Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H L / 4.10.2022. 8:44:39

Kuća je sa sjeverne strane ukopana u zemlju, a hidroizolacija je napravljena iznutra u obliku bitumenskog premaza prije cca 30 godina. Mislio sam još jednom nanijeti isti takav polimer-bitumenski premaz i nakon toga staviti EPS 10cm, građevinsko ljepilo + mrežica i obojati ili čak nalijepiti na EPS još i gips ploče. Koji je vaš prijedlog i koji od vaših proizvoda bih mogao iskoristiti ?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolaciju koja može ići na postojeću bitumensku, ali možemo preporučiti za nastavak radova i obradu ekspandiranog polistirena (EPS) polimer-cementni mort UNITERM, staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu podlogu možete dodatno obraditi gletanjem TERANILOM kako bi dobili dodatnu glatkoću površine i zatim ju obojati. Druga opcija je da površinu koju ste armirali mrežicom i UNITERMOM možete obraditi i nekom od završno-dekorativnih žbuka (npr.TERAKRIL…) uz obaveznu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM 24h prije nanašanja žbuke.

G L / 4.10.2022. 7:52:18

Poštovani namjeravam sa unutarnje strane kućezid obložiti sa 3 cm stirodura hrapave površine i zanima me da čim poslje zid obraditi prije bojanja jer bi želio stirodura izgledati ali bez upotrebe armirajuće mrežice ako postoji neka masa ojačana sa vlaknima?

ODGOVOR

Ploče ekstrudiranog polistirena koje namjeravate postaviti kao podlogu za soboslikarske radove s unutarnje strane je potrebno armirati. Za to preporučamo mikroarmirani polimer-cementni mort SAMOTERM F i staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu površinu možete gletati TERANILOM i onda bojati bilo kojom željenom unutarnjom bojom (TERAPOL, TERAPOL PROFI…)

M K / 27.9.2022. 22:42:01

Poštovani, prije cca 20 godina na obiteljsku kuću postavljena je sep fasada sa 15 cm glatkim obrubom oko prozora bijele boje. Sada bih osvježio izgled i jako mi se sviđaju moderne dvobojne kombinacije sa širim, kratkim horizontalnim linijama koje obično idu preko ćoška kuće do jednog prozora ili spajaju prozore. Međutim, mnogi majstori govore mi kako se neće moći postignuti ista nijansa boje na sepu i glatkom dijelu oko prozora. Što mi je činiti da dobijem jednoobraznost? Navući tanki sep preko cijele kuće pa onda obojati po ukusu, postaviti tanki stiropor preko svega pa onda obojati po želji ili nešto treće? Što mi je najbezbolnije (jeftinije) rješenje? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Boja kojom bi se izvele linije na fasadi će biti jednaka i na strukturnom i na glatkom sepu, ali dojam boje neće. Na to Vas upozoravaju majstori. Kako bi postigli željeni izgled fasade možete preko dijelova na kojima želite izvesti linije u boji izravnati FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju ćete onda obojati. Drugo rješenje je nanošenje novog sloja sepa kako bi dobili ujednačenu teksturu pa bi dojam boje onda bio jednak. Tanki stiropor i nije neko rješenje jer kad već razmišljate u tom smjeru, razmislite o izvedbi ETICS sustava kako bi osim vizualnog poboljšali i energetski razred. Izvedbom sustava, fasadu bi mogli oblikovati u željenom vizualu.

K B / 26.9.2022. 22:48:57

Postovani, radi se o staroj kuci (gradnja prije 1968) koja ima izboceno postolje fasade (sokel) od betona debljine 3 cm. Na straznjem dijelu kuce je sokel poceo otpadati, pa smo ga u potpunosti uklonili. Nakon uklanjanja sokela vidljive su smedo-zute mrlje, pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi i solima. Nas plan je ostrugati sve do zdravog dijela, oprati sa peracem pod visokim pritiskom, udubljenja zapuniti reparaturnim mortom, premazati sa Vasim proizvodom Hidroprotekt, staviti na hidroprotekt sanacijski spric i zatim sanacijsku zbuku. Na sanacijsku zbuku stavili bi da bude kao i prije sloj betona od 3 cm. Da li bismo time rijesiti prodor vlage u zid? Ako ne, molimo za savjet sta nam je ciniti? Postoji li parapropusna farba za sokel ili nesto drugo da se zastiti sloj betonskog dijela sokela? Da li gore naveden HI proizvod Hidroprotekt ima parapropusna svojstva? Iz tehnickog lista tog proizvoda to ne proizlazi. Postoji li neki drugi alternativni proizvod koji bi rijesio nas problem? U unutrasnjosti kuce zid se na odgovarajucim mjestima ljusti i napuhuje i vidljiva je vlaga. Da li je i tu potreban sanacijski spric i sanacijska zbuka i koju farbu za unutarnje prostore nam mozete preporuciti. Napominjem da farba mora biti bez otapala. Ogorceni smo losom ponudom Vasih proizvoda u Matuljima u Enex trgovini. Niti jedan od ovih gore navedenih proizvoda niti imaju u prodaji niti su voljni naruciti. Umjesto toga ponudili su nam Sika Monoseal 101 G i W te Baumit spric 2 i Samoborka VC-60 za strojno zbukanje. U tehnickim specifikacijama nije navedeno da je Monoseal 101 G i W parapropusan. Po nasem misljenju nije nam ponuden ispravan proizvod koji bi uklonio nas problem. Sta nam predlazete?

