Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

e b / 5.5.2010 14:44

Molio bih za informaciju o navlačenja teraplasta na mjesta čoškova. Da li je čošak bolje raditi u komadu ili navlačiti prvo jednu plohu pa nakon sušenja drugu?
Postoji li neki olakšavajući način kako bi čoškovi bili ravni i popunjeni zrncima. (radi se o teraplastu G-5)

ODGOVOR

Prilikom ugradnje TERAPLAST-a na kutove objekta, postupak ugradnje isti je kao i na ostalim površinama. TERAPLAST se navlači do kuta, završava i odmah se navlači i druga površina.
Prekid navlačenja TERAPLAST-a na kutevima može nakon sušenja dati drugačiji izgled.

N J / 4.5.2010 14:42

Postovani,
Postavio sam gazuru na spratu kuce ,uradjena je tako da je rastavljena na prelazu iz prostorije u prostoriju,ispod je postavljen stiropor debljine 5 cm glazura 5cm ,zbog neravne podloge u jednoj prostoriji pod je nivelisan tako sto su majstori na nekim mjestima postavili razlicite debljine stiropora. Prostorija je velicine duzina 7 metara a sirina 5 metara ,sada se po duzini te prostorije pojavila pukotina.Moje pitanje je dali je ta pukotina ozbiljan problem

ODGOVOR

širinu i dubinu i kada se nakon ugradnje pojavila.
Prema pravilu, niveliranje pločama stirpora nije dozvoljeno, izvođač je trebao postaviti stiropor iste debljine po cijeloj prostoriji a glazurom je trebao nivelirati debljinu. Prema navedenim dimenzijama prostorije trebalo je razmisliti prije ugradnje i o diletacijskoj razdjelnici na polovici prostora jer se glazura do cca 20-25m2 može izvesti u komadu bez pojave pukotina. Prepostavljamo da pukotina nebi smjela utjecati na glazuru, a moguće je da je došlo i do statičkog pomaka nakon ugradnje.

Z L / 4.5.2010 11:05

Posjedujem kuću koja je četrdesetak godina ožbukana špricanom fasadom.S obzirom da sam radio neke preinake na kući htio bih obnoviti fasadu pa Vas molim da mi savjetujete što bi mi najbolje odgovaralo staviti na postojeću fasadu i kako to učiniti.Stiropor ne bih stavljao.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Sa štovanjem

ODGOVOR

Ako je vaša fasada još uvijek zdrava, dobro izgleda i ne ljušti se, preporučamo vam da je samo prebojate fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte. Popravke koje imate na fasadnoj površini možete napraviti s istom žbukom kojom je i izvedena (pretpostavljamo da se radi o hirofi). Žbuka neka se dobro osuši te ćete bojom ujednačiti a ujedno i hidrofobirati objekat. Ako fasadna žbuka nije zadovoljavajuća potrebno je žbuku ostrugati, pregletati TERATERO GLET-om i navući bilo koju završnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.(SEP Z 200, SILIKAT, AKRILAT, SILIKON).

D K / 1.5.2010 22:02

Molim vas za savijet:Planirao sam u unutrašnjosti potkrovlja umjesto malterisanja postaviti stiropor 3cm,rabit mrežu i ljepilo(sve to kako se većto radi), i na zidove i na plafon.Da li će se stvarati kondez.Trenutno nema fasade.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako u budućnosti planirate objekat toplinski izolirati ne preporučamo vam u unutrašnjosti stavljati toplinski sustav, već ga ožbukajte žbukom VC 40 ili GV10. Ugradnjom toplinskog sustava sada neće se stvarati kondenz, ali nije isključeno da se može nakon nekog vremena pojaviti u unutrašnjosti. Umjesto žbukanja možete ugraditi i Knauf ploče.

d s / 28.4.2010 10:30

Prije godinu dana srušili smo prijašnju (metalnu ) ogradu na terasi te smo napravili zidanu terasu i ožbukali ( špric-gruba-fina ).Majstori koji su radili nisu stavili nikakvu izolaciju( na podlogu ) jer kao nije potrebno jer je terasa na prvom katu( iako smo mi inzistirali da stave izolaciju ).Cijelo vrijeme do danas zidovi su stalno mokri.Probušili smo rupe da voda ističe van ali svejedno zidovi su stalno vlažni do oko 0,5 m visine i sa unutarnje i sa vanjske strane terase.Po zimi pri niskim temperaturama bili su i zaleđeni.Već 6-8 mjeseci otpada žbuka i neznamo što napraviti.Htjeli bismo staviti završnu akrilatnu žbuku ali prije moramo riješiti ovaj problem.Molim Vas pomozite mi.

ODGOVOR

Na žalost, bez skidanja žbuke koja je na zidovima i stavljanja hidroizolacije ne preporučamo vam stavljati završnu žbuku jer će nakon kratkog vremena žbuka propasti.
Potrebno je otuči žbuku, očistit fuge, ostaviti da se prirodno suši koliko je to moguće i nakon sušenja premazati hidroizolacijom (obratite se SIKA ILI STIG koji vam mogu preporučiti hidroizlacijske premaze ili sl).
Zatim, treba ponovno ožbukati s VC50 unutarnju i vanjsku stranu zida (ako terasa nije natkrivena) te ugraditi završnu dekorativnu žbuku prema vašem izboru - preporučamo akrilat.
Obavezno s vanjske strane ugradite okapne profile i klupčice na zidove

PS: Odgovor emailom nije prosao jer je vasa adresa javljena kao nepostojeća.

