Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n / 24.5.2010 10:18

Postovani,
da li se Vasa vapnena zbuka G ili rustik moze nanositi na zid od drvenih planjski s trstikom kao nosacem zbuke.
hvala

ODGOVOR

VAPNENA ŽBUKA RUSTIK primjenjuje se za završnu zaštitno-dekorativnu obradu vanjskih zidova, rustikalne teksture („.pod žlicu“.).
Pogodna je za sanacijske i restauratorske radove. Podloge na koju se žbuka primjenjuje su kamen, cementa ili sanacijska žbuka.
Za žbukanje drvenih greda nemamo do sada napravljene analize i saznanja, te vam ne bi prporučili da žbukate s VAPANENOM ŽBUKOM RUSTIK.

n / 17.5.2010 14:17

Molim vas da mi odgovorite dali se spoj između stitopor fasade i pločica na balkonu smije ispuniti silikonom kako bi se spriječio ulazak vode na spoju budući vertikalno nisu postavljene pločice

ODGOVOR

Spoj fasadne površine i keramike obavezno se mora silikonizirati zbog spriječavanja zacurijevanja.

M Š / 13.5.2010 1:07

Poštovani

Prije 12 godina fasada je strojno žbukana Cementnom žbukom C80,preko žbuke SEP Z 300 ,a zatim premazana Silikosam koncentratom. Sep je na nekim mjestima malo raspucao i ove zime za vrijeme obilnih kiša došlo je do vlaženja zidova i otpadanja boje s unutrašnje strane zidova. Pitanje je kako sanirati fasadu t.j. propuštanje i vlaženje.


Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Žbuka C80 koja je izvedena na vašem objektu nije namjenjena za izradu fasadne površine, te se moglo očekivati da se pojave pukotine.
Sanacija objekta se provodi tako da žbuku skinete do podloge i podlogu zatim ožbukate podložnom žbukom VC50 u d=2 cm ili ugradite toplinski sustav s pločama stiropora ili kamene vune sa završnom obradom mineralnom, silikatnom, akrilatnom ili silikonskom žbukom u boji, teksturi i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

d g / 12.5.2010 3:40

Molim da mi opišete postupak vanjske hidroizolacije starog podruma od betonskih blokova.Meni su predložili ovo:očistiti blokove od stare ljepenke,cementni špric, hidrožbuka ili mort,resitol,ljepenka v4,čepasta folija.
Molim Vaš postupak i popis vrste materijala i što da upotrijebim za skidanje stare ljepenke.

ODGOVOR

Samoborka dd se ne bavi hidroizolacijama već u svom prodajnom i proizvodnom programu imamo proizvode koji se mogu koristiti kod hidroizolacije spremnika za vodu, septičkih jama i sl.
Za detaljne informacije o hidroizolaciji možete se obratiti tvrtkama SIKA ili STIG koji vam mogu iz svog programa mogu ponuditi sva rješenja izvedbe hidroizolacije.

S S / 11.5.2010 16:59

Od kojeg materijala se izvode i kako se armiraju serklaži?

ODGOVOR

Prilikom izvođenja konstrukcije u glavnom projektu mora biti razrađeno i navedeno kako se i s kojim materijalima izvode i armiraju serklaži koje propisuje projektant.
Na vaše pitanje će konkretan odgovor moći dati statičari.
Samoborka dd je proizvodi građevinski materijal i ne bavi se izvođenjem niti projektiranjem.

I D / 7.5.2010 21:09

Poštovani,
na terasi imam dobro izvedenu hidroizolaciju sa varenom ljepenkom.Do sada nisam terasu koristio.Sada bih želio na ljepenku postaviti pločice,kako bi mogao koristiti istu.
Štomi predlažete?Da li je dovoljno da postavim TERANEKS Debeloslojni ili je moguće Cementni Estrih 20?
S štovanjem,

ODGOVOR

Na izvedenu ljepenku morate ugraditi cementnu glazuru - CEMENTNI ESTRIH 20 ili 30 , u minimalnoj debljini od 3 cm, te na glazuru možete ljepiti keramičke pločice.
TERANEKS se koristi isključivo za unutarnje radove kao izravnavajuća podloga glazure, prije postavljanja obloga od keramike, drva i sl.

Z J / 7.5.2010 20:27

Imam na moru na podu postavljene stare klinker pločice. Želio bih preko njih postaviti nove keramičke pločice. Koji je postupak, a da se ne moraju skidati stare pločice? Zahvaljujem

ODGOVOR

Podlogu treba očistiti, oprati i impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i nove pločice ljepiti TERATEKT-om F (fleksibilnim ljepilom).

Z N / 7.5.2010 8:27

Pozdrav
Imam kuću sazidanu od porobetona debljine 30cm. Interesira me da li se mora stavljati armaturna mrežica na unutarnje zidove pošto bi se samo gletalo i čime da se to napravi.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

unutarnje zidove od porobetona možete tankoslojno žbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE.
Ukoliko zidove od porobetona samo planirate gletati preporučamo TERANIL uz obavezno rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160.
U oba slučaja porobetone neposredno prije treba impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Ž / 6.5.2010 17:34

"U dvorištu imam betonsku pješačku stazu koju bih promijenio i stavio bih ploče ""Parma"". Na kakvu podlogu je najbolje stavljati ploče i dali se one fugiraju i sa čime?"

ODGOVOR

Na betonsku podlogu koju imate možete direktno ugraditi betonske ploče PARMA
tako da ih ljepite s TERATEKT F građevinskim ljepilom.
Ako će se ploče ugrađivati jedna do druge nije ih potrebno fugirati, a ako će se između ploča ostavljati fuga fugirjate ih mješavinom kvarcnog pijeska i cementa (cementna pasta).

S D / 6.5.2010 8:27

Poštovani,
na jednom zidu u stanu nam je stavljen stiropor, na njega ljepilo i mrežica i na to strojna žbuka (špric, gruba pa fina žbuka). Međutim žbuka na tom zidu je popucala. Da li možda imate neki prijedlog s kojim materijalom i kako rješiti taj problem

ODGOVOR

Na toplinski sustav ne smije se ugrađivati podložna žbuka, jer sustav nije namjenjen za izvedbu s tom žbukom.
Nažalost postupak sanacije je da skinete žbuku do gletane površine, popravite glet, impregnirate i ugradite tankosloju žbuku SEP Z 100 ili 200 ili SILIKATNU ŽBUKU prema izboru.