Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d k / 4.8.2010 0:35

Poštovani.

imam horinzontalna puknuća zidova na par mjesta u kući.Po zimi su jače vidljiva ,a po ljeti manje.Kako to sanirati.
zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Samoborka d.d. se bavi proizvodnjom građevinskog materijala ali ne i problemina koji su uzrokovani statičkim opterećenjem objekta. Trebate konzultirati ovlaštenog statičara da se utvrdi uzrok pojave tih pukotina i na kakvim mjestima se prostiru te koliko su u dubini objekta prisutni.
Tek nakon toga mogu se upotrijebiti razni materijali za sanaciju pukotina.

Đ V / 2.8.2010 13:05

Poštovani, čime bi mogli skinuti bijele flekove sa sivih opločnika afrodita. Ulazna staza koja je natkrivena je od crvenih i sivih opločnika složenih u harlekin uzorak. Crveni su super ali 99% sivih je izbacilo flekove (prije zime i smrzavanja). Kako to riješiti, jer stvarno ružno izgleda? Zahvaljujem

ODGOVOR

"Pretpostavljamo da se radi o procesu ""ISCVJETAVANJE I ISOLJAVANJE"" koji je opisan na našoj web stranici ."

M S / 31.7.2010 10:42

Staza za ulaz u kuću (sa ceste)je betonirana, a stepenice do ulaznih vrata obložene benkovačkim kamenom.Htio bih stazu obložiti kulir pločama (antracit) pa me zanima sa čim mogu obložiti stepenice da bi odgovarale uz stazu. Hvala

ODGOVOR

Najbolje je da se za savjet obratite u KAMEN BENKOVAC.
Naše ploče mogu se ugraditi direktno na betonsku podlogu uz ljepljenje TERATEKT-om FLEKS DEBELOSLOJNIM.

M P / 30.7.2010 16:26

Poštovani! Prije nekog vremena sam kupila kuću. Zidovi u podrumu su bili vlažni pa su majstori rekli da je to vjerojatno došlo kroz pukotine između zida i zemlje.
Jedan dan kad su dimnjačari došli da stave vrata na dimnjake (u podrumu), iz dimnjaka je počela teći voda. U početku se mislilo da je to kišnica nakupljena u dimnjaku (jer na dimnjaku nije bilo kapa), ali nije prestalo teći. Budući da kuća ima septičke jame (koje nisu u upotrebi jer kuća nije završena, dakle nemoguće je živjeti u njoj), ispraznili smo sve budući da se u njih nabrala kišnica. Voda sada i dalje curi, ali slabijim intezitetom. Kako su podrumske prosotrije dostupne samo sa dvije strane, a sa dvije nisu- kako sanirati problem? Moram napomenuti da je kuća stara 13 godina, nikad se nije živjelo u njoj i bivša vlasnica je rekla da je izolacija napravljena ljepenkom. Međutim, kako je na to stavljena batuda, moguće je da je ista probušila ljepenku kroz koju prolazi voda. Ne vjerujem da su u pitanju podzemne vode jer je kuća građena na brijegu.
Hvala, Mia

ODGOVOR

Prema navedenom opisu iz našeg programa predlažemo vam da uporijebite hidroizolacijsku žbuku kojom ćete premazati podlogu u dva sloja.
Možete se obratiti i firmama SIKA ili STIG koje se bave hidroizolacijima i koje vas mogu savjetovati o rješenju.

Ž / 30.7.2010 13:32

Poštovani,
trebam ožbukati dimnjak koji je s vanjske strane crn od dima (nekad se uz njega nalazila pušnica) pa ne znam čime ga je potrebno impregnirati ili premazati prije žbukanja ( pretpostvljam da je prethodno potrebno mehaničko čišćenje).Koju žbuku koristiti:klasičnu ili neku VC?
Hvala

ODGOVOR

Mehaničko čišćenje kao i čišćenje fuga između opeka je obavezno.
Oprati vodom pod pritiskom i premazati u dva pemaza hidroizolacijskom žbukom te nanjeti cementni špric 4 ili 2 ekstra te nanijeti toplinsku žbku Teratermo 080 ili VC 50.
Suhu žbuku prefilcati s F 900 i obojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.

D M / 29.7.2010 17:13

Poštovani,

Unutrašnja vapneno-gipsama žbuka nije kvalitetno zaglađena i potrebno je kletanje. Je li Teranil odgovarajuća klet masa i treba li prethodno premazivanje nekim grundom (kojim i kako razrijeđenim). Hvala.

ODGOVOR

GV 10 možete pregletati TERANIL-om ili BETONFIKS-om u tankom sloju od 2-3 mm.
Impregnacija je bez obzira na glet masu obavezna –. koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND u omjeru 1:2 s vodom.

