Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M K / 17.12.2010 14:51

Na već naneseni SEP-z 200 želio bi nanijeti novi sloj jer je prethodni nedovoljno obrađen. Dali se može stavljati SEP na SEP?

ODGOVOR

SEP na SEP se može ugraditi, no prilikom izvedbe treba biti pažljiv da se dobro izvede željena tekstura.
Impregnacija prije nanošenja novog sloja SEP-a je MINERALKVARC GRUND dan ranije. Ako ste u mogućnosti proslijedite nam nekoliko fotografija da vidimo kako je SEP izveden te da li je potrebno da se možda površina pregleta pa tek onda navuče novi sloj SEP-a.

E Ć / 14.12.2010 16:41

Poštovani,
Molim Vas da mi predložite kakav priključnik na špaleti za doprozornik (tzv APU lajsna) koristiti kod Vašeg Termozol sustava ETICS fasade.
Srdačan pozdrav

ODGOVOR

"Tkzv. APU lajsnu ne držimo u svojoj prodaji. Na tržištu nema velik broj modela tih lajsni, npr. možete nabaviti one od firme Protektor koja proizvodi sve vrste profila za sustave i žbuke.
Prodavač profila će vam savjetovati koju vrstu APU lajsne kupiti.
"

D Č / 12.12.2010 9:30

Situacija je slijedeća.
Imam stiropor fasadu (8cm),prilikom preslagivanja nekih stvari, oštetio sam fasadu, znaći napravio udubinu 5x5cm ,dubine 5 mm.Boja je odpala, vidi se mrežica i stiropor.
E sad , kako to sanirati,fasadne boje mi je ostalo,al s čime poravnati udubinu.
hvala

ODGOVOR

"Na mjestu oštećenja potrebo je odstraniti završni sloj, površinu temeljito očistiti, te nanijeti sloj SAMOTERM GLETA u debljini cca 2 mm, u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160, te sutradan nanijeti drugi sloj SAMOTERM GLETA u debljini do 1,5 mm. Na tako pripremljenu podlogu, nakon cca 10 dana nanijeti završni sloj.
Napomena: mjesto krpanja ostat će vidljivo kao ""zakrpa"".
"

M M / 11.12.2010 10:39

Poštovani,
Balkon sam zatvorio aluminijsko-PVC prozorima.
Vanjski zid balkona je glatki
beton.Kada je počelo grijanje
u stanu uslijed razlike vanjske i unutarnje temperature unutarnji zid balkona je vlažan.Zbog visine
(IV kat)moguće je jedino s unutarnje strane pokušati otkloniti vlaženje.
Molim savjet kako ?

ODGOVOR

Problem kondenzacije na unutarnjoj stjenci zidova možete riješiti isključivo izvedbom toplinske izolacije istih, koja u danim okolnostima može biti izvedena i s unutarnje strane. U tom slučaju ostaje problem hladnog mosta poda i stropa (AB ploče) koje bi također trebalo izolirati izvedbom plivajućeg poda odnosno spuštenog stropa.

d l / 9.12.2010 12:13

Poštovani, molim vas za savjet dali je pametno u ovom zimskom periodu ofarbat potkrovlje u kući cca 200m2 obložen knauf pločama, prvo farbanje, ili da se strpimo do proljeća,ima centralno i kuća se nalazi u okolici varaždina.

ODGOVOR

Kako su unutarnji zidovi vaše kuće obloženi GK pločama, za pretpostaviti je da je izvedena i toplinska izolacija. Ukoliko se unutarnji prostor grije moguće je izvesti prvo bojanje zidova.

