Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H M / 18.10.2022. 10:38:14

Poštovani, Namjeravam upotrebiti SOKL žbuku za žbukanje vertikalnih betonskih stupova od hrapavog betona. Betonski stupovi su četvrtastog presjeka stranice cca 30 cm i nose terasu. Kuća u Dalmaciji. U uputstvu za sokl žbuku piše da bi trebalo upotrijebiti cementni špric 4, ali cementni špric 4 je u pakiranju od 50 kg što mi je preteško za nositi. Može li se upotrijebiti cementni špric 2 koji ima isti sastav samo nižu granulaciju? Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko se radi o upojnom betonu dovoljan će biti cementni špric 2. Cementni špric 4 se nalazi u pakiranju vreće od 30kg.

R M / 18.10.2022. 9:55:03

Poštovani U postojećem objektu prostorija 12m2 3x4 Stari betonski pod treba ukloniti poradi neodgovarajuće visine i loše kvalitete te izliti novi niži za 3-4 cm. Radi otežanog transporta (klet- pristup stepenicama ...) rado bih se odlučio za varijantu laganog betona 12 (jednostavna priprema, nema mogučnosti pogreške u recepturi, bolja toplinska izolacija, olakšan transport ...) Da li je moguče napraviti pod (podnu ploču) laganim betonom u danim dimenzijama, koja preporučena debljina, eventualna armatura, hidroizolacija- što ispod ploče? Prostorija je opterečana uobičajeno za kućne potrebe. Zahvaljujem na odgovoru RM

ODGOVOR

LAGANI SUHI BETON 12 možete upotrijebiti za izradu betonske ploče, ali preporučamo da se za konkretnije detalje oko izvedbe obratite nekom projektantu ili izvođaču.

Z P / 17.10.2022. 13:14:49

Poštovani, Možete li mi molim vas objasniti sljedeća svojstva materijala: • Koeficijent paropropusnosti µ - npr. ≤ 20, da li to malo ili puno propušta vlagu? • Toplinska provodljivost λ - npr. 0,45 W/mK, da li to malo ili puno propušta toplinu? • Kapilarna vodoupojnost c - npr. W 0, da li to malo ili puno upija vodu?

ODGOVOR

S obzirom na Samoborkinu širinu asortimana, nisam sigurna na što se odnosi Vaše pitanje. Ako se Vaše pitanje odnosi na klasične žbuke, onda je odgovor malo, a ako se odnosi na toplinsko-izolacijske ploče onda je puno. Za građevinske materijale dopuštene vrijednosti određenih parametara su definirane normom. µ je koeficijent paropropusnosti, odnosno otpor difuziji vodene pare i što je niža vrijednost to je paroprosunost veća. Za sanacijske materijale koeficijent paropropusnosti mora biti manji od 12. Λ je koeficijent toplinske provodljivosti i što je vrijednost koeficijenta niža to je materijal toplinski učinkovitiji, tj.manje propušta toplinu. c je koeficijent kapilarne vodoupojnosti koji nam pokazuje koliko vode neki materijal upije u određenom vremenu i što je vrijednost veća to je materijal više vodoupojan. W je oznaka razreda u koji pripada građevinski materijal određene vodoupojnsti.

K K / 17.10.2022. 10:56:01

Pozdrav, Energetskim pregledom kuće određena mi je debljina bijelog stiropora debljine 16 cm kako bih postigao energetsku učinkovitost i prešo iz razreda D u razred „C“ te tako zadovoljio uvijete FZOEU za subvencioniranjem. Poštujući takve uvijete ulazim na susjedovu terasu (radi se o dvojnom objektu gdje vanjski zid moje kuće graniči sa susjednom terasom) te susjed negoduje zbog toga. Pokušavajući naći kompromisno rješenje i zadovoljiti zahtjeve susjeda da ne ulazim „previše na njegovu terasu) i istovremeno zadovoljiti zahtjeve FZOEU za energetskom učinkovitošću razmišljam o postavljanju grafitnog stiropora na toj strani kuće. Slijedom navedenog interesira me koja debljina grafitnog stiropora bi bila ekvivalentna bijelom stiroporu debljine 16 cm (kako bih sa tanjim grafitnim stiroporom postigao istu energetsku učinkovitost kao sa debljim bijelim stiroporom)? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

S obzirom da morate zadovoljiti uvijete FTOEU zbog subvencioniranja najbolje je da zatražite novi proračun fizike zgrade, ali s grafitnim stiroporom.