V V / 29.7.2010 9:32

Sagradili smo vikendicu u Gorskom kotaru, od poroterma 30 cm. Izvana je izolacija 10 cm plus fasada. Planiramo unutarnje žbukanje pa nas zanima koju biste žbuku preporučili: gips-vapnenu ili cementno-vapnenu. Može li druga varijanta izazvati vlaženje zidova? Također, u dijelu kuće ciglu bi obložili drvom. je li potrebno te zidove prethodno ožbukati, ili je dovoljno staviti paropropusnu/vodonepropusnu foliju?
Hvala!

ODGOVOR

Pošto ste objekat dobro toplinski izolirali upotrijebite GV 10 žbuku.
Do vlaženja i do problema sa žbukom će doći ako ima problema sa kondenznom ili kapilarnom vlagom bez obzira koju žbuku upotrijebite.Savjetujemo da prije obloge drvom zidove ožbukate s VC 40 žbukom.

Ž S / 29.7.2010 9:11

Poštovani,
tri gornja reda keramičkih pločica 20 cm x 25 cm (od 180 cm visine do stropa) u kupaoni su se odlijepila od podloge (ukupno oko 7 m2). Naime, prije je zid od navedene visine do stropa bio obojan (vjerojatno Jupolom)a pločice su ljepljene na boju prethedno tretiranu nekom impregnaciom (očito neefikasnom). Skinuo sam ova tri reda pločica zajedno sa ljepilom i izbrusio do podloge. Jedan od zidova je armirano-betonski (zid zgrade prema hodniku)bez žbuke, dok su preostali zidovi ožbukani vapneno-cementnom žbukom. U odnosu na vertikalnu ravninu preostalih pločica, obrušeni zidovi su upušteni za 1,2 cm do 1,6 cm (zub). Želio bih da je ovaj zub manji, oko 0,5 cm, a potom sam mislio zidove obojati.

Molim Vas, kako pripremiti zidove prije bojanja? Naime, najmanja debljina materijala za žbukanje i izravnavanje bila bi oko 0,7 cm, a najveća oko 1,1 cm, što mi se čini premalo za VC 40 ili VC 50, a opet previše za izravno nanošenje mase za izravnavanje (glet). Što učiniti?

ODGOVOR

Sa žbukom VC 40 ili VC 50 možete izravnati navedene neravnine jer se žbuka može nanositi u debljini 0-2 cm.
Nakon izravnavnja, žbuku možete pregletati s TERANIL EKSTRA i d 1-2 mm o obojati unutarnjom bojom POLAKRIL prema izboru iz naše ton karte.

s g / 28.7.2010 11:14

molim Vas da mi pomognete. išli bi u uređenje stare drvene kuće, prvo izvana. kuća je sagrađena od drvenih planjki na kojima je davnih godina stavljena smjesa blata i slame. od toga na zidovima skoro da nije ostalo ništa. između dasaka su reške popunjene tim istim materijalom. što preporučate?

ODGOVOR

Materijale koji se mogu upotrijebiti za sanaciju drvenih kuća nemamo deklarirano niti certificirano, tako da vam iz naseg proizvodnog i prodajnog programa ne možemo ponuditi proizvode. Najbolje je da se obratite ovlaštenim arhitektima koji se bave projektiranjem i uređenjem interijera da s njima pokušate doći do rješenja uređenja objekta.

p m / 21.7.2010 8:26

Molim Vas da mi dgovorite.Stan mi je žbukan cementnom žbukom i rezultat su bukovače i vlaga svake godine.Mogu li riješiti problem ako stavim na postiječu žbuku vapneno cementnu žbuku i koje debljine,jer skudanje cijele stare ne dolazi uobzir ili kako sanirati problem.hvala

ODGOVOR

"Jake cementne žbuke imaju za posljedicu relativno ""hladnu"" stijenku zida na kojoj u kontaktu s toplim zrakom dolazi do kondenzacije.
Unatoč tome, najčešći uzrok pojave kondenzata na unutarnjoj stijenci zida je nedostatna toplinska izolacija, koju preporučamo izvesti s vanjske strane primjenom toplinskih sustava za vanjskui toplinsku izolaciju.

Postojeći problem preporučamo sanirati na slijedeći način:
- Mehanički odstraniti postojeći površinski vidljivi sloj zaraze mikroorganizmima brisanjem vlažnom krpom (preporučamo koristiti masku).
- Odstraniti slojeve boje i gleta brušenjem površine do žbuke.
- Čistu i temeljito otprašenu žbuku dobro natopiti (pridržavazi se tehničke upute) TERACIDOM.
- Gletanje izvesti TERANIL-om PLUS, te bojanje bojom s fungicidnim dodatkom TERAPOL-om FRESH.
"