i vašom web stranicom.
Tako i ovaj put od Vas tražim savjet.
Prije skoro 2 god. napravili smo na kući(novogradnja)stiropor fasadu.Na krajeve kuće smo naljepili bunju na fasadu .Dio kuće koji je okrenut prema jugu,a i sama kuća je na velikoj vjetrometini na samoj plaži izložena udaru jakog juga i kiše koja u takvim uvjetima pada okomito na fasadu propušta vodu u jednom kraju sobe.
Sada je već cijeli zid mokar,već smo na rubu što se tiče te vode.Pokušavali smo pronaći rupicu(eventualno spoj kamena i stiropora. rupa od zakačke od grilja.... itd.. kroz koju ide voda i ljepiti to silikonom ali izgleda bezuspješno.Dali postiji neko sredstvo kojim možemo premezati taj dio fasade (oko 30m2)tako da premažemo ujedno i bunju.
Ili je ipak bolje da fasadu isparamo i opeku prvo špricamo te onada postavimo stiropor fasadu.Što u tom slučaju napraviti sa ovom bunjom koja je zalijepljena na krajeve kuće.
Molim Vas da nam savjetujete što napraviti u ovoj situaciji.
Pošto majstor koji je pravio fasadu stalno tvrdi da kiša ne može prodrijeti kroza nju.
Sa jedne i druge strane tog dijela kuće gore su balkoni,oni su namazani sa izolacijom i stavljena je keramika ,dakle uređeni su.
Unaprijed hvala na Vašem odgovoru te u ndi da će te nam izaci u susret i dati savjet Srdačno Vas pozdravljam.
Senka Marinović-Prižba-Korčula

ODGOVOR

Pretpostavljamo da su bunje ljepljene direktno na zid bez prethodne obrade ili su ugrađene proizvodom koje nije dovoljno hidrofobiran. Moguća je velika vodoupojnost vlage preko fuga koje predstavljau hladni most.
Provjerite s kojim materijalom su bunje ugrađene, te jedino što vam za sada možemo preporučiti je premazivanje silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT, da se spriječi vodoupojnost.
Prije ljepljenja bunjom trebalo je površinu ili prethodno obraditi ili koristi mort za zidanje fasadne opeke koji je hidrofobiran.

j i / 20.2.2010 17:07

imam novu gradnju kuće,ima u njoj dosta betonskih zidova i betonski je strop sve je relativno ravno pa me zanima sa ćime mi predlažete da ih obradim.
Ja bi ih samo pregleto što mi predlažete?

ODGOVOR

Preporučamo vam da objekat ožbukate gotovom žbukom GV 10 (d= 7-10mm) ili BETONFIKS-om, kojim možete gletati i žbukati betonske zidove u d= 0-20mm. Suhu površinu zatime prebojite unutarnjim bojama TERAPOL ili POLAKRIL prema izboru iz naše otn karte.

S Š / 19.2.2010 20:41

"Poštovani.
Namjeravam renovirati dnevni boravak. Zidovi su rađeni ""krečnom "" žbukom prije 30-tak godina i puno puta bojeni, najprije vapnom a zadnjih desetak godina ""jupolom"" i sličnim bojama (jednom godišnje). Kako bih najkvalitetnije obnovio zidove da dobijem glatku plohu pošto je sada jako hrapava(ježirana).Također vas molim da mi kažete kako se riješiti masne boje na zidu(hodnik) i da li je potrebno na pukotine stavljati mrežicu.I na kraju gdje u BIH mogu nabaviti vaše proizvode(Zapadna Hercegovina)."

ODGOVOR

"Sve slojeve boje treba ostrugati do žbuke, impregnirati i pregletati TERANIL-om ili TERANIL-om PLUS i prebojati unutarnjom bojom TERAPOL.
""Masnu boju"" skinuti mehanički, struganjem. Pukotine se mogu armirati trakama staklene mrežice - bandažiranjem - ali treba utvrditi o kakvim se pukotinama radi- površinske ili se protežu u dubinu žbuke.
Armiranje mrežicom cijele površine može se kompletno izvoditi u sloju glet mase samo treba utvrditi da li žbuka ima zadovoljavajuću kvalitetu.
Naše proizvode u BIH možete kupiti kod KRAS - LAKTAŠI."

k / 15.2.2010 4:30

Poštovani
Završni sloj objekta je urađen od bijelog teraplasta prije 20 godina, boja je izgubila svoja svojstva zbog vremenskih utjecaja, koje je najbolje rješenje da se sanira postojeći teraplast ili premaže drugom vrstom žbuke.
Zašto na sjevernoj strani dolazi do odvajanja i opadanja teraplasta i kako to spriječiti.
HVALA

ODGOVOR

Postojeći TERAPLAST možete osvježiti bojanjem akrilatnom fasadnom bojom TERATON V.
Oštećenja na sjevernom pročelju upućuju na postojanje pukotina kroz kojih dolazi do vlaženja podloge zbog atmosferskih utjecaja –. kiša, vjetar. Zbog slabije paropropusnosti TERAPLASTA nije moguće isušivanje, te dolazi do „.napuhivanja“. i ljuštenja TERAPLASTA. Sanaciju izvesti skidanjem postojećeg teraplasta (najjednostavnije izvesti uz zagrijavanje površine), čišćenjem podloge, i nanošenjem novog sloja TERAPLASTA uz prethodno impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM.

n k / 13.2.2010 19:33

dali je moguće vaše proizvode kupiti u Dubrovačko neretvanskoj županiji

ODGOVOR

Proizvode Samoborke d.d. Samobor možete naći u Dubrovniku u trgovačkim centrima MD PROFIL, VULIX, MARINKOLOR.

T N / 7.2.2010 15:57

Poštovani,
molim Vas da mi pomognete sa jednim problemom,živim u u betonskoj zgradi na sjevernoj strani koja nema nikavu izolaciju,u stanu mi je dosta hladna pa sam htio postaviti nekakvu termoizolaciju na kritične zidove,a varijanta sa stiroporom mi je neizvediva jer mi uza zid idu cijevi od centralnog grijanja pa bi mi to sve skupa bilo predebelo,pa Vas pitam da li postaji nekakva tanja varijanta izolacije,nekakve ploče,paneli ili slično do 1 cm?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na žalost, toplinsku izolaciju vanjskih zidova nije moguće izvesti u zahtijevanoj debljini od 1 cm.