M K / 8.12.2010 23:45

Postovani zanima me dali postoji neka impregnacija koja bi sprijecila prodor vlage iz glazure prije ljepljenja parketa. Glazura je stara 4,5mj ali sam nekih 2 kvadrata nedavno izravnao nivelir masaom debljine od 1,5 mm do nule pa se bojim da mi to nebi pravilo problem nakon ljepljenja. Ako imate prijedlog molim javite sto prije. Unaprijed hvala

ODGOVOR

"Ukoliko ste koristili ""klasične"" nivelir mase, parket možete postavljati nakon 28 dana. Kod korištenja brzoveznih masa za izravnavanje, kod izvedenih debljina do 2 mm, parket možete postavljati već nakon 3 dana, ovisno o vremenskim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka).
Proizvođači drvenih podnih obloga, ovisno o vrsti materijala od kojih su izrađene, u pravilu, deklariraju i max. vlažnost podloge prije postavljanja parketa. Preporučamo mjerenje vlažnosti podloge prije postavljanja parketa.
"

R Ć / 7.12.2010 8:18

Poštovani,
sada mi se suši glet na fasadi,do koje temperature se smije nanositi silikatna žbuka i da li je bolje čekati proljeće.Unaprijed Hvala.Robert!

ODGOVOR

SILIKATNE ŽBUKE nanose se na podloge stare najmanje 21 dan, dan ranije impregnirane odgovarajućim SILIKATGRUNDom. Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C, što u pravilu znači da bi dnevna temperatura trebala biti iznad 8°C, a noćna ne bi smjela padati ispod 0°C. Također ne preporučamo nanošenje SILIKATNE ŽBUKE u uvjetima visoke vlažnosti zraka.
Obzirom na doba godine i očekivane vremenske uvjete preporučamo odgodu izvođenja radova.

a / 6.12.2010 14:37

Postovani,
po vasem misljenju dali bi gotik zbuka odgovarala vizuelno na jednom zidu kamene kuće. Naime tri zida kuće su kamena a lice je od matuna, i tu bi na kraju stavio tu žbuku, i po vasem mišljenju koja bi boja najbolje pristajala uz kamen i dalmaciju..
Isto tako koliko je potrebno za cca zid 6*10m

ODGOVOR

Sve žbuke „.klasične“. teksture (filcane, „.pod žlicu“., šerane, zaribane i sl.), uključujući i GOTIK ŽBUKU, dobro se uklapaju uz kamen.
Izbor boje žbuke uvelike ovisi o vrsti i boji kamena. Pozivamo Vas da posjetite naš prodajno informativni centar kako bi dobili uvid u raspoložive teksture i boje završnih žbuka.

D M / 6.12.2010 14:20

"Poštovani,

Pročitao sam ""pitanja/odgovore"" koje se tiču primjene Teraplasta u zoni sokla, no malo me zbunjuje potreba hidroizoliranja sokla bitumenskom ljepenkom u kontestu kapilarne vlage.
Zanima me mora (!) li se sokl hidroizolirati i u slučaju kada se na njega ljepe xps ploče, a potom mrežica i Teraplast?
Koristi li se neko posebno ljepilo za ljepljene xps ploča na bitumensku ljepenku?

Hvala!

Pozdrav,
Dražen Mlakar"

ODGOVOR

Vezano na izvedbu vertikalne hidroizolacije, uobičajeno je „.podizanje“. hidroizolacije u zoni tzv“.holkera“. (najčešće 15-tak cm iznad visine tla) koja spriječava prodor vode u toj zoni. Nije potrebna izvedba vertiklne hidroizolacije na cijeloj visini sokla. Takovi detalji definirani su samim projektom i potrebno ih je izvesti sukladno tomu.
XPS ploče se u zoni sokla ljepe uobičajenim ljepilima za tu namjenu kao npr. SAMOTERM-om i dodatno pričvršćuju pričvrsnicama (uglavnom u gornjoj zoni sokla).

J / 4.12.2010 23:03

Postovani, interesuje me da li kulirplast moze da se stavlja u prostorije kao sto je kuhinja, konkretno mislim umjesto plocica. Lijepo izgleda u dekorativnom smislu, ali me interesuje kako se odrzava? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

TERAPLAST nije pogodan za obradu zidova u kuhinji, barem ne onih direktno izloženih mogućem špricanju vode (iznad sudopera) kao ni iznad ploče štednjaka (špricanje ulja, visoka temperatura „.omekšava“. naneseni TERAPLAST) .