S S / 15.10.2022. 16:30:55

Poštovani, trebali bi kupiti 80ak kvadrata vaše ploče STANDARD za popločavanje OKOLIŠA. Mi smo u Dubrovniku. Kako je najlakše i gdje je najbliže nabaviti vaše ploče. U Pevexu nemaju i neće naručivati.

ODGOVOR

Za informaciju gdje možete kupiti PLOČE STANDARD na dubrovačkom području molimo kontaktirajte našeg prodajnog predstavnika za Vašu regiju g.Ivu Vranješa na broj 091 33 22 941.

N T / 14.10.2022. 8:35:03

Poštovani, trebao bih mort za zidanje dimnjaka od betonskih blokova sa keramičkim ulošcima(Nord plus), Pokušao sam nabaviti tankoslojni mort M10 za zidanje dimnjaka, ali bezuspješno (u Koprivnici, web shopovi).Molio bih Vas za pomoć gdje se mort može nabaviti ili se može koristiti neki drugi za zamjenu.Također bih molio informaciju koji mort preporučate za žbukanje navedenog dimnjaka.Hvala i lijep pozdrav,

ODGOVOR

Za zidanje dimnjaka od predgotovljenih betonskih blokova TANKOSLOJNI MORT ZA ZIDANJE POROBETONA M10 možete nabaviti u Koprivnici u trgovini DENS C.O. COMMERCE d.o.o. Na zidani dimnjak nabacite CEMENTNI ŠPRIC 2 i obradite podložnom žbukom VC 50. Tako pripremljenu podlogu obradite bilo kojom željenom završno-dekorativnom žbukom.

D K / 13.10.2022. 12:15:44

Poštovani, koristim teranil i teranil extra. Super su. Pitanje, zašto mi kad nanesena na zid ostaju mi mjehurići i moram prelaziti 2do3 puta da izvučem mjehuriće?

ODGOVOR

Problem koji nastaje može biti stvar podloge, impregnacije ili debljine sloja. Iz Vašeg upita nema dovoljno informacija za konkretan odgovor pa molimo da nam se obratite na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808

D P / 11.10.2022. 20:35:16

Pozdrav, trebam jedan savjet, trebao bih premaz za beton koji je nedavno postavljen, zanima me može li se on premazati epoksidnim dvokomponentnim premazom u nekoj sivoj varijanti boje, radi se o 40ak m2 površine pa me zanima cijena s dostavom i treba li impregnacija. Hvala.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvode na bazi epoksida. Zbog toga nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit.

F M / 7.10.2022. 17:43:57

Postovani, Stara kamena kuca prvi red do mora. Temelji bez ikakve izolacije. Vanjski i unutarnji zidovi = fugirani kamen. Molim da me savjetujete kako ozbukati SAMO unutrasnje zidove: Koja vrsta sprica, podlozne zbuke i fine zbuke za gletovanje je naj podobnija? Koja farba pase za iste? Da li impregnirati zidove prije nanosenja sprica ili 2 alternativa, kad su zbuka i glet vec postavljeni tj, prije farbanja zidova. Koliko dana se zbuka i glet moraju susiti prije nanosenja impregnacije?

ODGOVOR

Preporučamo da na suhe, dobro očišćene i otprašene kamene zidove nanesete SANISIL ŠPRIC i sve ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H. Fino zaribavanje preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM F 900. Nakon cca 3 tjedna tako pripremljenu podlogu impregnirajte SILIKAT GRUNDOM i obojite visokoparopropunsom bojom SILIKATKOLOR. Detalje primjene i tehničke upute možete naći na našoj web stranici.

O U / 4.10.2022. 18:39:21

Postovani, Gotovi glat beton kamin bih oblozio zavrsnom zbukom SEP Z1,5. Zanima me je li potrebna priprema podloge (spric ili slicno) ili je dovoljno premazati SN vezom te nanijeti dekorativnu zbuku? Unaprijed hvala i lijepi pozdrav

ODGOVOR

Pod uvjetom da nema potrebe za korekcijama na betonu, na betonski kamin nanesite temeljni premaz MINERALKVARC GRUND OBOJENI i nakon 24h obradite SEP-om.