G D / 30.4.2010 20:21

Poštpvani,

Spremam se ožbukati kat u obiteljskoj kući. Vanjski zidovi su građeni od betonskih blokova dok su pregradni građeni od cigle. Električne instalacije su relativno loše urađene jer kablovi nisu provođeni kroz zaštitne rebraste cijevi već su samo uštemani u zid. Zanima me na koji način bi se žbuka trebala izvesti da se izbjegne pucanje i kojom vrstom žbuke.Valja napomenuti da je i relativna vlaga citavog stana podosta velika. Molim Vas za savijet kako isti ozbukati da bude kvalitetno i dugoročno.

Unaprijed zahvalan,

G.Devčić

ODGOVOR

Prije nego što uopće krenete žbukati obavezno riješite instalacije - ovlašteni električar neka sprovede instalacije ispravno da ne bi jednog dana došlo do problema. Ako se žbuka izvede prama pravilu struke nema mogućnosti pucanja, a instaleterske otvore obavezno rabicirati staklenom mrežicom u sloju žbuke.
Pošto su vanjski zidovi zidani betonskim blokovima vlaga će vam uvijek biti prisutna dok se s vanjske strane ne riješi toplinska izolacija. Žbukanje izvedite u proljeće ili ljeto kada je vlaga najmanja. Unutarnje zidove ožbukajte žbukom VC 40 u d=2cm, pregletajte TERANIL-om i prebojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL, prema izboru iz naše ton karte.

z m / 23.4.2010 20:15

da nli se teraplast može nanositi na betonku podlogu ako je betonska podloga stra tri godine (i starija),te kakve mogu biti posljedice ako se teraplast nanese na tako staru podlogu

ODGOVOR

TERAPLAST se može nanijeti na betonsku podlogu te nije bitna starost podloge, bitno je da je podloga u dobrom stanju, ne ljušti se i da je očišćena od prljavštine. Podlogu je potrebno samo dan ranije impregnirati MINERALKVARC GRUNDom i nanijeti TERAPLAST. Prepostavljamo da je se radi o betonskom soklu, a ne o zidu.
Ako se radi o zidu potrebno ga ugraditi klupčicu za spriječeavanje zacurijevanja.

PS: Odgovor emailom nije prosao jer je vasa adresa javljena kao nepostojeća.

m h / 23.4.2010 17:45

ožbukao sam unutarnje zidove žbukom vg 10 f,strojno.nakon 1 godine počele su se pojavljivati pukotine na zidovima.dali postoji garancija na tu žbuku i šta napraviti.

ODGOVOR

Iz vašag upita nije nam jasno gdje su se na zidu pojavile pukotine i kakva je rasporstranjenost istih - površinska ili dubinska. Potrebno je provjeriti da li je podloga prije žbukanja grundirana i da li je žbuka izvedena prema pravilu struke - debljina žbuke, vrijeme sušenja, uvjeti u kojima je žbuka izvedena, rabiciranje mješanog ziđa, rabiciranje instalaterskih otvora i slično. Molimo vas da nam opišete tražene informacije kako bi vam kvalitetno mogli dati prijedlog sanacije pukotina.

V K / 23.4.2010 13:29

Poštovani,

Zanima me da li na toplinsku fasadu od stiropora je bolje staviti Akrilnu ili silikatnu žbuku?

Naime u nedoumici sam jer se već niz godina bavimo arhitekturom i uvjek smo stavljali silikatne žbuke, a sada sam načuo da na stiropor bolje stavljati akrilnu žbuku jer je elastičnija i kod temperaturnih promjena manja je mogučnost pucanja fasade.
Da li je to istina ili što mi je za raditi?

Sa štovanjem,
d.i.a. Viktor Karlić

ODGOVOR

"PITANJE 2:
Molim Da mi pomognete u izboru vaših proizvoda, 1. Trebam reparaturni mort koji se može nanositi u debljini od cca 4 cm, popunjavanje pukotina na opeci (cigli). Također me zanima težina takvog nanosa po m2 i čvrstoča N/mm2.
2. Izbor žbuke za stiropor (Demit) fasadu, da li je bolje na stiropor stavljati silikatnu i akrilnu žbuku? koja ima veći koeficjent elastičnosti? tj. koja je rastezljivija?


ODGOVORI:

REPARATURNI MORT za d=4 cm nemamo u svojoj proizvodnji, najbolje bi bilo da se obratite proizvođačima koji proizvode ekspandirajuće mortove da zapune pukotine kao KEMA ILI SIKA.

Silikatna ili akrilatna žbuka može se stavljati na ""demit"" sustav. Razlika između žbuka je u sastavu : silikat je na bazi vodenog stakla te ima veliku paraprousnost i smanjenu vodoodbojnost, dok akrilatna žbuka ima veliku vodoobojnsot i smanjenu parapropusnost i mogućnost odabira raznih tonova.Akrilatna žbuka je elastična i lakša je za izvedbu od silikatne.
Pucanje fasade nije uzrokovano upotrebom žbuke, do pucanja fasadne površine dolazi zbog loše izvedbe toplinskog sustava (ne poštuje se debljina armiranog sloja, upotreba st.mrežice za fasade i pretanki sloj fasadne žbuke, kao i upotreba fasadnog stiropora koji nije odležao i sl.)
"

M K / 23.4.2010 12:02

mogu li dobiti upute u vezi postavljanja kulira na vanjske stepenice. Što mi je potrebno.

ODGOVOR

Bilo je već dosta vrlo sličnih pitanja i odgovore na njih možete sami naći u trenu, naime ako na našoj web stranici u Tražilici stavite riječ: kulir dobit ćete hrpu relevantnog sadržaja, pa tako i pitanja i odgovora. Npr. u ponuđenim rezultatima drugo pitanje i odgovor će vama biti vrlo zanimljivo.