Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D Š / 6.6.2010 20:58

Moze li se kulir bojati ?

ODGOVOR

Ako se kulir nalazi na soklu može se bojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza, bojom prema izboru iz naše ton karte, ali ga nije potrebno bojati već samo možda osvježiti silikonskom emulzijiom.
Ako je kulir dobro izveden šteta ga je prebojati fasadnom bojom jer sama izvedba kulira vrlo je ljepa ako je u kombinaciji nekoliko boja zrna.

b b / 6.6.2010 18:48

Poštovani,krećem s uređenjem stare drvene kuće s koje smo skinuli blato kojim je bila ožbukana.Molim za savjet što staviti na drvene grede i kakvu fasadu,te što preporučujete za unutarnju žbuku i koje vrste boja.Hvala,Bernarda

ODGOVOR

"S vanjske strane objekat obložite hrastovim ""planjkima"" tj.gredama, a s unutarnje strane obložite Knauf pločama."

i f / 3.6.2010 10:21

poštovani sjeverna strana kuče mi je često na udaru kiša koje vlaže ciglu pa cigla u potkrovlju kuče zna biti vlažna iznutra posebice protupotresni blokovi koji jako piju vodu pa me zanima dali bi premazivanjem blokova izvana hidroizolacijskim sredstvom spriječio natapanje blokova vodom i dali bih istim postupkom premazivanja cigle iznutra spriječio ulazak vlage na staklenu vunu jer planiram stavljati knauf na zidove ili bi bolje rješenje bio stiropor kao izolacija ispod knaufa

ODGOVOR

S vanjske strane što prije ugradite bilo kakav toplinski sustav, a s unutarnje strane možete ugraditi Knauf ploče.
Premazivanje hidroizolacijskim sredstvom blokova nećete puno spriječiti prolaz vlage.
Izolacija Knaufa bolja je sa staklenom vunom, ali se može umjesto vune ugraditi i stiropor.

M L / 9.6.2010 9:45

Poštovani, zanima me da li se teraneks može zamiješati s npr. allcat-om ili nekom drugom akrilnom emulzijom umjesto s vodom? Da li možda postoji neka kemijska prepreka za ovo?

ODGOVOR

"Nismo radili probe pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali prema sastavu smatramo da ne bi smjelo biti problema.
U svakom slučaju preporučujemo izvesti probu na manjem uzorku prije miješanja veće količine pa ako nema pojave grudica, odvajanja ili druge vrste ""sumnjivog"" ponašanja materijala moguće je miješanje."

R M / 2.6.2010 9:04

"Postovani!

Vecinu odgovora sam pronasao u postojecim pitanjima pa mi je preostalo jedno.

Pogletao bi plafon koji vec pogledan(jako jako davno).Na nekim dijelovima je masa popucala i sama otpala(plafon nije puknut,klasicna je deka,bez trstike).Na tim dijelovima sam zastrugao,ali me zanima da li se skida kompletan stari glet.Ako da,ima li neka tehnika skidanja(namociti vodom ili ne....?) ili samo spahtla u ruke i ""vozit""

Hvala."

ODGOVOR

Neka posebna tehnika skidanja glet mase ne postoji, osim one već opisane u vašem upitu.
Reparaturni mort se mora što duže sušiti, barem 15-20 dana prije završne obrade.

d b / 1.6.2010 13:17

Dobar dan,ovako jedno pitanjce za ljude koji znaju.Imam na zidu fasadu od kamene prašine rebrastu grubu premazanu sa fasadeksom a pošto jedan dio zida ću iskoristit za stanovanje odnosno proširenje stambenog prostora bi je htio poravnat sa fleksibilnom masom,dali će se hvatat na fasadeks i dali trebam impregnirat prije nanošenja fleksibilne mase?

ODGOVOR

Fleksibilnom masom ne možete poravnati zidove jer nije namjenjena za izvravnavanje ploha već za ugradnju keramike. Ako se na objektu nalazi FASADEKS potrebno ga je mehanički skinuti, pa tek onda raditi sanaciju.
U vezi impregnacije fasadeks najbolje je obratiti se proizvođaču i pitati kako impregnirati fasadeks prije ugradnje novih slojeva.

H O / 31.5.2010 21:42

Poštovanje,

S kojim sredstvom (gletom ?) urediti grubo izvedene betonske površine vrtnog roštilja sa vanjske strane, kao pripremu za oblaganje, a sa čime unutranju stranu kao pripremu za postavu šamotne cigle. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Betonske površine pregletajte REPARATURNIM MORT-om F ili G.
Za oblaganje unutrašnjosti šamotnom ciglom obratite se firmi Kodrić Silex , koja se bavi proizvodnjom i prodajom kamina, roštilja i sl.

Ž T / 28.5.2010 16:06

Htio bih obojiti sep star 5 godina. Da li treba podloga i koju boju preporučujete?

ODGOVOR

SEP obojite MINERLAKOLOR fasadnom bojom prema izboru iz naše ton karte. Impregnacija nije potrebna. Površinu treba samo oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prljavština.

L P / 28.5.2010 15:30

Poštovani,
molim vas da mi odgovorite da li je moguće na silikatnu fasadu (VC-20, Tera-termo glet, silikatna žbuka Z) staru 5 godina lijepiti benkovački kamen - bunja i kojim ljepilom. Unaprijed hvala. Pozdrav!

ODGOVOR

Ne, na laganu žbuku VC 20 L koja je obrađena gletom i završnom žbukom ne možete ljepiti benkovački kamen.

e p / 28.5.2010 12:50

"Poštovani molim savjet,
Planiram adaptirati fasadu kuće staru 100 god.i ima zidove debljine 50cm(primorje).Pitanje je da staviti ili ne termo izolaciju na fasadu i ako da koliko debljine i koju.Dosta velik broj savjeta kaže da se na tu debljinu zidova ne stavlja termo izolacija jer spriječava paropropusnost i kuće ne ""diše"" i naravno nešto topline (zimi) se gubi.
Hvala i srdačan pozdrav"

ODGOVOR

Na staru kamenu kuću debljine zidova 50 cm, nije vam potrebno ugraditi toplinsku izolaciju, jer izolacija na toj debljini zidova neće bitno pridonijeti toplinskoj zaštiti.
S vanjske strane preporučamo vam ostaviti prirodni kamen kojeg samo silikonizirate silikonskom emulzijom, a s unutarnje strane ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H.