Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R V / 16.11.2010 8:44

Poštovani,
Trenutno smo u fazi izgradnje poslovno-skladišne građevine, te nam je u troškovniku predviđen tlakovac (6 cm) Samoborka, Pompej boja kreativ siva. S obzirom da se tlakovac nalazi i na ulazu u skladište, tj. preko njega prelaze kamioni, molim Vas informaciju koja mu je nosivost?
Lijepi pozdrav

ODGOVOR

"Opločnik debljine 6 cm može ""podnijeti"" teret kamiona a deklarirana svojstva možete pogledati u tehničkoj uputi proizvoda na web stranici Samoborke ."

A 2 / 15.11.2010 19:53

Može li se GV žbuka gletati Teranilom Extra? ako ne može, zašto? puno hvala na odgovoru

ODGOVOR

Gips-vapnene žbuke, mogu se u pravilu izvesti dovoljno zaglađeno tako da gletanje nije neophodno. Za eventualno potrebno gletanje preporučamo TERANIL –. polimer-vapnenu masu za izravnavanje, koja je svojim sastavom i svojstvima kompatibilnija sa gipsanim podlogama od TERANILA EKSTRA –. polimer-cementne mase za izravnavanje.

S Ö / 15.11.2010 10:29

Pozdrav,
Na unutarnjim zidovima sobe. prethodni vlasnik stana je stavio nekakvu žbuku. Pošto će to biti dječija soba(beba) važno mi je znati ima li nekih nezdravih spojeva u žbukama i, s tim u vezi, postoji li način kako prepoznati da li se radi o mineralnoj, slilikatnoj ,silikonskoj akrilnoj žbuci? Koja se od navedenih ne preporuča za unutarnje zidove?

Hvala

ODGOVOR

Vizualnim pregledom obrađenih površina unutarnjih zidova možete eventualno prepoznati mineralne žbuke –. SEP-ove zbog njihove specifične teksture, bez obzira da li se radi o zaribanoj ili ribanoj teksturi. Silikatne, silikonske i akrilatne žbuke teško je razlikovati o teksturu. Silikatne žbuke imaju veću površinsku upojnost od akrilata ili silikona, što se može provjeriti testom vlaženja vodom.

Ni jedna od navedenih završih žbuka nije škodljiva po zdravlje. Karakteristike žbuke možete pronaći u sigurnosno- tehničkim listovima koji su dostupni na vaš zahtijev.

Ukoliko ste u mogućnosti dostavite nam fotografija obređenih površina unutarnjih zidova ili eventualno uzorak kako bismo vam mogi konkretnije pomoći.

K S / 11.11.2010 18:14

Da li kod vas ima u prodaji OKER boja u prahu koja nije oksidna. Naime boji bi miješali u žbuku za prostoriju podrumskog tipa pa me zanima da li je ima kod vas za kupiti.

Srdačan pozdrav
Ksenija Stipetić

ODGOVOR

U vašem upitu niste naveli vrstu žbuke koji bi željeli pigmentirati.
Ukoliko je riječ o produžnoj, ili vapnenoj žbuci, one se pigmentiraju upravo oksidnim bojama u prahu. Nažalost nismo u mogućnosti ponuditi pigmente. Napominjemo da kod doziranja pigmenata kao i samog miješanja žbuke treba biti vrlo precizan kako bi se dobio donekle ujednačen ton. Preporučamo podrumske prostorije ožbukati TERAMINERALOM VG obojenim prema ton karti (CEMENTNI ŠPRIC 4, TERAMINERAL VG primjeniti umjesto klasične žbuke).

Z P / 11.11.2010 15:43

Poštovani,
Gradim kuću tik do mora na zemljištu koje je nasip, kuća ima prizemlje i dva kata. Toplinska izolacija je planirana unutarnja. Vanjska fasada na prizemlju će biti od debelih kamenih blokova od stare kuće.
moje pitanje je slijedeće: koji tip vanjske fasade (akrilna, silikatna...?) staviti na preostala dva kata s obzirom da je kuća pod velikim utjecajem vlage i soli izvana i podzemlja?