ODGOVOR

Prema informacijama raspoloživim iz vašeg upita preporučamo potpuno uklanjanje svih postojećih slojeva u zoni sokla (podnožja objekta) do podloge. Iz vašeg upita nije jasno o kakovom ziđu je riječ, pa obzirom na vrijeme izgradnje pretpostavljamo da se radi o betonu. U tom slučaju pojava smeđe-žutih mrlja upućuje na koroziju armature. Potrebno je ukloniti zaštitni sloj betona, armaturu temeljito očistiti I zaštititi antikorozivnim premazom. Na zaštićenu armature nanijeti zaštitni sloj REPARATURNOG MORTA G. Kako ste u upitu naveli oštećenja na unutarnjim stijenkama zidova potrebno je u zoni sokla primijeniti isključivo visokoparopropusne materijale kako bi se kapilarna vlaga “usmjerila” prema van. (SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA). Hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT primijeniti samo za izradu holkera! Kako bismo vam mogli konkretnije pomoći predlažemo da nam se obratite telefonski na 01/3322 709 ili 01/3322 808. Nakon što definiramo potrebne materijale uputiti ćemo vas na našeg partnera preko kojeg ćete I realizirati eventualnu narudžbu I isporuku.

T J / 26.9.2022. 15:16:36

kad pada kiša, izgleda da kroz fasadu(stara zgrada) pušta vodu i moči nam zid, kako to zaustaviti

ODGOVOR

U koliko na mjestu prodora vode nema vidljivih oštećenja, prodor vode može biti bilo gdje pa je potrebno obaviti detaljan pregled.

j s / 26.9.2022. 13:02:14

Poštovani, Kuća mi je građena od betonskog bloka,i nalazi se u blizini mora. Zanima me s obzirom na relativno dobre vremenske uvjete tokom cijele godine dali mi je bolje postaviti stiropor fasadu pa koristiti Vaš fasadni silikat (Samoborka) ili bi bila dovoljna termo žbuka određene debljine također iz vaše ponude. hvala

ODGOVOR

Odabir tipa i debljine toplinsko-izolacijskog materijala ovisi o više parametara te o željenom energetskom razredu, a ne samo o vremenskim uvjetima gdje je objekt lociran. Zbog toga, a samo na temelju danih informacija ne možemo potvrditi da li je toplinska žbuka dovoljna. Lijep pozdrav,

D L / 26.9.2022. 10:22:03

Poštovani, na unutarnjim zidovima imam knauf na kojem je već 6 - 7 slojeva boje raznih proizvođača. Već zadnji put kad smo bojali zidove na nekim mjestima se je stara boja dizala sa valjkom. Sada bih opet trebao bojati zidove, pa Vas molim za savjet što da napravim. Kako da sprijećim odvajanje boje od zida.   Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Preporučamo pažljivo skinuti sve stare naliče boja. Podlogu dobro otprašiti, premazati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije bojanja nekom od željenih unutarnjih boja (TERAPOL, TERAPOL FRESH, TERAPOL PROFI…).

M P / 26.9.2022. 0:17:06

Poštovani, Želio bi uredit unutarnji zid wc-a od betona sa slojem grube žbuke. Djeluje mi da se na djelovima sakuplja vlaga. WC je napravljen kao zaseban objekt. Htio bi izravnati zid i, ako postoji takav proizvod da to bude ujedno i dekorativni sloj. Također me interesiraju proizvodi koje bi mi preporučili za izravnanje unutarnjeg zida u staroj kamenoj kući, koji je dijelom pokriven grubom žbukom. Prostorija je u prizemlju i volio bi da je termički izolirana radi uštede na hlađenju, pošto će se korstit uglavnom ljetnim mjesecima. Trenutno nema vidljivih tragova vlage.

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno na koji način se manifestira vlaga. Molim da se obratite tehnološkom odjelu s dodatnim informacijama kako bi se utvrdilo da li se radi o kapilarnoj ili kondenzacijskoj vlazi? Za izravnavanje zida također niste naveli dovoljno informacija jer niste naveli kolika bi ta izravnavanja trebala biti. Ukoliko su potrebna izravnavanja od 0-1cm, možete ih izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA koja može biti završni sloj. Što se tiče prostorije u prizemlju koju bi voljeli termički izolirati možete to izvesti toplinskom žbukom pod uvjetom da skinete postojeću žbuku. Telefoni na koje nam se možete obratiti su 01/ 33 22 709 i 01/33 22 808.

K A / 24.9.2022. 1:06:37

Postovani, na staroj kuci se nalazi hirofa i podnozje fasade je istureno i od betona. Treba obnoviti fasadu i sokl. Koju termo zbuku za fasadu nam preporucate i koji je utrosak iste? Da li je postojecu fasadu potrebno grundirati prije nanosenja termo zbuke? Na sokl planiramo kao prvi sloj staviti hidroizolaciju. Da li je i tu potreban grundirung? Sta nam preporucate kao daljnji sloj za sokl: cementni spric ili mrezicu sa ljepilom? Sta uzeti za grubu zbuku za sokl a sta za finu zbuku? Puno hvala na kratkom odgovoru. Lp

ODGOVOR

Na postojeću hirofu nije moguća izvedba toplinske žbuke. Eventualno, ovisno o stanju postojeće fasade, moguća je izvedba toplinskog sustava. Što se tiče obrade sokla, informacije iz upita nisu dovoljne. Molimo da dostavite slike.

B Z / 23.9.2022. 9:56:50

Postovani, Za suhi beton Samoborka MB20, zanima me u kojem omjeru je smjesa cementa i pijeska? Može li se taj proizvod koristiti i za nalijevanje nosivih stupova 25x25 cm debljine?

ODGOVOR

Karakteristike betona definirane su njegovom oznakom. Karakteristike našeg SUHOG BETONA 20 dane su u tehničkoj uputi https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20SuhiBeton20.pdf i iz nje je vidljivo kako on nije deklariran za nosive konstruktivne elemente.