Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T B / 9.2.2011 13:54

Koje ljepilo preporučavate za ljepljenje vašin ukrasnih fasadnih ploča na sokl zida na kojem se nalazi XPS pregletan i armiran mrežicom te završno obrađen samoterm gletom, jel treba kakva impregnacija prije ljepljenja te kolko se treba čekati vremenski nakon završne obrate samoterm gletom prije samog ljepljenja ukrasnih ploča

ODGOVOR

Lijepljenje fasadnih ploča treba izvesti ljepilom TERATEKT F, na podlozi staroj min 10 dana. Podlogu prethodno samo navlažiti vodom.

D R / 8.2.2011 15:13

Imam dvije sobe koje su ožbukane na grubo i sad treba stviti finu žbuku.Mali problem je što su dva zida od porobetona i ta dva nisu žbukana.Pitanje-dali sva četri zida pregletati sa vašom f-900 finom žbukom ili sva četri pregletati sa vašom tankoslojnom žbukom za porobeton.Molim pomoć.Hvala

ODGOVOR

Ukoliko je tekstura grube žbuke pogodna za gletanje preporučamo koristiti TERANIL. Sve površine (gruba žbuka, Ytong) dobro otprašiti, te neposredno prije gletanja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om. TERANIL nanositi u dva sloja. Na površinama porobetona u prvi svježi sloj TERANIL-a utisnuti staklenu mrežicu SM 20 IN po čitavoj površini s preklopom od min 10 cm na svim spojevima. Na isti način rabicirati i spojeve ožbukane površine - porobeton.

Kao alternativno rješenje preporučamo obradu obiju ploha TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE. Prilikom izvedbe pridržavati se tehničke upute.

I D / 8.2.2011 9:51

Može li se odnosno preporuča li se izrada toplinske fasade sa extrudiranim
(XPS 300) polistirenom debljine 3 cm.
Hvala.

ODGOVOR

Prema važećim propisima u RH za izvedbu vanjske toplinske izolacije smiju se ugraditi isključivo certificirani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju. Certifikacija se provodi u skladu sa važećim normama koje predviđaju isključivo za sustave s ekspandiranim polistirenom (EPS), odnosno mineralnom vunom.
Kod izvedbe sustava sa extrudiranim polistirenom, koji nije moguće certificirati) smiju se ugrađivati isključivo ploče deklarirane kao fasadne.

M R / 7.2.2011 10:22

Molim gdje mogu vidjeti slike ili nešto o bojama po vašoj ton karti sa šiframa zanima me koja je boja i kako izgleda po šifri. Hvala.

ODGOVOR

"Naše štampane ton karte možete vidjeti u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskim materijalom koje drže i naše proizvode te u našim prodajnim centrima u Samoboru i u Adžijinoj ulici u Zagrebu.
Ton kartu možete vidjeti i na našoj internet stranici no od računala do računala, a isto tako i računalnog štampača ona će izgledati nešto drugačije."

T / 3.2.2011 16:27

Htjeli bismo napraviti vanjsko otvoreno stubište za dvije etaže. Možemo li to izvesti gotovim betonskim stepenicama i kako? Kome se javiti za detaljnije informacije o tome, može li se negdje vidjeti gotov proizvod?

ODGOVOR

"Na žalost Samoborka ne izvodi građevinske radove. U svom programu nudimo gotova gazišta ručne izrade od običnog sivog betona ili sa završnim slojem od lomljenog ili pranog kulira. Dimenzija gazišta je 80x40x6cm + dimenzija čela 80x5,8x11,5 cm. U nastavku možete pogledati dvije slike izgleda tih stepenica : #1 , #2
Više informacija možete naći u tehničkoj uputi ."

A C / 2.2.2011 19:32

Poštovani,može li se klasična demit fasada obraditi umjesto fasadnom završnom žbukom Teranilom Extra te potom prebojati?

ODGOVOR

Povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju tipa TERMOZOL (ili demit fasada) završni se obrađuju sitnozrnatim završno-dekorativnim žbukama.
Ne preporuča se fino zaglađena, bojana završna obrada.

M / 2.2.2011 16:08

Sanirao bi staru fasadu. Kuča je na otoku i nalazi 200metara od mora.Atmosferski uvijeti su pojačani,zrak je pun soli. Neki dijelovi fasade se moraju otući i izravnat.(vjerovatno nebi stavljao stiropor)Tražim-impregnaciju,adekvatnu fasadnu boju za to podneblje.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

preporučamo postojeću završnu obradu, ukoliko postoji, mehanički skinuti u potpunosti. temeljito ispitati sve slabodržeće dijelove postojeće podložne žbuke, te čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom. Krpanja postojeće žbuke izvesti, ovisno o potrebnim debljinama vapneno-cementnim žbukama VC 50 (do 2 cm) ili VC 60 (veće debljine). Čitavu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, te pregletati TERATERMO GLET-om. Završnu obradu izvesti akrilatno, žbukom TERAKRIL Z ili SILIKONSKOM ŽBUKOM Z, uz odgovarajuću impregnaciju.

n / 2.2.2011 13:45

Poštovani,
Prošle godine u svibnu stavljena je fasada od stiropora sa završnom žbukom Roefix Sisi vital. Ispod balkona na žbuki sam primjetila bijele fleke, dali je to zbog nedovoljno osušene podloge ili zbog mogućeg zacurivanja vode i kako to sanirati. i Još jedno pitanje. Na soklu je stavljen vaš Teraplast i na jednoj strani u dužini od oko 2-3 m su se pojavila nabubrenja. Što je uzrok.

ODGOVOR

pojava bjeličastih mrlja na završnoj obradi podgleda posljedica su zacurijevanja oborinskih voda na nepravilno izvedenim okapnicama čela balkona ili procurijevanja hidroizolacije (ovisno o mjestima pojavljivanja mrlja). Prijedlog sanacije moguće je dati tek po utvrđivanju uzroka i mjesta zacurijevanja.

„.Bubrenja“. TERAPLASTA odnosno njegovo odvajanje od podloge posljedica je vlage u podlozi, bilo da je riječ o nedovoljno isušenim površinama bilo da je vlaga posljedica vlaženja i upojnosti površine ispod razine tla. najčešći uzrok je zacurijevanje oborina na spoju vertikale sokla i parterne plohe.

I J / 1.2.2011 12:45

Poštovani.,imam staru drvenu ogradu,ali na dobrim stupovima i parapetu.Međutim razmak između stupova je raznolik,npr.170,288,313 isl.,a zanima me ugradnja Vaših betonskih elemenata za ograde.Kako po raznim dužinama između stupova da ugradim elemente.

ODGOVOR

Dimenzije naših betonskih ogradnih elementa (100 x 50 cm) zahtijevaju pravilan i ujednačen raster stupova. Preporučamo rušenje postojećih stupova i izvedbu novih.

N / 28.1.2011 21:53

Dali postoji terafil silikoni,naime fugirao sam kupaonicu sa terafilom 119 i sada nemogu naći silikon koji je u toj boji.Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema obojene silikonske kitove.