ODGOVOR

Na katove objekta ugradite akrilatnu završnu žbuku u boji, teksturi i granulaciji prema vašem izboru.

R N / 9.11.2010 17:59

Sagradio sam kuću od porotherm cigle/opeke. Molim Vas za savjet !!!l
Poslovna raditi i stiropornu izolaciju u dogledno vrijeme. Do tada , možete li mi reci koja je zbuka bi bila najbolja
u toplinskom i hidroizolacijskom smislu za porotherm opeku ? Unaprijed hvala!!!

ODGOVOR

U gornjem desnom uglu naših internet stranica postoji tražilica (Traži) gdje možete unijeti traženi pojam (npr. porotherm) i naći ćete sva relevantna pitanja i odgovore koje su posjetitelji naših stranica već postavljali.

D K / 3.11.2010 23:06

Pitanje se tice fasade kuce na moru,na otoku Pagu. Povrsina je oko 400 kvadrata, podloga je fina zbuka radjena od morskog/finog pjeska. Ne bih htio stavljati stiropor kao toplinsku izolaciju,nego fasadu direktno na zbuku i to neku najoptimalniju za to podneblje. Molim preporuku za daljne radove,unaprijed hvala.

ODGOVOR

"Pošto vam je žbuka napravljena s morskim pijeskom velika je vjerojatnost ""zaraze"" solima, tako da postoji mogućnost da se soli reflektiraju na
svemu što će se dodatno ugraditi na površinu tj. završnoj žbuci i može doći do pojave bijelih flekova te ljuštenja završne žbuke.
Potrebno je žbuku koja je napravljena s morskim pijeskom skinuti i ugraditi ili gotovu žbuku koja nema u svom sastavu soli ili površinu pregletati TERATERMO GLET-om i ugraditi završnu žbuku prema izboru preporučamo akrilat.
"

M M / 3.11.2010 18:13

Poštovani,
postavljen mi je TERAPLAST u kupaonicu na zid umjesto pločica, te sam izuzetno zadovoljan. No nakon godinu dana na rubnim dijelovima uz kadu su se počele pojavljivati crne gljivice. Molim da mi javite kako mogu očistiti nastale gljivice i napraviti prevenciju od novih. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERAPLAST je proizvod koji nije deklariran za ugranju u prostorije koje su stalno izložene kondeznoj vlazi kao što su kupaonice.
Pretpostavljamo da se razvoj gljivica proširio i na podlogu na koju je navučen TERAPLAST te tretiranje bilo kakavim fungicidnim sredstvom nije trajno rješenje. Podlogu treba oprati vodom i očetkati četkama, te dodatno oprati bilo kojim sredstvom protiv razvoja gljivca i plijesni.
Ne možemo vam garantirati da ćete trajno ukloniti spora gljivica koje se nalaze u TERAPLAST-u ili u podlozi.

R M / 1.11.2010 10:56

Poštovani! Zelio bih staviti brodski pod u dnevnu sobu (povrsine 23 m2) na glazuru pa su me uputili da Samoborka proizvodi dvokomponentno ljepilo s kojim se to ljepi sad me zanima koliko bi mi tog ljepila trebalo za povrsinu od 23 m2 i gdje se moze kupiti u osijeku ili okolici?

ODGOVOR

"Ljepilo za drvo ne proizvodimo, i predlažemo obratiti se tvrtki ""Chromos boje i lakovi - Zagreb"" koji proizvode ljepila i lakove za drvo."

D M / 1.11.2010 9:30

Gdje mogu kupiti špricu za nanošenje završne dekorativne žbuke?

ODGOVOR

Špricu tj. nastavak za kompresor kojim ćete špricati dekorativne žbuke špricane teksture možete kuptiti u specijaliziranim trgovnimam koje prodaju alate ili u Lorenčiću u Buzinu.