Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m / 16.8.2010 15:51

Poštovani,
kuća je zidana cigla-blokom, obučena u tervol-vunu 5cm, i zaštićena samoterm i samoterm gletom (ispravno izvedena). Potrebno je napraviti završni sloj (fasadu). Pitanje je koju vrstu završnog materijala preporučate, odnosno koji se pokazao najboljim iz vašeg 100godišnjeg iskustva? budući da iz prospekta vidim kako se može raditi i sa mineralnim, akrilatnim i silikatnim žbukama.
Unaprijed zahvaljujem i nadam se, ne toliko brzom koliko kvalitetnom odgovoru.

ODGOVOR

Predlažemo Vam da fasadni sloj bude SILIKATNA žbuka ili MINERALNA
žbuka(SEP). Strukturu žbuke i nijansu boje možete pogledati u svim bolje opskrbljenim trgovinama građevinskim materijalom, a također u prodajno-informativnom centru u Samoborki d.d. Samobor i u Adžijinoj ulici u Zagrebu.

E V / 15.8.2010 16:35

Poštovani,

Sagradio sam kuću od poroterm opeke 38 cm sa termo mortom. Sada je red na unutarnje žbukanje. U dilemi sam:
gips vapneno gletana žbuka ili vapneno cementna žbuka ŠPRIC –. GRUBA –.FINA ŽBUKA.
koja je razlika , i kad se koristi prva odnosno druga žbuka. Objekt je u Rijeci.

S vanjske strane razmišljam o izolaciji sa grafitnim šupljikastim stiroporom
debljine 8 cm.

ODGOVOR

U Vašem slučaju možete koristiti žbuku UNIVA 30 (vapneno-cementna) ili
INERO 20 (gips-vapnena) za sve prostorije.
Obje su tehnički ispravne za unutarnje žbukanje porotherm opeke. Više o njima možete naći na na našim web stranicama.

S B / 18.8.2010 21:01

Poštovani, molim savjet koji vašim proizvodima najbolje sanirati pukotine na stropu koje se javljaju na spojevima betonskih ploča od kojih je plafom napravljen. Radi se o stanu u stabmenoj zgradi. Hvala!

ODGOVOR

"Ne znam točno o kakovim se pukotinama radi: da li je strop žbukan ili samo gletan. Ako su pukotine ravne tada treba izbrusiti po dužini pukotine cca 3 mm u dubinu. Impregnirati ""šlic"" UKG GRUNDom, nanijeti sloj glet mase TERANIL i u mokru masu utisnuti rabic mrežicu-traku.
Nakon sušenja nanijeti drugi sloj TERANILa tako da se izravna površina .
"

e / 18.8.2010 8:35

interesira me postoji li kakva gotova smjesa kojom bih mogao fugirati kaljevu peć ili ako ne postoji čime fugirati ?

ODGOVOR

O materijalu za fugiranje kaljevih peći sve informacije možete dobiti u firmi KODRIĆ SILEX doo na tel.01/3380 543 .

j j / 14.8.2010 20:40

poštovani, molim vas da mi odgovorite da li je pravilno postupljeno , izgrađena mi je kuća od ytong materijala u potpunosti a na unutarnje strane zidova stavljena je po cijeloj površini mrežica ( ne samo po spojevima ) te je pregletano sa ljepilom TERATEKT G ( samoborka ) dva puta ! ukupna debljina je oko 4- 5 mm
-zanima me da li se to smije napravit, da li je to pravilno jel me nije u potpunosti zadovoljilo,zidove je potrebno dodatno izravnati sa nekom masom , a računao sam s obzirom na ytong gradnju da će dva sloja mase za izravnavanje biti dovoljna i zid spreman za bojanje ! još me zanima kakva je paropropusnost tog ljepila ?
unaprijed vam se zahvaljujem ,

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih YTONG zidova firma YTONG preporuča žbukanje (gipsana, vapnena ili gips-vapnena žbuka) ili tankoslojno gletanje .
Ako se radi tankoslojno gletanje tada je potrebno :
1. Otprašiti zid
2. Impregnirati zid s UNIVERZALKONCETRAT GRUNDOM (razrijeđen 1:1
vodom), neposredno prije gletanja
3. Postaviti TERANIL glet masu - 1. sloj(cca 2mm)
4. U mokri glet utisnuti staklenu mrežicu sa preklopom cca 10 cm
5. Drugi sloj TERANILA izvodi se na osušeni prvi sloj (nakon dan-dva) cca 1-2 mm
TERATEKT G je ljepilo za keramiku (za unutarnje radove) i nije primjereno
za gletanje zidova. Paropropusnost ljepila nije problematična (ne zatvara
previše zid) .

z z / 12.8.2010 7:28

Poštovani,

Kanim napraviti glazuru Vašim cementnim estrihom 20.
Sve mi je tu jasno, izuzev podatka treba li nakon postavljanja estriha zalijevati glazuru. Naime , koga sam god pitao, različiti odgovori, jedni kažu da svakako treba, drugi da ne itd.
Molim hitan odgovor pa da riješim tu dilemu.
Srdačan pozdrav,
ZZovko

ODGOVOR

Ako izvodite glazuru u unutrašnjosti njegovanje nije potrebno, već samo ako se radi o vanjskim radovima i ako se izvodi u jako suhom vremenu (za visoke temperature).

N P / 11.8.2010 11:57

Poštovani,

uređujem stan u potkrovlju kuće građene 70-tih god. i trebam požbukati unutarnje nosive zidove.Molio bih vas za preporuku unutarnje žbuke?
1.Budući da zidovi nisu previše ravni (cigla je šuplja 19x14x29,glatke vanjske stijenke) razmišljao sam o cementnoj žbuki sa prethodno nabačenim cementnim špricem. Ukoliko je to dobar odabir molio bih Vas za Vašu preporuku cement šprica i žbuke(grube i fine).
2.Ukoliko bi bila dovoljna gips vapnena žbuka molim Vas za preporuku iste.
Dali u slučaju GV žbuke treba prethodno nabaciti kakav špric ili ona može ići direktno na goli zid?
3.Također imam na jednom dijelu zida spoj starog zida sa novoizgrađenim zidom pa me zanima dali tu treba izvesti armiranje spoja zida, i sa kakvom mrežicom?

Unaprijed se najljepše zahvaljujem na Vašim savjetima.

Nikola Pižir

ODGOVOR

Možete upotrijebiti ili VC 40 ili GV 10 žbuku za koju nije potreban špric, već predšpric od istog materijala rijeđe konzistencije.
Obje žbuke idu u jednom sloju do maksimano debljine od 2 cm. Predlažemo grundiranje betonskih dijelova kontakt grudom ako ćete žbukati s GV10 žbukom. Rabiciranje različitih spojeva materijala kao i instalaterskih otvora je obavezno staklenom mrežicom za unutarnje radove, u sloju žbuke. Ako su neravnine zida velike, upotrijebite cementnu žbuku VC 60 kojom možete izravnati neravnine i nakon toga žbuku VC 40. Žbuke se ne smije zajedno mješati. Žbuku koja je izvedena prije, a nema dovoljno cementa potrebno je skinuti do cigle jer sigurno nema dovoljnu čvrstoću da bi se na nju primila nova žbuka. Odabirom bilo koje od navedenih žbuka podloga mora biti čista i suha.

A V / 8.8.2010 11:55

Koju završnu žbuku bi mi preporučili s obzirom da se radi o podrumu...unutarnji zid žbukan sa vc 40

ODGOVOR

Predlažem Vam da dođete u prodajni centar Samoborke u Samoboru, gdje imamo sve vrste žbuke - izložbeni uzorci (radno vrijeme svaki dan od 7-17 i subotom 7-12 sati), te izaberete završnu žbuku po strukturi i boji.
Načelno Vam možemo preporučiti mineralnu žbuku SEP.

R / 10.8.2010 13:34

NA KUĆI S VANJSKE STRANE SE VIDI PUKNUĆE ISPOD BALKONA I NA ZIDU.KUĆA JE NAVUĆENA SEPOM.KAKO TO SANIRATI S OBZIROM DA PLANIRAMO FARBATI KUĆU TE ŠTO PREPORUČUJETE ZA FARBANJE SEPA-TRENUTNO BIJELI.
Hvala.

ODGOVOR

Ako se radi o mikropukotinma tj.lasastim pukotinama fasdana boja će pokriti pukotine.Ako se radi o konstrukltivnim pukotinama tj.pukotinama koje su duboke od nekoliko mm do nekoliko cm potrebno se konzultirati i sanirati pukotine ili upotrebom trajnoelastičnih kitova ili sanacijom slojeva ispod žavršne žbuke.
Potrebno je otvriti pukotine i vidjeti o čemu se radi.
SEP obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema vašem izboru iz naše ton karte. Impregnacija vam nije potrebna. Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama. Suhu površinu bojati u dva premaza.

m r / 5.8.2010 15:56

"planiram uraditi glatku fasadu (stiropor)- bijele boje, kako i da li je to moguće jer vidim da su sve neke ""reljefne""? S poštovanjem, unaprijed hvala!"

ODGOVOR

Izvedba stiropor fasade nije moguća u glatkoj izvedbi, već je preporuka da se odabere bilo koja tankoslojna završno dekorativna žbuka prema izboru (minimalno 1,5 mm).
Izvedba gletka fasade moguća je upotrebom toplinske ili podložne žbuke koja se završno obrađuje finom žbukom te boja fasadnom bojom prema izboru.